Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 07 квітня 2022, 18:59
12762
13

Замість Динамо та Шахтаря матчі в Європі потрібно грати збірній України

Чому дозвіл залишити Україну для наших грандів – це погано

| Оновлено 07 квітня 2022, 18:59
12762
13
Замість Динамо та Шахтаря матчі в Європі потрібно грати збірній України
Getty Images/Global Images Ukraine

Після 24 лютого, коли рашисти напали на Україну, на перший план вийшла війна. І на решту планів теж. Тому футбол та інші сфери та атрибути довоєнного життя відійшли у тінь. Чемпіонат країни призупинено – точніше, він не відновився, а майже всі його учасники, які підпадають під критерії загальної мобілізації, мають залишатися на Батьківщині. І у разі потреби мають поміняти футбольний м'яч на бойовий автомат. Однак, на початку квітня стало відомо, що футболісти двох провідних клубів країни повним складом залишили Україну. «Динамо» та «Шахтар» проведуть серію благодійних поєдинків у Європі.

Зокрема, «біло-сині» під гаслом «Матч за мир, зупинимо війну!» протягом двох найближчих місяців планують зіграти десять поєдинків проти відомих континентальних колективів (серед них «ПСЖ», «Мілан», «Барселона», «Бенфіка», «Боруссія» (Д). Перша гра циклу – 12 квітня проти польської «Легії». Усі кошти, отримані від проведення цих поєдинків, підуть безпосередньо на допомогу Україні – ЗСУ, біженцям, дітям.

У свою чергу, «Шахтар» теж отримав дозвіл від української влади покинути країну. «Помаранчево-чорні» відбули до Туреччини, де готуватимуться до першого благодійного поєдинку – проти стамбульського «Бешикташу». Гра має відбутися 13 квітня. Серед опонентів донеччан – «Фенербахче», «ПСЖ», «Севілья», «Хайдук», «Лаціо». Як і у випадку з матчами «Динамо», всі кошти, отримані від проведення матчів «гірників», підуть на допомогу Україні.

Інформація про виїзд двох найкращих футбольних команд країни за кордон викликала неоднозначну реакцію в Україні. Знайшлися ті, хто підтримав таке рішення, але знайшлися й опоненти. Президент «Інгульця» Олександр Поворознюк не бачить нічого поганого у такому рішенні: «А чому б і ні? Якщо вони мають можливість, то нехай їдуть. Нехай щось роблять, хай допомагають. Я тільки за. Я за будь-яку допомогу, яка піде армії».

А ось генеральний директор «Чорноморця» Анатолій Місюра погане побачив: «Я негативно ставлюся до цієї ситуації. У країні триває війна, ми захищаємо Україну. Весь народ об'єднався та працює на те, щоб вигнати ворога. Які можуть бути пільги? Що це за вибіркова система? Хтось має право виїжджати, хтось – ні. Давайте всіх тоді випустимо, хто хоче втекти чи поїхати».

За великим рахунком, і прихильники від'їзду наших грандів за кордон, і їхні критики мають право на свою думку. І мають на користь своєї версії цілком вагомі аргументи. Вище Поворознюк та Місюра чітко артикулювали свої позиції. З ними можна сперечатися, але не брати їх до уваги не можна. Напевно, це саме той випадок, коли в остаточному вердикті не може бути однозначної оцінки – добре чи погано, чорне чи біле. Загалом тема дуже дискусійна. Давайте спробуємо подискутувати, розклавши по поличках плюси та мінуси.

Плюси


ФК Динамо

Дрібниць у питанні допомоги країні в цей тяжкий час не буває. І навіть якщо всіх разом узятих виручених коштів від проведення благодійних матчів «Динамо» та «Шахтаря» вистачить на покупку, скажімо, умовно, двох-трьох безпілотників, це вже добре. Якщо врахувати, що ці умовні дрони відправлять до пекла хоча б одну колону орків. Або, якщо ці кошти підуть на адресну допомогу нашим маленьким громадянам-переселенцям. Мені здається, саме цей аспект питання (фінансовий) у цьому випадку один із двох ключових. Другий – можливість збірникам нашої головної команди країни, яких у «Динамо» та «Шахтарі» дуже багато, отримати непогану ігрову підготовку та можливість перебувати у гарному ігровому тонусі. Так, всі ті матчі матимуть товариський характер, але той характер все ж таки вищий, ніж просто сидіти в Дрогобичі в готелі. Чи у підвалі у Святошині. Так чи інакше, кандидати до збірної України отримають нормальну ігрову практику, яка, напевно, стане в нагоді до матчу плей-оф проти збірної Шотландії.

Напевно, у зв'язку з цим доречно говорити і про ще деякі аспекти, можливо, не такі очевидні. І в умовах війни кожен має займатися своєю справою. На жаль, не кожен може взяти в руки на автомат і йти на передову. Або хоча б у територіальну оборону. Я не збираюся зараз порівнювати внесок футболістів та воїнів у нашу перемогу над рашизмом, адже ці речі незрівнянні, але якщо наші гравці зможуть ще більше звернути до нашої «віри» уболівальників, футболістів європейських країн, то наша перемога стане трохи ближчою. І якщо після матчу з умовним «ПСЖ» умовний Мессі відправить військовий російський корабель за відомою адресою, це буде ще один наш очевидний успіх.

Мінуси

У країні, де йде війна на знищення, де руйнуються до фундаменту міста, говорити про футбол справді важко. У цьому гендир «Чорноморця» має рацію. Як і в тому, що, якщо, не дай Боже, все піде не так, то кожен чоловік, незважаючи на вік та статус, має взяти до рук зброю та знищувати ворога. І це правило стосується всіх. Зрозуміло, і футболістів у тому числі. І цей аргумент у нашій графі мінусів – найбільший. Власне, його нічим не переб'єш. Та й чи потрібно, адже питання патріотизму, громадянської позиції за визначенням заткне за пояс питання прагматизму.


ФК Шахтер

Проте, водночас слід визнати, що крім цього нюансу очевидних вад у темі виїзду двох провідних команд за кордон немає. Принаймні, особисто для мене. Місюра риторично запитував, чи, мовляв, «дозволили б скромнішим клубам залишати Україну»? Він не відповів на своє запитання. Але я думаю, що дозволили б. Адже питання ще й у тому, що за кордоном команди потрібно утримувати. А це серйозні кошти – харчування, проживання, логістика, оренда полів та інше. Не кожен клуб може собі дозволити таке.

Пропозиція

Ну і насамкінець – «соломонове рішення» від редакції Sport.ua. Вище було сказано, що в кожному з розглянутих варіантів апріорі будуть і позитивні моменти, і негативні, і оплески, і пересуди. На наш суб'єктивний погляд, найвдалішим, найоптимальнішим варіантом стало б рішення випустити за кордон збірну України. Складену з тих футболістів, які виступають у чемпіонаті країни. Тобто в такій команді були б не лише динамівці та «гірники», а й «дніпряни», полтавці, луганці. Одним словом, усі ті, кого вважав би за потрібне викликати Олександр Петраков. Цей колектив теж міг би проводити благодійні поєдинки – як проти збірних, так і клубів, збираючи кошти для допомоги армії. І паралельно награючи склад, зв'язки та отримуючи ігровий тонус. Перед матчами плей-оф чемпіонату світу це було б дуже вдалим рішенням.

І нагадуючи Європі та світові – що ми є, що ми боремося і що ми живемо. На наш погляд, таке рішення було б найправильнішим. Можливо, до нього ще не пізно повернутись?

Оцініть матеріал
(51)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Петя Рудик
Цікава пропозиція.
Владимир Коновалец
Дуже добрий варіант захищати Україну - в той час, як наші хлопці гинут під кулями і снарядами окупантів, в цей час наші молоді футболісти, на свіжому повітрі. під теплим французським небом, після калорійного обіду, бігають по футбольному майданчику і заробляють гроші для нашої Перемоги... Чудово, так чудово, що сльози с очей полилися... А брати Суркіси (або посіпаки Ахметова) в чей час на місцях для почесних гостей, обговорюють проблему, скільки грошей вони мають передати в Україну , а скільки собі коханим залишити на безбідне життя в Європі, ну як же без цього... Гидко все це бачити... Наведу такий приклад, я багатьом людям це говорив, і зі мною були всі згодні на 100 %. Коли почаласа війна на Балканах, майже всі футболісти в Хорватії, всіх ліг, пішли в ряди збройних сил и почали захищати свою країну. Оце дійсні патріоті. Чи може у когось інша думка?
P.S. Думаю, що деяки можуть сказати - так вони в армії не служили, зброю до рук не брали, яка користь з них на війні? Відповідаю. Ми вже більше 20 днів проводим навчання з добровольцями тероборони. 14-ти денні курси. Навчаємо хлопців стріляти з різних видів озброєння, автоматів, кулиметів, РПГ-7. Навчаємо ставити і знешкоджувати міни, надавати першу медичну допомогу и багато чого іншого. Багато з тих, хто навчався у нас, вже воюють на фронті, і дуже успішно. І знаєте чому? А тому що вони дійсно люблять свою Україну і будуть захищати нас всіх, а не тільки себе та свою родину. А бігати в футбол в цей час за кордоном - це не ПАТРІОТИЗМ, як не крути...
nick07
В усіх чемпіонатах зараз завершальна стадія - тому навряд чи буде багато охочих зіграти "товарняк".
а з завершенням чемпіонатів всі збірні будуть готуватись до матчів ЛН в першій половині червня.
Так що Збірну звісно варто випустити, але грати всерівно не буде з ким зараз
romankharkiv
После предыдущего выступления в ЛЧ, не вижу причин лелеять эти команды. Они - ничего особенного. Блеклая тень славных предшественников. Скорее всего это старая песня: все равны, но некоторые ровнее. Если нет выезда для всех от 18 до 60, то для всех. А то плохо получается. Постят себя героями, а как только случается возможность улепетывают. Пора с этим заканчивать. Или пусть после войны там и остаются.
vitaha33
Збірною зібратись однозначно треба, але тут є нюанс, який називається збори і фізпідготовка, ніколи збірна не проводила функціональні збори, тому можливо є сенс клубам попрацювати місяць, і після того зібратись збірній
Адже ніхто не знає, чи будуть травми, стан гравців і тд. І той же Шепелєв, Гармаш і тд, які в норм умовах не потрапляють в збірну, можливо, знадобляться...
Hg
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
KIPR ALECS
Для суркиса..какаято там сборная Украины явно стоит на втором плане
fanat822
футболисты получаются как "высшая каста", им всё можно, а остальные пусть сидят.
Условный айтишник или строитель тоже особо пользы с автоматом не принесёт, а из-за границы мог слать прилично денег. Но его не выпускают, он же не "избранный"
Даже во время войны двойные стандарты
Golhrenshtanga
Неоднозначно все это выглядит,ну какая может помощь армии от пару тройки матчей?это просто способ покинуть страну под предлогом