Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 20 лютого 2022, 09:10
9390
11

Словацький діамант, друге золото Нової Зеландії. Як минув 15-й день ОІ

Оглядач Sport.ua - про 15-й день Олімпіади в Пекіні

| Оновлено 20 лютого 2022, 09:10
9390
11
Словацький діамант, друге золото Нової Зеландії. Як минув 15-й день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine. Юрай Слафковскі

Sport.ua разом із BetWinner в спецпроекті «Олімпіада-2022» розповідає, як минув 15-й день Ігор в Пекіні.

Передостанній день 24-ї «білої» Олімпіади став другим, у змагальній програмі якого взагалі не були задіяні українські спортовці. Донедавна в окремих з тих видів, у яких сьогодні розігрувалися нагороди, ми ще вважалися аутсайдерами. Нині не маємо учасників взагалі. Бо ми ж, як казав один із попередніх спортивних міністрів Жданов, «незимова країна». А отже змушені стежити зі сторони, як друге золото нинішніх Ігор здобувають представники «зимової» Нової Зеландії. І як нагороду в чоловічому хокеї здобувають наші західні сусіди.

17-річна легенда

Збірна Словаччини з хокею вперше в своїй історії виграла олімпійську медаль. Команда, яку очолює канадський спеціаліст Крейґ Ремзі, створила на стадії плей-оф три сенсації. Спершу словаки перемогли з рахунком 4:0 фіналістів попередніх Ігор німців. У чвертьфіналі, врятувавшись на останній хвилині основного часу, словаки в серії булітів перемогли американців. Героєм обох зустрічей став голкіпер Патрік Рибар, котрий відзначився шат-аутом в одній зустрічі, а в протистоянні зі збірною США, двічі пропустивши в ігровий час, не пропустив жодної шайби в серії булітів. У півфіналі словаки не змогли впоратися з прагматичною збірною Фінляндії.

Поступившись 0:2, наші сусіди в матчі за бронзу протистояли шведам. Це знову був матч Рибара. Голкіпер білоруського «Динамо» з Мінська записав до свого активу другий шат-аут. А попереду знову виблискував 17-річний форвард фінського ТПС Юрай Слафковскі. То була його Олімпіада. В середині матчу за бронзу юнак ефектним кидком з району лівого кола для вкидання влучив під хрестовину воріт суперників і відкрив рахунок. Для Слафковскі то була шоста (а потім буде ще й сьома) шайба в 11-ти матчах цієї Олімпіади. І вочевидь найголовніша. Оскільки пробити Рибара на цьому турнірі майже неможливо, повівши в рахунку, словаки вже не віддали переваги. Більше того, на старті заключного періоду Самуель Такач, реалізувавши більшість, закинув другу шайбу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Юрай Слафковскі (зліва) та Самуель Такац

В підсумку Словаччина двічі зусиллями того ж Слафковскі і Павола Реґеди в порожні ворота перемогла 4:0 і переписала історію. Сучасникам під керівництвом канадця Ремзі вдалося те, до чого не дотяглися легенди калібру Мирослава Шатана, Зіґмунда Палффі, Петра Бондри, Павола Демітри, Мар’яна Габоріка, Мар’яна Госси, Здено Хари та інші видатні словацькі хокеїсти недалекого минулого. Пригадується, який великий ажіотаж викликала перемога Словаччини з Шатаном і Палффі у складі на першій для них Олімпіаді-1994 над сусідами чехами. В групі тоді команда Юліуса Шуплера перемогла Канаду і зіграла внічию зі шведами та американцями. Однак у чвертьфіналі цю казкову льодову дружину зупинили росіяни. Лише в серії булітів. Так само до чвертьфіналу Словаччина дійшла й у Турині-2006. Але тоді команда поступилася 1:3 Чехії. У Ванкувері-2010 словаки вперше в історії дійшли до півфіналу. Там їх зупинила зіркова канадська збірна з Сідні Кросбі, Джо Торнтоном, Патрісом Бержероном, Дені Гітлі та іншими легендарними постатями у складі. Словаки поступилися 2:3, хоча після шайб Любомира Вішновскі і Міхала Гандзуша боролися за сприятливий результат до заключних секунд. У грі за бронзу Словаччина 12 років тому програла 3:5 фінам.

Після того на словацький хокей очікував тривалий спад, котрий загострився зокрема через конфлікт між національною федерацією і клубом КХЛ «Слован» Братислава. За підсумками конфлікту на минулі Ігри до Пхьончхана команда під керівництвом того ж Крейґа Ремзі поїхала без гравців «Слована» у складі. Але не знітилася, навіть обіграла там у стартовому матчі майбутніх чемпіонів, команду без гімну і прапора, а на нинішні Ігри поїхала міцною й згуртованою. Досягши історичного успіху.

Фінальний матч олімпійського хокейного турніру між збірними Фінляндії і ОКР відбудеться завтра, 20 лютого, починаючи з 6:10 за київським часом. Вболівати є за кого.

Незимове золото

Нова Зеландія, острівна країна, яку з усіх боків омивають води Тихого океану і в якій ніколи не бачили снігу, повертається з цих Ігор з двома золотими медалями. Першими в історії виступів країни на зимових Олімпіадах. До того новозеландці мали три нагороди – срібло гірськолижниці Аннеліз Коберґер у Альбервіллі-1992, бронзи фристайліста Ніко Портеуса і сноубордистки Зої Садовскі-Синотт у Пхьончхані-2018.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ніко Портеус

У Пекіні та ж Садовскі-Синотт, котра несла стяг країни на церемонії відкриття, до сьогодні вважалася головною героїнею Нової Зеландії. Зої виграла золото в слоупстайлі і срібло в біґ-ейрі й, у принципі, перевиконала медальну програму своєї країни на кілька Ігор наперед. Проте в передостанній змагальний день до Садовскі-Синотт приєднався ще один герой Пхьончхана фристайліст Ніко Портеус. Сьогодні цей лише 20-річний хлопець, який приїхав до Пекіна в ранзі чинного чемпіона світу, став чемпіоном у гафпайпі. Й це справді вражає.

Медальний залік

Дворазовий чемпіон Європи Барт Свінґс приніс першу медаль Ігор-2022 – і відразу золоту – Бельгії. Барт переміг у новій дисципліні ковзанярського спорту, перегонах з масовим стартом, в якій він вигравав срібло у Пхьончхані-2018. У жінок мас-старт виграла нідерландка Ірене Схаутен, яка стала таким чином триразовою чемпіонкою Пекіна.

Екіпаж з Німеччини Лаура Нольте/Дебора Леві став найсильнішим у змаганнях на бобах-двійках серед жінок. Представник ОКР Алєксандр Большунов здобув своє третє золото нинішніх Ігор і дев’яту олімпійську медаль загалом, перемігши на марафонській дистанції в лижних перегонах. Правда, змагалися лижники не на звичних 50-ти кілометрах. Дистанцію скоротили до 30 км через великий холод.

Китайська пара фігуристів Суй Веньцзин/Гань Цун випередила три окаерівських художніх колективи, один з яких витанцьовував під музику з програми «Врємя», і здобув золото в змаганнях спортивних дуетів. Представники Піднебесної випередили срібних призерів всього на дещицю: вони перемогли з сумою балів 239,88, тоді як Євгенія Тарасова/Владімір Морозов отримали оцінку 239,25. Для Китаю це друге олімпійське золото у фігурному катанні в історії. Перше у Ванкувері-2010 здобув інший спортивний дует Сюе Шень/Гунбо Чжао у Ванкувері-2010. Прикметно, що саме Гунбо Чжао є тренером новоспечених чемпіонів.

А ось золото у змаганнях з керлінґу серед чоловіків вперше виграла збірна Швеції. Ніклас Едін, Оскар Ерікссон, Расмус Вранаа, Крістоффер Сандґрен і Даніель Маґнуссон під керівництвом тренера Фредріка Ліндберґа перемогли у фіналі 5:4 Великобританію.

За добу до завершення Ігор-2022 медалі виграло 29 країн. Золото має 22. Лідирує Норвегія – 15 золотих медалей. У Німеччини – 11 золотих нагород. Китай виграв 9 нагород найвищої проби, США, Швеція і Нідерланди – по 8, Швейцарія – 7, ОКР і Австрія – по 6, Франція – 5.

19 лютого. Усі призери дня зимової Олімпіади-2022

Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 25 квітня 2024, 10:00 7
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті
Теніс | 25 квітня 2024, 16:22 22
Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті

Даяна дивовижним чином зуміла переграти Еміліану Аранго в Мадриді

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Віктор Петренко
Погано знаєте географію. Нова Зеландія має чимало гірських схилів для занять зимовими видами спорту. До речі значно більше ніж Україна. Тому ваша іронія недоречна.
Vitalii
Чому у наших журналістів і вболівальників побутує думка, що Нова Зеландія є "незимовою" країною? Подивіться на мапу. Країна розташована вище 40 град. південної довготи. Це приблизно як Італія чи Іспанія у північній півкулі. Є природні умови для розвитку зимових видів спорту. Одна з найрозвинутіших країн світу. Так, населення невелике. Тому успіхи новозеландців це абсолютно закономірна річ. Теж саме стосується і Австралії. У них є досить такі високі гори і горнолижні курорти.
Vitalii
"Нова Зеландія, острівна країна, яку з усіх боків омивають води Тихого океану і в якій ніколи не бачили снігу ... " Авторе, не ганьбіться. Вчить географію або хоча б Google використовуйте!
Ivan Vismutenko
А финал будет вообще из игроков КХЛ, которые знают одни других как родные.)