Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 10 серпня 2024, 10:34
13962
12

Четверте срібло, ще один фінал і ганьба Бубки. Як минув 14-й день ОІ

Sport.ua аналізує ключові події третього з кінця дня 33-ї Олімпіади

| Оновлено 10 серпня 2024, 10:34
13962
12
Четверте срібло, ще один фінал і ганьба Бубки. Як минув 14-й день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine. Людмила Лузан та Анастасія Рибачок

Україна продовжує збирати нагороди на Олімпіаді в Парижі. Не масово, але впевнено. В тих видах, де ми входили в коло фаворитів напередодні старту. Нині, за три дні до завершення Ігор, можна з упевненістю говорити, що чиновники усіх рангів відзвітуються про цей виступ, як про великий успіх. Головним творцем якого став, звісно, керівник Національного олімпійського комітету Вадим Гутцайт. Усі поважні спортовці вже засвоїли, що дякувати Вадимові Марковичу варто з потребою і без, про всяк випадок. Бо Вадим Маркович фіксує неувагу чи, борони Боже, негативні прояви в ставленні до себе. Он борцеві Жанові Беленюку пан Гутцайт досі не може пробачити опонування на виборах президента НОК у 2022-му. Головний олімпієць країни навіть не поздоровив Жана зі здобуттям олімпійської бронзи. То за умови, що інших призерів ґратулював.

Взагалі ж у п’ятницю, 9 серпня, в Парижі були розіграні 35 комплектів медалей.

Героїні дня

27-річна Людмила Лузан і на рік молодша Анастасія Рибачок – срібні на каное-двійці. Знову, як і три роки тому в Токіо. Наші дівчата програли тільки чинним чемпіонкам світу та Ігор у Токіо-2020, китайському екіпажу Сюй Шисяо / Сунь Менья. Китаянки веслували в іншому вимірі, а отже такий підсумок спрогнозувати було ніби й нескладно. Якби не бачити того, що відбувалося у веслувальному каналі.

Там ситуація складалася так, що більшу частину 500-метрової дистанції ситуація для українок була зовсім нерадісною. Першу половину заїзду вони взагалі трималися шостими-сьомими. Але чим ближче до фінішу, тим стрімкіше Людмила і Анастасія почали додавати. І врешті перетнули стрічку другими, вигравши в бронзових призерок, канадійок Слоан Маккензі і Кеті Вінсент всього шість сотих секунди, а в угорок Аґнеш Кіш і Б’янки Надь, які опинилися поза п’єдесталом – шість десятих.

Українки зізналися, що були щиро здивовані, що на фініші просто зайшли у трійку. А коли виявилося, що вони ще й другі, то здивуванню не було меж. І попри те, що це срібло є повторенням результату Токіо-2020, нинішня медаль є особливою, адже екіпаж фактично формувався заново після того, як Анастасія торік повернулася в спорт після народження дитини.

Між тим, Людмила Лузан здобула вже третю свою олімпійську медаль. В її активі два срібла і бронза. Поповнити особисті колекції Людмила і Анастасія зможуть вже сьогодні. Вони вийшли у півфінал спринтерських перегонів каное-одиночок на дистанції 200 м.

Getty Images/Global Images Ukraine

У п’ятницю ж веслувальники розіграли ще три комплекти нагород. Перегони байдарок-двійок на дистанції 500 м виграли Ліза Каррінґтон і Алісія Госкін з Нової Зеландії. Каррінґтон при цьому стала вже семиразовою олімпійською чемпіонкою. Своє перше золото вона здобула ще в Лондоні-2012. Серед байдарок-двійок у чоловіків на тих же 500 м виграли німці Якоб Шопф і Макс Лемке. Для обох це вже друге золото Парижа-2024. У перегонах на каное-одиночках на дистанції 1000 м серед чоловіків найшвидшим був чинний чемпіон світу і світовий рекордсмен Мартін Фукса з Чехії. Бронзу виграв львів’янин Сергій Тарновський, який представляє Молдову. Він повторив досягнення зразка Токіо-2020.

Надія дня

Борчиня Ірина Коляденко входила напередодні Олімпіади до когорти тих спортовців, у виступі яких була впевненість. Ні, звісно, наперед у змаганнях рівня Олімпіади щось ґарантувати складно. Тим паче, що Ірина не є у своїй ваговій категорії до 62 кг лідеркою. Втім, знаючи, як професійно Коляденко ставиться до своєї роботи, якою зосередженою вона виходить на всі без винятку сутички, сумнівів не було: все, що буде в її руках, Ірина зробить.

І вона зробила. За умови, що турнірна сітка була надважкою: в усіх трьох сутичках на шляху до фіналу Коляденко зустрічалася з чемпіонками світу різних років. За умови, що сама чемпіонкою світу ніколи не була. Була бронзовою. Це в Європі вона підіймалася на вершину тричі – в 2021-му, 2023-му і 2024-му.

Getty Images/Global Images Ukraine

Мабуть, найважчою в перший змагальний день для Ірини була стартова сутичка проти Орхон Пуревдорж з Монголії. У першому періоді українка поступалася 0:4 і змогла переламати хід боротьби на власну користь у другій трихвилинці – 8:7. Здобувши перемогу на характері, чвертьфінал Коляденко виграла переконливіше: Біляну Дудову з Болгарії вона переважала і в стійці, і в партері і перемогла – 7:3.

В півфіналі Ірина вийшла на лідерку світового рейтингу, триразову чемпіонку світу і срібну призерку Олімпіади-2020 Айсулуу Тинибекову з Киргизстану. Цій суперниці українка програвала і в півфіналі Ігор у Токіо, і на торішньому чемпіонаті світу. Але змогла реваншуватися зараз.

Ключовим у цій зустрічі став епізод у середині другого періоду, коли Тинибекова за рахунку 2:2 намагалася пірнути Ірині в корпус. Але Коляденко цю дію прочитала і, провівши контрприйом, кинула суперницю на чотири бали, а потім збільшила перевагу, поставивши опонентку в небезпечне становище в партері. Рештку сутички Ірина провела зібрано, не допустила жодної помилки і навіть збільшила перевагу до 9:2.

Тож тепер Коляденко, яка в Токіо-2020 виграла бронзу, побореться за олімпійське золото з призеркою двох останніх чемпіонатів світу Сакурою Мотокі з Японії, котра в півфіналі ефектно перемогла чинну чемпіонку Європи Ґрейс Джейкоб Буллен з Норвегії. Поступаючись 2:7, японка зуміла кинути суперницю прогином на 5 балів і дотисла норвежку, поклавши її на лопатки.

Фінальна сутичка Коляденко – Мотокі відбудеться сьогодні, 10 серпня, близько 20:30 за київським часом.

У п’ятницю ж у жіночій боротьбі визначилися медалістки в категорії до 57 кг. Переможниця трьох останніх чемпіонатів світу Цуґумі Сакураї з Японії підтвердила свій клас, перемігши у фіналі 6:0 Анастасію Нікіту з Молдови.

Провал дня

Українські борці вільного стилю продовжують іти на рекорд. Започаткований він ще в 2021-му в Токіо. На попередню Олімпіаду вирушило всього два наших представники – Василь Михайлов і Олександр Хоцянівський. Обидва припинили боротьбу після стартових сутичок.

Минуло три роки. Крізь сито ліцензійних турнірів ліцензії для участі на Іграх у Парижі не здобув жоден український борець-вільник. Три вакансії наші земляки заповнили лише після зняття і відмов від участі в Олімпіаді представників країн-агресорок. Але сенсу від цієї участі, здається, жодної. Після двох змагальних днів маємо результат абсолютно ідентичний з токійським: Михайлов (категорія до 86 кг) і Хоцянівський (до 125 кг) програли стартові сутички. Михайлов на тому боротьбу припинив, а Хоцянівському його суперник подарував нагоду поборотися у втішному турніру за бронзу. Що з того вийде, побачимо вже сьогодні.

Для Хоцянівського, якому 34 роки, ця Олімпіада – третя в кар’єрі. На двох попередніх він поступався в стартових сутичках. Тому попереднє рішення чи то тренерського штабу збірної, чи то керівництва Асоціації спортивної боротьби України повезти на Ігри в Париж 25-річного призера молодіжного і юніорського чемпіонатів Європи Юрія Ідзінського виглядало виправданим і перспективним. Правда, дуже скоро керманичі української вільної боротьби «виправилися»: вони вирішили провести між претендентами на місце в олімпійській команді прикидки, контрольні сутички. Де досвідченіші борці своє право на участь в Олімпіади відстояли. Ось лишень значна частина борцівської спільноти іронізує, що то були не сутички за місце на Іграх, а боротьба за олімпійську форму і безкоштовну туристичну путівку в Париж.

Хоцянівському в стартовому раунді випало боротися з дворазовим олімпійським призером, триразовим чемпіоном світу Ґено Петріашвілі з Грузії. Який Олександра очікувано знищив. У першому періоді суперники ще придивлялися один до одного, а в другому Ґено зміг перевести українця в партер і виконав три поспіль накати. В підсумку грузин переміг 11:0, а після того не менш переконливо зборов поляка Роберта Барана (9:2) та азербайджанця Георгія Мешвілдішвілі і вийшов до фіналу. Де зустрінеться з дворазовим чемпіоном світу, володарем бронзи Олімпіади-2021 Аміром Хоссейном Заре з Ірану. До слова, саме Заре завдав поразки Хоцянівському три роки тому в Токіо.

Наш борець завдяки успішності Петріашвілі боротиметься у втішному турнірі за бронзу. І розпочне свій шлях з сутички з на два роки молодшим чотириразовим призером чемпіонатів Європи Робертом Бараном з Польщі. Її початок – приблизно о 12:05 за київським часом.

Сьогодні ж у вільній боротьбі розіграли медалі представники двох вагових категорій. Чемпіоном у вазі до 57 кг став японець Реї Гіґучі, чемпіон світу-2022, який три роки в Токіо здобув олімпійське срібло, а зараз зміг у фіналі перемогти американця Спенсера Лі і стати чемпіоном. А в категорії до 86 кг золото здобув болгарин з Дагестану Магомед Рамазанов. Громадянство нової країни, до слова, він встиг прийняти в січні 2022-го, тобто за місяць до повномасштабного вторгнення москалів в Україну. В фіналі Рамазанов переміг олімпійського чемпіона Ріо-2016, триразового чемпіона світу Хассана Язданічараті з Ірану.

Заявка дня

Олексій Середа впевнено пробився до півфіналу стрибків у воду з десятиметрової вишки, продемонструвавши при цьому реальність медальних амбіцій. Олексій з сумою 479,45 посів у кваліфікації п’яте місце. При цьому другий стрибок українця був одним із найкращих поміж усіх учасників. За нього Середа отримав 90,65 бала. Вищі оцінки мав тільки переможець цієї Олімпіади в синхронних стрибках Ян Гао з Китаю (99,90 і 97,20). Але він завалив другу спробу, отримавши за неї всього 28 балів.

Getty Images/Global Images Ukraine

Переміг у кваліфікації Цао Юань з Китаю, переможець трьох попередніх Олімпіад у різних видах програми. Його сума – 500,15. Другим став японець Рікуто Тамаї – 497,15. Третій канадець Райлен Вайнс – 485,25. У згадуваного вже Яна Гао майже ідентична з Середою сума – 479,80.

Півфінал і фінал зі стрибків з десятиметрової вишки, сьогодні, 10 серпня, о 10:00 і 16:00 відповідно.

А напередодні Китай здобув чергове золото зі стрибків у воду у стрибках з триметрового трампліна, де перемогла з сумою 376 балів, ставши дворазовою чемпіонкою Парижа-2024, Чень Ївень.

Драма дня

16-річна гімнастка Таїсія Онофрійчук, яка спершу спричинила великий резонанс самим фактом несподіваного потрапляння в олімпійську команду, а потім вразила впевненим виступом у кваліфікації особистого багатоборства вже в Парижі, де посіла високе четверте місце і продемонструвала потенціал для боротьби за медалі, в фіналі розкрити свого потенціалу не змогла. Після виступу в кваліфікації дівчина сказала, що на відміну від більшості попередніх міжнародних стартів, перед олімпійським дебютом взагалі не відчувала хвилювання. Ця легкість вочевидь і допомогла Таїсії виступити так добре.

Getty Images/Global Images Ukraine

Однак, переживши з розумінням, що олімпійська медаль є насправді дуже реальною, ніч, у фіналі Онофрійчук допустила помилки, які після першого ж виходу на поміст відкинули її з числа претенденток на нагороди остаточно і безповоротно. При цьому Таїсія у виступі з обручем демонструвала високий рівень складності, гарну швидкість, а предмет втратила перед самим завершенням програми. Прикро. А на додачу ще й судді виставили надто занижену оцінку 30,400, яка м’яко кажучи не відповідає продемонстрованому гімнасткою виступу. Тренерка Ірина Дерюгіна подала протест, але рефері залишили цей результат у силі.

Вочевидь такий початок збентежив юну українку ще більше і вона допустила втрату й у виступі з м’ячем, своїм улюбленим предметом. За другий вид Таїсія отримала 30,900 бала і з ілюзіями про місця в трійці розпрощалася остаточно.

На щастя, дівчина не розклеїлася і заключних два види провела дуже непогано: за виступ з булавами Таїсія отримала 34,150, за стрічку 32,950 і з сумою 128,400 посіла дев’яте серед десяти фіналісток місце.

Ганьба дня

Після завершення змагань в індивідуальному багатоборстві гімнасток-художниць нагадав про своє існування екс-президент НОК України Сергій Бубка. Сергій Назарович уникає висловлювань про війну в Україні і не поспішає критикувати росію за її агресію, а водночас не цурається нагороджувати русняву спортсменку. Саме так, Бубка взяв участь у нагородженні переможниць гімнастичного багатоборства. На вершину п’єдесталу там піднялася так звана представниця Німеччини Дарья Варфоломеєв, котра перемогла з сумою 142,850.

Дарья народилася в Барнаулі і до 2022 року була в спорті кацапкою, зокрема їздила на змагання в окупований Крим і виставляла у себе в соцмережах відповідні світлини. Та в 2022-му вона надумала змінити спортивне громадянство і почала виступати за Німеччину. Наша чудова Федерація гімнастики України, яка, за словами спортивних гімнастів, не здатна захистити інтереси своїх спортовців, не зробила рівно нічого й на дипломатичній ниві, щоб не допустити російську злочинницю до участі в змаганнях. Не турбує походження німецької чемпіонки і Сергія Бубку.

Сюрприз дня

Ранкову програму з художньої гімнастики відкривала кваліфікація в груповому багатоборстві. До складу української команди входять Марія Височанська, Діана Баєва, Аліна Мельник, Валерія Перемета та Кіра Ширикіна.

Дівчата показали дві яскравих композиції. За виступ з п’ятьма обручами українки отримали оцінку 35,450 і посідали проміжне шосте місце. Але потім був виступ з трьома стрічками і двома м’ячами, який українки презентували найкраще поміж усіх 14 команд, отримали найвищу поміж суперниць оцінку 33,500 і з сумою 68,950 вийшли на третє місце. Вище знаходяться команди Болгарії (70,400) та Італії (69,350).

Фінал групового багатоборства – сьогодні, починаючи з 15:00.

Стриманий оптимізм

Доволі непогано розпочали виступи в змаганнях дуетів з артистичного плавання Марина і Владислава Алексіїви, бронзові призерки попередньої Олімпіади в групових вправах. Цього разу групою наші дівчата не представлені, тому вся надія виключно на дуети. За технічну програму сестри отримали 260,4600 балів і перед програмою довільною, яка розпочинається сьогодні о 20:30, посідають п’яте місце. Вище – Ван Люї та Ван Цяньї з Китаю, які в Парижі вже виграли золото в змаганнях груп (276,7867), Анна-Марія та Айріні-Маріна Александрі з Австрії (267,2533), Бреґ’є та Нортьє де Брувер з Нідерландів (264,7066) і британки Кеті Шортман та Ізабель Торп (264,0282).

Getty Images/Global Images Ukraine

Казус дня

Нестандартна і, на жаль, пов’язана з українським спортовцем ситуація трапилася у змаганнях з сучасного п’ятиборства. Нагадаємо, що за підсумками першого виду – фехтування – наш Олександр Товкай лідирував. І збирався втримати цю перевагу у кінному спорті, де п’ятиборці змагалися в конкурі. Втім, на лихо українця, наданий організаторами кінь Varna Brecourt став і відмовився долати бар’єри. І хоч вини Товкая не було, згідно правил він отримав нульовий результат і в підсумку не зміг потрапити до наступної стадії. З сумою 1222 бали Олександр посів передостаннє, 35 місце.

Іншому українцю Владиславу Чекану з конем пощастило більше. З допомогою Dicton de vesquerie він у числі інших учасників заробив 300 балів і в протоколі з 1486 очками став 23-м, зупинившись від 18-ки фіналістів зовсім недалеко – в 13-ти очках.

А лідирує після чотирьох видів з олімпійським рекордом 1516 балів єгиптянин Ахмед Ельґенді.

Батл дня

Відразу дві українки були причетними до дебютного розіграшу нагород у брейк-дансі. Причому в груповому турнірі обидві наші представниці потрапили в одну групу. Катерина «Kate» Павленко змогла пробитися до чвертьфіналу, перемігши француженку Carlota і розійшовшись миром з японкою Ayumi. Анна «Stefani» Пономаренко теж обіграла Carlota і теж завершила нічиєю протистояння з Ayumi. У заключному батлі між собою українки не виявили переможниці. Таким чином, Kate вийшла у чвертьфінал за додатковими показниками, а там поступилася китаянці 671.

Китаянка 671 стала бронзовою призеркою у дійстві, яке мало схоже на професійний спорт. Перше ж в історії золото у брейкінгу здобула японка AMI, перемігши в фіналі представницю Литви NICKA.

«Фурія роха» розвиває успіх

Національна команда Іспанії з футболу доповнили переможну ходу юнацької і першої збірних, які цьогоріч перемагали на Євро, і вдруге в історії стали олімпійськими чемпіонами. При цьому матч, який відбувався на стадіоні «Парк де Пренс», розпочався для «Фурії рохи» невдало: голкіпер Арнау Тенас на 11-й хвилині пропустив нескладний удар від Енцо Мійо з гострого кута.

Цієї миті ніхто не міг уявити, що Тенас стане одним із головних героїв поєдинку, зробить мінімум три фантастичних сейви і внесе в перемогу визначальний вклад. Але ці порятунки траплялися вже тоді, коли іспанці повели 3:1. Дубль Ферміна Лопеса і гол зі штрафного Алекса Баени в інтервалі 18-28 хвилини перевернув хід гри з ніг на голову.

Французи по-справжньому оговталися лише після перерви і в цю мить роль воротаря стала вкрай важливою. Скоротили рахунок «Ле бльо» на 79-й хвилині, коли відзначився Маґнес Акліуш. На третій компенсованій хвилині Жан-Філіп Матета з пенальті вирівняв становище. Ситуація для іспанців ускладнювалася тим, що тренер Санті Денія встиг змінити всіх лідерів атаки – Ферміна, Баену, Абеля Руїса і Аймара Ороса.

Але, як і в півфінальному матчі Євро проти німців, у цій грі лідерів повноцінно замінили резервісти. Витримавши на початку екстра-тайму стартовий штурм французів, іспанці поступово вирівняли гру, а на 100-й хвилині Серхіо Камельо забив і вивів «Фурію роху» вперед. Ще один м’яч вже у компенсований арбітром час організували Тенас і той же Камельо: воротар викинув на нападника, а той скористався нагодою, що суперники побігли в атаку і залишили тили, вийшов з голкіпером сам на сам і зняв питання про переможця – 5:3.

Склад команди Іспанії мав такий вигляд: Тенас – Пубіль (Хуанлу, 73), Ерік Ґарсія, Кубарсі, Міранда (Міґель Ґутьєррес, 98) – Барріос, Баена (Тур’єнтес, 83) – Орос (Пачеко, 88), Фермін Лопес (Бернабе, 73), Серхіо Ґомес – Абель Руїс (Камельо, 83).

Getty Images/Global Images Ukraine

Як і серед чоловіків, золото з хокею на траві в жіночому турнірі здобули гравчині команди Нідерландів. Причому навіть сценарій матчів за золото був схожим: ігровий час завершувався 1:1, а в серії післяматчевих булітів вигравали 3:1 нідерландки. У випадку з жінками чемпіонки перемогли китаянок. Чемпіонками в складі збірної Нідерландів стали: воротар Анне Веенедал, польові гравці Луна Ноа Фокке, Фреке Моес, Ліза Пост, Хан де Вард, Їббі Янсен, Рене ван Ларгофен, Фелісе Алберс, Марія Версхор, Санне Колен, Фредерік Матла, Марлен Йохемс, Пін Сандерс, Марійн Вен, Пін Діке.

У жіночому пляжному волейболі золоті нагороди здобула бразильська пара Ана Патрісія / Дуда. Латиноамериканки в фіналі перемогли Мелісу Гуману-Паредес / Бренді Вілкерсон з Канади – 2:1 (26:24, 12:21, 15:10).

У волейболі класичному визначилися володарі бронзи серед чоловіків. Збірна США в медальному поєдинку здолала 3:0 Італію і повернеться тепер додому з нагородою.

Фіналістками жіночого турніру з баскетболу стали США і Франція: американки перемогли 85:64 Австралію, господарки здолали в овертаймі 81:75 Бельгію. Фінал відбудеться в неділю, 11 серпня.

В очікуванні своїх

На «Стад-де-Франс», де змагаються легкоатлети, українців у вечірніх сесіях немає вже три дні. І два – навіть у ранкових. Завтра наш представник – стрибун у висоту Олег Дорощук – все ж буде. А поки чергових вісім комплектів нагород розіграні без української участі.

Жіноча команда США у складі Мелісси Джефферсон, Тваніші Террі, Ґабріель Томас і Шакаррі Річардсон виграла з результатом 41,78 секунди золото в естафеті 4х100 м. Американці розраховували, що цей успіх в аналогічній дисципліні підтримають чоловіки. Однак фаворити помилилися при передачі естафетної палиці і були дискваліфіковані. Перемогла з результатом 37,50 секунди команда Канади в складі Арона Брауна, Джерома Блейка, Брендона Родні і Андре Де Ґрассе, котрий після перемоги на 200-метрівці в Токіо став дворазовим олімпійським чемпіоном.

Олімпійською чемпіонкою зі штовхання ядра стала Єміші Оґунлеє з Німеччини. Вона перемогла з результатом 20 метрів рівно. Золото з бігу на 400 м виграла Марілейді Пауліно з Домініканської республіки. В фінальному забігу чемпіонка на 8 сотих секунди побила встановлений француженкою Марі-Жозе Перек ще в Атланті-1996 олімпійський рекорд – 48,17 секунди.

Сенсаційне золото за підсумками змагань з потрійного стрибка виграв іспанець Хордан Алехандро Діас Фортун. Він з результатом 17,86 м всього на 2 см випередив олімпійського чемпіона Токіо Педру Пічарду з Португалії. В фіналі з бігу на 400 м з бар’єрами фаворит теж залишився зі сріблом: американець Рей Бенжамін з результатом 46,46 секунди випередив на шість десятих олімпійського чемпіона Токіо, чинного чемпіона світу і світового рекордсмена Карстена Варгольма з Норвегії.

Натомість перемогли фаворити в двох заключних видах змагального дня: рекордсменка світу Беатріс Чебет з Кенії виграла з результатом 30.43,25 змагання з бігу на 10 000 м, а бельгійка Нафіссату Тіам стала першою в історію атлеткою, яка тричі поспіль здобула олімпійське золото в семиборстві. Чемпіонська сума Нафіссату – 6880.

Там, де нас нема

Своєрідною подією в боксі стало чемпіонство одіозної чоловікоподібної жіночки Іман Хеліф з Алжиру. Вона (чи він?) у фіналі вагової категорії до 66 кг перемогла(іг) у фіналі чинну чемпіонку світу Ян Лю з Китаю. Ще одна чемпіонка світу-2023 з Піднебесної свій бій за золото виграла: Ву Ю перемогла в категорії до 50 кг туркеню Бусе Наз Чакіроґлу, для якої це другий програний олімпійський фінал поспіль.

А ось у чоловічому боксі обидва сьогоднішніх фінали виграли бійці з Узбекистану: Асадхуджа Муйдінхуджаєв (до 71 кг) перебоксував мексиканця Марко Алонсо Верде, а Лазізбек Муллоджонов (до 92 кг) здолав Лорена Берто Алонсо, кубинця, який виступає за Азербайджан.

Вівіана Мартон принесла Угорщині золото у ваговій категорії до 67 кг з тхеквондо. В чоловіків у вазі до 80 кг в цьому виді спорту переміг Фірас Катуссі з Тунісу.

Два комплекти нагород розіграли майстри велоперегонів на треку. 27-річний Гаррі Лаврейсен з Нідерландів переміг у спринті і став уже чотириразовим олімпійським чемпіоном. Командний і особистий спринт він виграв і три роки тому в Токіо, і зараз у Парижі. Крім того, Гаррі є 13-разовим чемпіоном світу. Натомість у медісоні серед жінок перемогли італійки К’яра Консоні та Вітторія Ґуацціні.

Чинний чемпіон світу Крістоф Рошовскі з Угорщини виграв плавальний десятикілометровий марафон на відкритій воді. Дистанцію він подолав за 1:50.52,7 і виграв у володаря срібла Олівера Клемета всього 2,1 секунди.

Американська важкоатлетка Олівія Рівз з сумою з сумою 262 кг і олімпійським рекордом (117 кг) в ривку виграла золото у ваговій категорії до 71 кг. Серед чоловіків у ваговій категорії до 89 кг зі світовим рекордом за сумою багатоборства (404 кг) переміг народжений у Парижі в родині болгарки й ліванця Карлос Насар, який представляє Болгарію.

Заключний комплект нагород розіграний у вітрильному спорті. В класі Kite серед чоловіків золото виборов австрієць Валентин Бонтус.

Китайський дует Ма Лун / Ван Чуцінь здобув золото в чоловічому парному розряді в настільному тенісі. Китайці перемогли 3:2 шведів Антона Келлберґа / Крістіана Карлссона. Для Ван Чуціня це вже друга нагорода найвищої проби після перемоги в міксті.

Скелелаз з Великої Британії Тобі Робертс здобув золото в комбінації (боулдеринґ + лазіння на складність).

Медальний залік

Команда США очолює рейтинг зі 111-ма нагородами: 33 золотих, 39 срібних, 39 бронзових.

У Китаю – 83 медалі: 33 золотих, 27 срібних, 23 бронзових.

Австралія залишається на третьому місці: 18 золотих, 16 срібних, 14 бронзових медалей.

16 нагород найвищого гатунку має Японія, по 14 – Велика Британія і Франція, по 13 – Корея і Нідерланди, 12 – Німеччина, 11 – Італія, яка замикає топ-10 заліку.

7 золотих медалей має Канада, 6 – Нова Зеландія, по 5 – Угорщина і Узбекистан, по 4 – Іспанія та Ірландія.

Україна з трьома золотими, чотирма срібними, чотирма бронзовими нагородами і медаллю Ірини Коляденко в голові знаходиться на 18 місці.

Також три золота мають Бразилія, Швеція, Румунія, Болгарія і Бельгія. По дві нагороди найвищого гатунку виграли Іран, Азербайджан, Хорватія, Куба, Кенія, Сербія, Австрія, Гонконґ, Філіппіни, Чехія, Індонезія та Алжир.

По одному золоту здобули Ізраїль, Казахстан, Ямайка, Таїланд, Швейцарія, Данія, Південна Африка, Еквадор, Грузія, Греція, Польща, Аргентина, Норвегія, Туніс, Бахрейн, Чилі, Сент-Люсія, Словенія, Уганда, Китайський Тайбей, Домініканська республіка, Гватемала, Марокко, Ботсвана, Домініка і Пакистан.

Всього медалі здобули представники 86-ти країн.

Оцініть матеріал
(29)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Класний матч з 8 голами. Іспанія виграла золото футбольного турніру ОІ-2024
Олімпійські ігри | 09 серпня 2024, 21:48 16
Класний матч з 8 голами. Іспанія виграла золото футбольного турніру ОІ-2024

Іспанія продовжує домінувати на рівні збірних

Буде медаль! Коляденко взяла реванш у Тинибекової і побореться за золото ОІ
Олімпійські ігри | 09 серпня 2024, 20:25 64
Буде медаль! Коляденко взяла реванш у Тинибекової і побореться за золото ОІ

Ірина пробилася у фінал Олімпійських ігор 2024 у вільній боротьбі в категорії до 62 кг

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
contr
Бубка-ватний підар! Як добре що швед його обісцяв з його совковими рекордами! При чому конкретно і навічно ! 
Український Крим
Бубка чорт
Boodya
Цікаво а бубці відмінили всі його нагороди в Україні, чи ні?
Saar
бубка як і лома - два лошари!
Олег Заворотный
Так Бубка ж знатный ватник, так что это не позор. Это уже данность, к сожалению
serhiy
І ту гниду бубку затяту есесерівську ніхто не чіпає?!! 
Олександр
Хтось же захищає цього бубку якщо він до сих пір в нок України ? Зелені?
Southeast*
В Барнауле 5% этнических немцев. Именно потому  Варфоломеева оказалась в ФРГ.