Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Фігурне катання
| Оновлено 19 сiчня 2022, 20:00
737
0

Українські танцюристи в топ-10 і перша медаль для Латвії

У Таллінні пройшов Чемпіонат Європи з фігурного катання 2022

| Оновлено 19 сiчня 2022, 20:00
737
0
Українські танцюристи в топ-10 і перша медаль для Латвії

З 12 по 16 січня в столиці Естонії Таллінні відбувся Чемпіонат Європи з фігурного катання – на радість спортсменів і глядачів, так як в 2021 році турнір був скасований через пандемію. Змагання пройшли з деякими обмеженнями для безпеки всіх учасників, але з глядачами на трибунах.

На жаль, всіх це не вберегло і кілька фігуристів були змушені знятися з турніру вже після прибуття в Таллінн через позитивний тест на коронавірус - в їхньому числі і українська одиночниця Марія Андрійчук. В результаті Україна не була представлена в жіночому одиночному катанні. Відзначимо, що їхати на турнір повинна була чемпіонка країни Анастасія Шаботова, проте вона також захворіла на коронавірус незадовго до поїздки і до Естонії вирушила заміна.

На щастя, інші спортсмени залишилися здорові і змогли виступити.

Пари

У парному катанні досить очікувано весь подіум зайняли представники Росії. Діючі чемпіони світу Анастасія Мішина-Олександр Галлямов додали в свою колекцію також і золоту медаль європейської першості. Срібло дісталося учням Етері Тутберідзе і Максима Транькова Євгенії Тарасовій-Володимиру Морозову, а на третьому місці розташувалася ще одна пара Тамари Москвіної – Олександра Бойкова-Дмитро Козловський.

Чемпіони України Софія Голіченко-Артем Даренський добре виступили в короткій програмі. Учні Лілії Батутіної набрали 55.15 бала і зайняли 14 місце, що дозволило їм відібратися в довільну. У довільній програмі під музику з кінофільму «Люди в чорному» вони також показали непогане катання і отримали 92.46 бали. За підсумками двох програм 17-річна Софія і 20-річний Артем посіли 15 сходинку європейської першості з 147.61 балами.

Відзначимо, що вони почали кататися разом тільки у 2020 році і це був дебют пари на чемпіонаті Європи.

Голіченко і Даренський також представлять Україну на Олімпіаді 2022 в Пекіні – але лише в командному турнірі. Завоювати ліцензію на участь в особистій першості у них не вийшло.

Спортсмени розповіли нам про свої враження від участі в чемпіонаті Європи.

"Для першого разу це хороший досвід. Не все, звичайно, вийшло, але, тим не менш, дебют вийшов непоганим. Часу на підготовку у нас було небагато, тому в принципі прокатами ми задоволені. Так, є ще помарки, надалі ми будемо намагатися їх виправити, а також посилити програму і зробити максимально чистий прокат», - поділилися Софія і Артем.

Висловилися і вони про поїздку на ігри.

"Коли ми дізналися, що будемо представляти Україну в командному турнірі, дуже раділи. Але це такі змагання, що потрібно не тільки радіти, а поїхати і показати все, що ти вмієш. Кожен спортсмен мріє потрапити на Олімпіаду, так що ми звичайно були дуже раді», - зазначили фігуристи.

Підсумкові результати:

  1. Анастасія Мішина/Олександр Галлямов — Росія) - 239.82
  2. Євгенія Тарасова/Володимир Морозов — Росія) - 236.43
  3. Олександра Бойкова/Дмитро Козловський — Росія) - 227.23
  4. Карина Сафіна/Лука Берулава (Грузія) — 184.05
  5. Ребекка Гіларді/Філіппо Амброзіні (Італія) — 178.9

………………………………………………………………………

15. Софія Голіченко/Артем Даренський (Україна) – 147.61

Жінки

У жіночому одиночному катанні весь подіум також залишився за росіянками. Після короткої програми бельгійка Луна Хендрікс видала кращий прокат короткої програми в кар'єрі, поступившись тільки Камілі Валієвій. Дівчина плакала від щастя, радіючи своєму успіху і проміжному 2 місцю. На жаль, в довільній програмі Луна зробила кілька грубих помилок на каскадах і поступилася у довільній полячці Катерині Кураковій і росіянкам. За сумою балів Хендрікс змогла втриматися лише на четвертій позиції.

Новою чемпіонкою Європи стала 15-річна Каміла Валієва - учениця Етері Тутберідзе. Варто відзначити, що вона є головною претенденткою на олімпійське золото в Пекіні. Срібло завоювала чемпіонка світу-2021 Анна Щербакова, а бронза дісталася Олександрі Трусовій – обидві також з тренерського штабу Тутберідзе.

«Я дуже рада своєму четвертому місцю, але я була б щасливішою, якби краще виконала довільну програму. Це, безумовно, було не те катання, яке я очікувала. Я спробувала відкинути той тиск, який виник після 2-го місця в перший день, і кататися тільки для себе. Російські дівчата дійсно дуже сильні, я знала, що вони мене переможуть, тому просто хотіла кататися в своє задоволення. Але після короткої програми я відчула щось нове, тому мені довелося збиратися з думками. Тепер я буду знати, як боротися з цим в майбутньому», - поділилася емоціями Луна Хендрікс.

На п'ятому місці опинилася представниця Польщі Катерина Куракова з результатом 204,73 бала за сумою двох програм. Дівчина була дуже рада подібному результату.

"Класні відчуття, дякую всім! Мені було так приємно кататися, я просто щаслива, що я тут. Напевно, це мені дуже допомогло — я тут прокидалася без хвилювання, думала: «Блін, та ситуація у світі така складна, що так чудово, що ми проводимо ці змагання!" Скрізь ковід, ти не знаєш, що буде завтра, може, ми взагалі всі помремо. Ну, фігурально висловлюючись (сміється). Сподіваюся, все в нашому житті буде добре! Я не дивилася прокати інших дівчат, я роблю своє. Коли думаю про бали, мені це дуже заважає. Іноді думала: "Ну як так? Я катаюся, а де оцінки вище?" А потім запитую себе - я насолоджуюся оцінками або тим, що роблю? Звичайно, друге. Якби я робила все це тільки для оцінок, то закінчила б і почала кататися за іншу країну. Для мене зараз сенс життя - фігурне катання, і мені подобається, що я роблю», - прокоментувала Катя.

Підсумкові результати:

  1. Каміла Валієва (Росія) — 259.06
  2. Анна Щербакова — Росія) - 237.42
  3. Олександра Трусова — (Росія) - 234.36
  4. Луна Хендрікс — (Бельгія) - 207.97
  5. Катерина Куракова — (Польща) - 204.73

Танці

У боротьбі танцювальних дуетів досить очікувано чемпіони континенту-2020 Вікторія Сініцина і Микита Кацалапов знову завоювали звання кращих. Другими стали ще одні представники Росії Олександра Степанова та Іван Букін.

Шарлен Гіньяр і Марко Фаббрі, які виступають за Італію, вдруге у своїй кар'єрі стали бронзовими призерами чемпіонату Європи. Відзначимо, що пара виступала без наставника. Їхній тренер, чемпіонка Європи та світу-2001 Барбара Фузар-полі здала позитивний тест на коронавірус і знаходиться на ізоляції. Фігуристи отримали 124,62 бали за свій танець і 207,97 загалом.

«Ми давно виступаємо, але як і раніше відчуваємо себе дуже добре фізично і морально. Ми не втомилися від фігурного катання! І наші результати покращуються, тому ми думаємо, що не досягли свого вищого рівня. Ми думаємо, що можемо стати краще і бути конкурентоспроможними на високому рівні. Обов'язково будемо виступати в наступному сезоні, а потім додавати ще по одному», - поділився Фаббрі.

Україну на цьому чемпіонаті представляло відразу два танцювальних дуети – завдяки тому, що на минулому турнірі в 2020 році наші спортсмени Олександра Назарова-Максим Нікітін зайняли 10 місце і завоювали таке право для країни. Вони поїхали і в Таллінн разом з юною парою Марією Голубцовою і Кирилом Бєлобровим.

У ритм-танці Голубцова-Бєлобров зайняли 17 місце і відібралися в довільний танець. Назарова-Нікітін були на 12 сходинці.

У довільному обидва дуети виступили досить успішно, а шестиразові чемпіони України знову змогли зайняти підсумкове 10 місце, отримавши 173.99 бала за обидві програми. Олександра і Максим також представлять Україну на майбутній Олімпіаді в Пекіні - для них це будуть другі ігри.

"Чотири роки тому ми дуже переживали – ми не знали, що це буде, у нас був великий досвід в Універсіадах, Юнацьких Олімпійських іграх, але все одно ми хвилювалися, тому що не знали, що буде далі, саме на цих змаганнях. Зараз ми вже досвідчені в цьому плані, ми знаємо, як це все відбувається. Є якесь не те, що хвилювання, а скоріше почуття незрозумілого, тому що зараз знову ж таки пандемія, всі змагання трансформувалися, причому одні проходять за такими правилами, інші за іншими, весь час щось нове. Тому якась невідомість є тільки за рахунок ситуації з коронавірусом. А так, мені здається, що ми готові, ми зробили дуже багато роботи, ми зробили все, що в наших силах, так що я сподіваюся, що у нас вийде гідно представити Україну на цих іграх», - поділився Нікітін.

Своїм виступом на континентальній першості вони залишилися задоволені.

«У загальному і цілому ми задоволені, вийшов непоганий прокат. Зовсім маленькі були похибки, але ніхто не ідеальний і завжди є, що вдосконалювати і покращувати», - сказав Максим.

Олександра ж особливо відзначила підтримку публіки в залі.

"І загальні враження від змагань теж дуже приємні, тому що публіка приймає дуже тепло, кататися для них легко і приємно, і організація турніру теж на вищому рівні», - поділилася Назарова.

Підсумкові результати:

  1. Вікторія Сініцина/Микита Кацалапов (Росія) — 217.96
  2. Олександра Степанова/Іван Букін (Росія) — 213.2
  3. Шарлен Гіньяр/Марко Фаббрі (Італія) — 207.97
  4. Олівія Смарт/Адріан Діас (Іспанія) — 196.86
  5. Лайла Фір/Льюїс Гібсон (Великобританія) — 196.01

………………………………………………………………

10. Олександра Назарова/Максим Нікітін (Україна ) — 173.99
17. Марія Голубцова/Кирило Бєлобров (Україна) — 156.35

Чоловіки

Новим чемпіоном Європи в чоловічому одиночному катанні став росіянин Марк Кондратюк, який займав другий рядок за підсумками короткої програми. Друге місце у італійця Даніеля Грассля. Бронзову медаль виграв Денис Васильєв, що представляє Латвію.

Напевно, найбільше радості і емоцій було саме у латвійського спортсмена, а також його тренера, знаменитого в минулому швейцарського фігуриста Стефана Ламб'єля. Денис просто приголомшливо відкатав довільну програму, в якій чисто приземлив четверний стрибок, хоч за підсумками прокату сальхову і був присвоєний недокрут. Він також набрав рекордну для себе суму - 181.84, перевершивши своє минуле краще досягнення більше ніж на 15 балів. Васильєв став першим фігуристом в історії Латвії, який виграв медаль континентальної першості. 

"Я дуже натхненний, я дуже гордий. Я отримав величезне задоволення від сьогоднішнього дня. Я не впевнений, якщо чесно, що я до кінця усвідомлюю все значимість того, що сталося сьогодні. Але найбільше я гордий тим фактом, що я вийшов і показав свій максимум, на якій я зараз здатний. Я відчував, що я виклався на всі сто відсотків. Ось це те, на чому я зараз сфокусований, не на медалі самій по собі. Я дуже щасливий", - сказав фігурист на прес-конференції.

Денис має намір працювати далі і ділитися своєю енергією з глядачами.

"Четверний стрибок і сьогоднішній результат - це, безумовно, важливий крок у моєму шляху, який, якщо чесно, я не знаю, куди веде. Моя кар'єра, моє життя у фігурному катанні - це подорож. Кожен день я працюю, я вкладаю серце в те, що я роблю. І сьогоднішній результат - це підкріплення того, що вибори, які я роблю в моїх тренуваннях, які я роблю в цьому сезоні, ведуть мене до чогось ще більшого. Так, це великий крок. Але я не думаю, що я повинен приділяти цьому якусь особливу увагу, а скоріше направити ці емоції, цю енергію в потрібне русло», - зазначив Васильєв.

Нашу країну представляв чотириразовий і чинний чемпіон України, 20-річний Іван Шмуратко. Це був другий чемпіонат Європи в його кар'єрі після 2019 року, коли він зайняв 22 місце. У 2020 році спортсмен був змушений пропустити турнір за станом здоров'я.

Іван безпомилково відкатав коротку програму під «Une vie d'amour» Шарля Азнавура, яку він залишив з минулого сезону, і посів 8 сходинку в таблиці з 82.13 балами. Фігурист був дуже радий повернутися на континентальну першість і радувати публіку своїми виступами. Своїми емоціями і враженнями він поділився з нами відразу після прокату.

«То не передати словами! Відчуття надзвичайні, дуже радий бути тут, мати змогу виступати, хоч трохи побути без маски (на льоду). Звичайно, головне, щоб всі залишались здоровими, я радий подарувати свято людям. На відміну від чемпіонату світу 2021, тут немає бабблу (ізольований простір для учасників змагань без зовнішніх контактів, - прим. ред.), я сьогодні прогулювався з мого номера до бібліотеки, зайшов подивився, що в Таллінні піднімається третя хвиля захворювань, так що я зразу купив книжку і погнав у готель, бо не треба нам ризикувати. Я б рекомендував зробити усюди баббли, щоб ризик захворювання ковідом знизити до мінімуму. Тому що сезон дуже важливий, олімпійський, а якийсь один позитивний тест може вибити не тільки тебе, а ще й команду», - розповів Іван.

Він залишився дуже задоволений своїм виступом у короткій програмі і налаштований лише покращувати цей результат.

«Був дуже радий виступати у другій групі з кінця і відкатати чисто. Отримав всі 4 рівні на обертаннях і доріжці кроків, але доріжку ще треба трохи відпрацювати, щоб без питань був 4 рівень і плюси. Це мій найкращий результат на даний момент і я дуже радий нарешті вийти за 80 балів в короткій програмі, мені це вдалося зробити до цього лише на останньому чемпіонаті України, тож було круто це повторити. І рухатись звичайно ж далі, не стояти на місці», - сказав Шмуратко.

Фігурист також поділився історією створення досить оригінального і цікавого костюма до своєї програми.

"Костюм дуже неоднозначний вийшов. Деякі говорили, що на ньому за мішок надітий, інші говорили, що круто. Мене це ввело в таке деяке замішання по ходу сезону і на чемпіонаті України я його поміняв, але вирішив повернути, тому що тренерам моїм подобається і мені теж. Там зображена Ейфелева вежа, пара під парасолькою, і в цілому він дуже такий різнотонний. Я в цьому році почав працювати з новою кравчинею. Я дуже тонко ставлюся до кожного моменту своїх костюмів і давав їй багато завдань по ходу, щось міняв. Але вона просто майстер своєї справи, дуже професійно все зробили і допрацювали, мені дуже подобається. Мені в костюмах важлива кожна деталь, я закладаю в них глибокий сенс", - розповів Іван.

На жаль, в довільній у нього не вийшло виступити так само добре і були допущені деякі помарки і помилки. За підсумками турніру Шмуратко посів 12 місце, що стало найкращим результатом національної команди з 2002 року.

Ми запитали спортсмена про історію його нової довільної програми та костюма до неї.

«На цьому старті не вдалося її зробити на максимум, щоб пробрало всіх. Взагалі в фігурному катанні історія програми залежить також і від технічних елементів, які ми в ній виконуємо, і якщо виконувати брудно, то відразу враження псується дуже сильно. Я виступаю під твір італійського композитора Людовіко Айнауді «Nuvole bianche», що в перекладі з італійської означає «Білі хмари». Він писав її, дивлячись у вікно своєї кімнати на хмари. Я ж інтерпретую у своїй програмі перебіг життя, і ми працюємо з хореографом Олексієм Олійником над тим, щоб передати це все за 4 хвилини 10 секунд. Звичайно, не найлегше завдання, але ми робимо все, щоб люди дивилися і їх пробирало до мурашок, до сліз. Щоб вони десь задумалися, десь згадали щось зі свого життя. У програмі я показую початок життя, тобто народження, потім його перебіг з усіма злетами і падіннями, і в кінці життя приходить до смерті, і я передаю там втрату близької людини», - детально розповів Іван.

Додав він трохи і про костюм.

"Мій костюм - це білі хмари на блакитному тлі і намальовані з хмар хлопчик з дівчинкою. Він передає те, як люди рухаються по життю і разом його проходять. Мені дуже важливо, щоб у людей виникли емоції під час моєї програми, хоча відгуки і бувають різні», - поділився Шмуратко.

Підсумкові результати:

  1. Марк Кондратюк  Росія) — 286.56
  2. Даніель Грассль (Італія) — 274.48
  3. Денис Васильєв (Латвія) — 272.08
  4. Андрій Мозальов (Росія) — 265.69
  5. Євген Семененко (Росія) — 260

………………………………………………..

    12. Іван Шмуратко (Україна) — 214.57

Марина Настевич, Ольга Трофімова

Фото – JOLUSKATING, International Skating Union (ISU), Ольга Трофімова

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Подвійна несподіванка. Трамп та О'Салліван сенсаційно вибули в 1/4 фіналу
Снукер | 02 травня 2024, 15:50 2
Подвійна несподіванка. Трамп та О'Салліван сенсаційно вибули в 1/4 фіналу

Визначено півфіналістів чемпіонату світу 2024 зі снукеру в Шеффілді

ГЕРАСКЕВИЧ: «Любительку дубайських кокосів має бути позбавлено всіх звань»
Зимові види | 01 травня 2024, 09:10 4
ГЕРАСКЕВИЧ: «Любительку дубайських кокосів має бути позбавлено всіх звань»

Український скелетоніст відреагував на скандальні заяви Алсу Алєйнікової

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.