Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок африканських націй
| Оновлено 08 сiчня 2022, 17:03
8062
24

Абсурд та загроза. Кубок Африки проведуть у країні з рівнем вакцинації у 3%

Ситуація в Камеруні та на африканському континенті демонструє абсурдність усієї системи вакцинації

| Оновлено 08 сiчня 2022, 17:03
8062
24
Абсурд та загроза. Кубок Африки проведуть у країні з рівнем вакцинації у 3%
Getty Images/Global Images Ukraine

Найближчої неділі, 9 січня, стартує 33-й розіграш Кубка африканських націй, країною-господаркою якого стане Камерун. Незважаючи на те, що попередній континентальний чемпіонат таки відбувся влітку, коли у більшості національних чемпіонатів світу панує пауза, 2022-го організатори знову вирішили повернутися до практики проведення турнірів у січні. Це викликає справедливі обурення у багатьох європейських топ-клубів, які під час процесу змушені відпускати своїх африканських легіонерів у національні збірні, що абсолютно не стикується із графіком змагань.

Читайте також: Кубок Африки-2021: що, де, коли

Не можна оминати увагою й інший факт. Із самого початку проведення 33-го розіграшу Кубка африканських націй планувалося на січень минулого року, але через спалах пандемії коронавірусу турнір вирішили відкласти на 12 місяців. Очікувалося, що це дозволить країні-господарці та організаторам краще підготуватися до максимально якісного проведення змагального процесу, але вже зараз навіть найбільш поверхневий аналіз того, що відбувається, говорить про інше – Кубок африканських націй може стати загрозою для всієї системи світового футболу і найяскравішим чином продемонструє «сильним світу цього» абсурдність існуючої системи вакцинації проти Covid-19.

Мабуть, нікого не здивувати новинами про те, що в тій чи іншій африканській країні не встигли повною мірою підготувати спортивну інфраструктуру до наміченої дати або виникли інші проблеми з категорії форс-мажорних. Наприклад, Камерун збирався провести ще Кубок африканських націй-2019, але через повстання, що спалахнули у країні, турнір був перенесений до Єгипту, а Камеруну пообіцяли наступний розіграш.

Але до турніру 2022 року країна, яка знаходиться на заході центральної частини Африки, підходить з іншою не менш критичною проблемою – вкрай низьким рівнем вакцинації населення від Covid-19. На всьому континенті це питання взагалі є неймовірно болючим, адже поки в економічно розвинених країнах щосили запускають бустерні дози, а також намагаються переконати так званих антивакцинаторів, в Африці банально не вистачає вакцин навіть для тих верств населення, котрі із радістю були б готові зробити щеплення. Логічно, що найбідніший континент на планеті, як завжди, найбільше потребує допомоги.

За даними порталу ourworldindata.org, який надає свіжі дані щодо рівня вакцинації у світі в цілому, на континентах та кожній країні окремо, станом на 5 січня лише 15% населення Африки отримало вакцину від коронавірусу. При цьому повністю імунізованими виявилися 9,5%, а ще 5,5% поки що обмежилися лише першою дозою.

Ці цифри виглядають абсолютно несумісними з тим, що відбувається у ключових європейських країнах, а також у США. Наприклад, в Іспанії вакцинованими вважаються 85% населення, в Італії – 81%, у Франції – 79%, у Великій Британії – 76%, у Німеччині та США – по 74%, а в середньому у світі показник імунізації від коронавірусу дорівнює 59%.

З усіх 24 країн, команди яких візьмуть участь у 33-му розіграші Кубка африканських націй, найвищою кількістю вакцинованих може похвалитися Марокко – 66%. Однак окрім цієї країни є ще лише три (Туніс, Кабо-Верде та Коморські острови), де ступінь імунізації населення перевищує і без того не такий високий показник України, де вакцинованими від Covid-19 вважаються 34% населення. Про порівняння із провідними економіками світу навіть говорити не варто.

Але найдивовижніше інше – на останньому місці з усіх 24 держав, національні футбольні збірні яких визначатимуть найсильнішого на африканському континенті, є… Камерун, який якраз і прийматиме турнір! Тут імунізовано лише 3,1% населення, і це справжня катастрофа, про яку чомусь мало говорять напередодні старту змагального процесу.

З огляду на те, що у багатьох європейських країнах нині фіксуються пікові показники захворюваності на коронавірус з самого початку пандемії, вкрай небезпечним бачиться від'їзд багатьох африканських легіонерів європейських клубів на Кубок африканських націй до Камеруну, де фактично не перешкоджають поширенню вірусу. І це ми не торкаємося теми вболівальників, чия міграція навіть у межах однієї лише Африки здатна призвести до неконтрольованого спалаху захворюваності, від якого весь континент відходитиме дуже довго та важко.

Крім того, не слід забувати, що останні штами Covid-19 прийшли саме з Африки. Зокрема, це стосується Омікрона, котрий так стрімко набирає обертів у Європі. Наприклад, в дуже благополучній з погляду економіки та ступеня вакцинації населення Франції за останні сім днів, коли фіксуються рекордні показники інфікування, 80% хворих припадають на штам Омікрон, а у Великій Британії ці цифри ще більші – 96% випадків. Нагадаємо, що вперше новий штам коронавірусної інфекції, який згодом отримав назву Омікрон і відрізняється великою кількістю мутацій у пепломерах, був виявлений у Ботсвані та Південно-Африканській Республіці в листопаді 2021 року.

А буквально кілька днів тому австрійська газета Heute повідомила, що на півдні Франції було виявлено новий різновид коронавірусної інфекції. Причому діагностували її у кількох мандрівників, які прибули з Камеруну! Джерело зазначило, що у всіх заражених виявлено «атипову комбінацію мутацій». Зокрема, йшлося про 46 мутацій у даному варіанті вірусу, який все ще залишається недослідженим, а від того й абсолютно непередбачуваним з погляду небезпеки та подальшої здатності до поширення.

У зв'язку з цим вражає безтурботність організаторів Кубка африканських націй, а також світової спільноти, яка ще у березні 2020 року на прикладі з італійським містом Бергамо зіткнулася з тим, якими катастрофічними наслідками може обернутися проведення футбольних поєдинків з точки зору поширення коронавірусної інфекції. Втім, багаті країни, як і завжди, надто стурбовані власними інтересами, і їм здається, що цим вони здатні назавжди вирішити для себе проблему Covid-19, хоча в ООН все частіше звучать заклики не допускати перекосів із вакцинацією, коли десь уже схвалили четверте щеплення в рамках імунізації від коронавірусу, а на цілому континенті цей показник не перевищує 15%, причому в окремих країнах й зовсім дорівнює абсолютно критичним 3%.

Що ж, чекаємо на Кубок африканських націй із надією, що він не стане каталізатором чергової хвилі коронавірусної кризи для всього світу, а подарує всім шанувальникам тамтешнього футболу лише позитивні емоції від якості гри та непередбачуваності результатів. Хоча, об'єктивно, шансів на це не так вже й багато, і турнір, швидше, перетвориться на театр абсурду імені Covid-19…

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(36)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 24
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Yura Skichko
Шкода, що sport.ua опускається до помийки, яка коментує не спорт, а ковід. У нас про ковід говорять усі кому не лінь, крім фахівців, науковців.
an52
Абсурд - це дана стаття! Автор старанно наводить статистику вакцинації, але чомусь не згадує, що у Камеруні за весь час з початку пандемії захворіло аж 109 тисяч, а померло 1851 людей. У багатьох країнах з високим рівнем вакцинації стільки нових випадків фіксують за день!
То може на прикладі африканських країн навпаки замислитися - чому при такому низькому рівні вакцинації коронавірус не дуже поширюється і помирають від нього відносно небагато? Складається враження, що для багатьох вакцинація стала самоціллю, якщо вже не звертають уваги на найважливіший показник - низький рівень розповсюдження хвороби
victorpolo
"Хорошо", что у нас страна богатая!!! вакцины - хоть залейся!!! Еще и денег сверху дают!!! а ком.услуги пол страны не в силах оплатить! Во как бывает!..
А автор - пропагандист еще тот! Знает, какую статью написать, чтобы заработать!
Vladimir Shevchenko
По моему, автор преувеличивает, население-то в европах в основном вакцинировано, чего же им тогда боятся? Иначе зачем тогда вообще вакцинировались? Новые штаммы и так появятся и без чемпионата и прийдут в Европу, как и предыдущие.
Graider
яка страшна країна Камерун, зараз на даний момент лише 1500 хворих на 25 млн чоловік, як страшно, треба вакцинуватися, щоб хворіть легко. А може ви дибіли взагалі хворієте, бо вакцинуєтесь?
Sub Zero
Короновирус головного мозга detected
Аа Бб
Туди не проникла фарма.
ibnNik
По странному стечению обстоятельств где больше "борются" с ковидом там им больше и болеют.
Статистика.
Кстати о африканских президентах которые не поддались на рекламу ковида. Они умерли еще в первый год пандемии.
Trollface
Для любителей уколов это проблема.
Bibenco
Почему противники вакцинации такие активные? Им платят за это? Не хочешь вакцинироваться, не делай этого. Зачем писать свой бред по любому поводу?
Они похожи на гомосеков, которые кричат на весь мир, что дробятся в жопу.
Vladimir Shevchenko
О стране Бангладеш кто нибудь слышал?)
Bibenco
Похоже что невакцинированные, это благоприятная среда для мутации вируса.
Ну и что теперь с вами делать?
15xvulun
Молодці, що не коляться і не калічать та не вбивають свого населення