Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок африканських націй
| Оновлено 09 сiчня 2022, 20:18
15962
12

Кубок Африки-2021: що, де, коли

Sport.ua – про головний на даний момент міжнародний футбольний турнір

| Оновлено 09 сiчня 2022, 20:18
15962
12
Кубок Африки-2021: що, де, коли
cafonline.com

Дев'ятого січня стартує Кубок Африки – 33-й за ліком чемпіонат континенту. Незважаючи на те, що до старту турніру – рукою подати, його проведення – все ще під питанням. Звичайно ж, через епідемію коронавірусу: інфікованих гравців стає все більше, підготовчі плани команд страждають все більше, адже епідеміологічна ситуація і в Камеруні, та й в Африці загалом бажає кращого. І все ж, сподіватимемося, що КАН-2022, точніше, КАН-2021, таки відбудеться, адже там є за ким спостерігати.

Учасники

Група А: Буркіна-Фасо, Камерун, Кабо-Верде, Ефіопія.

Група В: Гвінея, Зімбабве, Малаві, Сенегал.

Група С: Габон, Гана, Коморські острови, Марокко.

Група D: Гвінея-Бісау, Єгипет, Нігерія, Судан.

Група E: Алжир, Кот-д'Івуар, Сьєрра-Леоне, Екваторіальна Гвінея.

Група F: Гамбія, Мавританія, Малі, Туніс.

Чому 2022-го, а не 2021-го?

Спочатку Кубок Африканських Націй (саме так офіційно називається турнір) мав відбутися минулого року. Але через пандемію коронавірусної інфекції чемпіонат Африки вольовим рішенням виконкому Африканської конфедерації футболу зсунули на рік. Через це рішення може бути зміщений і наступний КАН, який, за ідеєю, має відбутися у 2023 році в Кот-д'Івуарі (чемпіонати Африки проводяться через два роки).

Місце проведення

Головне футбольне змагання Африки прийматиме Камерун. Цікаво, що перенесення турніру на січень 2022 року – не перше його зміщення. Спершу планувалося, що чемпіонат континенту пройде влітку 2021 року. Але саме тоді в Камеруні – сезон дощів, і КАН посунули у термінах на кінець минулого року. Але втрутилася пандемія і переносити довелося ще раз.

Ще цікавіше, точніше, показово, що чемпіонат Африки з футболу у 2021 році мав приймати не Камерун, а Кот-д'Івуар. Камерун мав приймати минулий турнір – 2019 року. Але тоді нинішні господарі чемпіонату завалили підготовку і в терміновому порядку їм знайшли заміну (Єгипет). Щоб камерунці не образилися, їм віддали наступний КАН, який мали проводити івуарійці. Тим, у свою чергу, віддали Кубок Африки-2023. Ось такий закон Сансари.

Формат

Getty Images/Global Images Ukraine

У цьому випадку – без несподіванок. Формат Кубка Африканських Націй практично ідентичний чемпіонату Європи. У турнірі беруть участь 24 збірні, які пробилися у фінал через сито кваліфікаційних матчів. Команди розбиті на шість груп, по чотири національні збірні у кожній. Груповий турнір пройде з 9 по 20 січня. У плей-оф, тобто в 1/8 фіналу, вийдуть по дві найкращі команди з кожної групи, а також чотири найкращі збірні серед команд, які посіли треті місця. Ігри на виліт починаються з 23 січня і пройдуть за класичною системою. Фінал запланований на шосте лютого, у столиці Камеруну – Яунде, на стадіоні «Поль Бійя». А загалом буде задіяно п'ять камерунських міст та шість стадіонів.

Чинний чемпіон

Титул найсильнішої збірної Африки відстоюватиме Алжир, який веде вперед атакуючий півзахисник «Манчестер Сіті» Ріяд Марез. У 2019 році, на футбольних полях Єгипту, алжирці пробилися у фінал, де перемогли могутню збірну Сенегалу на чолі із зірковим нападником «Ліверпуля» Садіо Мане. Та перемога для алжирців стала другою в історії.

Фаворити

Чинний чемпіон претендуватиме на перемогу і цього разу, адже команда Алжиру – бойова і рівна. До речі, нинішній КАН – дуже збалансований за підбором і команд, і виконавців турнір. Букмекери виділяють п'ятірку головних претендентів на титул. Крім Алжиру, до неї входять збірні Нігерії, Єгипту, Кот-д'Івуару і Сенегалу, які традиційно задають тон на таких змаганнях.

А ось господарі турніру цього разу до претендентів на титул не входять. Незважаючи на те, що Камерун п'ять разів у своїй історії вигравав чемпіонат Африки, нинішнє покоління «невгамовних левів» не може похвалитися ні зірковим складом, ні високими амбіціями. Принаймні так вважають всезнаючі букмекери. Хоча, напевно, Венсан Абубакар буде проти такої розхожої точки зору.

Getty Images/Global Images Ukraine. Каліду Кулібалі

А от хто може похвалитися всім, що завгодно, то це сенегальці. «Леви Теранги» досі ще жодного разу не вигравали чемпіонат континенту. Хоча двічі у своїй історії – 2002-го та 2019-го – грали у фіналі. Проте зараз збірна під керівництвом Аліу Сіссе – найпотужніша та найзірковіша. Однозначно. Сенегал – це не тільки Садіо Мане, а ще й Едуард Менді, Каліду Кулібалі та Абду Діалло. Такого розсипу зірок немає на даний момент у жодній африканській збірній. І буде великою несподіванкою, якщо ця команда не зіграє у фіналі. Принаймні сенегальські вболівальники сприймуть будь-який інший результат, як провал.

Незважаючи на явний статус фаворита, яким щедро наділили сенегальців, на нинішньому Кубку Африки буде ще одна збірна, яка стоять окремо. Йдеться, як ви здогадалися, про збірну Єгипту. Така честь «фараонам» випала не стільки тому, що вони ставали чемпіонами Африки найчастіше – сім разів (а з 2006 по 2010 роки виграли три поспіль турніри), а через магію імені. Імені Мохаммеда Салаха. Нестримний форвард «Ліверпуля» - найстатутніший і найдорожчий гравець КАН (його трансферна вартість – близько ста мільйонів євро). Можливо, з погляду баланс команда Карлуша Кейруша і поступається тому ж Сенегалу, але фактор Салаха напевно позначиться за інших рівних умов. У всякому разі, саме Мо фахівці та букмекери називають головним претендентом і на «Золоту бутсу» турніру, і на лаври найкращого футболіста.

Хто пропустить турнір

Когось не відпустив клуб, когось вибив коронавірус, хтось посварився з тренером, а хтось відмовився грати за свою збірну на користь іншої країни. Загалом деякі відомі футболісти на нинішньому Кубку Африки не зіграють. Як мінімум, старт турніру змушений пропустити форвард збірної Габона Обамеянг, який заразився «чумою 21 століття». Через цю ж болячку не зіграє в Камеруні нігерійський нападник Осімхен. Не буде у Камеруні ще однієї нігерійської зірки – Бонавентуре. Сенегалу не допоможе Діатта, Марокко – Ель-Несірі та Зієш, Кот-д'Івуару – Жервіньо.

Хто з європейських клубів постраждає через відтік африканських легіонерів

Хто-хто, звичайно ж, АПЛ. У найсильнішій лізі світу грає понад сотня кваліфікованих африканських футболістів. Вони на провідних ролях і в клубах із Манчестера, і з Лондона. Не кажучи вже про «Ліверпуль». Та що там говорити – лише чотири англійські клуби («Тоттенхем», «Норвіч», «Ньюкасл» та «Лідс») не мають у своєму складі учасників КАН-2021.

Кубок африканських націй-2021: розклад та результати

Оцініть матеріал
(85)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Brian
Трансляцию скорее всего как и все прошлые годы придёться искать в инете на каналах Евроспорт, либо местных французских и арабских каналах.
yuriy_kent
Что, где, когда мы и так знаем. Вы напишите, где будет трансляция.
krest0
матч открытие в 18-00 по Киеву Камерун-Буркина Фасо у кого есть шура смотрим на каналах Ринг 39е и 1.9е, Спортклуб 1 балканы 16е, ЕСПН 2 23е, спортдиджитал 19е, на евроспорте нет
Дмитрий Рыженко
КАН как правило всегда раньше показывал Евроспорт.
Аа Бб
У нас трансляциий не будет. Футболы показывают всеми любимый чемпионат Турции, а Мегого способно лишь косить бабло на еврокубках. Российский сервис Окко-спорт будет транслировать (аналог Мегого), возможно трансляции будут на ютуб канале FIFA TV.
Дмитрий Рыженко
Что? Где? Когда?. При этом нет ни групп, ни расписания игр.
Артем Дима футболист
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Chystyi_stavok
Мені завжди було цікаво, чому континентальна першість Африки проходить раз на 2 роки, а не раз на 4, як це у Європі, Америці, Азії, Океанії?