Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 31 грудня 2021, 17:34
12385
22

Віталій Миколенко: ще один діамант українського футболу?

Видання The Athletic присвятило велику статтю українцю, який ось-ось перейде до «Евертона»

| Оновлено 31 грудня 2021, 17:34
12385
22
Віталій Миколенко: ще один діамант українського футболу?
Getty Images/Global Images Ukraine. Віталій Миколенко

За кар'єру Віталія Миколенка вже встигло відбутися багато чого. До 19 років він став основним гравцем збірної України та привернув увагу багатьох іменитих клубів. Уважні глядачі ще у 2019 помітили у ньому гравця великого таланту — усі ми бачили, як уміло він закривав Кріштіану Роналду в поєдинку Португалія - Україна.

Але стрімкого зростання не сталося. У березні Миколенко став жертвою нападок у соцмережах після його невдалої гри проти Фінляндії. Влітку він не потрапив до складу на гру зі Швецією на Євро-2020.

Його шлях був нелегким, але все вказує на те, що українець опиниться в АПЛ у новому році. Швидше за все, вже у січні.

«Евертону» дуже потрібен захисник на лівий фланг, і він запропонував київському «Динамо» близько 20 млн. фунтів за послуги його гравця. Здається, це мало статися раніше, але Миколенко таки йде на підвищення.

***

Все змінюється швидко як у житті Миколенка, так і в «Евертоні».

Спочатку в планах тут було посилити інший фланг оборони, але після того, як Рафаель Бенітес посварився з Люкою Дінем, все змінилося. І тут Миколенко став метою номер один майже відразу: керівництво клубу бачить у ньому дуже перспективного гравця на майбутнє. Завдяки перерві у чемпіонаті України оформити угоду буде набагато легше.

Ціна викликає питання, але «Евертон» упевнений, що зможе знайти спосіб уникнути порушень фінансового феєр-плей, тим більше, що платитимуть за нього протягом усього контракту захисника. Це абсолютно нормально у світі футболу.

Миколенко може стати заміною Діня на довгий час, тим більше, що француз «Гудісон Парк» може покинути. Він так і не помирився із тренером. Прихід конкурента буде знаком, що шляху назад немає.

Повторити успіхи Діня буде нелегко, особливо для новачка АПЛ, але на батьківщині у Миколенка вірять.

«Миколенко - юркий і швидкий гравець, - вважає Ендрю Тодос, який спеціалізується на українському футболі. — Він любить надавати підтримку зі свого флангу і має сильну ліву. Кроси – його сильна сторона. Він хороший у відборі та перехопленні м'яча».

«Він може грати в центрі, де й розпочинав свою кар'єру, але найчастіше він грає на фланзі. Україна використовує його на фланзі або в центрі. Безгольова нічия з Португалією у 2019 стала знаменним моментом для нього — він, по суті, привласнив Роналду. А у Києві він ще й гольовий крос оформив».

Але футболісти не ростуть, як у відеоіграх, і у матчі проти Фінляндії захисник відзначився найважливішою помилкою.

«Він зволікав із м'ячем та сфолив на Пуккі, заробивши червону на 88-й хвилині. За це на нього накинулися в інтернеті, і як наслідок, влітку його форма впала. Але я не думаю, що він поспішний у рішеннях, просто іноді втрачає концентрацію. Цього року його прогрес зупинився. Я думаю, тому що він досягнув стелі в українському футболі. Він вже розслаблений на іграх, що йому заважає».

***

Ті, хто працював із Миколенком, говорять про нього, як про сором'язливу і небалакучу людину, яка завжди прагне рости.

«Він хлопець високий, але тихоня, — розповідає джерело всередині київського «Динамо». — Але він не є відлюдним. Він завжди посміхається, що, я сказав би, не завжди відзначає українських футболістів. Він здався мені справжнім професіоналом - ніколи не виникало претензій до його поведінки».

Незважаючи на те, що після свого дорослого дебюту в 2017 році він не відразу став основним, його талант помітили вмить. Багато провідних клубів відправили своїх скаутів — був серед них і «Ліверпуль». «Наполі» та «Евертон» виявляли інтерес минулого літа.

«Він з'явився у першій команді у 2017, коли Сергій Ребров пішов зі своєї посади. Віталій вийшов на поле лише кілька разів, бо Йосип Піварич грав ліворуч. У сезоні 2018/19 інтерес виявляв «Ліверпуль».

Getty Images/Global Images Ukraine

«Під керівництвом Мірчі Луческу він став сильнішим. Якщо він поїде до іншого чемпіонату у ранньому віці, це допоможе йому зростати далі».

Що цікаво, угода здається нетиповою для «Динамо», яке не любить відпускати ще молодих гравців.

«Ми вперше бачимо, як президент Ігор Суркіс дозволяє вихованцю йти у ранньому віці. Гравці на кшталт Андрія Ярмоленка надто довго чекали на дозвіл, бо Суркіс вимагав просто нелюдські суми. І тут все інакше. «Динамо» має чудову академію. Вони випускають багато сильних футболістів, і багато хто стає основним або в Києві, або в інших командах. Але гравці з пострадянського простору часто мають складнощі з адаптацією на Заході. Віталію потрібен правильний тренер та підтримка. Але ми вже маємо вдалі нещодавні приклади, як українці адаптувалися до Європи — Роман Яремчук («Бенфіка») або Руслан Маліновський («Аталанта»), наприклад».

«Складність настає після підписання контракту, коли тебе завалюють грошима, машинами, почестями. Часто у гравця недостатньо бажання зростати далі, та й тренерський рівень в Україні бажає бути кращим. Весь тренерський штаб Андрія Шевченка у збірній складався з іноземців».

***

Але одна річ отримати можливість, а інша — нею скористатися.

Якщо угода відбудеться, Миколенку потрібно буде адаптуватися до нової країни та набрати форму після зимової перерви. Тодос вважає, що в українця піде чимало часу на те, щоб звикнути до нових реалій.

«Різниця у рівні суперника та інтенсивності гри колосальна. Коли «Динамо» грає в УПЛ, найчастіше проти нього паркують автобус. Високий пресинг – рідкість. Але він має досвід у Лізі Чемпіонів, і він показав себе гідно проти «Ювентуса» та «Барселони». У Європі вони грали стримано та від оборони. Наразі Миколенко відпочиває, і наступні тижні у нього підуть лише на те, щоб набрати кондиції. Але він молодий. Не думаю, що швидкість АПЛ буде проблемою – він сам швидкий. У нього є все, щоб досягти успіху».

Оцініть матеріал
(81)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 22
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Igorrr
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
No name
Во подгорает в норах
Maksim Dimitrov
Один из лучших игроков лучшего клуба Украины
sl1d3r1985
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Lion
В Англии уже один "бриллиант Лавочник" есть...
oenergo.com
Чтобы стать бриллиантом, Виталию нужна огранка от хорошего мастера. Как по-мне, так условия для него получаются практически идеальными.
Еще один повод, чтобы интересоваться АПЛ.
Удачи!
umnuy2
пукки не даст сбрехать---диамантище
С Новым годом!⚒
Shine On You Crazy Diamond (Pink Floyd)
Николай Власов
Не говорите гоп пока не перепрыгните
Nomad
Когда уже выйдет на поле?
Burevestnik
подождем до завтра - 01.01.2022 - может объявят о трансфере Виталия в Эвертон.
02.01.2022 игра Эвертон - Брайтон...
WladWest
Как вы 321асня кротовская задрали. Это лучший левый краек со времен Толи Демьяненко.
Viktor Krichevskii
Автор еще тот ювелир , Жена наверное вся в брилиантах ходит
D.Bykoff
Брюльянд, точняк. И обгадится так же, как и остальные "брюльянды" оффшорного болота, типа ребра и йуръмольки, бхахахахахахахахаха!
Barack
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
u6464u
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил