Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 18 грудня 2021, 08:35
6134
7

Хто в НБА найбагатший. Західна конференція

Розбираємо платіжні відомості найсильніших команд НБА

| Оновлено 18 грудня 2021, 08:35
6134
7
Хто в НБА найбагатший. Західна конференція
Getty Images/Global Images Ukraine. Девін Букер і Кріс Пол

Ходімо в цей ресторан? Він дорогий, отже, там добре годують. Купимо цей телефон? Він дорожчий за інших. Мабуть, і якісніший. Як часто ми ставимо собі та близьким подібні запитання? Очевидно, не набагато рідше за генеральних менеджерів клубів НБА. Багата ліга, як закритий клуб мільйонерів: показав себе, тебе прийняли – чекай на СМС-ку про зарплату з шістьма нулями на… місяць.

У НБА звикли витрачатися на гравців, ще починаючи зі 100-мільйонних контрактів Гарнетта та О`Ніла. А божевільний телевізійний контракт 2016 року дозволив виписувати великі контракти навіть скромним рольовикам. Пам'ятаєте Соломона Хілла та його майже 45 млн доларів на 3 роки?

Але чи важливі солідні капіталовкладення в команду, щоб вона грала добре? А скільки потрібно витрачати, щоби претендувати на титул? Чи зможуть найдорожчі команди НБА («Голден Стейт» та «Бруклін») зіграти між собою у фіналі-2022? Подивимося на платіжні відомості контендерів та оцінимо, наскільки високими є їхні шанси на підсумковий успіх.

 «Голден Стейт»: у чому сила, брате? У грошах?

Якщо глянути на «Ворріорз» крізь призму відомої фрази з фільму Сергія Бодрова, то вийде так, що гроші керують світом. «Голден Стейт» має найдорожчий склад із зарплат – 175.9 млн доларів. І платить найбільший податок на розкіш (заплатить, якщо їхній ростер залишиться тим самим на кінець сезону) – 170 млн доларів.

Не дивно, адже рольовики, Віггінс та Грін, забирають на двох 55.6 млн доларів цього сезону. Томпсон, який відпочивав два роки, візьме собі 38 млн. А є ще Вайзмен, Кумінга і Луні (20 млн доларів на трьох). Супермаксималка для Каррі тягне на 45.8 млн.

Getty Images/Global Images Ukraine

Результати? Команда тривалий час утримувала лідерство у турнірній таблиці НБА. Що не дивно з таким підбором гравців. Видала два відрізки по 7 перемог поспіль кожен. Обіграні ЛАЛ, ЛАК (двічі) та принижений «Бруклін» із підсумковими «-18» очками.

«Голден Стейт» та їхні гроші – фаворит сезону? Очевидно, що так. Але давайте ще раз згадаємо ту знамениту фразу Сергія Бодрова. І фінал-2019 також.

 «Юта»: або плати, або ми до тебе не поїдемо

Недоліки невеликого ринку нам з вами показують «джазмени». Це ГСВ здатні підписати колись найкращого баскетболіста Європи, Неманью Б'єліцу, на «мінімалку» (1.7 млн ​​доларів). Вони - явний контендер, що знаходяться на великому ринку (Каліфорнія) і лише своїм ім'ям здатні впливати на заробітну плату не зіркових, за мірками НБА, баскетболістів.

У «Юту» умовний Дюрент навіть у 2016 році не захотів би їхати. Добре, він – зірка. Найсильніший вільний агент «Юти» - Майк Конлі, який підписав довгостроковий контракт із клубом у 32 роки.

Так, «Джаз» має лише один вихід – платити. І багато платити. Не найбільш якісним чи віковим гравцям. Адже як ще пояснити величезні витрати на хороших людей, але похилого віку: Конлі (у 34 роки він заробить 21 млн), Богдановича (32 роки та 18.7 млн), Інглса (34 роки та 13 млн). А супермаксималка (200 на 5) Гобера не вкладається у голові навіть у Шакіла О`Ніла:

«Я не збираюся виступати як хейтер, просто це має стати натхненням та стимулом для дітей. Набираючи 11 очок за гру в НБА, можна заробити 200 мільйонів».

Підсумок? «Юта» платить майже 35 млн доларів податку на розкіш при 153 мільйонах витрат на зарплати. Чого команда досягла в регулярному сезоні? Друге місце на Заході минулого року, третє – зараз. У плей-оф? В епоху Донована Мітчелла (останні 4 роки) «Джаз» регулярно виходять у постсезон. Але вони лише двічі подолали перший раунд матчів на виліт.

Варто зазначити, що за загальними витратами (зарплата + податок) на ростер «Юта» йде на 6-му місці. Але вже котрий рік поспіль максимум, на що може розраховувати команда Куїна Снайдера – це другий раунд плей-оф.

 «Лос-Анджелес Кліпперс»: той випадок, коли є все, крім титулу

Два роки поспіль ЛАК серед головних контендерів ліги. Але вони ще жодного разу не грали у фіналі НБА. Кавай та Пол зароблять 80 млн доларів на двох цього року. Рольовики? Кеннард, Джексон, Батюм та компанія заберуть собі решту 88 млн. Але лава «Кліпперс» цього року вражає, а всі їхні фінансові вкладення виглядають розумними.

Getty Images/Global Images Ukraine

Хорошим прикладом тут є переможна гра з «Орландо» (106-104). Ні Леннард, ні Джордж участі в ній не брали. Та що там ці двоє? Ібака та Батюм сиділи на трибунах із сумним виразом обличчя! Ті, хто грав, провели чудовий матч. Грамотно змінювалися у захисті. Не давали робити опонентам легкі кидки. В атаці рухали м'яч так, що у захисників «Орландо» починала крутитися голова, а ЛАК постійно знаходили пасом відкритого партнера по команді. Навіть Кеннард закинув 7 із 11 «дальніх»!

І не дивіться, що клуб, ймовірно, заплатить 168 млн. доларів заробітної плати своїм баскетболістам і 91 млн. доларів податку на розкіш. Стів Баллмер має намір привезти титул у не жовто-фіолетовий Лос-Анджелес. «Кліпперс» багато платять, але їхній ростер один із найсильніших у лізі.

 «Фінікс»: так, вони не платять податок

А ось і перша команда у нашому з вами списку, що вписалася під кепку фінансових витрат. Очевидно, Ейтон та Бріджес на «дитячих контрактах». Але погляньте на структуру контракту Кріса Пола – не граєш на рівні, не отримуєш грошей (два останні роки за контрактом негарантовані). А Краудер, Шарич, Пейн та Камінскі, важливі рольовики «Санс», отримують разом 26 млн. І ніхто з них не заробить понад 10 млн цього сезону! Та це ж грабіж серед білого дня!

«Фінікс» став переможцем торішньої «регулярки» і вийшов у фінал НБА. Команда лідирує у поточній першості. Вони вже встигли обіграти «Голден Стейт», «Лейкерс» та «Бруклін». Здобули серію у 18 перемог поспіль (клубний рекорд).

Їхній ростер виглядає укомплектованим і без явних переплат. «Фінікс» обожнюють глядачі – нещодавній матч із ГСВ став найрейтинговішим у НБА з грудня 2019 року, на каналі «TNT» його подивилися 2.4 млн телеглядачів. І так, вони заощаджують на гравцях: «Нам не вдалося домовитися про продовження контракту. Мені залишається лише старанно працювати та вигравати матчі», - розповідає Ейтон.

«Мемфіс»: чи можливо виграти титул за допомогою розумного менеджменту та Джа Морента?

Назву вам пару цифр цього сезону для «Гриззліс»: 18.4 млн. доларів – найбільший контракт (Стівен Адамс); 17 млн ​​– контракти відрахованих гравців; 115 млн – загальна вага платіжки команди.

«Мемфіс» йде на четвертому місці Західної конференції. І на 28-му за розміром зарплатної відомості. «Запалюють» у команді Морент (контракт новачка), Брукс (12 млн), Джексон (контракт новачка), Мелтон (8.8 млн) та Бейн (контракт новачка). Таюс Джойс і Кайл Андерсон грають понад 20 хвилин за матч, але отримують менше 10 млн. Адамс теж корисний. І про нього ми з вами вже писали.

Getty Images/Global Images Ukraine

Як бачимо, «Гриззліс» вміють знаходити талановитих хлопців та виховувати їх у якісних виконавців. При цьому клуб з маленького ринку, але грамотно користується своїми ресурсами. Той же Діллон Брукс, другий найкращий баскетболіст у команді, набирає 17.7 очок за матч, отримуючи за це лише 12 млн. доларів.

Результати? «Мемфіс» здатний обіграти ЛАК, «Юту», ГСВ і «Денвер» (двічі поспіль). Але й програє команда неочевидним опонентам: «Міннесота», «Нью-Орлеан». Це означає, що «Гриззліс» збираються повернутись на арену постсезону НБА і навіть наробити там шереху. Боротьба за титул? Чому б їм не повторити шлях «Фінікса» і дійти до фіналу НБА вже цього року? Адже фінансовий успіх аризонців «Мемфіс» повторив із запасом!

 «Лейкерс»: команда ЛеБрона не найдорожча? Це неможливо

І справді, ці «Лейкерс» знаходяться лише на 5 місці за загальною вагою платіжної відомості серед команд НБА. 156 млн доларів йде на зарплати та понад 40 млн на податок на розкіш. Але дивним є інше. Їхнє велике тріо забирає 121 млн доларів цього сезону. Інші – Ортон-Такер, Нанн та банда «нестримних», які заробляють по 1.7 млн ​​доларів і допомагають своєму другові Джеймсу гнатися за спадщиною.

Getty Images/Global Images Ukraine

Ця команда встигла програти «Ворріорс», «Санс», і навіть «Тандер» вони примудрилися вже двічі поступитися! ЛАЛ із важкістю заходять у зону плей-оф із рекордом 14-13. Але на те мають свої причини. Тут варто відзначити особливий характер підопічних Френка Фогеля. І те, що у ЛеБрона… не найдорожчий ростер у НБА, як він звик до цього.

Ну і як тут не обійтися без думки Шека: «Лейкерс» будуть у четвірці до плей-оф. Вони точно не збираються бути на 7-му або 8-му місці, коли настане час плей-оф. Їм не потрібні «Голден Стейт» або «Фінікс» у першому раунді, тому вони ще точно піднімуться».

Оцініть матеріал
(53)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Плей-оф НБА. Нікс засмутили Філу, Кліпперс наздогнали Даллас
Баскетбол | 29 квітня 2024, 07:43 0
Плей-оф НБА. Нікс засмутили Філу, Кліпперс наздогнали Даллас

Продовжується нокаут-стадія в заокеанській лізі

5 найуспішніших футболістів збірної України, які дебютували за Фоменка
Футбол | 30 квітня 2024, 12:10 12
5 найуспішніших футболістів збірної України, які дебютували за Фоменка

Михайло Іванович дав «путівку в життя» багатьом культовим нині гравцям «синьо-жовтих»…

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
senya.brut
Дяка за статтю про баскетбол, цікаво.
З.І. Розсмішило цитування Сергія Бодрова. У 2021му році )) У статті про один з найбільш актуальних та сучасних видів спорту. Добре що не цитата Сталіна наприклад ))
З.І. До речі фільм не Бодрова, а Балабанова.. Хоча кому є справа до цих обох ватних персонажів?
der_MaiStier
На питання фашиста Бодрова Каррі відповів би:"Нє брат мнє, гніда мокшежопая скрєпанутая"
Віталій Яценко
Так Голден Стейт і зараз на першому місці. І це після провалу у два попередні сезони. І це дійсно в очікуванні найбільшого підсилення по ходу сезону, яке відбудеться наступного тижня. Я про Томпсона. А Стеф минулого матчу побив рекорд по трьошкам. Тепер він найкращий в історії.
Сезон поки дуже приємний і яскравий виходить.
der_MaiStier
За рівнем гравців та поставленої командної гри безсумнівні фаворити - ГСВ та Фінікс - інших вони просто розчавлять в ПО. Якщо самі будуть здорові - з повним комплектом гравців ротації. А фактор здоров'я вирішує долю чемпіонства вже 3 останні роки поспіль
timdankan
"Не дивно, адже рольовики, Віггінс та Грін"
Дальше думал не читать, но, в общем и целом, текст не плохой. Спасибо.
Andy Siva
Юта в прошлом году выиграла регулярки.