Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 27 листопада 2021, 12:04
27913
14

Тартанова армія. Що являє собою Шотландія – суперник України

Детальна характеристика від Sport.ua на першого опонента українців у битві за путівку на ЧС-2022

| Оновлено 27 листопада 2021, 12:04
27913
14
Тартанова армія. Що являє собою Шотландія – суперник України
Getty Images/Global Images Ukraine

Напередодні у швейцарському Цюріху відбулося жеребкування європейського плей-оф кваліфікації на чемпіонат світу 2022 року у Катарі. За його результатами першим опонентом національної збірної України стала команда Шотландії, з якою підопічним Олександра Петракова належить зіграти на виїзді.

Переможець пари Шотландія – Україна зіграє з кращим із пари Уельс – Австрія, але так далеко забігати ми сьогодні не будемо, й поговоримо виключно про «тартанову армію», як заведено називати шотландців.

Шлях у відборі на ЧС-2022

Збірна Шотландії кваліфікувалася у плей-оф відбору на ЧС-2022 з другого місця у групі F. Там, окрім «тартанової армії», грали також Данія (1-ше місце), Ізраїль (3), Австрія (4), Фарери (5) та Молдова (6).

Примітно, що шотландці, як і беззаперечний фаворит цієї групи данці, програли лише в одному матчі. 1 вересня британці на виїзді з рахунком 0:2 поступилися Данії, а в останньому турі, 15 листопада, взяли у цього суперника реванш - 2:0. Щоправда, данцям уже нічого не було потрібно, проте «тартанова армія» все одно боролася до останнього.

З головними конкурентами у вигляді Ізраїлю та Австрії шотландці у відборі зіграли практично ідеально. З ізраїльтянами британці на виїзді зіграли внічию (1:1), а потім виграли вдома (3:2), а з австрійцями також набрали чотири очки, але внічию зіграли вдома (2:2), а ось перемогу здобули на виїзді (1:0).

Власне, поразка від Данії та дві нічиї проти Ізраїлю та Австрії – це і є всі втрати очок, котрі допустила збірна Шотландії у відборі на ЧС-2022. Жодних осічок з Молдовою чи Фарерами, як Україна з абсолютним аутсайдером її групи Казахстаном, не було й близько.

Головний тренер

З 20 травня 2019 року головним тренером збірної Шотландії є Стів Кларк. Цей 58-річний фахівець може похвалитися справді великим досвідом і до свого нинішнього рівня він йшов роками.

Кар'єру футболіста Стів Кларк завершив у «Челсі» в 1998 році (крім «синіх» він виступав лише за рідний шотландський «Сент-Міррен»), і тоді ж подався на тренерський шлях. Спершу Кларк став помічником Руда Гулліта, а після звільнення нідерландця на один матч опинився біля керма першої команди, проте з тріском програв ту зустріч «Манчестер Юнайтед» (1:5). Згодом був також помічником сера Боббі Робсона у «Ньюкаслі», після чого прийняв пропозицію «Челсі», ставши у Лондоні координатором академії.

У 2004 році Стів Кларк увійшов до тренерського штабу Жозе Моуріньо в «Челсі», а після відходу португальця допомагав його наступникам – Авраму Гранту та Луїсу Феліпе Сколарі. На цьому асистентський досвід Кларка не закінчується, адже восени 2008 року йому надійшла пропозиція перебратися до «Веста Хема», ставши помічником Джанфранко Дзоли. В результаті у стані «молотобійців» шотландський фахівець пропрацював майже два роки, залишивши посаду після звільнення італійця. На початку 2011 року Кларка покликали до «Ліверпуля». Там він став першим помічником клубної легенди – сера Кенні Далгліша. Коли останнього відправили у відставку, Кларк також вирішив піти, хоча керівництво «червоних» хотіло зберегти його у клубі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Стів Кларк

Наступною роботою Кларка нарешті став самостійний досвід – у «Вест Бромвічі» шотландець провів більше року, а сезон-2012/13 (особливо його старт) команда відіграла вище за всілякі похвали. Протягом кількох турів «Вест Бромвіч» взагалі утримував третє місце в АПЛ, але на фініші сезону дещо розгубив форму і виявився восьмим, що в принципі стало дуже успішним результатом для цього колективу. Проте вже через рік команда на старті потрапила у кризу, й Кларк був звільнений, коли «Вест Бромвіч» борсався на 16-му місці у турнірній таблиці АПЛ.

Більше року шотландець був без роботи, а потім прийняв запрошення від «Редінга», з яким отримав досвід виступів у Чемпіоншипі. Наступною тренерською «зупинкою» в кар'єрі Кларка стала «Астон Вілла», куди влітку 2016 року шотландець прийшов як асистент Роберто Ді Маттео. Однак перебування у Бірмінгемі виявилося недовгим як для італійця, так і для його шотландського помічника - вже в жовтні того ж року обидва залишили «Астон Віллу».

Зрештою, у жовтні 2017-го Кларк отримав призначення до «Кілмарнока». Цю команду фахівець прийняв, коли вона перебувала у зоні вильоту в шотландському Прем'єршипі, але в результаті дуже швидко налагодив справи й зумів фінішувати на п'ятому рядку. Через рік «Кілмарнок» був уже третім, завоювавши путівку до єврокубків, але там команда виступила вже під керівництвом іншого фахівця, оскільки Кларка покликали до збірної Шотландії.

На своєму нинішньому місці роботи поки що головним досягненням Кларка є вихід у фінальну частину Євро-2020, де шотландців не було з 1996 року. «Тартанова армія» змогла пробитися на європейську першість через плей-оф, послідовно обігравши збірні Ізраїлю та Сербії, причому в обох випадках були потрібні серії пенальті. На самому Євро-2020 шотландці виступили невдало – останнє місце у групі з Англією, Хорватією та Чехією.

Топ-3 футболісти

Мабуть, трьома головними зірками нинішнього складу збірної Шотландії є футболісти команд англійської Прем'єр-ліги - Кіран Тірні з «Арсенала», Скотт Мактоміней з «Манчестер Юнайтед» та Ендрю Робертсон із «Ліверпуля».

Getty Images/Global Images Ukraine. Кіран Тірні

Тірні грає за «канонірів» з 2019 року. Тоді «Арсенал» викупив контракт лівого захисника, котрий здатен за необхідності зіграти і в центрі оборони, у «Селтіка» за 24 мільйони фунтів. З того часу Тірні є важливим гравцем першої команди лондонців, а також залишається таким і для збірної Шотландії, де дебютував ще в березні 2016 року. У відбірному циклі на ЧС-2022 Кіран відіграв усі 10 поєдинків за «тартанову армію», відзначившись в них 3 результативними передачами, що є найкращим результатом у команді поряд з аналогічним показником Ендрю Робертсона.

Getty Images/Global Images Ukraine. Скотт Мактоміней

Скотт Мактоміней - опорний півзахисник «Манчестер Юнайтед», який пройшов академію цього клубу. Свій перший матч в англійській Прем'єр-лізі Мактоміней зіграв у травні 2017 року, коли командою з Манчестера ще керував Жозе Моуріньо. Нині Скотт є важливим гравцем першої команди «червоних дияволів», хоча через серйозну конкуренцію в центрі поля, досить часто його або змінюють по ходу матчів, або він сам виходить на заміни. У збірній Шотландії Мактоміней дебютував 23 березня 2018 року і з того часу провів за «тартанову армію» 28 поєдинків, у тому числі 5 в рамках відбору на ЧС-2022.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ендрю Робертсон

Капітаном та ключовою зіркою нинішньої збірної Шотландії є лівий захисник «Ліверпуля» Ендрю Робертсон. В Англію цей футболіст перебрався в 2014 році, коли «Халл» викупив його у «Данді Юнайтед» за 3 мільйони фунтів, а через три роки талановитого бека в Чемпіоншипі видивився спортивний директор «Ліверпуля» Майкл Едвардс, й «червоні» витратили 8 мільйонів фунтів на трансфер, який перевершив усі очікування. Нині Робертсон – беззаперечно ключовий гравець у команді Юргена Клоппа, з якою став переможцем Ліги чемпіонів-2018/19 та тріумфатором АПЛ-2019/20. За збірну Шотландії Ендрю виступає з березня 2014 року, причому разом із Тірні є одним із двох гравців, котрі провели у відборі на ЧС-2022 усі 10 матчів, починаючи їх зі стартових хвилин.

Примітно, що Тірні та Робертсон у клубах грають на одній позиції – лівого захисника, однак у збірній Шотландії представник «Ліверпуля» діє на фланзі, а його колега з «Арсенала» є лівим захисником у схемі з трьома центральними. Подібне розташування, серед іншого, допомагає Кларку вирішити ребус, як одночасно задіяти на полі двох ключових зірок команди.

Стиль гри, потенційні козирі та мінуси

Як уже зазначалося вище, збірна Шотландії воліє грати за схемою із трьома центральними захисниками. Це дозволяє їй видозмінювати формації, залежно від поставленого на матч завдання. Зокрема, у відборі на ЧС-2022 шотландці задіяли такі номінальні розстановки: 3-4-1-2, 3-5-2, 5-3-2, 3-4-2-1. Багато в чому вони віддають умовністю, але команда Кларка справді непогано вміє перебудовуватись по ходу поєдинків, пристосовуючись під заміни та корективи свого головного тренера.

Команда Кларка не звертає великої уваги на володіння м'ячем. В середньому у відборі на ЧС-2022 її показник дорівнює 48,8%, що нижче, ніж в України (53,3%), причому навіть за Петракова (51,2%).

Велику увагу українцям варто приділити лівому флангу Шотландії, звідки зазвичай йде найбільша небезпека в атаці у цієї команди. Зокрема, за кількістю виконаних навісів із лівої «брівки» (101) шотландці йдуть на четвертому місці у відборі на ЧС-2022, поступаючись лише Хорватії (179), Нідерландам (136) та Польщі (109). З правого флангу у «тартанової армії» у відборі було виконано значно менше навісів – 71.

Чому навіси можуть стати ключовою зброєю Шотландії проти України? Багато в чому через невдалу гру наших на «другому поверсі». Зокрема, «синьо-жовті» є однією з найгірших (54-те місце з 55-ти) команд європейського відбору на ЧС-2022 за кількістю участей у верхових єдиноборствах (194), причому і за перемогами в них ми також знаходимося глибоко внизу списку (44,3%). А от шотландці – треті у європейській кваліфікації щодо участі у верхових єдиноборствах (434), причому можуть похвалитися й непоганою часткою виграних дуелей (49,5%).

Getty Images/Global Images Ukraine

На чому Україна може спробувати зіграти, так це на чималій кількості втрат м'яча, яких припускаються шотландці. Зокрема, у європейському відборі на ЧС-2022 «тартанова армія» допустила 1074 втрати, а це сьомий показник після, зокрема, таких «грандів», як Фарерські острови, Молдова, Латвія та інші. Крім того, на щастя для нас, Шотландія – це зовсім не колектив, котрий любить максимально динамічний футбол. Зокрема, показник інтенсивності єдиноборств у підопічних Кларка становить 4,8, і це один із найгірших у Європі. Щоправда, Україна тут далеко не втекла від свого найближчого суперника, маючи аналогічний показник на рівні 4,7.

Попередні зустрічі з Україною

Історія протистоянь України та Шотландії наразі пам'ятає лише дві зустрічі. Обидві вони відбулися у рамках відбору на Євро-2008. Тоді українці та шотландці потрапили до однієї групи, де окрім них також виступали Італія, Франція, Литва, Грузія та Фарерські острови. У результаті нав'язати серйозну боротьбу грандам ні «синьо-жовті», ні «тартанова армія» не зуміли, але британці фінішували третіми, а українці – четвертими.

У очних дуелях тоді було зафіксовано своєрідну нічию – в Україні наші виграли з рахунком 2:0, а на виїзді поступилися з рахунком 1:3. Два із трьох м'ячів у ворота «тартанової армії» забив екс-коуч збірної України у цьому відборі Андрій Шевченко, а ще один – колишній захисник «Шахтаря» та нинішній наставник «Металіста» Олександр Кучер.

Нагадаємо, матч Шотландія – Україна заплановано на 24 березня 2022 року.

Оцініть матеріал
(139)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стала відома реакція Анчелотті на гольову помилку Луніна у матчі з Барсою
Футбол | 23 квітня 2024, 07:51 4
Стала відома реакція Анчелотті на гольову помилку Луніна у матчі з Барсою

Карло стурбований грою українського воротаря

Оновлено список претендентів на Золотий м'яч 2024. Роналду випав з топ-20
Футбол | 23 квітня 2024, 07:25 24
Оновлено список претендентів на Золотий м'яч 2024. Роналду випав з топ-20

Головним фаворитом все також є Джуд Беллінгем, Ліонель Мессі замикає двадцятку

Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
PFCLviv
Дуже сильна команда і нетреба її недооцінювати зважаючи на те, як ми з Казахстаном мучились
Умник
Есть один момент.
Шотландцы играть будут с декабря по февраль.
А мы нет.
AЛВ
Україна здолає Шотландію на шляху до Катару.!!!🇺🇦💛💙
inspekcha85
Мы видим что они обошли австрийцев и в таблице и в очных встречах.И помним о том как выглядела наша сборная в игре с теми ж австрийцами полгода назад,и как сыграли в итоге.
vitaha33
Шотландці міцний середняк, але нічим не кращі за боснійців. Дуже важливо підійти без травм, і в хороших кондиціях. Весняні матчі нам завжди важко дають я. Але перевага в тому, що шотландці будуть трохи виснажені після зимових ігор в УПЛ. Думаю, що ми пройдемо їх, і далеко щоб не їхати, зіграємо з Уельсом. Шанси на прохід яб назвав 55 на 45 на користь України. Але легко не буде точно
Andy_P
И на Евро, и в отборе видел матчи Шотландии, и увиденное подтверждается стастистикой тут Типичная команда жлоболосей, в канонически британском стиле ломится по флангам, бомбит прострелами, толкается в штрафной + самоотдача (бойцы, блин)... Худшего соперника для наших не придумать. Это против "художников" на поле наши могли играть за счёт самоотдачи и дисциплины, а тут другие расклады. Вспоминаем, как бледно наши выглядели против жёсткой и физически сильной команды Австрии. Остаётся надежда на то, что времени ещё много, и тренерский штаб что-то придумает, непобедимых нет
tired
Ни один наш клуб весной не будет участвовать в еврокубках Соответсвенно никто особо не будет форсировать подготовку к февралю-марту.
Как это скажется, неизвестно.
Саша Яковенко
В статье не раскрыт главный вопрос, который интересует всех болельщиков:
почему сборная Шотландии играет в шортах, а не в кильтах?
Михаил Грозный
Надо вызывать Ракицкого и Шведа.