Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 18 листопада 2021, 23:36
9855
10

Три шляхи Андрія Луніна

Що робити, і в якому напрямку рухатись українському кіперу «Реала»?

| Оновлено 18 листопада 2021, 23:36
9855
10
Три шляхи Андрія Луніна
Getty Images/Global Images Ukraine. Андрій Лунін

Ось уже понад 39 місяців минуло з того моменту, як «Реал» буквально підірвав ринок української Прем'єр-ліги, підписавши перспективного голкіпера луганської «Зорі» Андрія Луніна. Ця угода коштувала «бланкос» 8,5 мільйонів євро, і за неофіційною інформацією ще близько половини цієї суми український клуб може отримати від іспанців у майбутньому у вигляді різноманітних бонусів та додаткових виплат. Втім, останні безпосередньо прив'язані до успішності виступів Луніна у стані «Реала», а з цим поки що є величезні проблеми – лише 1 матч за «бланкос» за весь період, і лише обіцянки, обіцянки, обіцянки…

Ось і нинішній коуч «Реала» Карло Анчелотті ще наприкінці вересня дав слово найближчим часом надати ігрову практику Луніну, але насправді нічого подібного не відбувається. Воротар через животіння на «банці» у стані мадридців фактично втратив місце у збірній України, а тепер преса активно базікає про три варіанти, які є у Андрія, щоб перезавантажити кар'єру – «Гранаду», «Еспаньол» та «Лілль».

Про перспективність та потенційну успішність кожного з них і поговоримо…

ГРАНАДА

Нинішня ситуація. Останні три роки «Гранада» виступає в еліті іспанського футболу – Ла Лізі, причому в попередніх двох чемпіонатах демонструвала дуже високі результати. Після підвищення із Сегунди, яке відбулося за підсумками сезону-2018/19, «насриди» фінішували на шостому місці, а за рік – на дев'ятому.

Цього сезону «Гранада» не зовсім вдало стартувала, поки перебуваючи на 17-му рядку, прямо над зоною вильоту. Влітку колектив залишив Дієго Мартінес, який працював з ним як тренер із 2018 року, а на його місце прийшов 44-річний Роберт Морено, котрий раніше працював асистентом у Луїса Енріке в «Барселоні», «Ромі», «Сельті» та збірній Іспанії. Однак поки у нового наставника домагатися таких же високих результатів, як і в його попередника, не дуже то й виходить.

Не найуспішніші результати «Гранади» цього сезону також можна пов'язувати із небажанням китайських інвесторів клубу влітку цього року витрачати багато грошей на підсилення складу. Якщо два роки тому «насриди» вклали близько 11 мільйонів євро у нових гравців, рік тому – близько 20 мільйонів, то влітку 2021-го витратили лише 4,5 мільйони, причому на покупку 22-річного португальського голкіпера Луїса Максіміано з лісабонського «Спортінга» .

Конкуренти. Власне, Луїс Максіміано є потенційно ключовим конкурентом для Андрія Луніна у «Гранаді», якщо українець наважиться перебратися в стан «насридів». У нинішньому розіграші Ла Ліги португальський страж воріт провів 9 матчів, у яких пропустив 10 м'ячів. Три гри завершив «насухо», хоча в середньому за 90 хвилин пропускає 1,05 м'ячів, що ставить його на 11-те місце в когорті всіх воротарів Ла Ліги. Щоправда, на користь Максіміано говорить інша статистика – на рахунку португальця в середньому 4,42 сейви за 90 хвилин, що є абсолютно найкращим показником серед усіх воротарів Ла Ліги сезону-2021/22.

Чотири матчі в Ла Лізі цього сезону у складі «Гранади» провів 26-річний іспанець Аарон Есканделл, який захищає кольори клубу з 2017-го, прийшовши вільним агентом. Власне, цей воротар навряд чи може стати серйозним конкурентом для Луніна, так само як і інші, які є у заявці «Гранади» - 25-річний португалець Жоау Кошта (прийшов цього літа і поки не провів жодного матчу в першій команді), а також представники молодіжного складу 21-річний сенегалець Шейх Кейн Сарр (орендований у «Хімнастіка» з Таррагони) та 19-річний іспанець Анхель Хіменес, який є клубним вихованцем.

Перспектива. По суті, у «Гранаді» Лунін може мати лише одного серйозного конкурента – Луїса Максіміано. Але саме присутність у команді цього португальця, який ще й став єдиним платним новобранцем «насридів» цього літа, ставить під сумнів питання доцільності приходу в «Гранаду» ще й Луніна. Звичайно, на місці босів «насридів» не варто сумніватися у питанні підписання Андрія, якщо «Реал» буде готовий віддати українця на 6 або більше місяців в оренду, проте для самого українця виявиться неймовірно складним завданням витіснити Максіміано. Бодай тому, що той матиме ключову перевагу над Луніним – постійний контракт, за який було віддано 4,5 мільйони євро. Отже, награвати португальця для «Гранади» апріорі виявиться вигіднішим завданням, щоб мати шанс у майбутньому вигідно перепродати воротаря, а українець в черговий раз ризикує виявитися лише додатковою опцією для глибини та ширини складу, з чим він вже виразно зіткнувся в орендах у «Леганесі» та «Вальядоліді».


Твіттер Реала. Андрій Лунін

ЕСПАНЬОЛ

Нинішня ситуація. «Еспаньол» виявився найгіршою командою Ла Ліги за підсумками сезону-2019/20, через що змушений був уперше з 1994 року пройти «очищення» через Сегунду. На щастя для шанувальників «папуг», надто довго киснути в трясовині їм не довелося. «Еспаньол» повернувся до Ла Ліги всього за сезон, фінішувавши першим у Сегунді-2020/21.

У поточному сезоні «Еспаньол» поки що досить непогано проявляє себе під керівництвом Вісенте Морено, який працює головним тренером команди із серпня минулого року. Поки «папуги» йдуть у середині таблиці, на 11-му місці, маючи порівну очок з «Валенсією» та «Барселоною», а також випереджаючи учасника Ліги чемпіонів від Іспанії «Вільярреал».

Влітку «Еспаньол» витратив лише 5,5 мільйонів євро на новачків, і голкіперів серед них не було, а тому доцільність підсилення цієї ланки «папуги» можуть розглянути вже в січні.

Конкуренти. Ключовим, якщо не єдиним серйозним конкурентом для Андрія Луніна в «Еспаньолі» може стати 40-річний Дієго Лопес, котрий виступає за «папуг» з літа 2016-го, спочатку прийшовши в оренду, а потім і вільним агентом з «Мілана». Це справді дуже досвідчений і маститий голкіпер, який у своїй кар'єрі має досвід перемоги у Лізі чемпіонів із «Реалом» та понад сімдесят поєдинків за першу команду «бланкос». Також у 2009-му Дієго Лопес викликався до розташування національної збірної Іспанії, встигнувши відіграти в одному товариському матчі проти Північної Македонії. Загалом у професійному футболі на рахунку Дієго Лопеса близько 550 поєдинків, що робить його неймовірно серйозним конкурентом для Луніна. Крім того, нинішній номер один «Еспаньола» є лідером Ла Ліги за абсолютним показником сейвів у турнірі (51), а також третім – у перерахунку на 90 хвилин (3,59). Загалом у 13 іграх Ла Ліги, які провів Дієго Лопес, він пропустив 13 м'ячів, а 5 поєдинків завершив «насухо».

Також у складі «Еспаньола» є 32-річний екс-кіпер «Барселони» Ойєр Оласабаль, який вигравав Лігу чемпіонів як резервіст «блаугранас», проте він із січня минулого року, коли за 1,5 мільйони євро перейшов з «Леванте», провів за команду всього 7 поєдинків у рамках усіх турнірів.

Перспектива. Можливість трансферу в «Еспаньол» для Луніна була б цікавою, мабуть, лише в одному-єдиному випадку – коли йшлося про повноцінну угоду, а самого українця у найближчій перспективі розглядали як змінника для Дієго Лопеса, контракт якого спливає влітку 2022 року. Однак «Реал» та особисто Флорентіно Перес, якщо вірити іспанським джерелам, продовжують категорично стояти на своєму – мовляв, Лунін не продається, і це воротар на перспективу. Якщо так, то Андрію навряд чи має сенс прямо зараз йти в «Еспаньол», адже у команді загалом немає серйозних проблем із воротарською ланкою, а витіснити досвідченого та зрозумілого нинішньому головному тренеру Дієго Лопеса буде завданням архіскладним.

Читайте також: Він став професійним футболістом у 12 років, а в 21 опинився на узбіччі

ЛІЛЛЬ

Нинішня ситуація. Чинний чемпіон Франції «Лілль» влітку пережив низку серйозних змін. Насамперед, варто говорити про те, що команду, незважаючи на здобуте чемпіонство, вирішив за краще залишити головний тренер Крістоф Галтьє, котрий вирушив працювати з «Ніццею». Також стан «догів» залишила ціла низка футболістів основного складу, у тому числі й 26-річний голкіпер Майк Меньян, проданий у «Мілан» за 14,3 мільйонів євро. Загалом «Лілль» влітку наторгував на ринку на 53 мільйони, з яких лише 13 реінвестував у підсилення складу.

Не дивно, що серйозні кадрові пертурбації в «Ліллі» призвели до того, що «доги» досить невдало розпочали новий чемпіонат. Після другого туру чинний чемпіон навіть опинився у зоні вильоту, з якої вибрався, дещо стабілізувавши результати, але все одно перебуває лише в середині турнірної таблиці, без очевидних перспектив захистити чемпіонський титул.

Важливою особливістю «Лілля», яка відрізняє цю команду від «Гранади» та «Еспаньола», є участь «догів» у єврокубках. Нині французи виступають у Лізі чемпіонів, причому мають непогані шанси на плей-оф турніру, перебуваючи в одній групі із «Зальцбургом», «Вольфсбургом» та «Севільєю», де поки що посідають друге місце. Не виключено, що для Луніна остання обставина може бути неймовірно цікавою, хоча раніше в «Реалі» наголошували, що надаватимуть перевагу іспанським варіантам для оренди українця, бо вони допомагають Андрію швидше адаптуватися до Ла Ліги.

Конкуренти. Продаж Меньяна у «Мілан» змусив «Лілль» в екстреному порядку влітку виходити на трансферний ринок у пошуках нового воротаря. У результаті «доги» підписали на правах оренди з мадридського «Атлетіко» 25-річного хорвата Іво Грбича, на якого мають опцію викупу. Саме цей страж воріт поки що є ключовим у команді 49-річного Жослена Гурвеннека, проте загалом гра Грбича викликає чимало запитань. Зокрема, хорват пропустив 12 м'ячів у 11 матчах в рамках Ліги 1, причому лише один поєдинок завершив «сухим». Також на рахунку Іво 33 сейви (10-те місце в лізі), що загалом є непоганим показником, але важливо звертати увагу і на інший – запобігання голам. Так ось, за останнім Грбич має негативний показник (-0,23), займаючи 13-те місце в Лізі 1. Це означає, що теоретично хорватський воротар пропустив навіть більше, ніж було створено реальної небезпеки на гол біля його воріт.

Крім Грбича, у «Ліллі» з погляду на потенційних конкурентів для Луніна, варто вести мову лише про 26-річного бразильського легіонера Лео Жардіна, котрий цього літа повернувся з оренди в «Боавішті», але поки провів лише 2 матчі у Лізі 1, в яких примудрився пропустити аж 7 м'ячів. Після цього Гурвеннек напевно зробив висновки, і не поспішатиме знову випускати Жардіна на поле.

Також у «догів» у заявці є 36-річний грек Орестіс Карнезіс, куплений минулого року у «Наполі» за 5 мільйонів євро, але з того часу він зіграв лише один матч, плюс номінально не варто скидати з рахунків і 24-річного словака Адама Якубеха, підписаного ще влітку 2017-го за 1 мільйон євро зі «Спартака» Трнави, але цей легіонер поки що так і не дебютував у першій команді.

Перспектива. Очевидно, що «Лілль» бачиться найприйнятнішим та найцікавішим варіантом для Луніна на випадок січневого відходу з «Реала». Після продажу Меньяна у «догів» немає воротаря, якого українець не зумів би виставити з основи, плюс з тим таки Грбичем Андрій перебував би на приблизно рівних умовах – обидва орендовані.

Щоправда, у питанні прагнення «Лілля» орендувати Луніна ще є нюанси. Нібито «доги» готові вести з «Реалом» діалог з повноцінної купівлі українця, але тут знову-таки нікуди не подінеться тверда позиція Флорентіно Переса та його нібито впевненість у світлому майбутньому Луніна у Мадриді. З іншого боку, президент «Реала» - це, перш за все, блискучий бізнесмен і комерсант, а тому якщо зараз «Лілль» запропонує йому більше грошей за Луніна, ніж витратили свого часу «бланкос», плюс пропише цікаві умови на майбутнє (наприклад, опцію зворотного викупу за прийнятну суму, або вигідний відсоток з подальшого перепродажу), то цілком ймовірно, що Перес змінить позицію.

Getty Images/Global Images Ukraine

Для самого Луніна, вочевидь, настав час остаточно переоцінити свій трансфер до «Реала» та перебування в мадридському топ-клубі. Якщо українець реально бачить сили боротися з Тібо Куртуа, котрому всього лишень 29 років, тоді, звичайно, має сенс спробувати залишитися у стані «бланкос» ще на якийсь час, але логічнішою буде зміна клубу вже в січні, причому бажано на повноцінній основі. Вірити обіцянкам Анчелотті, мабуть, і можна, але не потрібно забувати, що щось подібне говорив українцеві і Зінедін Зідан, але це завершилося лише відходом француза та одним-єдиним матчем Луніна за «Реал» (та й то в Кубку Іспанії) за 39 місяців на контракті...

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(35)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хавбек збірної України назвав проблему команди перед Євро-2024
Футбол | 27 березня 2024, 18:32 0
Хавбек збірної України назвав проблему команди перед Євро-2024

Маліновський вважає, що треба перестати пропускати першими

Олександр ХАЦКЕВИЧ: «Лунін зараз дорожчий за Куртуа»
Футбол | 27 березня 2024, 18:18 2
Олександр ХАЦКЕВИЧ: «Лунін зараз дорожчий за Куртуа»

Колишній тренер київського «Динамо» оцінив прогрес українського воротаря «Реала»

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Михаил Грозный
Лучший вариант это
4). Реал отдаёт Лунина в аренду Заре и продолжает платить ему зарплату.
KoPoJIb_KpoToB
Пацан себе сидит ровно и в йух не дует. На такую зп можно и всю карьеру просидеть ;)))))
Alex86 1
Бессмысленно просчитывать эти вар-ты абс, точно так же как и то шо можно еще 1ОО5ОО накидать, а он, к примеру, останется там же под гарантии кубка и игры там
Burevestnik
есть исчъё адын вариант:
Сидеть на лавке у Реала - без травм, зарплата идет и без провалов в матчах.
Kevko
Утомил. Уже не интересно. Парень почти четыре года сидит на брендовой лавке, и видимо не особенно стремится ее покинуть.
Олег Олег
Эспаньол, видимо основной воротник будет заканчивать. Будут подпускать. А там и выкупят, явно он меньше 10ки стоит, если проявит в отведенных ему матчах, большая вероятность что выкупят, этой команде по силам думаю.
odiniznashih
Все так рассуждают - решится, перейдет...
А кто его отпустит? У него контракт и клуб решает , что с ним делать.
Это не то,что написал заявление две недели отработал и пока.
Обещали многое, а что делать.
Опять проситься в аренду, но куда, опять вторым?
vittroy
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
kortizol1
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил