Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 05 листопада 2021, 22:36
37276
110

10 екс-легіонерів Шахтаря, про яких ви встигли забути, а вони все ще грають

Колись вони були «гірниками», нині ж виступають зовсім за інші команди…

| Оновлено 05 листопада 2021, 22:36
37276
110
10 екс-легіонерів Шахтаря, про яких ви встигли забути, а вони все ще грають
Getty Images/Global Images Ukraine

Після текстів про десятьох екс-легіонерів «Динамо» та «Металіста», про яких більшість наших читачів напевно встигли забути, але вони все ще продовжують активні виступи, ми вирішили зробити аналогічний матеріал про колишніх іноземців «Шахтаря». Нагадуємо, що ви не знайдете гравців, які у всіх на слуху – Фернандіньо, Фреда, Дугласа Косту та інших. Але ті, про кого ви, можливо, встигли забути – тут.

МАРСЕЛО МОРЕНО

Вік: 34 роки
Громадянство: Болівія/Бразилія
Нинішній клуб: «Крузейро»

Getty Images/Global Images Ukraine

Влітку 2008 року Марсело Морено перейшов із «Крузейро» до «Шахтаря» за 9 мільйонів євро. На цього болівійця, який також має бразильське коріння, у стані «гірників» покладалися серйозні надії, оскільки у Південній Америці він демонстрував гарну гру і чудову результативність. За ідеєю, сприяти швидкій адаптації Морено в Донецьку були повинні і численні бразильці, котрих мав під рукою Мірча Луческу, проте за фактом справа пішла зовсім не так.

Влітку 2009 року Марсело Морено відбув в оренду до «Вердера», а через півроку змінив адресу позичкової прописки на «Віган». Потім повернувся до України, де без особливих успіхів провів ще півтора року, перш ніж був проданий у «Греміо» за 6 мільйонів євро. Згодом чимало пограв у Бразилії, а також упродовж чотирьох років виступав у Китаї, де після завершення футбольної «золотої лихоманки» залишатися не побажав. З лютого минулого року Морено виступає за «Крузейро» у другому за силою дивізіоні чемпіонату Бразилії. Крім того, продовжує виступати за збірну Болівії, де наколотив 8 м'ячів у 11 поєдинках відбору до ЧС-2022, будучи найкращим голеадором південноамериканської кваліфікації на даний момент.

Торніке ОКРІАШВІЛІ

Вік: 29 років
Громадянство: Грузія
Нинішній клуб: АПОЕЛ Нікосія

Getty Images/Global Images Ukraine

Грузинський вінгер Торніке Окріашвілі заявив про себе на батьківщині, звідки «Шахтар» його і взяв спершу на правах оренди, а потім викупив контракт на постійній основі. Хороша швидкість і чудова техніка бачилися скаутам «гірників» відмінними якостями, які в майбутньому допоможуть Окріашвілі освоїтися серед бразильців, але в результаті історія Торніке у Донецьку пішла за іншим сценарієм. За першу команду «Шахтаря» грузин не провів жодного поєдинку, а переважно блукав по орендах (у «Маріуполі» та «Чорноморці»).

Влітку 2014 року «Шахтар» продав Окріашвілі у «Генк» за 1,8 мільйона євро, зумівши навіть трохи заробити на трансфері (брали грузина за 400 тисяч євро). З Бельгії Торніке ненадовго подався до Туреччини, а потім – до російського «Краснодара», де протягом півтора років боровся із наслідками тяжких травм коліна. Останній аспект фактично «допоміг» списати Окріашвілі з рахунків у російському клубі, після якого грузин відбув на Кіпр, де виступає і сьогодні.

Марсіо АЗЕВЕДО

Вік: 35 років
Громадянство: Бразилія
Нинішній клуб: «Атлетіко Паранаенсе»

У «Шахтарі» Марсіо Азеведо з'явився влітку 2014 року, а до цього півтора сезони відіграв за «Металіст», де виявив себе чіпким в обороні та винахідливим в атаці. Очевидно, цей фактор у сукупності з війною, що почалася на Донбасі і кризою в українському футболі, схилив керівництво «гірників» до доцільності купівлі Азеведо. Однак у «Шахтарі» Марсіо так і не розкрився, багато в чому через низку травм.

У січні 2018 року бразилець на правах оренди відбув у грецький ПАОК, а через півроку – вільним агентом в «Атлетіко Паранаенсе», де виступає й досі. У свої 35 років Азеведо є гравцем ротації, виходячи на поле не так часто, тому не виключено, що 31 грудня клуб так і не запропонує ветерану новий контракт, що змусить Марсіо завершити кар'єру.

Ян ЛАШТУВКА

Вік: 39 років
Громадянство: Чехія
Нинішній клуб: «Банік»

Getty Images/Global Images Ukraine

Хто точно поки не замислюється над завершенням кар'єри, то це 39-річний чех Ян Лаштувка, котрий був на контракті у «Шахтарі» з 2004 по 2009 роки. З самого початку в стані «гірників» голкіпер виявив себе дуже добре, вигравши конкуренцію у хорвата Стіпе Плетікоси та українця Дмитра Шуткова, але незабаром втратив статус ключового голкіпера, що спричинило спочатку від'їзд в оренду до «Фулхема», потім – до «Бохума», а згодом ще й у «Вест Хем».

Влітку 2009 року «Шахтар» продав Лаштувку в «Дніпро» за 3 мільйони євро, і чех кілька сезонів був ключовим стражем воріт команди. Після початку бойових дій на сході України, Лаштувка не побажав залишити країну, як деякі легіонери, а залишався у таборі «Дніпра», зокрема активно допомагаючи українській армії. Влітку 2016 року Ян повернувся до рідної Чехії, де пограв за «Карвіну» та «Спарту», ​​а зараз є ключовим голкіпером рідного для нього «Баніка» з Острави.

Густаво БЛАНКО-ЛЕЩУК

Вік: 29 років
Громадянство: Аргентина
Нинішній клуб: «Ейбар»

Історія співпраці таранного форварда Густаво Бланко-Лещука та «Шахтаря» розпочалася за Паулу Фонсеки. Тоді «гірники» підписали аргентинця, який непогано себе проявив у лавах «Карпат», за 400 тисяч євро. Однак, незважаючи на те, що футболіст подібного профайлу був необхідний тодішньому тренерському штабу команди, стати ключовим футболістом «Шахтаря» Густаво так і не вдалося.

Влітку 2019 року «Шахтар» після успішної оренди Бланко-Лещука у «Малазі» продав форварда турецькому «Антальяспору». Втім, з минулої осені аргентинець опинився не надто й потрібен у Туреччині, через що на правах оренди виступає в Іспанії – спершу за «Ов'єдо», а нині за «Ейбар». Останній має опцію на викуп Густаво, хоча, що цікаво, «Антальяспор» сам ще не до кінця розплатився із «Шахтарем» за аргентинця.

ЖАДСОН

Вік: 38 років
Громадянство: Бразилія
Нинішній клуб: «Аваї»

Легендарний бразилець «Шахтаря» та автор популярної серед фанатів «гірників» фрази: «Де «Динамо», де?» Жадсон у свої 38 років все ще продовжує активні виступи. До Донецька він прибув у далекому вже січні 2005-го і провів у столиці Донбасу 7 приголомшливих років, ставши в тому числі й автором переможного м'яча команди у фіналі Кубка УЄФА-2008/09. Потім хавбек попросив керівництво клубу відпустити його до Бразилії за сімейними обставинами, і «гірники» пішли Жадсону назустріч.

Втім, у 2016 році Жадсон на рік змотався ще пристойно підзаробити до Китаю, а потім грав за «Корінтіанс» та «Атлетіко Паранаенсе». Нещодавно Жадсон усвідомив, що не надто й потрібен «червоно-чорним», через що напросився в короткострокову оренду в клуб «Аваї», де проведе залишок сезону, а потім думатиме над доцільністю продовження кар'єри.

Томаш ХЮБШМАН

Вік: 40 років
Громадянство: Чехія
Нинішній клуб: «Яблонець»

Чеському опорному півзахиснику, який перейшов до «Шахтаря» влітку 2004 року, також судилося стати важливою фігурою у сучасній історії «гірників». На рахунку Томаша 277 матчів, 9 забитих м'ячів та 4 асисти в помаранчево-чорній футболці, а також маса титулів, у тому числі пам'ятний Кубок УЄФА-2008/09.

Влітку 2014 року, коли контракт Хюбшмана із «Шахтарем» добіг кінця, хавбек виявив бажання повернутися догравати до рідної Чехії, де підписав контракт із «Яблонцем». З того часу Томаш виступає за цей колектив, будучи ще й його капітаном. Ігрову практику нині отримує вже не так часто, хоча ще минулого сезону був твердим гравцем основної обойми.

ФЕРНАНДО

Вік: 29 років
Громадянство: Бразилія
Нинішній клуб: -

Цей півзахисник за своїми якостями цілком міг би стати для «Шахтаря» другим Фернандіньо, проте щось у його кар'єрі в Україні пішло не так. Чутки ходили різні, проте факт залишається фактом – влітку 2015-го, після двох років перебування Фернандо в УПЛ, «Шахтар» погодився продати хавбека «Сампдорії» за 8 мільйонів євро, незважаючи на те, що витратив на його покупку у «Греміо» 11 мільйонів.

Вже за рік «Сампдорія» за 12,5 мільйонів перепродала Фернандо московському «Спартаку», де у бразильця також щось не склалося. Крім того, він та його родина влипли в неприємну історію, через яку під слідством тривалий час перебував бразильський чоловік, найнятий родиною Фернандо для роботи водієм у Росії. Незабаром після того скандалу Фернандо поїхав грати в Китай, звідки також втік цього літа, розірвавши контракт через ситуацію навколо пандемії коронавірусу. Нині Фернандо залишається вільним агентом, хоча у травні чутки активно сватали його до Туреччини.

Від мрії до в'язниці: моторошна історія, пов'язана з екс-гравцем Шахтаря

Роман ЄМЕЛЬЯНОВ

Вік: 29 років
Громадянство: Росія
Нинішній клуб: «Урал»

Кремезний опорний півзахисник Роман Ємельянов перейшов до «Шахтаря» влітку 2010 року. Тоді було надто багато балачок щодо блискучих перспектив вихованця відомої на теренах Росії академії імені Конопльова, але за фактом нічого у Ємельянова в стані «гірників» не вийшло. За першу команду «Шахтаря» Роман провів лише один матч, а ще неабияк помотався по орендах – «Зоря», «Ростов», «Маріуполь», «Урал».

На початку 2015 року «Шахтар» продав Ємельянова в «Урал» за 600 тисяч євро, хоча за неофіційною інформацією, купував Романа за 900 тисяч. Нині хавбеку 29 років, і він непогано проявляє себе на рівні команди з Єкатеринбурга, хоча часті проблеми зі здоров'ям неабияк дошкуляють Ємельянову. Багато в чому через них йому так і не вдалося зробити серйознішу кар'єру у футболі.

ІЛСІНЬО

Вік: 36 років
Громадянство: Бразилія
Нинішній клуб: «Філадельфія Юніон»

Вперше Ілсіньо прийшов до «Шахтаря» влітку 2007 року, і дуже швидко став одним із лідерів команди. Бразилець активно допомагав «гірникам» у здобутті Кубка УЄФА, але в 2010 році в односторонньому порядку розірвав контракт із клубом, побажавши продовжити кар'єру в іншому місці. Не дочекавшись пропозицій із топ-чемпіонатів, Ілсіньо повернувся до Бразилії.

У 2012 році Ілсіньо та «Інтернасьонал», за який тоді виступав футболіст, програли «Шахтарю» справу в суді, через що гравець повернувся до України, попередньо попрохавши вибачення у керівництва та вболівальників. Другий прихід бразильця до табору «гірників» був менш вражаючим, ніж перший, але в цілому він був корисною фігурою в команді Мірчі Луческу, залишивши її одночасно з румунським тренером. З лютого 2016 року Ілсіньо виступає в США за «Філадельфію Юніон». Цього сезону грає вкрай рідко, маючи проблеми зі здоров'ям, а тому можна припустити, що наприкінці року бразилець таки оголосить про завершення виступів у професійному футболі.

Оцініть матеріал
(307)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 110
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
xxxxxxxxxxxxххх
Мы ( ну по крайней мере я) никого не забыли.
Особенно Хюбшмана, который был одним из лучших опорных полузащитников за всю историю Шахтера, Илсиньо- который хоть и со строптивым характером, но долгое время был ведущим игроком и таким себе специалистом по Динамо, часто забивал им решающие голы; и конечно же Жвдсона- лидера полузащиты и вцелом команды долгие годы, забившего решающий гол в финале кубка УЕФА...
И Лаштувку мы тоже помним. Потому что тут присутствуют болельщики, которые болели за Шахтер не только когда он играл за Шахтер, но ещё тогда, когда Ринат Леонидович Ахметов сам ещё под стол ходил .
Ya-Legenda
В Азеведо, потенциал был сумасшедший, очень жаль что травмы не дали до конца себя реализовать в Шахтере!
Михайло Кудієнко
Неправельний список, ілсініо, жадсон, хюбшман- це легенди шахтаря, їх не мало бути в цьому списку
Funny_____Cat
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Хоакин Гусман Лоэра.
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
M∆X
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Роман Порывай
Дивно, що в списку не згадали Луїса Адріано. Грає досі, трохи з виду пропав... Ну так, відносно пропав. Виграв з Палмейрасом цього року Кубок Лібертадорес.
Alex86 1
уже можно шарашить сюда и бернарда с тейшейрой
belerilf1
Виллиан, Мхитарян, Фернандиньо уже закончили карьеру? вы прямо самых лучших вспомнили
etorfine
Я думал Фернандо уже под 40... А чуваку только 29
Володимир Ляшенко
Ей, нерозлучна парочка диркофанів, чого ви сюди приповзли? У вас є що сказати по темі статті? Якщо нема - то брись, злиняли звідси обоє!
Funny_____Cat
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Алексей Голяченко
Макс, у меня такое сейчас в голове крутиться без злых побуждений, ты себе не представляешь. Ты даже бакал розового шампанского для детей подымишь
Алексей Голяченко
Ты бригадир подвала Макс. Я не подведу тебя
belerilf1
мне тут ещё говорят читай статьи, а какое отношение эти высеры имеют к спортивной журналистике?
etorfine
Как обычно, не ветка, а гавно... Дырявые и ржавые жопу рвут друг другу.
Володимир Ляшенко
Через немиту несенюківську ботоферму кожна гілка перетворюється на розплідник срача. Фанька, ну ти ж першим уболівальників ШД душевнобольними обізвало! І ти хочеш, щоб ми це мовчки терпіли від тебе і твоєї пришибленої шайки ботів?
Fender
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил