Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 24 березня 2020, 18:12
111734
25

Від мрії до в'язниці: моторошна історія, пов'язана з екс-гравцем Шахтаря

Пам'ятаєте Фернандо Лукаса Мартінса? Виявляється, бути його водієм - справа небезпечна...

| Оновлено 24 березня 2020, 18:12
111734
25
Від мрії до в'язниці: моторошна історія, пов'язана з екс-гравцем Шахтаря
ФК Шахтар. Фернандо

Ця історія почалася в двох країнах - Бразилії та Росії - в минулому році і до цих пір не закінчена для однієї людини, чиє ім'я мало кому що скаже. Куди простіше буде відзначити, що головний потерпілий - водій бразильського футболіста Фернандо Лукаса Мартінса, який з 2013 по 2015 рік виступав за «Шахтар», після чого перебрався в «Сампдорію», а потім - в московський «Спартак». До кінця минулого року екс-футболіст «гірників» грав у Китаї за «Бейцзін Гоань» на правах оренди і є люди, які припускають, що Фернандо відправився в Піднебесну навіть не через гроші, а просто, щоб швидше залишити Росію, де навколо нього в тому числі і його сім'ї в цілому розгорнулася по-справжньому детективна історія...

Отже, спершу трохи розберемося з головними дійовими особами:

- Фернандо Лукас Мартінс, або просто Фернандо - екс-футболіст «Шахтаря», «Сампдорії», який грав на правах оренди з московського «Спартака» за китайський «Бейцзін Гоань» до 31 грудня 2019 року (китайці нібито відмовляються викуповувати хавбека, хоча раніше погодили обов'язковість цієї опції);

- Рафаела Ріворедо - дружина Фернандо;

- Сібеле Ріворедо - теща Фернандо;

- Вільям Перейра - тесть Фернандо;

- Сімона Баррос - кухар, запрошена сім'єю Фернандо для роботи в Москві;

- Робсон Олівейра - чоловік Сімони, який отримав пропозицію працювати водієм Фернандо в Москві.

Спочатку все виглядало, наче казка

46-річний Робсон Олівейра був звичайним безробітним, який раніше служив у морській піхоті, а на момент початку нашої історії жив в бразильському муніципалітеті Нова-Ігуасу разом з цивільною дружиною Сімоною Баррос, яка працювала кухарем. Саме з неї все і почалося. 29 листопада 2018 року в WhatsApp Сімони прийшло повідомлення від Сібеле Ріворедо, якій звернутися до Баррос порекомендувала подруга.

«Я хочу, щоб ви поїхали на роботу до моєї доньки за межі Бразилії. Я переконала її, що ви - відмінна кандидатура на посаду кухаря для неї. Ми пропонуємо вам працювати чотири дні на тиждень поспіль, а потім у вас буде три вихідних. Думаю, що ви повинні розуміти - вам потрібно зробити вибір, тому що в житті нам доводиться обирати в пошуках кращого життя. Сьогодні ми робимо ставку на вас, а ви - на нас. Чекаю на вашу відповідь», - йшлося у повідомленні від Сібеле Ріворедо.

Кинути все в рідній країні і їхати в далеку і незрозумілу Росію - пропозиція практично для будь-якого бразильця шокуюча. Але Сімоні пообіцяли непогану зарплату (8000 бразильських реалів, що еквівалентно 1750 євро), крім того, витрат на проживання в Москві для неї не передбачалося.

Втім, цивільний чоловік Сімони Робсон Олівейра негативно сприйняв ідею розлуки з своєю жінкою. Разом вони зробили контрпропозицію тещі Фернандо, побажавши, щоб Сімона вирушила в Росію разом з Робсоном, якому родина футболіста також підшукає якусь роботу. Обміркувавши цей варіант, Сібеле Ріворедо погодилася, зазначивши, що Робсон буде допомагати по дому, а також виконувати функцію особистого водія Фернандо. За це відставному морпіху пообіцяли 6000 бразильських реалів на місяць (близько 1300 євро), що здалося дуже привабливим варіантом для Робсона та Сімони. Вони зайнялися підготовкою документів, так як раніше ніколи в житті не покидали Бразилію. Коли ж все було готово і вони прибули до аеропорту, щоб здійснити переліт до Європи, до них приїхав водій сім'ї Фернандо в Бразилії, який привіз три запакованих валізи. Всередині, як пояснили подружжю, знаходяться замовлення, що надійшли від Фернандо і членів його сім'ї, які перебувають в Росії.

Жах в московському аеропорту

Через вісімнадцять годин літак з Робсоном і Сімоною на борту здійснив посадку в московському аеропорту Домодєдово. 10 лютого 2019 року о 17:46 пара забрала свій багаж і збиралася вже шукати Вільяма Родела, який повинен був зустріти їх в столиці Росії в якості представника від сім'ї Фернандо. Цивільне подружжя обрало зелений коридор для проходження митного контролю, вважаючи, що проблем у них не виникне і вони незабаром вирушать до місця роботи.

Однак Робсона і Сімону затримали. В одній з валіз, яка була оформлена на чоловіка, серед продуктів харчування та дитячого одягу були знайдені дві коробки з гідрохлоридом метадону - сильнодіючими пігулками, які застосовуються як анальгетик, а також при лікуванні наркотичної залежності. Справа в тому, що в Росії цей препарат є забороненим, а 40 таблеток загальною масою трохи більше 5 грам відповідають, згідно російським законам, «великому обсягу» наркотику.

Вільям Родела - довірена особа Фернандо, якій було доручено забрати Сімону та Робсона з московського аеропорту, нічим не зміг допомогти співвітчизникам. У Робсона і Сімони взяли відбитки пальців, а також сфотографували. Більш того, у чоловіка також взяли аналізи сечі, крові та волосся. Поки ці процедури проходили, Сімона судорожно намагалася зв'язатися зі своїми роботодавцями, які в цей період відпочивали в Греції. Теща Фернандо запевняла Сімону в тому, що її цивільний чоловік не віз нічого забороненого. Вона стверджувала, що деякі медикаменти і продукти харчування важко дістати в Росії, а тому вони і попросили передати їх з Бразилії. Зазначений препарат, через який Робсона заарештували прямо в аеропорту, нібито призначався для Вільяма Перейри, що є тестем Фернандо. Однак, за російськими законами, це жодним чином не полегшувало провини Робсона, оскільки будь-яке ввезення подібних препаратів на територію країни заборонено і суворо карається.

Все тільки почало налагоджуватися, як раптом...

Після 17 годин, проведених в аеропорту, Сімону та Робсона відпустили, але попередили, що по відношенню до чоловіка розслідування продовжиться. Пару відвезли на Рубльовку, де в розкішному особняку і проживав Фернандо зі своєю сім'єю. За оцінками експертів з нерухомості, двоповерховий будинок футболіста з прилеглою територією, коштує близько 750 тисяч євро.

У цьому місці Робсон і його дружина провели 35 днів, просто піклуючись про порожній будинок, господарі якого перебували на відпочинку. Від початкового переляку в аеропорту пара вже встигла відійти і навіть почати насолоджуватися моментами проживання в російській столиці. Травмований Фернандо разом з родиною повернувся в Росію тільки 17 березня...

Вже на наступний день футболіст і його дружина наказали Робсону сісти в машину і відвезти їх за вказаною адресою. Виявилося, що вони приїхали до відділення поліції, де Робсона заарештували і відправили в СІЗО-5 міста Кашира, що в більш ніж 100 кілометрах від Москви.

Як згодом розповіла Сімона бразильській пресі, в той день вона бачила в сумочці Сібеле Ріворедо рецепт, виписаний для Вільяма Перейри. Тесть Фернандо перебував на другому поверсі будинку в своїй кімнаті і мав серйозні болі в спині, проте даний рецепт не був доставлений російським слідчим. На думку найнятого Сімоною адвоката, сім'я Фернандо спеціально не передала папір в поліцію і не доставила Вільяма Перейру для надання свідчень, щоб слідчі не пред'явили звинувачення тестю футболіста замість його водія.

Через тиждень сім'я Фернандо відправила Вільяма Перейру назад до Бразилії. Він так і не був допитаний російськими слідчими. Сімона, проконсультувавшись з бразильськими адвокатами, в цей час скинула всю переписку і аудіозаписи переговорів з тещею футболіста «Спартака» довіреним особам. Це була удача, так як через кілька днів Сібеле Ріворедо запросила Сімону на розмову. Під час неї вона заявила, що не довіряє Сімоні й розриває співпрацю. Поки жінки спілкувалися на другому поверсі, з сумки Сімони пропали мобільні телефони її самої, а також Робсона. Хто взяв пристрої, жінка так з'ясувати і не змогла, а незабаром була змушена повернутися до Бразилії, так і не маючи можливості чимось допомогти своєму цивільному чоловіку.

Суцільні нестиковки

Після повернення до Бразилії, Сімона звернулася до журналістів з проханням про допомогу. Ті розкопали чимало цікавих фактів. Виявляється, Фернандо, його дружина і теща були допитані російською поліцією. При цьому, Рафаела (дружина футболіста) розповіла, що нічого не знає про хворобу батька, тому як вкрай рідко з ним спілкується. На питання слідчих про те, де нині знаходиться її батько і де він взагалі проживає, Рафаела пояснила, що не знає, оскільки той нібито часто міняє місце проживання.

Допитливі журналісти з'ясували, що Рафаела була нечесна з поліцією, бо вона часто викладає в соцмережах фото з батьком і присвячує тому дуже щирі послання. Крім того, за відомостями журналістів, батько і мати Рафаели жили в одному будинку з Фернандо і його дружиною в Москві протягом півроку. Незабаром після допиту теща Фернандо також покинула Росію і з тих пір не поверталася на територію цієї країни. Сам футболіст з дружиною покинули Москву в кінці липня 2019 року, коли Фернандо у «Спартака» орендував китайський «Бейцзін Гоань»…

Справи кепські

Сам Робсон Олівейра продовжує знаходиться в російській в'язниці. Суд над ним так і не завершився, але бразильцеві загрожує мінімум 25 років позбавлення волі. Спочатку водій Фернандо за рекомендацією найнятого футболістом адвоката зізнався в усвідомленому перевезенні наркотичних засобів, але згодом від своїх свідчень відмовився, заявивши, що дав їх, повіривши адвокату, але той, як виявилося, захищав інтереси сім'ї футболіста, а не його. За рекомендацією нових адвокатів Робсон Олівейра каже, що нічого не знав про вміст валіз, які йому і його цивільній дружині передали в Бразилії.

Більш того, зараз адвокати Робсона Олівейри намагаються долучити до справи листування та аудіозаписи переговорів Сімони Барріос з Сібеле Ріворедо. Вони вірять, що російські слідчі органи проведуть необхідну експертизу і встановлять, що ліки справді призначалися для тестя Фернандо, а не провозилися Робсоном Олівейрою з метою збуту. Втім, особисто допитати хворого, якому передавалися заборонені в Росії медикаменти, слідчі все одно не зможуть, а тому справи Росбона Олівейри нині виглядають кепсько.

Після того, як історія стала надбанням громадськості в Бразилії, Фернандо нарешті дав свій коментар з приводу того, що сталося. Він попросив бразильську та російську влади увійти в становище Робсона Олівейри і звільнити його від відбування будь-якого покарання. Крім того, Фернандо підтвердив, що ліки були призначені для його тестя, хоча сказав, що особисто не знав про це: «Я не знав, що тесть попросив такі ліки. Нам розповіли, тільки коли Робсона затримали в аеропорту. Нам подзвонили і повідомили, що вся справа в певному препараті. До того моменту я нічого не знав. Потім запитав у тестя, він підтвердив, що ліки призначалися йому».

Також Фернандо сказав наступне: «Ми ніколи нічого не приховували. Якщо це до сих пір незрозуміло, повторю: ліки призначалися моєму тестю. Як тільки наших працівників затримали в аеропорту, ми відправили людину з рецептом і паспортом мого тестя. Зробили все необхідне, щоб довести, що ліки належать йому». Але, як стверджують бразильські журналісти, насправді ситуація була абсолютно інакшою і бідного водія просто кинули віддуватися одного, а сім'я футболіста була вкрай стурбована тим, як скоріше б відправити на батьківщину Вільяма Перейру.

У московському «Спартаку», якому нині належить контракт Фернандо, коментувати ситуацію відмовляються. Як би там не було, але поки всі зусилля журналістів, адвокатів та інших людей, що намагаються щиро допомогти Робсону Олівейрі, марні і людина, яка мріяла про доброчесну співпрацю з футболістом і поліпшення свого матеріального становища, продовжує залишатися за гратами далеко від батьківщини...

Оцініть матеріал
(397)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті
Теніс | 25 квітня 2024, 16:22 22
Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті

Даяна дивовижним чином зуміла переграти Еміліану Аранго в Мадриді

Названа умова, за якої Челсі продасть Мудрика влітку
Футбол | 25 квітня 2024, 19:47 9
Названа умова, за якої Челсі продасть Мудрика влітку

Український вінгер покине лондонський клуб, якщо поступить солідна пропозиція

Коментарі 25
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Sport
Можно сериал отснять, серий на 200.Как раз для Бразилии.
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ALM
Это не первый случай "приколов" от родственников жены Фернандо. Летом прошлого года родной брат жены Фернандо на авто сбил ребенка в Рублевке. Хорошо, что ребенок жив остался.
pl2012ua
расскажите про более актуальный зашквар ломаченко
Alex86 1
и что эта санта-барбара делает на главной, это важнее СБУ и новостей о нашем футболе? о_О
Владимир Копяк
Таких случаев по-жизни - вагон и маленькая тележка. Сколько раз наркоту передавали через знакомых и родственников, надеясь что пронесет. Как правило проносит, но кое-кто попадается. Ну а дальше - тюрьма... Был случай у моего товарища, летел он по турпутевке в Нью-Йорк и его попросили передать коробку конфет" Ах,Одесса" весом около 1 кг для родственников. Человек взял эту коробку, дома открыл, посмотрел - все нормально, конфеты настоящие. И оставил ее на столе. А его 4-х летний сын, шустряк еще тот, решил свиснуть пару конфет - кто там заметит пропажу... Одну попытался съесть сразу, но не тут-то было, внутри горький белый порошок. Хорошо хоть папаше рассказал. Товарищ мой все понял и устроил разнос тем, кто подсунул ему такой "подарочек"... А ведь мог при определенных раскладах давно сидеть на нарах..
max.khoduk
Судить должны того, кто ввозил препараты!
Морис Ветер
О развитии ситуации с Робсоном http://cstcommand.com/index.php/countries/yuzhnaya-amerika/braziliya/item/1
091-prezident-brazilii-vstupaet-v-zaochnuyu-polemiku-s-cst-command
anri81
МОТОРОШНЕ, СТРАШНЕ... Новина місяця. Розписали дійових осіб ніби п'єса якась. Повідомте, як будуть розвиватись події надалі.
Matroskin
А где Изаура?
brothers_skill_found
Таке враження, що кацапи забезпечують інформацією цей ресурс, про гольф вже краще напишіть!!!!!!!
Рівень читачів цього сайту вимагає більшого і цікавішого матеріалу аніж цей.
Журналісти Вас що змушують у кожній статті згадувати або про кацапів або про шахтьор ???
brothers_skill_found
про що Ви пишите ?? Для кого це ????
Тарас Пипко
Зачем эта статья? Кому это интересно? Нет новостей - не пишите ничего.
SKIF1927
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Kris Nolty
ну чмошник редкостный, значит, этот обезьян шахтеровский
Саша Петрик
Ох и кадры у шахты - этот, допингисты, сепары--ватники, анти фейр плей
Серж Пир
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил