Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 05 листопада 2021, 22:36
45471
20

10 екс-легіонерів Металіста, про яких ви встигли забути, а вони ще грають

Деякі прізвища низці вболівальників взагалі можуть здатися незнайомими

| Оновлено 05 листопада 2021, 22:36
45471
20
10 екс-легіонерів Металіста, про яких ви встигли забути, а вони ще грають
Getty Images/Global Images Ukraine. Джонатан Майдана

Після «Динамо» настала черга згадати і колишніх легіонерів харківського «Металіста» з числа тих, чиї прізвища вже напевно встигла забути основна маса українських уболівальників, проте вони все ще продовжують активні виступи. Тут не знайдеться місця для культових постатей на кшталт Тайсона, Соси, Гомеса, Вільягри та деяких інших, які все ще грають і так чи інакше перебувають на слуху. Мета, як і у випадку з «Динамо», – згадати саме тих, хто запам'ятався менше, а також простежити, як склалася кар'єра цих виконавців після «Металіста».

Ернан ФРЕДЕС

Вік: 34 роки
Громадянство: Аргентина
Нинішній клуб: «Уніон Сан-Феліпе»

Далеко не всі згадають цього центрального півзахисника з ухилом на атаку, котрий провів у Харкові зовсім небагато часу, і фактично нічим не запам'ятався. Ернан Фредес перейшов до «Металіста» влітку 2009 року на правах оренди з «Індепендьєнте», проте провів лише 7 матчів і через півроку повернувся назад до Аргентини.

У 2010 році Фредес разом з «Індепендьєнте» завоював Південноамериканський кубок, який і досі залишається єдиним серйозним трофеєм у його професійній кар'єрі. До речі, вояж до «Металіста» став єдиною «пробою пера» для Ернана по виїзду за межі Південної Америки. З того часу Фредес виступав виключно в Аргентині та Парагваї, а з січня минулого року є гравцем маловідомого за межами цієї країни чилійського клубу «Уніон Сан-Феліпе», котрий виступає у другому дивізіоні тамтешнього футболу.

Дієго СОУЗА

Вік: 36 років
Громадянство: Бразилія
Нинішній клуб: «Греміо»

Getty Images/Global Images Ukraine

На покупку цього бразильського форварда, здатного зіграти у відтяжці, «Металісту» влітку 2013 року довелося витратити 6,5 мільйонів євро. На той момент у клубі вже не було Ярославського, а тому більшість справ повільно, але вірно котилися в тартарари. Трансфер Дієго Соузи став одним із лакмусів цього, оскільки загалом здібний та талановитий футболіст не зумів розкритися в Україні, і вже через рік був відданий в оренду бразильському «Спорт Ресіфі», а на початку 2016-го за скромні 600 тисяч євро був проданий «Флуміненсе».

З того часу Дієго Соуза незмінно грає у Бразилії. У 2016 році він став найкращим бомбардиром тамтешньої Серії А, що дозволило йому отримати запрошення спершу від «Сан-Паулу», а потім від «Греміо». У стані останніх досвідчений бомбардир виступає і досі, причому має регулярну практику появ на полі у стартовому складі.

Сергій ТКАЧОВ

Вік: 32 роки
Громадянство: Росія
Нинішній клуб: «Арсенал» Тула

Цей центральний півзахисник, який є вихованцем воронезької ФЦШ-73 та «Крильєв Совєтов», опинився в «Металісті» на початку 2011 року. Харків'яни підписали Ткачова вільним агентом і пов'язували з ним певні надії. Проте, провівши не так багато матчів за першу команду «Металіста», на початку 2012-го Ткачов на правах оренди поїхав до «Уралу», а потім на таких самих умовах пограв за «Севастополь».

Влітку 2013 року Ткачов остаточно повернувся до Росії, де його контракт викупив московський «Локомотив». Із «залізничниками» хавбек у 2015-му виграв Кубок Росії, а потім пішов до ЦСКА, де за рік став чемпіоном країни. З 2017 року Ткачов виступає за тульський «Арсенал», де є одним з важливих гравців першої команди.

Родріго МОЛЕДО

Вік: 34 роки
Громадянство: Бразилія
Нинішній клуб: «Інтернасьонал»

Родріго Моледо перейшов до «Металіста» влітку 2013 року. Його трансфер коштував харків'янам 5 мільйонів євро. Незважаючи на гучні заяви захисника, який хотів із УПЛ пробитися до збірної Бразилії, вийти на такий рівень йому так і не вдалося. Зігравши 17 матчів за харків'ян за два роки, влітку 2015-го Моледо залишив «Металіст» вільним агентом, невдовзі повернувшись до «Інтернасьонала».

З січня 2016-го до лютого 2018-го Моледо грав у Греції за «Панатінаїкос», після чого знову повернувся до «Інтернасьонала», гравцем якого є й досі. Контракт Родріго з його практично рідним клубом розрахований до кінця 2022 року, але зараз центрбек не може допомогти своїй команді, оскільки з січня намагається відновитися від травми хрестоподібних зв'язок коліна.

Лукаш ШТЕТІНА

Вік: 30 років
Громадянство: Словаччина
Нинішній клуб: «Спарта» Прага

Getty Images/Global Images Ukraine

Словацький центрбек Лукаш Штетіна перебрався до «Металіста» ще коли йому не було 20 років. Здавалося, у нього є все, щоб прогресувати та вийти на серйозний рівень, але у підсумку за харківську команду Штетіна провів лише чотири матчі. Після кількох оренд, влітку 2013-го «Металіст» прийняв рішення про продаж Лукаша до празької «Дукли».

У 2017-му Штетіна змінив «Дуклу» на «Спарту», ​​гравцем якої є й досі. До минулого сезону був важливим гравцем першої команди, після чого отримав серйозну травму коліна, що залишила його поза грою практично на рік. Наразі Штетіна – це гравець ротації у «Спарті», з якою, втім, здобув титул чемпіона Чехії у сезоні-2019/20.

ВІЛЛІАН Гомес

Вік: 34 роки
Громадянство: Бразилія
Нинішній клуб: «Палмейрас»

Вілліан Гомес провів у «Металісті» один сезон, будучи гравцем ротації, і нічим особливим не запам'ятавшись. Його купили за 4 мільйони євро, а за два роки відпустили назад до Бразилії за 3,5 мільйони. Набагато більше Вілліан Гомес запам'ятався українським уболівальникам з гучної історії навколо боргів, які виникли у «Крузейро», що купив його, перед… «Зорею». За луганський клуб цей форвард не грав, однак у якийсь момент, очевидно, «Металіст», що розвалювався на очах, передав права на гравця «Зорі», яка згодом і домагалася отримання грошей від «Крузейро». Зокрема, в жовтні минулого року повідомлялося, що йдеться про суму в 1,4 мільйони євро.

З січня 2017 року Вілліан Гомес є футболістом «Палмейраса». «Металіст» так і залишається єдиним іноземним клубом у його кар'єрі, але незважаючи на це, форвард уже чотири рази ставав чемпіоном Бразилії: у лавах «Корінтіанса», «Крузейро» (двічі) та «Палмейраса». Ще двічі Вілліан вигравав Кубок Лібертадорес (з «Корінтіансом» у 2012-му та «Палмейрасом» у 2020-му).

Джонатан МАЙДАНА

Вік: 36 років
Громадянство: Аргентина
Нинішній клуб: «Рівер Плейт»

Getty Images/Global Images Ukraine

Джонатан Майдана провів за «Металіст» 52 матчі у період з 2008 по 2010 роки. Його купили за 3,2 мільйони євро, а потім зуміли відбити на продажі лише 1,2 мільйони. «Металіст» так і залишається єдиним європейським клубом у кар'єрі Джонатана, який після повернення з України до Аргентини вісім з половиною років відіграв за «Рівер Плейт», ставши, серед іншого, дворазовим тріумфатором Кубка Лібертадорес.

З січня 2019-го до лютого нинішнього року Майдана виступав у Мексиці за «Толуку», а потім знову повернувся до «Рівер Плейта», де, вочевидь, і планує завершити кар'єру. Поки Джонатан є гравцем ротації, і має контракт до кінця року, тому не виключено, що прощатися з професійним футболом захиснику доведеться вже найближчими місяцями.

Іван РОДИЧ

Вік: 35 років
Громадянство: Хорватія
Нинішній клуб: «Дугополе»

Цей хорватський півзахисник з'явився у лавах «Металіста» вже в недобрий час для цього клубу. Підписавши контракт у статусі вільного агента влітку 2015-го, Родич уже за рік покинув Харків. Всього провів за команду 11 матчів, у яких відзначився 2 забитими м'ячами та 1 результативною передачею.

З серпня нинішнього року 35-річний Родич виступає на батьківщині за клуб «Дугополе». Нічим примітним у кар'єрі так і не відзначився, а тому його поява в «Металісті», як і ще в трьох українських командах («Зорі», «Говерлі» та столичному «Арсеналі») є нічим іншим, як іграми агентів, котрі настирливо просували клієнта на вітчизняному футбольному ринку.

Давид КАЯДУ

Вік: 34 роки
Громадянство: Португалія / Люксембург
Нинішній клуб: «Пенафієл»

Найімовірніше, поява у Харкові Давида Каяду, яка відбулася у лютому 2015 року, також стала наслідком роботи агентів із тодішнім керівництвом клубу. До цього Каяду грав за «Таврію», а тому був відомий топ-менеджеру сімферопольців Олександру Бойцану, котрий невдовзі став керувати «Металістом». За харків'ян Давид провів лише 12 поєдинків, а вже у серпні 2015-го поїхав вільним агентом.

Загалом у своїй професійній кар'єрі 34-річний Каяду встиг змінити 15 клубів із різних країн. Нині він є гравцем «Пенафієла» з другого дивізіону чемпіонату Португалії, з яким у січні минулого року підписав контракт на півтора сезони.

Себастьян БЛАНКО

Вік: 33 роки
Громадянство: Аргентина
Нинішній клуб: «Портленд Тімберс»

Мабуть, один із найталановитіших і найяскравіших гравців у цьому списку. За Бланко на початку 2011 року «Металісту» довелося заплатити майже 9 мільйонів євро. Загалом цей хавбек досить успішно виступав за харків'ян (97 матчів, 14 забитих м'ячів та 10 результативних передач), але його кар'єра в Україні завершилася зовсім не так, як могла б. «Металісту» так і не вдалося вигідно продати Бланко, відбивши інвестиції колишнього власника, адже футболіст після катастрофи малайзійського Boeing 777 категорично заявив про небажання й надалі грати в Україні.

У серпні 2014 року Бланко перейшов до «Вест Бромвіча» за 2 мільйони євро, після чого пограв за аргентинський «Сан-Лоренсо», а з лютого 2017-го виступає у МЛС за «Портленд Тімберс», де є ключовою фігурою у лавах цієї команди.

Оцініть матеріал
(407)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 20
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ya-Legenda
Такое впечатления, что многие читают "10 екс-легіонерів Металіста" а остальное в упор не видят)
Sauron
Еще идея для новости на сайте: "10 легионеров Металлиста, кому клуб остался должен много денег".
Поручик Ржевский
Дуже подобався Дієго Соуза. Він вмів дуже гарно тримати м'яч, навіть коли його оточували 2-3 гравця.
Радію, що він в строю, та ще й на серйозному рівні.
Андрей Гинов
А что походу и в этот раз 100% не поставленный пеналь в ворота металиста сойдет всем с рук?!
Кто нибудь объяснит почему его не поставили?!
Только не надо объяснять что Лысенко должны были удалить раньше, это вообще не касается пенальти. И не надо ботам металиста гнать что Лысенко дрочун , это тоже не повод не назначит пенальти. Хочется услышать толковые объяснение почему не поставили 100% пенальти!?
adidas777
На самом деле, когда все кричат про безумный талант Красникова, и его умение найти таланты латиноамериканские.
Почитав хотя бы этот список, понимаешь.
Сколько трансферов было и провальных.
Ошибки в трансферах неизбежны, вопрос только об их количестве.
И количестве удачных трансферов, чем Красников как раз может похвастаться.
Я к тому веду, что никто не идеален.
Не умоляя заслуг Красникова естественно.
sergalis
Я заметил одну штуку, до того как пропал металлист, этот сайт очень много внимания приделял металлисту. И вот как Ярославский вернулся в клуб, все стало возвращаться. И логичный вопрос, где статьи , на первую полосу о других клубах первой лиги???!!!! Неужели важно где сейчас футболисты металлиста 2010 года????!!!!
Редакторы, понятно что деньги не пахнут, но совесть все таки должна быть, вы же журналисты, вроде как. Перестаньте лизать металлисту. Деньги в футбол не играют.
Cryos
Город, которого нет...Тааам где моя.. гориит ...
Андрей Гинов
И зачем эта статья о клубе которого больше нет!? Авторы, вы что курите!?
Олексій Коваль
Спочивай з миром, "Металліст"... ;-(
axylinam
Список практически копия динамовского все играют в топ клубах
Стас Воробьёв
Кстати,при Курченко были топовые трансферы,до 14 года, естественно
vokishrok15
Действительно странноватый список. Первыми кого хочется вспомнить, это Марлос и Тайсон. Но еще есть Соса, Кристальдо, Шавьер, Чако Торес, Себастьян Бланко, Кристиан Вильягра, Марко Торсильери, Гомес и многие другие.
vgbasov
Такое впечатление, что авторы статьи не знают, что Марлос и Тайсон тоже играли в Металлисте.