Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 21 жовтня 2021, 18:57
23555
14

Навіщо Глейзери підписали Роналду в МЮ та як вони вже мають з цього вигоду

У «червоних дияволів», здається, не все так погано, як звикли розповідати скептики

| Оновлено 21 жовтня 2021, 18:57
23555
14
Навіщо Глейзери підписали Роналду в МЮ та як вони вже мають з цього вигоду
Getty Images/Global Images Ukraine

В останній день серпня нинішнього року «Манчестер Юнайтед» здійснив трансфер, який деякі аналітики відразу ж охрестили культовим - повернув на «Олд Траффорд» португальця Кріштіану Роналду, котрий вийшов на топ-рівень саме в футболці місцевої команди і під керівництвом знаменитого шотландського менеджера «червоних дияволів» Алекса Фергюсона. За захопленнями і хейтом (в залежності від ставлення до самого Роналду і «Манчестер Юнайтед») з приводу цієї угоди, зі сфери уваги якось випав той факт, що трансфер португальця в жодному разі не відбувся б, якщо би його не схвалили власники клубу - одіозна сімейка Глейзерів, котрих у Манчестері, здається, ненавидить вся червона його частина і мовчазно (а також з уїдливістю) підтримує небесно-блакитна.

Для чого Глейзерам, які у всьому, що стосується футболу і спорту, намагаються знайти особисту вигоду, трансфер Роналду? Насправді, відповідь на це питання лежить практично на поверхні, хоча певні зусилля, щоб «відкопати» потрібну інформацію, яка проливає світло на більшість з резонів власників «червоних дияволів», все-таки потрібно прикласти.

Ще влітку 2018 року, коли Кріштіану Роналду перейшов з мадридського «Реала» в туринський «Ювентус», стало відомо, що прихід настільки статусного футболіста дозволив акціям італійського клубу істотно вирости в ціні. Тоді подейкували про 55%, що є фантастичною цифрою, якщо враховувати всі аспекти угоди. Очевидно, що для Глейзерів і їхніх радників та інформація не залишилася осторонь. Підписуючи Роналду через три роки, американські власники «Манчестер Юнайтед» віддавали собі звіт в тому, що такого різкого злету вартості акцій їхнього клубу вже не буде по цілком собі об'єктивним причинам (насамперед, це вік футболіста, а також і без того вельми пристойні показники вартості акцій «червоних дияволів» на фондовому ринку), проте за надзвичайними показниками вони і не гналися.

Getty Images/Global Images Ukraine

У березні нинішнього року сім'я Глейзерів продала частину акцій клубу, виручивши від цього близько 90 мільйонів доларів. Тоді американці скористалися тим, що вартість цінних паперів «червоних дияволів» виявилася на піку за останні 12 місяців, і вирішили зробити хороший бізнес «не відходячи від каси». Однак потім навколо «Манчестер Юнайтед» почалася низка скандалів, пов'язана з бажанням клубу взяти участь в проекті по створенню Європейської Суперліги. Дійшло до того, що фанати «червоних дияволів» навіть зірвали затверджену АПЛ дату і час проведення домашнього матчу проти «Ліверпуля».

Скандал навколо Суперліги призвів до падіння ціни акцій «Манчестер Юнайтед» на фондовому ринку, хоча Глейзери, за чутками, розглядали можливість продажу ще частини належних їм акцій клубу. Однак робити це при в цілому негативній динаміці американці розсудливо відмовилися, й стали вичікувати більш вигідної можливості.

Вона, власне, і представилася Глейзерам, коли вони зуміли узгодити повернення на «Олд Траффорд» Кріштіану Роналду. Якщо на момент закриття ринку 26 серпня ціна однієї акції «Манчестер Юнайтед» становила 17,28 доларів, то після новин про перехід Роналду за кілька годин наступного робочого дня на біржах цей показник виріс до 19,09 доларів за штуку. Але й тут Глейзери вважали за краще не поспішати, а дочекалися початку жовтня, коли продали 9,5 мільйонів акцій на загальну суму 137,12 мільйонів фунтів стерлінгів. Перераховуючи на американську валюту, вартість однієї акції при угоді склала майже 20 доларів за штуку. І вже після того, як угода відбулася, ринок, немов реагуючи на обманний маневр Глейзерів і запобігаючи чомусь подібному в найближчому майбутньому, обвалив вартість акцій «Манчестер Юнайтед» відразу на 11%. Однак справа зроблена, а керівництво манчестерського клубу офіційно відрапортувало про те, що виручені кошти від продажу цінних паперів у повному обсязі спрямовані на рахунки власників - Кевіна та Едварда Глейзерів. Сам клуб від цієї угоди не отримав жодного центу.

Getty Images/Global Images Ukraine

З огляду на нездатність «Манчестер Юнайтед» відповідати високим критеріям з точки зору спортивних досягнень, нинішні власники клубу продовжують робити на ньому бізнес за допомогою доступних їм методів. Придбання Кріштіану Роналду стало всього лише одним з таких, і навряд чи має серйозну цінність з точки зору розвитку команди навіть в середньостроковій перспективі, адже португальцю в лютому наступного року виповниться вже 37.

Для уболівальників «Манчестер Юнайтед» подібна комерційна виверткість представників сімейства Глейзерів не є чимось дивовижним. Вони багато років поспіль, а після відходу Алекса Фергюсона так і тим більше, відкрито заявляють, що клуб перетворився на «приватну лавку», де на чільне місце ставиться бізнес, а не спортивні досягнення.

Манчестер Юнайтед: картонний топ-клуб, як засіб збагачення Глейзерів

Однак самі Глейзери не втомлюються повторювати про те, що збираються знову зробити «Манчестер Юнайтед» великим, не забуваючи оперувати такими термінами, як «спадщина» і «спадкоємність». Багато в чому з цієї причини, як вважається, американці погодилися на прихід Уле Гуннара Сульшера на пост головного тренера першої команди, якому досі продовжують надавати серйозну підтримку, незважаючи на відсутність істотних досягнень за останні три роки.

Широко обговорювалася в Англії і тема розмови, що відбулася на початку жовтня між екс-менеджером «Манчестер Юнайтед» Алексом Фергюсоном та колишнім чемпіоном UFC Хабібом Нурмагомедовим, котрий вирішив відвідати домашній матч манкуніанців проти «Евертона» (1:1). В ході бесіди шотландець заявив, що не розуміє, чому один його колишній підопічний (Сульшер) залишив поза стартовим складом іншого (Роналду), хоча останній є «найсильнішим гравцем», а такі «обов'язково повинні бути в стартовому складі».

Остання ситуація демонструє весь театр абсурду, який нині відбувається усередині «Манчестер Юнайтед». Власники клубу розповідають про велику спадщину замість того, щоб жити сьогоднішнім днем ​​і працювати на майбутнє, легендарний екс-менеджер практично публічно говорить, хто і як повинен грати у команді, з якої він пішов ще в 2013-му, фактично звинувачуючи одного свого екс-підопічного, якого вже давно час було б відправити у відставку за відсутність високих спортивних результатів, у тому, що той не поставив до стартового складу іншого його екс-підопічного, чиї кращі роки однозначно позаду, а питання його присутності в клубі, скоріше, впирається в економічну площину, ніж у змагальну.

Getty Images/Global Images Ukraine

Недоброзичливці «Манчестер Юнайтед» навіть посміюються над нинішніми манкуніанцями, кажучи, що Уле Гуннар Сульшер схожий на екскурсовода, метою якого є ознайомлення всіх зацікавлених з історією та минулими досягненнями команди, але який ані краплі не розуміє, що ж з нею буде далі. Якщо це дійсно так, то Глейзерам, можливо, вдалося створити на «Олд Траффорд» нову версію футбольного тренера - людину-легенду з минулого, яка вже не здатна на гучні досягнення, але все ще може підтримувати базовий інтерес до результатів команди.

Якимось незбагненним чином вся ця нісенітниця на «Олд Траффорд» все ще працює. Оцініть прибуток, одержуваний Глейзерами на акціях, подивіться на заповнені трибуни, котрі ревуть від захоплення при появі на зеленому газоні Кріштіану Роналду... «Манчестер Юнайтед» зовсім не застряг у минулому, просто він забезпечує той результат, на який його налаштували власники. А що буде далі? Це складне питання, адже відповіді на нього не знають навіть все мудреці на планеті Земля разом узяті, а прибуток тут і зараз, як то кажуть, ще ніхто не відміняв. І в останньому питанні Глейзери самі можуть надати урок практично кому завгодно.

Оцініть матеріал
(131)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Жіноча збірна України дізналася суперників на ЧЄ-2024 з гандболу
Інші види | 18 квітня 2024, 21:23 5
Жіноча збірна України дізналася суперників на ЧЄ-2024 з гандболу

До групи F також увійшли Нідерланди, Німеччина, Ісландія

Легендарний Касільяс привітав Реал із перемогою над Сіті і відзначив Луніна
Футбол | 18 квітня 2024, 08:22 2
Легендарний Касільяс привітав Реал із перемогою над Сіті і відзначив Луніна

Ікер опублікував пост у своєму Twitter, мадридський клуб вибив «містян» із ЛЧ

Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Станислав Иванов
Статья полный бред. Такое впечатление ,что статью писал ярый ненавистник Роналду). Такие как Роналду ,Златан,Месси ...и другие Баджио например ,Теди Шерингем и т.д Могут играть до 40 и тянуть любую команду ...У Манчестера неплохой состав ,есть игроки очень высокого уровня. Задача тренера совместить опыт с молодостью и все будет
ДаёшьСуперлигу
Пусть ЛЧ выигрывали аж в 2008, но ЛЕ всего в 2017.)
Роналду же принёс деньги за выдраные победы у Вильяреала и Аталанты. Трансляции с его участием будут на ура.
Милан Милан
Это в Украине футбольный клуб игрушка таких олигархов-мразей как Ахметов. А в цивилизованном мире это бизнес. Какие претензии к Глейзерам? У них состав и зарплатная ведомость не уступает никому в АПЛ. Да, после Фергюсона не могут найти своего тренера. Получается , Глейзеры виноваты, что заработали ещё и денег при всем этом??? Что им автор пытается вменить??? Неадекват какой то)
Akkerman65
Хозяева МЮ купили клуб за свои деньги. Для них это бизнес, который должен приносить прибыль. И, судя по цифрам, они в плюсе. А если о футболе, то МЮ отличная команда с дорогими футболистами, привлекательной игрой и достойными результатами!
Name Surname
статья высасаная даже не из пальца, а с чего то меньше...
Милан Милан
Тупая статья. Уже такое приходилось читать, наверное автор тот же.
Name Surname
мне больше было бы интересно узнать почему после ухода Фергюсона, за все эти годы МЮ так и не ожил и нету никакого прогресса. Ван Гал, Мауринье, Сульшер ... кто бы не приходил, все заканчивают одинаково. В клюбе так и не смогли построить какуюто стратегию развития, следовать какому то опрееленному стилю игры, трансферной политике как это происходит в МС, Ливерпуле, Челси.
Игра МЮ это как лебедь рак и щука, все бегают по полю как хотят, все зависит от индивидуальных действий футболистов.
Henriklarsson11
чёт не понимаю с чего бы Фергюсон стал откровенничать с Хабибом (каким вообще он боком к футболу)? И каким образом их разговор (раз уж он состоялся) стал достоянием общественности?
OKs100
Почему это покупка Роналду это не будущее? Он еще 6-7 сезонов будет являться самым топовым нападающим в мире. А потом еще лет на пять можно поехать играть в MLS.
Kovall
На самому футболі грошей не заробиш) А довкола ...
Sukiyaki
Глейзеры, это земляки Коломы?
maxno
Мне плевать на глейзеров и роналду . Статья для пиара сайта.