Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 10 вересня 2021, 19:23
8448
9

Стратегія є, але чи буде успіх? Чому Ліверпуль був таким пасивним на ринку

Літня кампанія-2021 видалася однією з найбільш спокійних для «червоних» за останній час

| Оновлено 10 вересня 2021, 19:23
8448
9
Стратегія є, але чи буде успіх? Чому Ліверпуль був таким пасивним на ринку
Getty Images/Global Images Ukraine

Влітку 2016 року Юрген Клопп провів разом із «Ліверпулем» свою першу в якості головного тренера «червоних» літню трансферну кампанію, за підсумками якої на новачків було витрачено майже 80 мільйонів євро. У 2017-му «Ліверпуль» інвестував у підсилення вже 89 мільйонів євро, в 2018-му - 182 мільйони євро, а влітку 2020-го - все ті ж 80 мільйонів євро. Лише літо 2019-го та останнє трансферне вікно обійшлися для «Ліверпуля» за Клоппа витратами, що не перевищують 40 мільйонів євро.

Влітку 2021 року «червоні», на відміну від інших топ-претендентів на перемогу в Прем'єр-лізі, а саме «Челсі», «Манчестер Сіті» та «Манчестер Юнайтед», були досить пасивними на ринку. Наприклад, «сині» витратили 120 мільйонів євро на новачків, «городяни» - 127,5 мільйонів, а «червоні дияволи» - 140 мільйонів. Більше за цю трійку в АПЛ інвестувати в нових футболістів зважився тільки кризовий «Арсенал», який вгатив 165,6 мільйонів євро у новобранців, але поки на виході, дивлячись на результати, отримав ще більшу катастрофу, ніж та, що була.

«Ліверпуль» же був підкреслено спокійним та в певній мірі, здавалося б, навіть байдужим до трансферів. Влітку команда Юргена Клоппа вдалася до мінімальних змін. У «Лейпцига» за 40 мільйонів євро був придбаний 22-річний француз малійського походження Ібраїма Конате, який виступає на позиції центрального захисника. Очевидно, навчений гірким досвідом Клопп, так само як і керівництво клубу, вважали за краще підсилити позицію, яка в минулому сезоні виявилася досить вразливою через травми ключових виконавців і, перш за все, Вірджіла ван Дейка.

Getty Images/Global Images Ukraine

У той же час, із числа важливих в останні роки для команди гравців покинули «Ліверпуль» тільки 30-річний нідерландський опорний півзахисник Джорджиньо Вейналдум, котрий відбув на правах вільного агента в «Парі Сен-Жермен», а також 29-річний швейцарський хавбек Джердан Шакірі, який був проданий в «Ліон» за 6 мільйонів євро. Також за гроші в інші клуби були відпущені Харрі Вілсон (14 мільйонів євро за нього заплатив «Фулхем»), Тайво Авоньї (6,5 мільйонів євро; «Уніон Берлін») та Марко Груїч (1 мільйон євро за річну оренду із зобов'язанням викупу в 9 мільйонів євро від «Порту»). Останнє принесло бюджету «червоних» дохід у 27,5 мільйонів євро, у зв'язку з чим трансферний баланс клубу виявився негативним на 12,5 мільйонів, що є вкрай незначною сумою для нинішніх економічних реалій, в яких перебуває «Ліверпуль».

Якщо говорити прямо, то «Ліверпуль» влітку підписав вкрай необхідного по позиції футболіста, а відпустив за досить непогані гроші тих, хто був не особливо-то й потрібен. Так, Вейналдум напевно б ще згодився, але він сам побажав змінити обстановку, а тому тут обставини були сильнішими за волю «червоних».

Getty Images/Global Images Ukraine

Важливо відзначати, що минулого літа «Ліверпуль» також дуже активно попрацював над питанням продовження контрактів із більшістю лідерів команди. Так нові трудові договори отримали Трент Александер-Арнольд, Вірджіл ван Дейк та Джордан Хендерсон, які оформили співпрацю із «червоними» до літа 2025 року, Ендрю Робертсон та Фабіньо, котрі погодилися залишатися на «Енфілді» як мінімум до літа 2026 року, а також воротар Аліссон Беккер, договір якого нині закінчується аж влітку 2027 року.

Говорячи простіше, «Ліверпуль» влітку 2021 року працював не над кардинальною зміною кадрів у команді, а над стабілізацією складу на наступні 4-5 років. І, здається, Юрген Клопп залишився вельми задоволеним тим, чого вдалося досягти. Принаймні, після пролонгації контракту з ван Дейком німецький фахівець заявив наступне: «Це схоже на те, як нібито ми щойно купили велику зірку».

Стабільність та відсутність змін заради самих змін - це і є головна стратегія Клоппа та «Ліверпуля». Звичайно, клуб цілком може продати Вірджіла ван Дейка чи будь-яку іншу зірку команди, наприклад, наступного літа, якщо отримає неймовірно вигідну з економічної точки зору пропозицію. На одній з нещодавніх прес-конференцій Юрген Клопп чітко дав зрозуміти, що «червоні» з моменту його приходу на посаду менеджера дотримуються стратегії, за якої витрачають на ринку стільки, скільки заробляють. У цьому головна відмінність між нинішнім «Ліверпулем» і, наприклад, «Манчестер Сіті», «Челсі» та «Манчестер Юнайтед».

При цьому, трансфер Ібраїма Конате, котрий все-таки відбувся цього літа за 40 мільйонів євро, Клопп, бажаючи уникнути порожніх домислів зі сторони, пояснив досить логічно: «Це особливий випадок, оскільки клуб не може собі дозволити бути авантюрним у професійних питаннях». І це чітка реакція на вже згадувану ситуацію з проблемами в центрі оборони, які спіткали «червоних» в минулому сезоні, і не реагувати на які ані Клопп, ані сам клуб просто не могли.

Для сучасного «Ліверпуля» та Юргена Клоппа дуже важливо не втрачати голову на ринку, як це зробила «Барселона». Однак гроші - лише один з факторів настільки стриманої цього літа трансферної політики «червоних». Другий говорить про те, що Клопп дуже обережний при оцінці нових футболістів і пред'являє дуже високі вимоги до них, з огляду на власну філософію гри. Проблема не в тому, наскільки високий індивідуальний рівень технічної підготовки потенційного новобранця, а в тому, що цей гравець повинен відповідати поглядам Клоппа, сприяючи розвитку командної гри в цілому.

Getty Images/Global Images Ukraine

Останній фактор неймовірно важливий для Клоппа, через що підшукати новачка для «Ліверпуля» далеко не так просто. Тому цього літа клуб першочергову увагу приділив продовженню контрактів з лідерами, щоб стабілізувати склад команди, ретельно вибудуваної Клоппом, на кілька найближчих років вперед. З іншого боку, скаутські служби «Ліверпуля» працюють, і «на олівці» у клуба завжди є ті, ким можна замінити лідерів, що пішли або вибули. Важливо лише дочекатися максимально правильного моменту, але якщо такий не настає досить довго, то «червоні» вміють вчасно переключитися на альтернативні кандидатури. Того ж ван Дейка «Ліверпуль» чекав півтора року, перш ніж Клопп вирішив, що такого футболіста все-таки потрібно підписувати за будь-яку ціну, після чого й почалася активна фаза переговорів.

Саме тому нинішнє затишшя «Ліверпуля» на трансферному ринку потрібно сприймати спокійно - клуб та Клопп просто виявляються вірними обраній стратегії, а новачків не виявилося багато з двох причин. Перша - це, якщо тренер і керівництво просто вирішили, що нікого купувати не потрібно, оскільки склад у «червоних» дійсно дуже сильний. Друга - на ринку не знайшлося відповідних варіантів за прийнятну суму, через що переговори було прийнято рішення відкласти до правильних часів. Зрештою, крім Клоппа в «Ліверпулі» на посаді спортивного директора працює Майкл Едвардс, котрий відмінно оцінює й аналізує футболістів, адже в минулому мав багатий досвід на цьому терені. Інше питання - чи прийде успіх до «Ліверпуля» за підсумками поточного сезону? Але відповідь на нього, мабуть, прямо не залежить від інвестицій у склад влітку 2021 року, хоча довести зворотне цілком під силу тим-таки «Челсі» або «Манчестер Юнайтед»...

Оцініть матеріал
(56)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Аталанта – Фіорентіна – 4:1. Бергамо – у фіналі Кубку. Відео голів та огляд
Футбол | 25 квітня 2024, 01:39 0
Аталанта – Фіорентіна – 4:1. Бергамо – у фіналі Кубку. Відео голів та огляд

Дивіться відеоогляд поєдинку-відповіді 1/2 фіналу Кубка Італії

Куртуа прокоментував скандальний епізод із нібито голом у ворота Луніна
Футбол | 24 квітня 2024, 08:01 1
Куртуа прокоментував скандальний епізод із нібито голом у ворота Луніна

21 квітня «Реал» Мадрид обіграв «Барселону» з рахунком 3:2

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Mad_Fer_it
Денег нет, но вы держитесь (с)
bzzzzz
для топ4 может этого и хватит, но чтобы уверенно чувствовать себя против любого соперника, нужны еще игроки. Мане, Салах и ко далеко не всегда вывозят. Нужно разнообразие на поле.
У Челси на левом фоанге Алонсо, Чилвел в запасе еще и Емерсон где то.. у Ливерпуля какой то не понятный Цимикас на замене у Робертсона, вот и вся разница.