Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 25 липня 2021, 01:40
2918
73

Мовний омбудсмен закликав олімпійців говорити українською мовою

Тарас Кремінь сподівається, що спортсмени будуть використовувати державну мову

| Оновлено 25 липня 2021, 01:40
2918
73
Мовний омбудсмен закликав олімпійців говорити українською мовою
Getty Images/Global Images Ukraine

Уповноважений із захисту державної мови (мовний омбудсмен) Тарас Кремінь закликав українських спортсменів під час Олімпіади давати інтерв'ю і проводити прес-конференції українською мовою.

Раніше під час Євро-2020 виник скандал, коли багато хто критикував українських футболістів за інтерв'ю переважно російською мовою.

«Сьогодні офіційно стартують XXXII літні Олімпійські ігри в Токіо. Україну представлятимуть 158 спортсменів у 25 видах спорту. Спорт – це знак вправності у володінні стрілою часу. Але крім спортивних досягнень сьогодення вимагає від наших рекордсменів влучно вцілити в ще одну державотворчу ціль – гідно нести міжнародний авторитет держави. Спортсмени вже давно стали прикладом для багатьох співвітчизників, а їх досягнення викликають почуття гордості за власну країну.
Цьогорічна Олімпіада в Токіо сприяє тому, щоб на головних аренах планети української стало більше. На щастя, минають ті часи, коли сферу спорту вважали зросійщеною, натомість зростає кількість тих, котрі не лише ставлять нові рекорди, а й зміцнюють статус державної мови на міжнародній арені».

«Україна бере участь в Олімпіаді як країна, в якій іде війна, тому утвердження української мови в спортивній дипломатії такого рівня – це зміцнення нашої державності у світі. Напередодні поїздки нашої збірної на Олімпіаду в Токіо я зустрічався з Міністром молоді та спорту, олімпійським чемпіоном Вадимом Гутцайтом. Ми розмірковували про важливість і необхідність дотримання мовної дипломатії у спорті».

«Бажаємо, щоб наші олімпійці досягали найвищих сходинок, а вся планета бачила, як виконується наш славень та підіймається державний прапор. Але, водночас, було б справедливо, щоб під час брифінгів, виступів, пресконференцій українські чемпіони, їхні тренери, представники Національного олімпійського комітету та офіційних делегацій спілкувалися українською.
Приємно, що самі спортсмени звернули увагу на мовне питання. З’явилося розуміння й усвідомлення його важливості. Зростає кількість тих, хто свій спортивний шлях не уявляє без української мови».

«На жаль, через стан здоров’я в Олімпіаді не візьме участь наша українська тенісистка Марта Костюк, яка зізналась в одному з інтерв’ю, що патріотизм для неї значить чимало.

«Мені за честь представляти свою країну на змаганнях. Люблю, коли лунає наш гімн, завжди сльози навертаються на очі. Я дуже люблю Україну. Намагаюся, де тільки можна розмовляти українською мовою», - сказала вона.

Інша чемпіонка, тенісистка Еліна Світоліна, бере уроки української мови. Для її вивчення вона успішно використала період під час карантинних обмежень. А українська дзюдоїстка Дарія Білодід взагалі отримала диплом бакалавра за спеціальністю «журналістика» у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

Олімпіади у світі, попри здебільшого класичний формат, ще і політичний інструмент. Це вкотре доводить, що спорт має національну ідентичність, тому він ніколи не був і не стане поза політикою, сучасним життям держави та її майбуттям. Українські спортсмени - посланці України у світі, справжні виразники її ідентичності, оборонці державної мови».

Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 73
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Український Крим
У всьому світі вболівають за спортсменів тільки тому, що вони представляють якусь країну, місто або групу людей! А не тому, що ми так любимо красу футболу , боксу і т.д. Спорт це політика, і прапор і мова мають значення!
Владимир Пидвирный
Поляк, китаєць, японець, прибалти - кожен любить і поважає свою мову і прапор. Як гарно почав говорити на рідній мові Малиновський. Що їм заважає, олімпійцям розмовляти на рідній мові. Не цурайтесь своєї землі, мови, Батьківщини.
pl2012ua
Підтримую
Александр Шевченко
Все правильно, официальные представители страны должны говорить на государственном языке, а спортсмены у нас кто, так шо нехай вчать мову державну
Владимир Копяк
Ну хоть на 30 году независимости вспомнили, что на пресс-конференциях давно уже пора говорить народном,украинском языке. Вот Андрюша Шевченко, вообще по-украински ни гу-гу, да и по расейски с трудом может простое предложение составить,и то с орфографическими ошибками. И немного не по теме. Наши чиновники всех рангом, и спортивные тоже, не знают как правильно называются соревнования в Токио. Правильно так - Игры ХХХII Олимпиады...Для этого не обязательно быть знатоком римского права.
andreypoltava234
а взагалі, якщо Україна хоче існувати, то все м..скальське не повинно існувати на її теренах. абсолютно все) інакше все буде як 200 років тому) ПС: от він про мову спортсменів говорить. а от на сайті спорт.юа слово м..скальський не толерують. а слово хахол - толерують)) то до питання інформаційного простору в Україні)
Александр Шевченко
А еще этот сынок Миколенко, который фоткаеться с Бастой, тоже с Черкащины, но все его вью тупо на русском. А ведь его семья сто процентов украиноязычная и с детства он сто процентов говорил на мове и ходил в украинскую школу. Вот по этому омбудсмен на сто процентов прав, все эти спортсмены знают мову, но просто стыдятся на ней говорить, они молодые люди, а не совковая старая вата, которая укр мову не учила в восточных областях и на Юге. Сейчас уже другая ситуация, все укр мову знают, но некоторые просто стыдятся, даже те кто с украиноязычных семей говорить на ней
Павел СН
варто розпочати з верховно! ради.Як кажуть,риба гние з голови!!!!!!!
euro2012_za_2012euro
Понятно. Бывает. И это не подкол.
Но лучше читать книги , словарный запас + правильность.
А у нас часов хватало на равномерно и на укр. мову и литературу и русский с литературой.
euro2012_za_2012euro
Українізація— политика продвижения и внедрения элементов украинского языка и украинской культуры в различные сферы жизни общества. В 1920—1930-е годы такая политика проводилась в жизнь партийно-государственным руководством и общественными организациями Украинской ССР, а также РСФСР (до декабря 1932 года).
Главное - участие
Японцы то найдут переводчиков с любого языка. Даже робота притащат. Пусть наши переводят с японского на державный.
Главное - участие
А в итоге???
15:50
Украина тоже прошла на параде!
К сожалению, в прямом эфире мы ее не увидели
— на Первом канале в это время запустили рекламу.
«Парад спортсменов длится порядка двух часов, для выполнения коммерческих обязательств его показ прерывается рекламой несколько раз», — цитирует РБК пресс-службу Первого канала.
На каком языке ругаться можно?
euro2012_za_2012euro
Из Конституции Украины
(Читать до конца !!!)
Статья 10. Государственным языком в Украине является украинский язык.
Государство обеспечивает всестороннее развитие и функционирование украинского языка во всех сферах общественной жизни на всей территории Украины.
В Украине ГАРАНТИРУЕТСЯ свободное развитие, использование и защита РУССКОГО, других языков национальных меньшинств Украины.
Государство способствует изучению языков международного общения. Применение языков в Украине гарантируется Конституцией Украины и определяется законом.
/
По факту:
1. Украинским занимаются по полной, но это понятно.
2. Русский зажимают. Серьезное нарушение.
3. В школе хотят к английскому добавлять ещё второй язык французский или немецкий.
Чтобы дети НЕ ЗНАЛИ 2 иностранных языка!
euro2012_za_2012euro
Украина - это единственная страна, где есть языковой омбудсмен.
А обещали нам "Вторую Швейцарию", многоязычную между прочим.
raa.72
Хайло икраинське.
Сергей Журавко
Ты сначала депутатов научи,деятель.
Иван Иванов
пока сами не НА поритесь, не отпустит. ИЗИ
Слабый чемпионат, надо уезжать за границ
опять вылезло это чудо.
Дядя а Зантарая Харлан Костевич И многие будут говорить на русском.
Если они выиграют медали то лишаем их, да?
Клоун птицы зимой улетают на юг, может и ты улетишь, а)))??
Иван Иванов
"Олимпиада в мире, несмотря на в основном классический формат, еще и политический инструмент. Это еще раз доказывает, что спорт имеет национальную идентичность, поэтому он никогда не был и не станет вне политики, современной жизнью государства и его будущим..."
Да просто вы не шарите как в спорт надо играть. Потому и юзаете как инструмент. А это не инструмент. Это самоцельный объект реальности. Но хотите юзать, юзайте, пока сами не поритесь, не отпустит