Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 20 липня 2021, 20:19
13209
14

Генк: брати по ремеслу, які зробили Динамо і Маліновського

Sport.ua представляє суперника «Шахтаря» по третьому раунду кваліфікації Ліги чемпіонів

| Оновлено 20 липня 2021, 20:19
13209
14
Генк: брати по ремеслу, які зробили Динамо і Маліновського
ФК Генк

На шляху до групового етапу Ліги чемпіонів віце-чемпіон України «Шахтар» зустрінеться з віце-чемпіоном Бельгії «Генком». Суперники в рамках третього кваліфайну ЛЧ спочатку зіграють в Бельгії, а потім в Україні. Sport.ua представляє суперника донеччан.

Історія

Першого липня футбольний клуб «Генк» відсвяткував свій день народження. Йому виповнилося лише 33 роки. Однак це аж ніяк не означає, що до 1988 року футбольних клубів у тих місцях не було. Були, причому відразу два. Але зірок з неба вони явно не хапали. Та що там зірок - обидві команди, назви яких абсолютно нічого не скажуть нашому вболівальнику, в чемпіонаті Бельгії уславилися як команди-ліфти, що курсували між першим і другим дивізіонами. У 1988 році було вирішено припинити це баражування: два клуби злилися в один. Він отримав назву «Королівський Рейсінг Клуб Генк». Або просто «Генк».

Спочатку «Генк» теж не відзначався особливими звитягами. До середини дев'яностих років команда тягнула не надто завидне існування: вона то покидала елітний дивізіон, то знову туди поверталася. З 1995 року багато чого змінилося. І зміни ці пов'язані, в першу чергу, з ім'ям головного тренера - Еме Антуаніса, під керівництвом якого у 1999 році «Генк» вперше переміг в чемпіонаті Бельгії.

З тих пір команда стала реальною силою в тамтешньому чемпіонаті. Хоча і не вважається «четвертим китом» бельгійського футболу (поряд з «Брюгге», «Андерлехтом» і «Стандардом»). Проте, «Генк» ще тричі вигравав національне «золото». Останній раз - у 2019 році, коли в складі команди вирізнявся наш Руслан Маліновський. В активі «Генка» - і п'ять перемог в національному Кубку. До речі, «магістри» (одне з прізвиськ команди) є чинними володарями Кубка Бельгії.

Getty Images/Global Images Ukraine

Незважаючи на те, що зі зрозумілих причин «Генк» не може змагатися в історичному контексті з досягненнями «Брюгге» або «Андерлехта», цей клуб випереджає практично всіх у Бельгії за вмінням знаходити і виховувати майбутніх футбольних зірок, добре при цьому заробляючи на їх перепродажі. Про Маліновського було сказано вище. Ось ще деякі видні гравці, які пройшли «університети» «Генка»: Тібо Куртуа, Кевін Де Брюйне, Леон Бейлі, Крістіан Бентеке, Сергій Милинкович-Савич, Каліду Кулібалі. Чи не правда, крутий список? Його можна доповнити останніми вдалими угодами «магістрів». У минулому сезоні «Генк» на продажах двох своїх лідерів - Берга і Троссарда - наварив 43 мільйони євро.

Шлях в ЛЧ

Путівку в кваліфікацію Ліги чемпіонів 2021/2022 «Генк» отримав завдяки другому місцю в минулому сезоні Ліги Жюпіле. Даний результат «Генка» в Бельгії був розцінений, як однозначний успіх. Справа в тому, що на першому етапі чемпіонату (до поділу на «групи за інтересами») «Генк» відверто не вражав. Хоча, з іншого боку, тоді ніхто не вражав. Окрім «Брюгге». У «регулярці» команда зайняла четверте місце, отримавши право зіграти в «чемпіонській пульці».

На фініші сезону бельгійським «шахтарям» (ще одне прізвисько команди) вдався справжній чемпіонський спурт: «Генк» практично зумів ліквідувати величезне відставання від лідируючого на всьому протязі сезону «Брюгге». На фінішній стрічці у обох суперників виявилася очкова рівність (по 44 бали). Однак за особистими зустрічами і іншим додатковими показниками чемпіонську корону отримав «Брюгге», а «Генк» став другим. Слабкою втіхою для «Генка» став негласний титул найбільш забивної команди минулого сезону: футболісти забили в чемпіонаті більше за всіх (82 м'ячі).

Getty Images/Global Images Ukraine

Новий сезон в Бельгії починається в один день з новим чемпіонатом України - 23 липня. Так що бельгійські та українські «шахтарі» в зв'язку з цим будуть в рівних умовах. Правда, «Генк» вже встиг зіграти офіційний поєдинок - матч за Суперкубок Бельгії, який у впертій боротьбі програв «Брюгге» (2:3).

Команда

Є справжній діамант і в нинішньому складі «Генка». Мова, перш за все, про форварда Онуачу. У всіх турнірах минулого сезону Пауль забив 35 м'ячів, отримавши титул найкращого голеадора бельгійської ліги. Популярний ресурс Трансфермаркт оцінює нігерійця в 20 мільйонів євро. До речі, атака «Генка» є найсильнішою ланкою команди. Звернути увагу потрібно і на забивного лівого вінгера Тео Бонґонда, як і на його правофлангового колегу Юніа Іто з Японії. До речі, за «Генк» виступають гравці з різних континентів. Опріч японського легіонера, є «варяги» з Колумбії, Скандинавії, Африки, США. «Капітанить» в цьому «інтернаціоналі» бельгієць Хейнен, який є вихованцем «Генка».

Основна ігрова схема «магістрів» - модна нині 4-3-3, але за необхідності команда перебудовується на більш захисну 4-2-3-1.

Тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Джон ван ден Бром

У минулому році «Генк» очолив нідерландський фахівець ван ден Бром. Під час своєї змагальної кар’єри Джон вважався непоганим гравцем середини поля. Він починав як півзахисник, бутси на цвях повісив, уже будучи центрбеком. Головне його досягнення, як гравця - чемпіонство у складі «Аякса». Після закінчення ігрової кар'єри ван ден Бром перейшов на тренерську роботу. Очолював кілька «середніх» клубів з Нідерландів, був дитячим наставником в «Аяксі». Очолював і АЗ, але особливих результатів не досяг. До роботи в «Генку» встиг «повправлятися» на «Андерлехті», де здобув свої перші тренерські трофеї - чемпіонський титул і два Суперкубки Бельгії. З «Генком» ван ден Бром виграв Кубок Бельгії.

Український слід

«Шахтар» у своїй багатій міжнародній кар'єрі досі з «Генком» не перетинався. Однак в цьому клубі є український слід. Як згадувалося вище, півзахисник збірної України і, до речі, колишній футболіст «Шахтаря» Руслан Маліновський зробив собі ім'я в Європі саме в «Генку». Кольори команди Руслан захищав протягом трьох років. В активі нашого півзахисника за «Генк» - 135 матчів і 30 голів. У статусі чемпіона Бельгії Маліновський був проданий в «Аталанту» за 15 мільйонів доларів.

Getty Images/Global Images Ukraine. Руслан Маліновський

Крім цього, в сезоні 2013/2014 на стадії групового етапу Ліги Європи «Генк» грав проти представника України - київського «Динамо». І двічі здолав нашу команду - 1:0 і 3:1.

Оцініть матеріал
(90)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Metall86Kh
Это Динамо проиграла два матча тогда Генку, когда её тренировал обладатель золотого мяча и лучший физкультурник Украины Олег Блохин, тогда у Динамо была одна тактика в футболе бей и беги, а потом назад к своим воротам, и такая тактика держалась фактически до того пока не пришёл Румынский мистер, хоть какая-то игра пошла в Европе у Динамо, а то было жалкое пародию на игру с тренерами динамовских сердец!
tima fialko
Симпатична команда,атакуюча,дала шанс Малиновському-хай заб"є Шахтарю багато голів,а Шахтар на один більше
vladislavxx
як це можливо
fifadinamo
Буду болеть за тех кто слабее
F&D
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Укрмолоко
Тамбовский волк и Генка Букин им братья.
fifadinamo
Прочитал внимательно статью, вывод один - шахтеры в любом случае вылетят в ЛЕ . Разница лишь в том какие, те кто проигрывает Динамо или те кто выиграл у киевлян
Александр Шевченко
Удачи Генку, Киев с вами. Интересно это киевский крот Василенко удалит или нет?))
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил