Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 15 липня 2021, 06:34
19625
130

Множить на нуль українізацію. Українська письменниця розкритикувала Довбика

Лариса Ніцой видала спіч в програмі «Рандеву з Яніною Соколовою»

| Оновлено 15 липня 2021, 06:34
19625
130
Множить на нуль українізацію. Українська письменниця розкритикувала Довбика
Getty Images/Global Images Ukraine. Артем Довбик забиває шведам

Скандальна українська письменниця Лариса Ніцой в програмі «Рандеву з Яніною Соколовою» розкритикувала футболіста збірної України з футболу Артема Довбика через російську мову:

«Пост про Довбика – це було не персонально до нього. Він є узагальненим персонажем усіх наших зірок. Довбик став ще одним сигналом для наших українських дітей, щоб говорити російською мовою. Тому що всі зірки говорять по-російськи.

Відчувається, що в житті Довбик говорить українською, це відчувається по його вимові, що російська для нього не рідна мова, але публічно він говорить по-російськи. І він дає шкідливий сигнал дітям і юнакам, за яких ми боремося. Він множить на нуль нашу українізацію.

Якою мовою говорить людина, таким його сприймають у всьому світі. Якщо Артем Довбик говорить на московській мові, мові московського царства, то він хто? Француз? Говорячи про Довбика, ми не обговорюємо його гол. Ми обговорюємо його мову в публічному просторі».

Лариса Ніцой. Фото: УНІАН

Раніше письменниця Лариса Ніцой опублікувала пост в соцмережах, в якому назвала «московитом» Артема Довбика, автора переможного гола, який вивів підопічних Андрія Шевченка у чвертьфінал Євро:

«Довбик. Що, знову? Знову московит? Господи, ну звідки беруться ці марсіани? - написала Ніцой. - А тепер усі, хто написав про українського героя, хто ставив уподобайки, хто вболівав, хто хвалив - так само дружно сходили до нього і сказали йому, що українські герої, тим більше, якщо вони з Черкас (Холодний Яр і все таке), розмовляють українською. Скажіть йому про це. По-доброму скажіть. Бо він ніколи про це не чув».

Публікація, яка виглядає цілком традиційно для Ніцой, відомої дуже різкими заявами про російську мову в Україні, отримала чималу популярність в соцмережах і спричинила бурхливі дискусії серед користувачів.

Наступного дня письменниця оприлюднила новий пост, в якому розповіла, що їй нібито дзвонив сам Артем Довбик: він начебто запевнив її, що надалі він та тренери збірної говоритимуть на прес-конференціях виключно українською. Хоча під кінець публікації Ніцой сама ж і припустила, що насправді спілкувалася не з Довбиком, а з пранкерами.

«І це була б гарна історія [обіцянка Довбика говорити українською] Занадто гарна. І мені дуже хочеться в неї вірити. Але я думаю, що то був не Артем, і то було шахрайство. Чи може я вже така зневірена?». У прес-службі збірної згодом запевнили, що жодного дзвінка Ларисі Ніцой з боку Артема Довбика не було.

Оцініть матеріал
(106)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«Твій момент, брате». Зірковий гравець Реала розхвалив Луніна
Футбол | 18 квітня 2024, 18:58 0
«Твій момент, брате». Зірковий гравець Реала розхвалив Луніна

Джуд Беллінгем відзначив феноменальну гру українського воротаря

Сталося непорозуміння. Орендованому динамівцю не робитимуть операцію
Футбол | 19 квітня 2024, 13:21 0
Сталося непорозуміння. Орендованому динамівцю не робитимуть операцію

Антон Боль травмований, але відновлюється згідно рекомендацій лікарів

Коментарі 130
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
BekXanov
Лариса Ніцой дать такой звизды что бы не брала на себя многое вот и за таких гнид и идёт война.Наши парни на Донбассе с оружием в руках спокойно разговаривают по русски и любят свою страну неньку Украину и мочат Путинцев.И что?
valery paul
Украина никогда не была российской и не будет. Нам надо укреплять экономику, образование, науку, армию.что бы нас уважали, а не 92 место по ВВП на душу. У нас талантливый, трудолюбивый народ, 4е место в мире по ресурсам. Русский язык разработали в Могилянке и кацапов присылали в Киев учить русский. Не важно на каком языке, важно, что каждый делает для страны. Силой никого не заставишь. Просто сейчас много людей приехало с сел в города. Это нормально, все друг друга понимают. Здесь нет проблемы. Проблема в РФ которая лезет к нам и никак не успокоится
Vladdal
Ніцой своїми висказуваннями робить для Кремля більше, ніж всі російськомовні українці разом взяті. Так розпалювати ворожнечу ще треба зуміти.
Хосе Карерас
Ну те що з чотирьох, троє Українців -це Русофіли сумнівів нема!Тобто дивляться і слухають всякий шлак музичний або серіальний.Тому до певної міри вона права.Це й комплекс ,невідомо чи взагалі вдасться подолати тому ,що там бабло замішане!
vilstep
"Марсианка" - ну хоть в ФУТБОЛ не лезь со своей политикой. Не трогай ребят - пусть спокойно играют. Не нужно высасывать проблему - там где ее нет.....
vitaha33
Країна повинна переходити на українську, я не вірю в російськомовного патріота, оскільки він прекрасно усвідомлює, що Росія буде завжди претендувати на ту територію, де говорять російською. І якщо такому патріоту важко перейти на українську, то як мінімум дітей він зобов'язаний вчити української.
Тепер щодо Довбика, то тут інше питання, він з української переходить на російську, бо так модно в збірній. А це вже ганьба. Якщо говорить російською Матвієнко з Криму це одне, а коли чувак переходить і підлаштовується - це дійсно неповага до свого. Як казав Шевченко - і іншого навчайтесь, і СВОГО НЕ ЦУРАЙТЕСЬ!!! Ось був Кузьма - йому було по барабану, хто з ним спілкується, він завжди говорив українською і навпаки, біля нього всі переходили на українську. Ось таким людям респект
tima fialko
Чому це Ніцой "скандальна"?Вона висловлює свою громадянську,патріотичну позицію.Ні для кого не секрет-не тільки футболістам,а взагалі майже всім спортсменам,на тридцятому році незалежності,говорити хоча б на прес-конференціях,українською,западло...
Singapore
Пропіарилась...
Max123
В дурке инет провели?
Хью Джекман
Твоя рожа множит на ноль украинизацию
Vsegda_Za_Metall (Finland)
Ппц долбанутая. А те русскоговорящие, кто на войне защищал Украину ценой собчтвенной жизни, тоже плять московиты!? Уж точно не язык является мерилом патриотичности!
Саша Зардунов
В 1755г Ломоносов на основе разговорного татарского языка и "Словеской грамматики" церковнославянского языка созданного украинцами, создал российский язык, который в 19 веке переименуют в русский язык и отцом русского языка назначили эфиопа Пушкина.
"Естьли Словенский язык отделить от Российского, то из чего же сей последний состоять будет? Разве что из одних татарских слов, как то: лошадь, кушак, колпак, сарай и прочее...- филолог, министр просвещения России А.С.Шишков.
Alex86 1
У нас вся СБУ фактически с тренером говорят на рус., а шо именно к долбику пристебались кто-то может пояснить?
cucumber
Свобода важнее культуры! Культурный раб - это потешно и полезно для его хозяев!
Ihor Bielyshev
Не дуже подобається (скоріш - навпаки) ця пані, але кількість ватноголових любителів спорту у комментах зашкалює. "Спорт внє палітікі"... Ви, "голуби миру" не її відправляйте на Донбас, а самі туди завітайте.
Petro_ua
Логічний ланцюжок дуже простий:
кожен російськомовний і кожен росіянин в Україні будуть захищати російськомовних спортсменів…
Кожен спортсмен, який не хоче або не може вивчити рідну мову буде говорити і писати, що він говорить і представляє російськомовне населення України…
Замкнене коло…
А путін буде і надалі вводити війська і захищати таких російськомовних….
…вже й статтю написав про адіннарот…
А ця ту*а маса, яка говорить в Україні чужою російською мовою і надалі писатиме про двомовність, що вони мають право… про військових і тд…
norma_zap
Решила сделать себе пиар за счет гола Довбика, больше половины игроков сб. Украины давали интервью по-русски вот только не после решающего гола на последних минутах, а тут такой шанс. Общественное мнение не может решать за конкретного человека, решайте этот вопрос административно - все общение с прессой по-украински, но тогда и вопросы журналисты пусть задают только по-украински без переводчика, все должны быть в равных условиях.
valery paul
А что эта барышня сделала для экономики, искусства, спорта, науки Украины? Ничего. У нас 38% русскоговорящих и это промышленные центры. И вносить раскол в обществе, значит работать на ФСБ. Или может она написала научные труды на мове? Так нет научные все на английском. Довбик принес спортивную славу стране, а это хочет просто пропиариться или пролезть в какой-нибудь комитет и украсть побольше. Посмотрите в Киеве на Порше мерсах ездят все со львовским акцентом. Пиздят про мову, а воруют ещё больше, чем донецкие
Саша Зардунов
"...украинский язык является старшей не только не только за все славянские, но и за санскрит, древне-греческий, латынь и другие арийские. Ибо язык тогдашних Славян, а преимущественно главного племени, был таким же, как ныне малороссийский...- М.Красуский "Древность малороссийского языка."
pl2012ua
Повністю згоден з Ніцой