Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

06.07.2021 22:00 – FT 1 : 1
4 : 2 Серія пенальті Серія пенальті
Чемпіонат Європи
| Оновлено 07 липня 2021, 12:22
28177
55

Скуадра зупинила фурію. Італія - перший фіналіст Євро!

У півфіналі підопічні Манчіні переграли Іспанію в серії пенальті

| Оновлено 07 липня 2021, 12:22
28177
55
Скуадра зупинила фурію. Італія - перший фіналіст Євро!
Getty Images/Global Images Ukraine

У першому півфіналі нинішнього європейського футбольного свята зустрілися команди, попередники яких вже вигравали чемпіонат континенту. Так, Іспанія тричі завойовувала трофей в 1964, 2008 і 2012 роках, а Італія перемагала в турнірі вже в далекому 1968 році. І ось тепер у нинішнього покоління футболістів цих країн з'явилася реальна можливість знову порадувати своїх вболівальників тріумфом, але спершу треба було пройти одного зі своїх найпринциповіших суперників.

Щодо стартових складів, то, перш за все, треба зазначити, що у італійців знову повернувся до строю після травми досвідчений захисник К'єлліні, а ще знайшлося місце в основі нападнику К'єзі, який найчастіше виходив на заміну. Ще травмованого Спінаццолу на лівому фланзі оборони замінив Емерсон. Луїс Енріке теж провів декілька змін. Зокрема, з перших хвилин гру розпочали Оярсабаль та Ольмо, а ось Мората і Морено залишилися на лаві запасних.

Вже на 3-й хвилині Барелла змусив схопитися з місць тих глядачів, які підтримували його команду. Він вибіг до воріт Сімона і направив м'яч в штангу. Втім, арбітр на лінії трохи пізніше підняв прапорець, показуючи офсайд. Тож, навіть якщо б гол був забитий, його б, ясна річ, не зарахували.

Далі ігровою перевагою заволоділи іспанці. Вони більше володіли м'ячем, причому найчастіше на половині поля суперників. Ось тільки з небезпечними моментами у них ніяк не виходило. Тільки на 13-й хвилині Оярсабаль міг доставити серйозні неприємності опонентам, але в хорошій позиції не зміг як слід прийняти і обробити м'яч. Ще через дві хвилини Ферран Торрес пробив здалеку повз ворота. У італійців шанс відзначитися з'явився на 21-й хвилині, причому створив його воротар збірної Іспанії Сімон. Він не дуже обачно вибіг на перехоплення м'яча, не встиг до нього, але ні Іммобіле, ні Барелла пробити по порожніх воротах не змогли.

Getty Images/Global Images Ukraine

На 25-й хвилині помилився вже Доннарумма. Він вибив м'яч від своїх воріт прямо на суперника. Пішла швидка атака іспанців і Ольмо опинився на ударній позиції в центрі штрафного майданчика. Довелося голкіперу Італії виправляти свій же огріх і він зробив це майстерно, парирував підступний удар з близької відстані.

Треба відзначити, що хоча по-справжньому гольових ситуацій було небагато, гра виглядала непоганою. Обидві команди діяли з великим бажанням і намагалися ні в чому не поступатися один одному. На полі було багато боротьби, емоцій, але не було грубощів, що дозволяло футболістам швидко переходити з оборони в атаку і навпаки. З моментами ж дійсно було не густо. До перерви у іспанців запам'яталися хіба що неточні удари від Ольмо і Оярсабаля, а у збірної Італії на 45-й хвилині Емерсон прорвався до воріт Сімона і під гострим кутом пробив. М'яч чиркнув по поперечині та вилетів за межі поля.

Другий тайм розпочався з обопільних атак обох команд. Так, на 49-й хвилині Іммобіле вибігав до воріт суперників, але пробив неточно. Через хвилину вже Ольмо побачив на дальній штанзі Феррана Торреса і робив йому хорошу передачу, проте Ді Лоренцо випередив іспанця і вибив м'яч на кутовий. На 52-й хвилині Бускетс з лінії штрафного без перешкод пробив трохи вище поперечини. І буквально тут же в контратаці К'єза бив низом з-під захисника - тепер вже Сімону довелося виручати своїх партнерів.

М'яч в центрі поля практично не затримувався. На 58-й хвилині непогано пробив здалеку Оярсабаль, але Доннарумма зіграв надійно. І, до речі, саме воротар збірної Італії за дві хвилини розпочав гольову атаку, в якій його партнери швидко доставили м'яч до протилежних воріт. І, якщо Іммобіле захисники не дали можливості нанести удар, то К'єза, який підхопив м'яч, зробив чудово. Він увірвався до штрафного майданчика і красивим обвідним ударом вразив дальній кут.

Getty Images/Global Images Ukraine

Зрозуміло, що іспанці одразу ж побігли відіграватися і створили кілька небезпечних моментів. Так, на 63-й хвилині після передачі Коке головою не влучив у ворота з вигідного положення Оярсабаль. А потім через дві хвилини Ольмо пробив поруч з правою боковою штангою. Втім і італійці в боргу не залишилися. Берарді, шо вийшов на заміну, на 68-й хвилині опинився з м'ячем у штрафному майданчику суперників і пробив низом, але Сімон все контролював і м'яч відбив.

Намагаючись підтримати високий темп гри, обидва наставники випустили на поле свіжих гравців і один з них Мората на 77-й хвилині вдало вибіг справа до воріт італійців. Тут чудово зіграв Бонуччі, який зумів вибити м'яч за лицьову лінію. Через три хвилини знову в центрі уваги опинився Берарді і знову з його ударом впорався Сімон. Тут же пішла швидка контратака збірної Іспанії і рахунок в матчі зрівнявся. Причому гол створили два гравці. Мората підхопив м'яч на половині поля італійців, обігрався в «стіночку» з Ольмо, вискочив віч-на-віч з Доннаруммою і технічно спрямував м'яч у лівий від себе кут воріт.

Getty Images/Global Images Ukraine

В кінцівці другого тайму гостріше діяли іспанці, але забити ще один м'яч їм не вдалося. Як, втім, і їхнім опонентам. Тож арбітр матчу Фелікс Брих з Німеччини зафіксував нічию 1:1 в основний час і тепер все мало вирішитися в овертаймах. Цікаво, що для Іспанії це вже був третій матч поспіль з додатковим часом, а для Італії другий на турнірі.

Після невеликої паузи команди повернулися на зелений газон стадіону «Вемблі», але далі стали діяти вже більш обережно. Було видно, що особливо ризикувати ніхто не хоче. Але все ж гостріше в якихось епізодах виглядали іспанці. Тричі в першому овертаймі вони створювали напругу біля воріт Доннарумми, але для італійців все обійшлося.

У другій п'ятнадцятихвилинці вже збірна Італії була активніше і Берарді навіть забив гол з явного офсайду, та його, природно, арбітр не зарахував. А потім команди вже просто догравали матч і чекали на серію пенальті.

Перший же удар з точки італійця Локателлі парирував Сімон. І тут же Ольмо пробив вище воріт. Потім футболісти обох збірних не промахувалися аж до удару Морати. Він не зумів переграти Доннарумму. А переможну крапку в цій серії поставив Жоржиньо.

Getty Images/Global Images Ukraine

Отже, Італія у фіналі чемпіонату Європи і чекає на переможця другого півфіналу Англія - Данія.

Євро-2020. 1/2 фіналу.

ІталІя - Іспанія - 1:1 (пен. 4:2).

 К'єза, 60 - Мората, 80.

 Бускетс, 51 - Толой, 97, Бонуччі, 118.

Серія пенальті: 0:0 - Локателлі (воротар), 0:0 - Ольмо (вище), 1:0 - Белотті, 1:1 - Морено, 2:1 - Бонуччі, 2:2 - Алькантара, 3:2 - Бернардескі, 3:2 - Мората (воротар), 4:2 - Жоржиньо.

Італія: Доннарумма, ді Лоренцо, Бонуччі, К'єлліні, Емерсон (Толой, 73), Жоржиньо, Барелла (Локателлі, 85), Вератті (Пессіна, 73), К'єза (Бернардескі, 107), Іммобиле (Берарді, 61), Інсиньє (Белотті, 85).

Іспанія: Сімон, Аспіліквета (М. Льоренте, 85), Ляпорт, Е. Гарсія (Пау Торрес, 109), Альба, Бускетс (Алькантара, 106), Педрі, Коке (Родрі, 70), Ферран Торрес (Мората, 62), Оярсабаль (Жерар Морено, 70), Ольмо.

Арбітр: Фелікс Брих (Німеччина).

Стадіон: «Вемблі» (Лондон, Англія).

ІТАЛІЯ - ІСПАНІЯ. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Події матчу

120’ +5
ГОЛ ! З пенальті забив Жоржіньо Фрелло (Італія).
120’ +4
ГОЛ ! З пенальті забив Федеріко Бернардескі (Італія).
120’ +3
ГОЛ ! З пенальті забив Тьяго Алькантара (Іспанія).
120’ +3
ГОЛ ! З пенальті забив Леонардо Бонуччі (Італія).
120’ +2
ГОЛ ! З пенальті забив Херард Морено (Іспанія).
120’ +2
ГОЛ ! З пенальті забив Андреа Белотті (Італія).
80’
ГОЛ ! М'яч забив Альваро Мората (Іспанія).
60’
ГОЛ ! М'яч забив Федеріко Кьєза (Італія).
Оцініть матеріал
(30)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 55
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vytas Meskauskas
Италия заслужила финал но Испания снова показала что они доминируют по стилю , игре и в технике . Почему то казалось Италия сможет конкурировать с Испанией и играть на встречных курсах но пока по технике уступают Испании.
TimurKhAI
Интересно, были в истории ЧЕ и ЧМ такие персонажи, которые три пеналя за один турнир не забивали?
Подозреваю, что Мората – единственный и неповторимый в этом плане
Igorok Киев
Завтра следующие на выход Англия Топим за Данию!
Cruijff
Сьогодні уболівав за італійців, вони протягом всього турніру своєю блискучою грою, як на мене, заслужили на прохід у фінал.
Проте, іспанцям більше вдалося зіграти у свою гру, вони виглядали свіжішими.
Видохлись італійці проти бельгійців.
Maks__7777.
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
sv_2000
Хороший был футбол. Немного расстроен, болел за Испанию, но итальянцы тоже большие молодцы.
euro2012_za_2012euro
Forza Italia !!!
Прервалась победная серия 15,1,0 с учётом отбора на ЕВРО.
Но, итальянцы повторили рекорд 33 матча без поражений. Победа в финале станет 34-м беспроигрышным матчем!
Adios amigos espanoles ! 
Но, следует признать Испания играла в этом матче лучше.
Поручик Ржевский
Давайте, вспомним, как шла Испания к полуфиналу.
1. Невнятная игра со шведами
2. Невнятная игра с поляками
3. Хорошая игра со словаками
4. Невнятное основное время и хорошее дополнительное с хорватами
5. Невнятная игра со швейцарцами, даже в большинстве не смогли вырвать победу.
И, вот, наконец-то пришёл полуфинал, действительно, с сильным соперником - итальянцами.
Испанцы могли рассчитывать на успех, ведь они воодушевились забитым на 80-й минуте голом.
Но, тогда нужен был решающий штурм, чтобы решить исход матча в основное время.
Испанская школа (Реал, Барселона) поступают в такие минуты так: они отправляли защитников, умеющих играть головой (Пике, Рамос) в штрафную и переходят на навесы.
Почему-то Луис Энрике про такой приём забыл.
Поэтому, сожалеть про вылет Испании мало, кто будет.
Италия же была яркой все игры турнира. Возможно, этот настрой на победу помог им в пробитии пенальти.
Pavel Yakimovich
испания провела 360 минут за 3 матча... и ведь бегали...
явно не люди...
lehach_08
испанцы молодцы, нужна реализация.....и был бы мешок.
lehach_08
испания переиграла италию полностью и по всем статьям...., но старое доброе катеначчо как видим никуда не делось, вымучили, вытерпели, отбились....выжили) ну ничего.....пусть порадуются макароны, всё равно евро возьмёт дания, а фурия мир)
Vytas Meskauskas
Как бы Италия отлично не играла в атакующий футбол в группе и все писали что это не похожа на себя Италия но как только с Испанией сошлись игра снова показала что Испания это другой уровень в технике и прессинге контроль мяча как с другой планеты но надо забивать.
Наливайко Діма
Сергей Чёрный
Мои поздравления Италии, матч получился напряжённым и впринципе ровным , завтра ждём второго финалиста .
tima fialko
Весь час кажуть, що пенальті то лотерея.Зовсім ні.Хто бив пенальті у відповідальних матчах,знає як це психологічно важко.Перемагає сильніший-або психологічно,або з-за переваги в техніці,або за допомогою кращого голкіпера.Тому не треба винити випадок.Принаймі ти не виграв в основний час.
DAFS2122
Аргентина в 93-ьем +
обыграли по 6-5 Бразилию и Колумбию в 1/4-ой и 1/2-ой
(ГОЙКО и Борелли герои)
Бразилия в 95-ом -
2 серии пенальти не зарулили
Уругвай в 99-ом +
2 серии подряд выиграли
(четвертьфинал против Парагвая и полуфинал против Чили)
пы.сы
не все такие как в Европе с их (ЛЧ, Евро ...)
victorpolo
Испания играла лучше, как по мне! (чему я был удивлен, если честно). Итальянцы, кажется, неправильно распределили силы - и в данной игре, и на весь турнир в целом... очень уставшие они были в концовке...даже основного времени матча...
Zab
Іспанія грала гарніше, але Італія тоже молодці.
Sheva COACH🇺🇦💪
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Orbitgr
От і добре! Форза Італія!)