Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 07 липня 2021, 02:59
8924
1

Гаттузо хотів працювати. Агент хотів ще більшого

Чому тренер «Фіорентини» протримався всього 23 дні

| Оновлено 07 липня 2021, 02:59
8924
1
Гаттузо хотів працювати. Агент хотів ще більшого
Getty Images/Global Images Ukraine

Рокко Комміссо сподівався, що це призначення все змінить.

Після важких 18 місяців в якості власника «Фіорентини» він нарешті був задоволений своїм новим тренером. Він купив клуб у 2019, і з тих пір змінилося вже п'ять наставників. Але Гаттузо вселяв впевненість. Він випромінював цілеспрямованість, правильний настрій і професіоналізм. Він - фахівець, яких мало.

Але вболівальники так і не побачили, на що здатен новий бос. 17 червня, через усього 23 дні після призначення, Гаттузо і сліду не було. На веб-сайті з'явилася коротка новина, яка просто резюмувала, що клуб і фахівець вирішили розлучитися.

Причина, як завжди, полягала в грошах і гравцях. Але в самому серці розбрату - відносини Гаттузо з агентом Жорже Мендешем, чий вплив на сучасний футбол просто неможливо переоцінити.

Щось точно сказати складно: всі деталі недовгого перебування Гаттузо приховані за численними договорами про нерозголошення, які підписали і тренер, і клуб. Але в «Фіорентині», кажуть інсайдери, проблеми почалися з першого ж дня.

Майже відразу Гаттузо, недавно який попрацював з «Міланом» і «Наполі», надав керівництву список з трьох трансферних цілей. Двоє з гравців були клієнтами Мендеша, і всі три виступають за команди, які спираються на досвід Мендеша вибивати максимально високі ціни. Це, як повідомляється, відразу насторожило керівництво - і особливо американських власників, які неабияк втомилися бодатися з європейськими «суперагентами».

Двоє з гравців - Сержіу Олівейра і Хесус Корона - виступають за «Порту». Третім був Гонсалу Гедеш із «Валенсії». Перші два коштували 20 млн євро, і кожен коштував би клубу три мільйони євро на рік протягом п'яти років.

Getty Images/Global Images Ukraine. Сержіу Олівейра

Такі цифри здивували представників «фіалок». У період пандемії багато клубів Європи залишилися зовсім без грошей, і мало хто готовий витрачати великі суми на футболістів, яким скоро стукне тридцятник. І вищі особи в «Фіорентині» стали переконувати тренера передумати і звернути увагу на більш молодих кандидатів. Але Гаттузо стояв на своєму.

Нічого не поробиш: «Фіорентина» вступила в переговори по Олівейрі, який, вони сподівалися, не буде все-таки вартий таких грошей. У Португалію вирушив представник клубу, але якихось поблажок він не добився. Приблизно те ж клубу передав сам Мендеш, хоча той і був готовий піти на «поступки» - взяти менші комісійні, ніж зазвичай.

Представники Мендеша, Гаттузо, «Фіорентини» і «Порту» відмовилися коментувати цю інформацію, але все вказує на те, що саме ці ось переговори і вплинули на швидкий результат коуча.

Коли він дізнався, що клуб не був готовий вести переговори по гравцях, тренер відразу ж повідомив клубу, що не зацікавлений у подальшій роботі.

В очах фанатів цей епізод проілюстрував те, наскільки не готовий Комміссо до роботи в футбольному клубі. Знову він виявився не в змозі дати відсіч конкурентам, знову провалився з вибором тренера. В цей же час власники щиро не розуміють, звідки така критика, коли вони і так роблять все можливе, щоб забезпечити «фіалкам» світле майбутнє. І не в жадібності справа: незабаром після відходу Гаттузо був побитий клубний рекорд, коли був підписаний 23-річний аргентинець Ніколас Гонсалес. Представники ж Серії А віддячили Комміссо за його допомогу в укладанні контракту з телевізійниками з США.

Для Мендеша те, що трапилося - рідкісна невдача. Його зростання від дрібного гравця до лідера всього ринку можна простежити з 2004 року, коли він привів свого клієнта Жозе Моурінью в «Челсі» і допоміг йому поставити в лондонську команду декілька своїх гравців.

Мендеш також відповідав за кар'єру Кріштіану Роналду. Представники китайської ліги зверталися до нього за порадою і гравцями. Один китайський конгломерат, Fosun International, був настільки вражений його роботою, що купив частку в агентстві Мендеша, Gestifute.

Ці відносини поглибилися, коли Fosun купив англійський «Вулверхемптон». Група гравців Мендеша, придбана для поповнення складу, допомогла команді виграти підвищення в Прем'єр-лігу, а більш нові, більш дорогі доповнення дозволили їй зберегти прописку. Коли команда розлучилася з клієнтом Мендеша, який керував її підйомом, Нуну Ешпіріту Санту, його заміна, Бруно Лаге, був теж обраний Мендешем.

«Вовки» навіть зіграли певну роль у подіях у Флоренції. «Фіорентина» ще не підписала контракт з Гаттузо, а «вовки» ще не оголосили Лаге своїм тренером, коли Мендеш вказав, що Гаттузо також міг би бути зацікавленим у роботі в АПЛ.

Getty Images/Global Images Ukraine. Жорже Мендеш з Кріштиану Роналду та його рідними

Мендеш сказав «Фіорентині», що хотів би включити в контракт Гаттузо пункт про викуп за 2 мільйони євро - гонорар, який можна було б виплатити в будь-який час, і який дозволив би йому піти, якщо з'явиться більш вигідна тренерська пропозиція. «Фіорентина» обурилася, заявивши, що не виділятиме мільйони доларів на гравців безпосередньо для Гаттузо, якщо буде ризик втратити його в будь-який момент. Була узгоджена компромісна сума в 10 мільйонів євро, але контракт так і не був підписаний.

У футболі вплив Мендеса викликає багато суперечок. ФІФА знаходиться в процесі реформування своїх правил на тлі зростаючого занепокоєння з приводу сили жменьки агентів, які здобули дивовижну владу. Поряд з обмеженням комісійних, нові правила мають на меті заборонити агентам представляти інтереси гравця, котрий продає і купує клубів в рамках одних і тих же переговорів - по суті, типова угода Мендеша.

«Конфлікт інтересів повинен бути викорінений», - сказав Піппо Руссо, автор книги про кар'єру Мендеша. «Неможливо, щоб агент міг представляти всі сторони, які беруть участь у переговорах».

На даний момент, однак, влада Мендеса здається безмежною. Так, коли відбувся фінал Ліги чемпіонів в Порту, обмеження в епоху пандемії серйозно обмежили список можливих відвідувачів. А число VIP було і того меншим. Можете уявити собі здивування вищих футбольних чинів, коли в президентській ложі вони раптово виявили незапрошеного гостя - Мендеша.

Переклад Денис КОШЕЛЕВ

Оцініть матеріал
(36)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Список бомбардирів Ліги чемпіонів 2023/24 після голу Кейна, дубля Вінісіуса
Футбол | 01 травня 2024, 08:01 2
Список бомбардирів Ліги чемпіонів 2023/24 після голу Кейна, дубля Вінісіуса

Гаррі наздогнав Мбаппе (в обох – по 8), але француз ще має грати з «Боруссією Д»

ФОТО. Пишногруда дружина гравця Шахтаря похвалилася сексуальною фігурою
Футбол | 01 травня 2024, 22:46 10
ФОТО. Пишногруда дружина гравця Шахтаря похвалилася сексуальною фігурою

Анна Зубкова поділилася гарячими знімками у своєму Instagram

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
MaxUa
Вообще-то при капитализме невозможно искоренить конфликт интересов. При капитализме дело делается не ради получения полезной функциональности, а вследствие того, что процесс ее извлечения кому-то выгоден. Ну то есть телефоны производят не ради их полезных свойств, а из-за денег. Торты пекут не ради того, чтобы кого-то угостить, а ради денег. И т.д. При этом понятно, что если не будет на выходе полезной функциональности, то хрен вы дождетесь денег. Т.е. горький торт никто не купит.
Но поскольку деньги в этой схеме главная цель, полезная функциональность зачастую превращается лишь в обеспечительную меру по их получению, хотя вообще-то в теории должно быть строго наоборот. Соответственно если складывается ситуация, когда непосредственный производитель или официальный посредник МОЖЕТ навязывать свои условия клиентам, а такая ситуация складывается на рынке сплошь и рядом, фактически он превращается в своеобразного монополиста, который автоматически стремится максимизировать собственную прибыль за счет собственного эксклюзивного положения на рынке.
Та же самая история происходит, например, на госслужбе, где "отдельные недобросовестные чиновники" фактически торгуют собственными автографами, которые, будучи проставленными на бланках строгого образца, немедленно наделяют искомые бланки юридический силой и прочими правами.