Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 04 липня 2021, 20:36
45970
139

П'ять висновків після матчу Україна — Англія

В цілому — нормально, але конкретно — облажались

| Оновлено 04 липня 2021, 20:36
45970
139
П'ять висновків після матчу Україна — Англія
Getty Images/Global Images Ukraine

Олександр Зінченко перед грою з англійцями сказав, що перемога нам світить лише в тому випадку, якщо кожен з тих, хто вийде на поле в складі нашої збірної, проведе свій найкращий матч в житті. На жаль, практично всі гравці в жовтих футболках провели посередній поєдинок. Чому так сталося - давайте розбиратися.

1. Англія банально сильніша

Якщо команда Саутгейта лише додає по ходу турніру, то команда Шевченка і морально, і фізично прогресувати вже не може. Гра проти Швеції стала піком для українців на нинішньому Євро. На наступний матч у них просто не вистачило сил. А ось суперник виявився дуже вмілим і мотивованим, здатним зіграти і на своїх сильних сторонах, і на чужих помилках. Англійці були сильнішими за українців упродовж всієї гри, і вони вміло довели матч до логічного завершення. Напевно, іншого результату просто і бути не могло: Англія дійсно сильніша за Україну практично за всіма параметрами. І вища за класом, як скаже Шевченко після матчу. Але в даному випадку потрібно говорити і про те, що збірна України все одно мала можливості зіграти краще. Нехай і не перемогти, але програти куди гідніше. Не вдалося через помилки як футболістів, так і нашого тренерського штабу.

Getty Images/Global Images Ukraine

2. Андрію Шевченку не вдалося відновити гравців ні психологічно, ні фізично

Про те, що збірна України вирішила свою головну турнірну задачу на Євро, Андрій Миколайович говорив ще перед грою зі шведами, коли стало ясно, що наша команда потрапила в число тих, хто зіграє в 1/8 фіналу. За словами нашого тренера, участь в плей-оф для його підопічних - «приємний бонус». Про цей «бонус» він повторював і після матчу зі шведами. За великим рахунком, тренер має рацію: за рівнем гри для його команди вихід в плей-оф - вже безсумнівний успіх. Однак здалося, що в конкретній зустрічі проти Англії наша команда вже не думала про «приємний бонус». Вирішивши всі свої турнірні завдання, можна було зіграти розкуто, «для душі», так би мовити. Але «синьо-жовті» вийшли на гру проти Кейна і компанії, немов першокласник вперше потрапив в крісло стоматолога. В діях, в рухах, навіть у поглядах наших гравців відчувалася приреченість. Вони не зуміли оговтатися морально після раннього пропущеного м'яча. Власне, вони вже вийшли на поле «Олімпіко», немов гладіатори на поле Колізею з думками про неминучу загибель. Про фізичний стан наших і говорити недоречно: попередня гра забрала занадто багато сил, тому ні про який «високий пресинг» годі й казати. Чесно кажучи, «руки» тренера в грі проти Англії (на відміну від гри проти Швеції) не було видно.

3. Цілковитий провал центру оборони

Проти Англії збірна України спробувала зіграти за тією ж схемою, що і в поєдинку проти Швеції: тобто з трьома центрбеками. Дійові особи залишилися колишніми: Забарний, Миколенко, Кривцов. Всі чотири голи наша команда пропустила з центрального плацдарму захисту. І всі ці пропущені м'ячі - результат індивідуальних помилок наших захисників. У першому випадку Кривцов не втримав Кейна, в другому і третьому - Матвієнко програв верхову боротьбу Магвайру і Кейну, в четвертому пропущеному м'ячі наш захист просто опустив руки і байдуже спостерігав, як Хендерсон розбирається з Бущаном. В принципі, всі чотири наших взяття воріт навряд чи можна назвати справжнім футбольним мистецтвом. Так, обов'язково потрібно віддати належне атакуючій команді, її гравцям за індивідуальну майстерність. Але так само обов'язково потрібно говорити і про явні недоробки гравців оборони. І якщо у випадку з Забарним, який теж не може занести собі в актив цю гру, ми можемо, хоча б, привести такий аргумент на захист, як молодість і недосвідченість, то у випадку з Кривцовим і Матвієнком це не проканає.

Getty Images/Global Images Ukraine

4. Заміни Шевченка: що це було?

Кривцов зламався на 36 хвилині: замість нього наш тренерський штаб випустив Циганкова. Заміна вимушена, але, в загальному, логічна: треба було хоч якось впливати на хід матчу, і Шевченко перейшов з гри в п'ять захисників на гру в чотири оборонці. Але от далі з замінами у Андрія Миколайовича явно не склалося. Після поєдинку зі шведами ми зробили приємний висновок, що, виявляється, у нашої збірної є лавка, є ким підсилювати гру по ходу матчу. Але, виявляється, то була разова акція. На 64 хвилині Шевченко поміняв Сидорчука, який провалив гру, на Макаренка. Заміна по позиції. І все. Рахунок 4:0 не на нашу користь був уже на 63 хвилині. Залишалося грати ще цілих півгодини. Так, судячи з загального сценарію і нашої приреченості, врятувати гру в будь-якому випадку не вдалося б. Але ось хоча б спробувати це зробити варто було б. Чому Шевченко цього не зробив - велике питання. Тимчик, Довбик і Судаков з'явилися в кадрі в якості гравців заміни вже на 89 хвилині. Це виглядало, як непорозуміння. Власне, воно таким і залишилося.

5. Запам'ятовується не тільки останнє

В даному випадку не вдасться уникнути банальних фраз. Мовляв, домоглися історичного результату, потрапили до вісімки найкращих команд континенту, могло бути значно гірше. І це дійсно так. За великим рахунком, після трьох матчів у виконанні нашої команди на цьому Євро було зрозуміло, що вихід з групи для неї - безумовно максимум. Збірна ж провела ще два поєдинки після групового етапу. Це дійсно вагоме досягнення: і футболістів, і тренерів. Так що в будь-якому випадку загальна оцінка за турнір збірної України повинна бути позитивною. Напевно, давати гравцям звання заслужених майстрів спорту в даному випадку - явний перебір, але зустрічати в аеропорту з хлібом-сіллю обов'язково потрібно.

Getty Images/Global Images Ukraine

Хоча, звичайно ж, осад від безвольної поразки від Англії залишиться надовго.

Оцініть матеріал
(210)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Четверта перемога з тим самим рахунком. Оболонь здолала ЛНЗ
Футбол | 04 травня 2024, 17:41 8
Четверта перемога з тим самим рахунком. Оболонь здолала ЛНЗ

Київська команда покращила свої шанси на збереження місця в УПЛ

Гармаш провів 400-й матч в українській кар'єрі
Футбол | 05 травня 2024, 01:12 0
Гармаш провів 400-й матч в українській кар'єрі

На найвищому рівні Гармаш дебютував у жовтні 2007 року

Коментарі 139
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
turist86
Результат закономірний.
Запас фарту не вічний. З групи вийшли чудом, шведам забили на 120-й хвилині.
До того ж купа кадрових проблем. Цьогоріч Степаненко і Циганков зовсім не ті, що раніше. Через це збірна стала вимушено перебудовуватися зі звичної схеми 4-1-4-1 на інші схеми. Іноді виходило, іноді ні.
Навіщо починати грати з трьома центральними захисниками? Щоб пропустити вже на 4-й хвилині?
Взагалі, чому після поразки 4:0 ми не чуємо ЖОДНОГО слова вибачення від гравців і тренерів, а лише відмазки "суперник вище класом", "ми старалися, але не змогли", "не спрацював план на гру", і т. д. ?
Mr.Frost
Висновки такі: Перше- не можна казати до матчу свом гравцям, що мета досягнута і нічого страшного як програємо.
Друге: Треба грати не 11-ма гравцями а більше задіювати інших, особливо як вже у 2-му таймі Ярмоленко і Яремчук бігали з "червоними краватками" на комірцях.
New Zealander
Якби хоча б мінімально програли Англії то можна було б пишатися. А так що таке цей четвертьфинал? - обіграли Македонію і Швецію з великою вдачею (Форсберг пробачив) і вже "пишаємося". Чому так не грали як у відборі з Португалією чи як в Лізі Націй з Іспанією чи у відборі з Францією. Ну просто перекреслили і заплямували все однією грою. У всіх на пам'яті залишиться тепер цей провал. Уся Європа рже з нас. На заголовки іноземних видань гірко дивитися. А ми "пишаймося".
pricolist
Мне вообще не понятно, где та команда, которая побеждала в отборе на Евро. Игроки остались те же, а вот уровень футбола гораздо хуже. После поражения от Англии я б и кривого слова в адрес Шевы и футболистов не сказал, еслибы они вчера боролись как львы, а не как безвольные щенки (извините за такое может грубое, но справедливое сравнение).
Юрий Щербань
поражение опять безвольное как с австрией не сил не желания не было полный провал гения Шевченко
bartezinho
По факту, имеем неубедительно победу над слабой Македонией и случайную победу в большинстве над Шведами и в каком же месте это достижение?
gajvir
В цілому збірна, враховуючи проблеми лідерів - травму Маліновського та провал Зінченка у 4 матчах з п"яти , зіграла краще , чим можна було чекати. Тренерський штаб планомірно вів збірну до повторення провалу Євро 2016. Так що хлопцям дякуємо, Шева - на вихід . ( P.S. Тим часом Буя - ау , де травма , Шева????? , грає контрольні матчі Динамо).
UKRAINE FAN
Игра просто ужас! По игре мы одни из худших на евро. В плей офф все сборные дали бой своим соперника Хорватия.Австрия,Швейцария и у них соперники были не слабее наших. Но только мы так можем обосраться без малейшего шанса . Выходим на поле и безнадега, с первых минут было видно что играть мы сегодня не будем!
bolela11111
Спасибо за статью. Как лаконичное резюмэ - есть бумажный результат при отсутствии игры и целой кучи недоразумений.
Misha-101
Это просто позор, когда тренер говорит что у нас нет лавки запасных. Просто плюет в лицо своим же игрокам которых он же сам набрал! И снова и снова лучше поставить уставших «основных», чем дать возможность сыграть другим. Прямо дежавю евро с Фоменко
igorek
Я вообще не могу понять тактику Шевченко нафига набирать такую замену если они только седят на скамейке а основные уже усталые вымотаные что у него за стратегия какойто бред.И почемуто всегда встречают на своем поле а не на чюжом.Тактика полное дерьмо.То что прошли это сплошная везуха.Обидно за державу.🤯
New Zealander
І не треба прикриватися мантрою " четвертьфінал". Бо що передувало цьому четвертьфіналу. Перемога над великою Македонією, потім вдале жеребкування, що вивело нас на шведів і потім вимучена перемога на останній хвилині з 10-ма шведами у складі.
Rabotnichki
Шевченку нужно сказать спасибо за отбор на Чемпионат Европы, за Лигу Наций. Но почему то после технического поражения от Швейцарии со сборной что то случилось. Игры против Финов, Казахов, Австрии, Англии это подтверждают, игра сборной понемногу деградирует. Результат на евро это следствие везения, а не игры команды. В 1/8 нас протащили шведы, они же нам помогли с 1/4, все лафа после этого закончилась. К сожалению игра нашей сборной оставляет желать лучшего.
Alexsandr B
На самом деле наш результат - это стечение обстоятельств и сумасшедшего фарта....они не сыграли ни одного нормального матча, один тайм с македонцами и всё....трусливая игра в каждом матче, миллион ошибок, команда не подготовлена ни физически ни тактически, полный провал с заменами...слабый чемпионат? А у венгров он сильный? Команда на равных играла и с немцами и французами, а чехи? А Дания в 92 году сильный чемпионат? А Греки в 2004 тоже сильный чемпионат?
tima fialko
Чомусь не дивимось в корінь-починаючи з юнацьких команд,у нас катастрофичне відставання у техніці.Бо вчать не грати,обігрувати,а ламати,бігати,робити підкати,виносити,відбиватись,давати паси назад.Технічний гравець-це впевнений в собі гравець,він дозволяє собі обігрувати,давати гострі і дальні паси,тобто ГРАТИ у футбол,а не труситись від страху,мучатись і ...програвати
Орест Орищишин
На Євро-2021 нашій збірній дуже "посміхнулась доля", ми опинились в 1/8 і це прекрасно. Але по грі після Ліги Націй наша збірна різко здала і це провал Шевченка /за винятком гри з Францією/ тому нас не буде на ЧС-2022 в Катарі.
Сан Саныч
Коротко. Защита дырявая- атака беззубая, характера у команды НЕТ... У меня всё.
ronin99981
Всё по делу написано. В очередной раз доказали что нужно развивать свой чемпионат и молодеж. Так как вызывать наших "заграничников" просто нет смысла.
Не ожидал я такой игры от Малиновского, такой перспективный, так играет у себя в клубе, а тут тупо обосрался. Зинченко, это просто позер. У себя в клубе рвет жопу как ошпаренный, а тут? Тюфяк... итд, итд
Обидно конечно. Но в очередной раз понадеюсь что сделают выводы.
Хотя о чем это я...
VAD
Результат вопреки а не благодаря игре сборной, групповой турнир вытащили индивидуальности. Игра кошмар, только 1й тайм с македонией и все. Скамейки нет потому что шева понабирал судаковых а не тех кто провел хорошие сезоны в основах чвоих команд. Подготовка провалена, ни в одном матче команда не смотрелась физически хорошо. По тактике жопа, прошли швецию не благодаря тем принципам о которых постоянно твердит Шева а старыми методами.
Пусть бы Шева шел в Милан, но никто его туда сейчас не пригласит к сожалению.
Lobanovskiy_V
вот вам пять выводов:
1.Обосрались ещё до матча! Это же Англия...Психологической работы 0.
2.При стандартах играть не умеем...
3. Наверху играть не умеем.
4. Замен нет, перестановок нет, тренерского вмешательства в игру 0!
5. Ошибочное впечатление, что сыграли на турнире хорошо, Не показали игры, сплочённости команды. Впечатление, что менталитет неудачников, только соперник с серьёзным именем, так всё...проиграли до матча...