Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 29 червня 2021, 11:50
15470
21

Божевілля і драматизм у Копенгагені. Іспанія вирвала перемогу у Хорватії

«Фурія Роха» вийшла до 1/4 фіналу чемпіонату Європи

| Оновлено 29 червня 2021, 11:50
15470
21
Божевілля і драматизм у Копенгагені. Іспанія вирвала перемогу у Хорватії
Getty Images/Global Images Ukraine

За кілька днів до матчу 1/8 фіналу збірна Хорватії втратила одного зі своїх лідерів Івана Перішича, який заразився коронавірусом. Звичайно ж, для підопічних Златко Даліча це велика втрата, про що напередодні гри заявив сам наставник хорватів. Тим не менш, він підкреслив, що мета його збірної - це чвертьфінал.

У іспанців таким проблем перед грою, начебто, не було. Але їхній головний тренер Луїс Енріке зробив деякі перебудови у стартовому складі, навіть у порівнянні з переможним матчем проти Словаччини, що завершився з рахунком 5:0. Зокрема, на лаві запасних залишилися Альба і Морено, а замість них на поле вийшли Гайя та Ферран Торрес.

Стартовий відрізок зустрічі пройшов за невеликою ігровою перевагою збірної Іспанії, але до ударів по воротах справа доходила рідко. Так, Аспілікуета на 10-й хвилині просто підставив голову після навісу зі штрафного Коке, але для Ліваковича зловити м'яч не склало ніяких труднощів. Через три хвилини Сарабія зліва увірвався до штрафного майданчика і завдав удару в ближній кут. М'яч потрапив у сітку із зовнішнього боку.

Getty Images/Global Images Ukraine

А ось перший по-справжньому гольовий момент стався на 16-й хвилині. Педрі зліва виконав шикарний пас на Коке і той опинився сам на сам з Ліваковичем. Іспанський футболіст бив під опорну ногу воротарю, але той зумів м'яч відбити і врятував свою команду. За три хвилини Ферран Торрес вже справа робив навіс в район воротарського майданчика, де вище за інших вистрибнув Мората. Удар головою у нього не вийшов, але м'яч відскочив в руку Віди і потім ним заволодів Лівакович. Арбітр матчу Джюнейт Чакир з Туреччини, послухавши помічників з VAR, ніяких санкцій не застосував.

І тут, як грім серед ясного неба, трапилася груба помилка воротаря іспанців Сімона. На 20-й хвилині після простого пасу назад воротарю від Педрі голкіпер не зумів прийняти м'яч і круглий повільно закотився у сітку воріт. 

Getty Images/Global Images Ukraine

Звичайно, для збірної Іспанії та її вболівальників це був справжній шок. Зате хорвати, скориставшись таким подарунком, незабаром помітно підбадьорилися і на деякий час перехопили ініціативу. Спершу Влашич справа атакував ближній кут, але трохи неточно. А потім Ковачич завдав сильного удару, після якого м'яч пролетів над поперечиною.

Тільки ближче до кінця тайму іспанці, нарешті, прийшли в себе і на 38-й хвилині зуміли відігратися. Їхня гольова атака вийшла затяжною і відразу з кількома ударами. Спочатку м'яч влучив у Модріча і знову були підозри на те, що була рука. Але гра продовжилася і тепер вже Гайя пробив з меж штрафного майданчика, проте Лівакович м'яч відбив. І лише з третьої спроби Сарабія досяг успіху. До речі, цей епізод теж розглядався VAR, адже Мората знаходився в пасивному положенні поза грою. Втім, воротареві він не заважав і гол був зарахований.

Іспанці продовжували атакувати великими силами до самої перерви, але забити ще один гол їм не вдалося.

Другий тайм розпочався з обопільних атак, але приблизно хвилин п'ятнадцять команди грали взагалі без небезпечних моментів. Зате на 57-й хвилині у збірної Іспанії пройшла швидка контратака, яка завершилася взяттям воріт. Ферран Торрес зліва прорвався майже до лицьової лінії і звідти зробив передачу на лінію воротарського майданчика, де несподівано для хорватів опинився правий захисник Аспілікуета. Він все зробив як справжній центральний нападник, високо вистрибнув і головою точно пробив у сітку.

Getty Images/Global Images Ukraine

Зрозуміло, що тепер футболістам з Балканського півострова нічого не залишалося, як піти вперед з надією відігратися. Але перший удар по воротах у цьому матчі вони завдали лише на 66-й хвилині, коли Ребіч виявився в хорошому положенні, але пробив несильно і Сімон без проблем м'яч забрав в руки. Проте за дві хвилини воротар іспанців зробив блискучий сейв і, можна сказати, виправився за свою провину. З близької відстані удару завдав Гвардіол, однак Сімон зумів м'яч парирувати, а потім і накрив його.

На 72-й хвилині Мората забив гол з явного офсайду, тому з арбітром іспанці не сперечалися. А ось на 77-й хвилині вже ніхто не зміг скасувати гол Феррана Торреса. Він отримав пас з глибини поля від Пау Торреса, обіграв захисника і пробив точно між ніг Ліваковичу.

Здавалося, що тепер уже в матчі все зрозуміло. Але хорвати створили майже неможливе. Спершу вони забили на 85-й хвилині. Багато що для цього голу зробив Модріч, який прорвався справа майже до самої штанги, а потім виклав м'яч своїм партнерам, які опинилися у воротарському майданчику. Спритнішим за всіх тут виявився Оршич і рахунок в матчі знову скоротився до мінімуму. А вже на другій компенсованій хвилині після швидкої контратаки і навісу зліва від Оршича головою з близької відстані ціль вразив Пашаліч.

Getty Images/Global Images Ukraine

Довелося командам ще грати додатковий час і на початку першого овертайму хорвати мали два чудові моменти, щоб вийти вперед. На 92-й хвилині Оршич бив з меж штрафного майданчика, але послав м'яч трохи вище воріт. А через чотири хвилини пройшла ще одна їхня швидка контратака і тепер вже Крамаріч «розстрілював» ворота суперників метрів з шести, проте блискуче зіграв Сімон і якимось неймовірним чином він м'яч відбив.

Не забиваєш ти - забивають тобі. Іспанці нагадали це неписане правило хорватам на 100-й хвилині. Ольмо зробив передачу праворуч на Морату, який вже в штрафному майданчику прийняв м'яч на груди і лівою ногою сильним ударом увігнав його в сітку. Не встигли гравці збірної Хорватії отямитися, як на 103-й хвилині Ольмо знову виконав гольовий пас, тепер уже Оярсабалю і той з близької відстані не схибив.

Getty Images/Global Images Ukraine

Надалі гра заспокоїлася. У хорватів, мабуть, вже не залишилося сил на другий подібний «подвиг». Та й до того ж втомлений Модріч попросив заміну. Тому в другому овертаймі суперники створили лише три більш-менш гострих моменти, проте ні Будиміру, ні Мораті, ні Ольмо забити не вдалося.

Іспанія виграла і вийшла у чвертьфінал. А хорвати наостанок досить голосно грюкнули дверима.

Чемпіонат Європи. 1/8 фіналу.

Хорватія - Іспанія - 3:5

Педрі (20, автогол), Оршич (85), Пашаліч (90+2) - Сарабія (38), Аспілікуета (57), Ф.Торрес (77), Мората (100), Оярсабаль (103)

Брозович (73), Чалета-Цар (84)

Хорватія: Лівакович, Гвардіол, Чалета-Цар, Віда, Юранович (Брекало, 74), Ковачич (Будимир, 79), Модріч (Іванушец, 114), Брозович, Влашич (Пашаліч, 79), Ребич (Оршич, 67), Петкович (Крамарич, 46).

Іспанія: Сімон, Гайя (Альба, 78), Ляпорт, Е.Гарсія (Пау Торрес, 72), Аспілікуета, Педрі, Бускетс (Родрі, 102), Коке (Руїс, 78), Сарабія (Ольмо, 71), Мората, Ф.Торрес (Оярсабаль, 88).

Арбітр: Джюнейт Чакир (Туреччина)

Стадіон «Паркен» (Копенгаген, Данія)

ХОРВАТІЯ - ІСПАНІЯ. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Події матчу

104’
ГОЛ ! М'яч забив Мікель Оярсабаль (Іспанія).
100’
ГОЛ ! М'яч забив Альваро Мората (Іспанія).
90’
ГОЛ ! М'яч забив Маріо Пашаліч (Хорватія).
85’
ГОЛ ! М'яч забив Міслав Оршіч (Хорватія).
77’
ГОЛ ! М'яч забив Ферран Торрес (Іспанія).
57’
ГОЛ ! М'яч забив Сезар Аспілікуетта (Іспанія).
38’
ГОЛ ! М'яч забив Пабло Сарабiя (Іспанія).
20’
ГОЛ ! Автогол забив Педрі (Іспанія).
Ігор Заржицький
Оцініть матеріал
(30)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хацкевич розповів, чи варто викликати Ярмоленка на Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 13:06 7
Хацкевич розповів, чи варто викликати Ярмоленка на Євро-2024

Колишній головний тренер «Динамо» вважає, що досвід Андрія завжди стане в нагоді Україні

ЗІНЧЕНКО: «Не можу повірити, що це моє третє Євро. Почуваюся трохи старим»
Футбол | 28 березня 2024, 16:12 5
ЗІНЧЕНКО: «Не можу повірити, що це моє третє Євро. Почуваюся трохи старим»

Півзахисник збірної України прокоментував вихід команди на Євро-2024

Коментарі 21
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
футфан
Хорвати- мужики, іспанці- молодці. Напевно самий крутий матч на ЄВРО
lehach_08
суперматч!
euro2012_za_2012euro
Шикарный матч.
Второй в истории по результативности в истории финальных турниров ЧЕ.
Самым результативным матчем на чемпионатах Европы является игра сборных Франции и Югославии в 1960-м году (4:5).
25 років
Спасибо Симону! Который начал этот праздник футбола. А то могли на нулях бродить до 90 мин.
Local78
О це футбол!
Palyc
Подарки, курьезы, захват и зрелищность. Красота и драматизм футбола и несгибаемый балканский характер .Счет по игре. Спасибо командам ,Вперед Испания, до свидания Хорватия!
Trollface
У Хорватов огромные шары. Отличная игра.
Віталій Ткачук
Люди грають в футбол. Приємно було дивитися нейтральним вболівальникам.
Rys2575
Сумасшедший матч, даже не матч а триллер, полный захватывающево драматизма который не отпускал до последних минут матча, спасибо обеим командам за прекрасный футбол! Каждая команда была достойна продолжать борьбу в следующем матче, но победил как всегда сильнейший.
_NATSGUL_
Понимаю, что многие болели за Хорватию(хотя не понятно почему), но Испания прошла дальше заслужено: и по статистике и по игре. Справедливости ради нужно сказать, что Испания должна была выигрывать в основное время, но Хорватии играла до конца и по сути реализовала все моменты, что были.
Чтоб ни у кого вопросов не было, кто заслуживает идти дальше.
Хорватия - Испания 3:5
Удары - 12:23;
Удары в створ - 6:10;
Угловые - 1:8;
Владение мячом - 36% : 64%
Энрике слабый тренер.
Морато - дно(хоть и забил 1 гол, правда потом ДВА выхода один на один просрал).
Ждем Морату в основе в 1/4 ибо любимчик Энрике.
garik_trinity
Хорватия и дополнительное время - это уже мем Но не сложилось на этот раз.
winner2012
Пока что лучший матч турнира! Кайфанул от игры
Игорь Левченко
Кто хорватам мешал вкатать в овере 4й мяч, ну пословицу вы знаете. А так все молодцы, ждём следующий матч.
bzzzzz
интересно я один выключил матч после третьего мяча испанцев
sv_2000
Не претендую на какое-то глубокое знание, но, кажется, в большой степени виноват в валидоле Энрике. Сломал он игру комснды своими заменами... Коке очень не надо было менять... Ну и хорваты пошли ва-банк и почти сработало! Респект и уважуха
andre_lui
Мората забил важный гол! Может спокойнее вздохнуть!
сергей богданов
Обалденный матч! Хорваты сделали все что могли, а Испания я уверен закатит голевую рубку с Францией
Мы должны быть осторожны
Просто в тюбике Аквафреша закончилась паста в основное время.
Vytas Meskauskas
Ни чего Хорваты не хлопнуло, кто атакует тот и побеждает в футболе в 95% Испания их полностью переиграла. То что Хорваты занесли как то голы ни чего не означает если по игре проигрывают.