Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 13 серпня 2021, 23:18
22594
71

Є перша сенсація! Чехія проходить в чвертьфінал, обігравши Нідерланди

Вирішальним епізодом стало вилучення де Лігта

| Оновлено 13 серпня 2021, 23:18
22594
71
Є перша сенсація! Чехія проходить в чвертьфінал, обігравши Нідерланди
Getty Images/Global Images Ukraine

Ну що, ми дочекалися? Досі Євро проходило більш-менш очікувано, команди з категорії «топ» вигравали або, як мінімум, не програвали свої матчі (Франція - Німеччина - ну, таке...). І ось воно – перемога андердога!

На гру наставники внесли певні корективи, якщо порівнювати з попередніми матчами. У вже звичних 3-5-2 від де Бура своє місце в старті зайняв Френкі де Йонг, а от у чехів змін було більше. Кадержабек змінив дискваліфікованого Боріла на лівому фланзі захисту, Барак – травмованого капітана Даріду. Єдина ж тренерська заміна стосувалася позиції лівого півзахисника, де замість Янкто грав Шевчик. Тактична схема залишилася теж незмінною – 4-2-3-1 з Шиком в нападі.

Буквально з перших секунд чехи вишикувалися біля центральної лінії і з стартовим свистком рвонули в атаку. Незвично, правда? Але нідерландці знайшли, чим відповідати, застосовуючи дуже високий пресинг, що дозволяло майже відразу відбирати м’яч. Перший небезпечний момент створили номінальні господарі після навісу справа де Лігт замикав дальню штангу головою з кількох метрів, але примудрився вдарити від (!) воріт. Депай добивав – мимо!

Через кілька хвилин біля воріт Вацлика знову стало гаряче – кіпер чомусь вибіг за межі штрафного, Думфріс перекинув його головою, змістився вліво і бив по пустих воротах. Відчайдушний підкат (не останній в матчі, до речі) Каласа не дозволив рахунку змінитися.

Getty Images/Global Images Ukraine

Ініціатива перейшла до «ораньє». Але тотального домінування як такого не було. Чехи швидко бігали в контратаки, як тільки отримували м’яч. Було видно, що команда фізично дуже витривала. Міг відкривати рахунок Соучек, коли бив у падінні головою після подачі Шевчика справа, але трохи не влучив у дальній кут.

Гра була в’язкою, але цікавою. Явних моментів практично не було видно, проте м’яч у центрі поля не затримувався. Його більше контролювали підопічні де Бура, створюючи напівмоменти, але не більше. Був більш–менш пристойний момент Барака, коли той бив метрів з п’яти, але і сам чех, схоже, не повірив, що м’яч в нього, і де Лігт в підкаті встиг змінити траєкторію м’яча.

Перші кілька хвилин другого тайму пішли на розкачку. А далі почалося.

Депай віддав м’яч Малену, той неочікувано для всіх пішов у дриблінг проти центральних захисників і вийшов на побачення з воротарем. Але як же бездарно зіграв форвард, коли спробував обійти воротаря і бити по пустих воротах! Пам’ятаєте старе футбольне правило, повторювати яке вважається поганим смаком, але воно періодично спрацьовує?

Getty Images/Global Images Ukraine

Патрік Шик в атаці-відповіді теж міг вийти на побачення зі Стекеленбургом. Де Лігт будь-якою ціною хотів його зупинити, але не мав іншого вибору, як грати рукою. Арбітр спершу виписав захиснику «Ювентуса» жовту картку, але пішов дивитися повтор. Вердикт – пряма червона. Це був переломний момент гри.

Getty Images/Global Images Ukraine

Чехи не передихнули з радістю, як це переважно роблять слабші команди, коли отримують чисельну перевагу, а рвонули забивати. Кадержабек міг відкривати рахунок, коли бив без перешкод метрів з десяти – Думфріс підстрахував кіпера. Та це була тільки пристрілка. На 68 хвилині Чехія отримала право на подачу штрафного справа, після подачі на дальню штангу Калас головою скинув м’яч на ближню, а там (увага, подвійна тавтологія)  Голеш головою забив гол – 0:1!

Getty Images/Global Images Ukraine

Як ви думаєте, нідерландці побігли забивати? Де там. Схема змінилася на 4-4-1, але ніякої користі це не принесло, Чехи домінували на полі і заслужено подвоїли перевагу. Після помилки Вейналдума в центрі Голеш знову взяв участь в гольовій атаці – увійшов зліва в штрафний майданчик і відпасував під удар Шику. Є четвертий гол Патріка на Євро!

Далі все було без шансів. Впевнений контроль чехів над грою, жодного натяку на фінальний штурм, заслужена перемога команди Ярослава Шилгави.

Чехи вже святкують вихід у чвертьфінал турніру, де зіграють з Данією, а Франк де Бур і компанія з величезною ганьбою повертаються додому.
 

Євро-2020. 1/8 фіналу.

Нідерланди - Чехія - 0:2.

 Голеш, 68, Шик, 80.

 Думфріс, 46, де Йонг, 85 - Цоуфал, 56.

 де Лігт, 54 (фол останньої надії).

Нідерланди: Стекеленбург, Думфріс, де Врей, де Лігт, Блінд (Тімбер, 81), ван Аанхольт (Бергхейс, 81), де Роон (Вегхорст, 73), Вейналдум, Ф. де Йонг, Депай, Мален (Промес, 57).

Чехія: Вацлик, Цоуфал, Челустка, Калас, Кадержабек, Голеш (Крал, 85), Соучек, Масопуст (Янкто, 79), Барак (Саділек, 9+2), Шевчик (Гложек, 85), Шик (Крменчик, 90+2).

Арбітр: Сергій Карасьов (Росія).

Стадіон: «Пушкаш Арена» (Будапешт, Угорщина).

НІДЕРЛАНДИ - ЧЕХІЯ. ТЕКСТОВА ТРАСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Події матчу

80’
ГОЛ ! М'яч забив Патрік Шік (Чехія).
68’
ГОЛ ! М'яч забив Томаш Голеш (Чехія).
55’
Матейс де Лігт (Нідерланди) отримує червону картку.
Оцініть матеріал
(88)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 71
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
HuanPablo
Браво Чехія
Це насамперед тактична перемога тренерського складу чехів - голландці жодного удару не завдали в створ воріт.
Вчіться, Андрію Миколайовичу
SuperleagueUkraine
Ахаха, вот это номер! Братья чехи молодцы! Теперь вдвойне хочется чтобы наши прошли, чтобы Австрийцы и Нидерладцы охренели с расклада
marioncobretti
Украина дольше всех задержалась на турнире из команд нашей группы
Поручик Ржевский
Ну, что, друзья.
Чехи победили наглостью и напором.
А потом оказалось, что и технически они по сравнению с голландцами - Чемпионы мира.
Скоростей у голландцев, которые мы видели в 1-ю и 2-ю игру с Украиной и Австрией, уже нет.
4-я игра даёт о себе знать. Характер у чехов - о-го-го. Все отборы, отскоки - их. Чехи - крепкие, высоченные, прямо, баскетбольная команда.
Почувствовали сначала себя устойчиво, начали давить, заставили ошибиться - не обязательно было голландцам красную получать, 0:1 - это не приговор.
Но, нервы у голландцев дрогнули. А потом началось добивание шатающегося соперника. Стандарт, где надо прыгать и бороться за мяч, голландцы решили отразить втроём на линии ворот, вместо того, чтобы прыгать и пытаться мешать сопернику играть головой.
Ну, и шикарный рывок, как нож в масло, когда забивался второй гол.
Браво чехам, браво характеру и стойкости.
Из нашей группы осталась только одна, к тому же, сильнейшая команда.
Пожелаем ей удачи во вторник.
dnepryanin
ну теперь в полуфинале Украине будет легче)
an52
Якось невдобно вийшло. У нас же казали, що програти Голандії 2:3 - це таке велике досягнення, така блискуча гра....
Yura Юрий
какие же духовитые команды Дании, Чехии, Венгрии...никого не бояться, бьются до последнего, "за народ"...нашим бы половину их самоотдачи, шведов вынесли бы ногами вперед
axylinam
Молодцы чехи,мы должны обыгрывать шведов,иначе наша группа окажется самой позорной
Mr.Value
Голландия мертвейшая абсолютно, и кого мы боялись ? Жаль, что в той игре наша защита напривозила конечно.
Dmytro Solovyov
Ну, сенсация, это если просто мельком посмотреть на название команд. А по игре чехи более чем заслужили.
pike1
Играя в 3-5-2 вся игра голландцев с первых минут скатилась на банальные забросы и навесы (Аля сборная России), закономерный результат, поздравление Чехам!
roman75zpr
Ой, а шо такое? А как же голландский звездный дрим-тим
HaloGen
Такие сенсации голландцы сами себе привозят чуть ли не на каждом турнире.
Команда настроения ... сегодня с ним не сложилось
MaxUa
Зря, конечно, де Лигт сфолил. Зря. Если бы оставалось минут 10 до конца, еще можно было понять, а так... В таком матче лучше было пропустить гол, чем остаться в меньшинстве практически на весь второй тайм.
bzzzzz
чехи почти все под 2 метра ростом, это им конечно очень в защите помогает. В очередной раз демонстрируется, что физика в футболе играет важную роль. Голандсы толком не могли ни обыграть ни по воротам ударить. А наших дрыщей как детей в садик сводили... ладно бы еще техника была как у бразильцев, а так ни техники, ни мощи
DV
Кто-нибудь знает шведский? Срочно нужно донести до шведов, что ВСЕ СОПЕРНИКИ сборной Украины вылетают с Евро-2020. Так что пусть не напрягаются!
Сергей Чёрный
Де Бур физрук , лишний раз показал что он в одной команде с Блохиным , Хацкевичем, Демьяненко, Михайличенко, Буряком , Сабо
garik_trinity
Чехи немного облегчили задачу датчанам. Интересно, Украина станет единственной сборной из группы C, которая пройдет в 1/4?
Сергей Маверик
Наши, выходите в финал и обыгрывайте Францию или иТАЛИЮ, и становитесь чемпионами, всё просто)))
Ёкарный Бабай
Голландцы хороши в атаке, как только удаление заставило их больше обороняться, то вся игра накрылась медным тазом. По большому счету вылет произошел только из-за одного игрока, решившего сыграть в гандбол.