Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 24 червня 2021, 01:08
12222
16

Синьо-жовта солідарність! Швеція в непростому матчі перемогла Польщу

На дубль Форсберга Левандовські відповів теж двічі, але Классон приніс перемогу шведам

| Оновлено 24 червня 2021, 01:08
12222
16
Синьо-жовта солідарність! Швеція в непростому матчі перемогла Польщу
Getty Images/Global Images Ukraine

Усвідомлювати, що твоя доля жодним чином більше не залежить від твої власних дій – напевно, для будь-якої людини це було б досить важким психологічним випробуванням. Національна збірна України за підсумками свого останнього матчу на груповому етапі чемпіонату Європи-2020 проти Австрії (0:1) опинилася якраз у такій ситуації, тому ось уже другий день ми всією країною не відходили від телеекранів у сподіваннях на те, що представники інших груп подарують нам хороші звістки.

Із квартетом D стосунки не склалися – Шотландія не змогла втримати нічийний рахунок проти Хорватії, хоча навіть забила свій перший і останній гол у поточній кампанії (1:3). Саме з цієї причини заключний ігровий день групового етапу, у якому повинні були зіграти представники групи E, ніс у собі останній шанс команди Андрія Шевченка зберегти право на участь у плей-оф. Розклади були очевидними – Швеція не повинна була дозволити Польщі себе переграти на полі стадіону «Санкт-Петербург» в однойменному місті.

Getty Images/Global Images Ukraine

Гра почалася для нас з дуже хороших новин – на центральному вході до свого штрафного Каміл Глік зумів зупинити тільки Александера Ісака, проте партнери не змогли допомогти йому справитися з ривком Еміля Форсберга, який вже на другій хвилині вивів номінальних господарів уперед. Із точки зору загального настрою команд, цей гол практично нічого не вирішував, бо до кінця гри залишалося ще дуже багато часу, але підопічним Янне Андерссона не треба було двічі говорити, що їм варто було відійти в оборону.

Польща, немов передбачала таку можливість, спокійно сприйняла зміну становища на табло, уже незабаром перейшовши в позиційний контроль м'яча на чужій половині. Проблема підопічних Паулу Соузи полягала в тому, що вони пропонували занадто прості варіанти розвитку атак. Як і в їхньому першому матчі на турнірі, акцент пішов у бік безлічі спроб подати з флангу, після яких очікувалося, що Роберт Левандовськи щось придумає безпосередньо у чужому штрафному.

Getty Images/Global Images Ukraine

І нападник мюнхенської «Баварії» таки придумав. Та ще й так, що змусив весь футбольний світ хапатися за голови! На 17-й хвилині черговий навіс із кутового на правому фланзі був переправлений форвардом у верхній каркас воріт, після чого він відразу ж відправився добивати відскок, але рівно таким же чином пробив приблизно в ту ж саму точку.

Фантастичний момент виявився, по суті, практично єдиним за весь перший тайм, тому що наступної загрози довелося чекати аж до компенсованого часу, коли прицільний удар Зьєлінські з середньої дистанції в лівий верхній кут парирував Ольсен. Полякам треба було щось придумувати, хоча ми в цьому зацікавлені точно не були, тому що виступ з їхнього боку був гнітюче нудним.

Getty Images/Global Images Ukraine

Досить агресивний старт другого тайму від колективу Соузи був досить прогнозованим, але ось робота голкіпера Швеції на лінії воріт викликала відвертий захват. Як би не намагалися Зьєліньскі і Левандовські зі своїми дальніми пострілами, але пробити воротаря Робіна Ольсена їм усе ніяк не вдавалося. У той самий час, Андерссон відчув, що його команда почала грати в повільний футбол, тому кинув на заміну Деяна Кулусевскі, і цей хід дійсно перевернув перебіг подій.

Уже через кілька хвилин представник туринського «Ювентуса» своїм зміщенням із правого флангу відправив м'яча у зону перед штрафним для Форсберга, який у дотик загнав його в правий нижній кут. Другий гол Швеції, усупереч розхожій думці, лише загострив обстановку, бо її суперники почали грати у відверто авантюрний футбол. Відразу після пропущеного, Зьелінскі запустив у контратаку лівим флангом Левандовскі, і гренадер розкішним ударом із лівого флангу штрафного нарешті зробив те, чого очікували від нього фанати «кадри».

Getty Images/Global Images Ukraine

Ще більш цікавою, і тривожною для нас, обстановка стала вже в фінальному відрізку основного часу, коли все той же Левандовські прийняв флангову подачу від Франковськи, після чого пробив у лівий від себе кут низом повз голкіпера. І тільки-но Польща захотіла пограти в масований штурм, як прудконогий Кулусевскі двічі зловив її на контратаці, а останній його підхід завершився передачею на хід у лівий фланг штрафного для Классона, який і поставив крапку в цьому протистоянні.

У підсумку, у квартеті E місця в турнірній таблиці розподілилися наступним чином: першою стала Швеція, позаду неї розташувалася Іспанія, а Словаччина виявилася третьою командою. Що ж стосується Польщі, то вона покинула змагання вже по завершенню групового етапу. Кінцевий вердикт – збірна України братиме участь в плей-оф чемпіонату Європи-2020! Ура!

Getty Images/Global Images Ukraine

Євро-2020. Група Е. 3 тур.

Швеція - Польща - 3:2.

Форсберг, 2, 59, Классон, 90+4- Левандовські, 61, 84.

 Даніельсон, 10 - Криховяк, 74, Глік, 83.

Швеція: Ульсен, Лустіг (Крафт, 68)г, Ліндельоф, Даніельсон, Аугустінссон, Екдаль, К. Ульссен, С. Ларссон, Форсберг (Классон, 77), Квайсон (Кулусевські, 56), Ісак (Берг, 68).

Польща: Щенсни, Берешинські, Глік, Беднарек, Криховяк (Плахета, 79), Клих (Козловські, 73), Южвяк (Шверчок, 61), Свідерські, Зеліньські, Пухач (Франковські, 46), Левандовські.

Арбітр: Майкл Олівер (Англія).

Стадіон: «Санкт-Петербург» (Санкт-Петербург, Росія).

ШВЕЦІЯ - ПОЛЬЩА. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Події матчу

90’
ГОЛ ! М'яч забив Віктор Клаессон (Швеція).
84’
ГОЛ ! М'яч забив Роберт Левандовскі (Польща).
61’
ГОЛ ! М'яч забив Роберт Левандовскі (Польща).
59’
ГОЛ ! М'яч забив Еміль Форсберг (Швеція).
2’
ГОЛ ! М'яч забив Еміль Форсберг (Швеція).
Оцініть матеріал
(42)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Гендиректор Чорноморця прокоментував перенесення матчів з Шахтарем у Київ
Футбол | 26 квітня 2024, 19:41 135
Гендиректор Чорноморця прокоментував перенесення матчів з Шахтарем у Київ

Анатолій Мисюра – про рішення одеського клуба зіграти два матчі в столиці

Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку
Футбол | 26 квітня 2024, 21:16 18
Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку

26 квітня Металіст обіграв Кремінь 2:1 у 6-му турі Першої ліги у Групі вильоту

Коментарі 16
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
euro2012_za_2012euro
Да-да, желания совпали с возможностями!
Жёлто-синее безумие в 1/8 !!!
SlowlyMan
Полякам респект за гру ...от де справжня боротьба за кожен шматок поля
Ivan Nosenko
Я уже начинаю подозревать, что Шева многоходовочник ))
Ёкарный Бабай
Можно поздравить шведов с выходом в 1/4.
Ладно, это была шутка, наши должны использовать свой шанс!
Ivan Nosenko
Думал что уже можно расслабиться и спокойно смотреть дальше, но нет, опять за валидолом надо бежать...
euro2012_za_2012euro
Все пучком, а у нас все пучком!
Там где прямо не пролезем мы пройдем бочком!!!
cooper
За Кулусевски нужен глаз да глаз! Зробив гру.
Kherson384
Шева давай шифруй.
Зина забудь финал ЛЧ.
наша задача - выйти из группы
И теперь ВСЯ Польша - за Украину!
Krzysztof Wiączek
Удачі Україні в 1/8 фіналу! Ви можете виграти зі шведами (як і з іншими командами), просто потрібно хотіти та... мати захисників, яких у нас сьогодні не було.
Якби не ганьба проти Словаччини та краща удача сьогодні, можливо, ми ще б продовжували грати далі, але на жаль для нас - це такий футбол. Сьогодні у вас свято, а у нас смуток, але у 1/8 я буду вболівати за Україну, вам треба залишити своє серце на полі і не відпускати, тоді можете зайти далеко. Грати за національну збірну - це честь і гордість, важливо щоб пам’ятати про це і відчувати відповідальність.
Найкращі привітання з Польщі!