Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 19 червня 2021, 23:56
29030
18

Лассіна Траоре: що потрібно знати про нового форварда Шахтаря

Sport.ua розповідає про другого новачка «гірників» за Роберто Де Дзербі

| Оновлено 19 червня 2021, 23:56
29030
18
Лассіна Траоре: що потрібно знати про нового форварда Шахтаря
ФК Шахтар. Лассіна Траоре

Напередодні ввечері донецький «Шахтар» офіційно підтвердив інформацію, яка в іноземних ЗМІ активно обговорювалася останні кілька днів - форвардом «гірників» на повноцінній основі став 20-річний буркінієць Лассіна Траоре. Контракт з африканцем підписаний на п'ять років, а про суму угоди донецький клуб вирішив промовчати, хоча в тих же засобах масової інформації повідомлялося про 8-10 мільйонів євро.

Хто ж такий Лассіна Траоре, які цікаві факти в його біографії є, і якими ігровими показниками він може похвалитися? Про це все піде мова в даному матеріалі.

Виблиснув завдяки пента-трику

На повний голос про Лассіна Траоре в Нідерландах заговорили в жовтні минулого року, коли він з'явився в стартовому складі «Аякса» на гостьовий матч 6-го туру Ередивізі проти «Венло», в якому відзначився одразу пента-триком, тобто п'ятьма забитими м'ячами! Амстердамська команда всього відвантажила опонентові відразу 13 м'ячів, але головною зіркою того вечора, безумовно, став Лассіна Траоре, який на радощах забрав м'яч собі в колекцію - коли ще в наступний раз йому вдасться повторити такий подвиг?

Важливо й те, що в поєдинку проти «Венло» Траоре, крім п'яти забитих м'ячів, записав на свій рахунок ще й три результативні передачі. Це дозволило буркінійцю оновити та побити низку рекордів. Зокрема, Лассіна став першим футболістом, якому вдалося забити п'ять м'ячів у поєдинку Ередивізі з часів Марко ван Бастена, який в останній раз робив подібне у 1985 році. Також Траоре виявився першим в чемпіонаті Нідерландів, кому вдалося з 2017 року і геройства Френкі де Йонга віддати відразу три результативні передачі в рамках однієї гри. Але в цілому Лассіна став єдиним футболістом в цьому столітті, який би набрав в одному матчі Ередивізі відразу вісім очок за системою «гол+пас». Повторити щось подібне буде вкрай непросто, і, можливо, такий тріумфальний виступ від когось іншого ми побачимо дуже нескоро.

Родом з Буркіна-Фасо, але є випускником академії «Аякса»

Лассіна Траоре народився 12 січня 2001 року в буркінійському місті Бобо-Діуласо, населення якого становить понад півмільйона людей. З шести до одинадцяти років Траоре займався в місцевій школі футбольного клубу «Рахімо», де його й запримітили скаути «Аякса» з Кейптауна. Лассіна не став відмовлятися від можливості перебратися в академію клубу, з якого в «Аякс», але вже амстердамський, раніше потрапляли Стівен Пінар та Тюлані Сереро.

У кейптаунській команді Траоре провів півтора року, а коли йому виповнилося 18 років, отримав запрошення від «Аякса» з Амстердама. Фактично Лассіна виявився одним з останніх африканців, які перебралися з «Аякса» Кейптаун в «Аякс» Амстердам в рамках партнерської програми, яка існувала між цими клубами. Восени минулого року компанія Cape Town Stars, яка володіла 49% акцій південноафриканського «Аякса», домовилася про придбання решти клубу в розмірі 51% акцій у амстердамського «Аякса». Нідерландці пішли на цю угоду, вважаючи, що отримуваний результат та віддача від молодіжної академії «Аякса» Кейптаун не відповідає їхнім очікуванням, в результаті чого 20-річну співпрацю між європейцями і африканцями було закінчено. Нині «Аякс» Кейптаун перейменований, і продовжує виступи під назвою «Кейптаун Сперс».

Працевлаштування в Європі могло не відбутися через де Лігта

Перед тим, як підписати контракт з амстердамським «Аяксом», Лассіна Траоре мав пройти непросте випробування. Справа в тому, що європейський клуб висловив готовність укласти угоду з форвардом тільки після того, як той пройде своєрідне стажування в першій команді. Що малося на увазі під цим? Лассіна повинен був попрацювати з основою «Аякса», і буквально за одне тренування довести тренерам і менеджменту клубу, що він гідний того, щоб отримати контракт в Нідерландах.

Але це півбіди, справжнє випробування для Траоре було попереду. Виявилося, що його опонентом на тренуванні буде один з найбільш яскравих і перспективних захисників світового футболу Маттейс де Лігт. Очевидно, що ніяких послаблень новачкові з перших же днів в Амстердамі ніхто давати не збирався.

Getty Images/Global Images Ukraine. Маттейс де Лігт та Лассіна Траоре

«Маттейс де Лігт був моїм безпосереднім суперником, і він був неймовірно сильний. Він вигравав у мене всі дуелі, і кожен раз відбирав у мене м'яч. Тоді я усвідомив, що мені потрібно багато працювати над собою, щоб домогтися успіху в Нідерландах», - згадував Траоре.

У результаті договір з Лассіною був підписаний, і сезон-2018/19 він закінчував в дублі «Аякса», де в 14 матчах забив 8 м'ячів. Через рік на рахунку Траоре виявилося вже 13 м'ячів в 17 поєдинках за другу команду, що і дало йому шанс з'явитися в Ередивізі, де він також не загубився (2 голи в 9 матчах сезону-2019/20).

В юності у Траоре були проблеми з вагою

Відомий у минулому футболіст «Аякса», «Арсенала», «Барселони» та збірної Нідерландів Марк Овермарс, який з 2012 року є директором з футболу амстердамського клубу, був одним з тих, хто фактично привіз Лассіну Траоре з Кейптауна в Амстердам. Однак уже тоді фахівець побачив, що незважаючи на відмінний потенціал, у буркінійця є схильність до повноти, і в першому звіті Марк висловив своє занепокоєння з цього приводу всього чотирма словами: «Він виглядає занадто товстим».

У підсумку перед тим, як Траоре подався до Європи, для спеціальних занять з ним в Кейптаун відправився тренер з фізпідготовки, завданням якого було приведення кондицій Лассіни у той стан, який дозволить форварду бути конкурентним на рівні чемпіонату Нідерландів. Незабаром Траоре дійсно став куди більш підтягнутим, обріс м'язовою масою і виявився готовий для дебюту на професійному рівні.

Після моменту переїзду в Амстердам, про проблеми з фізичною підготовкою у Траоре ніколи не повідомлялося. Навпаки, до своїх 19 років Лассіна в минулому сезоні настільки фізично зміцнів і розвинувся, що до останнього конкурував з футболістами, які старші за нього на 8-10 років за звання кращого бомбардира другого дивізіону чемпіонату Нідерландів.

Дебютував за національну збірну в 16 років

Незважаючи на відносно молодий вік, Лассіна Траоре вже має 14 матчів і 5 забитих м'ячів за національну збірну Буркіна-Фасо (за іншими даними - 15 матчів і 6 голів). Його дебют в стані «жеребців» стався в поєдинку проти збірної Беніну (1:1), який відбувся 4 травня 2017 року. У тій грі Траоре вийшов на поле в стартовому складі, а вже на 44-й хвилині відзначився забитим м'ячем, який виявився єдиним для збірної Буркіна-Фасо в грі. На момент дебюту за «жеребців» Лассіні було всього-на-всього 16 років 3 місяці і 22 дні.

Після цього деякий час буркінійці не вдавалися до послуг Траоре, але регулярно викликається в національну збірну і виходить на поле форвард з літа 2019 року. Свій останній на цей момент матч на міжнародній арені Лассіна провів 5 червня, коли збірна Буркіна-Фасо в товариському матчі поступилася команді Кот-д'Івуару (1:2), а Траоре став автором єдиного м'яча «жеребців».

Родом з футбольної родини

Напевно прізвище новобранця «Шахтаря» здасться знайомим багатьом любителям футболу. Але аж ніяк не всі його носії є для Лассіни лише людьми з однаковим прізвищем. Зокрема, 25-річний вінгер «Астон Вілли» Бертран Траоре, який також народився в буркінійському місті Бобо-Діуласо, але перші серйозні кроки в футболі робив у легендарній академії французького «Осера», є двоюрідним братом новачка «гірників».

Також в футбол грав і батько Лассіни, однак найбільш досвідченим в цьому виді спорту членом сім'ї Траоре є мама новоспеченого форварда «Шахтаря».

«Очевидно, що мій футбольний талант походить від неї. Моя мама була капітаном жіночої національної збірної Буркіна-Фасо з футболу, і я завжди вважав її найкращим гравцем в країні. Вона - справжня «десятка», технічно чудово підготовлена й​ дуже креативна», - відгукувався про свою маму Лассіна у спілкуванні з клубною прес-службою «Аякса».

Готовий до нових звершень

Очевидно, що непоганий сезон в першій команді «Аякса» дозволив Лассіні Траоре по-іншому поглянути на свій статус в стані амстердамців. Буркінієць розраховував, що отримає роль основного форварда амстердамців на наступний сезон, проте, очевидно, тренерський штаб не був готовий до такого рішення.

З урахуванням того, що контракт Траоре з «Аяксом» був розрахований до літа 2022 року, форвард і сам клуб опинилися у досить пікантній ситуації. З одного боку, футболіст хоче грати постійно, з іншого - клуб не готовий це йому гарантувати, але й не хотів втратити форварда безкоштовно. В результаті цією ситуацією грамотно скористався «Шахтар», в якому, за визнанням генерального директора клубу Сергія Палкіна, вважають Траоре одним з найбільш перспективних форвардів, що нині грають у європейському футболі.

Задатки є, але попереду - багато роботи

Насправді, ігрова статистика Лассіни Траоре дійсно вражає. За підсумками минулого розіграшу нідерландської Ередивізі, буркінієць в середньому має показник в 1,07 забиті м'ячі за повні 90 хвилин, проведені на полі. Це навіть краще, ніж відповідний показник очікуваних голів у Лассіни, що говорить про відсутність проблем з реалізацією моментів.

Статистика показує, що Траоре - дуже націлений на ворота суперників футболіст, який дуже багато взаємодіє з м'ячем безпосередньо в штрафному майданчику, а також вважає за краще частіше наносити удари. У «Аяксі» Лассіну воліли використовувати, як типового наконечника атак, внаслідок чого він переважно грав у зоні штрафного суперника, не виконуючи великий обсяг бігової роботи. Наприклад, показник забігів з м'ячем Траоре свідчить про те, що цей ігровий компонент тренери виконувати від Лассіни не вимагали.

При цьому, звертає на себе увагу не найкраща статистика єдиноборств у Траоре. Якщо кількісно особливих питань до Лассіни не виникає, то ось в якості цих дій африканцеві однозначно слід додати. Так само як не можна назвати новобранця «гірників» й надто технічним - в обведення він йде не так часто, хоча функції наконечника, які Лассіна виконував в «Аяксі», цього і не передбачають.

Очевидно, що «Шахтар» підписав гравця з хорошими задатками та відмінною футбольною школою. Буде дуже цікаво подивитися, як вихованець амстердамського «Аякса» зуміє себе проявити не тільки в українській Прем'єр-лізі, а й у Лізі чемпіонів, вихід в основну стадію якої і буде першочерговим завданням для Лассіни та його нових партнерів на найближчі кілька місяців.

Оцініть матеріал
(86)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Врятувала 5 матчболів! Костюк вирвала перемогу в 7-ї ракетки у Штутгарті
Теніс | 19 квітня 2024, 00:45 51
Врятувала 5 матчболів! Костюк вирвала перемогу в 7-ї ракетки у Штутгарті

Марта у трьох партіях обіграла Чжен Ціньвень у 1/8 фіналу турніру WTA 500

Як це можливо? Воротар отримав дві жовті, але продовжив матч єврокубку
Футбол | 18 квітня 2024, 22:54 10
Як це можливо? Воротар отримав дві жовті, але продовжив матч єврокубку

Мартінес дістав арбітра своїми витівками, але виграв серію пенальті

Коментарі 18
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Puppet_master
ШД як по мені такій форвард як раз і потрібен, щоб продушити, лінія пів захисту у них Ок, а там дивись і в таку дилду зможуть всі попасти, а від неї 8-12 голів з а сезон залетить
andrea778
а що там знати? то що він лосіна і так видно
GloryUkraine
Важкувато порозуміти його вибір. Не в тому, що я проти Кротів, але перейти перспективному гравцю з Аяксу в Шахтар?
Хіба, якщо заграє, то Кроти добре наварять на ньому, якщо не перетримають.
DIiMax2
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Lyolik
Последний правда не форвард, но разве имеет значения амплуа, когда речь идёт о таланте?
adidas777
По моему проблемы с весом у него никуда не исчезли
В Киеве много бюргерных и Маков, не пропадёт!
axylinam
Он смотрится явно старше 20 лет, плюс есть лишний вес,но в нашем пешеходном первенстве у него должно получитья достаточно много забивать
Lyolik
считают Траоре одним из наиболее перспективных форвардов, ныне играющих в европейском футболе.
------------------
Перспективнее только Коваленко, но у того проблема с итальянским языком.
Lyolik
Купили толстого буратину, которого Аякс не знал куда деть.
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
euro2012_za_2012euro
А Динамо будет опять "а можно посмотреть всех?".
Своих контрактников.
Sviatoslav Kudelych
Це форвард хіба що на перспективу. До цього він ще нічого не показав та й не супер забивний. Чувак підписав найбільший контракт у своєму житті. Як і Дзербі. Люди приїхали бабло косити. А на рахунок чи в них щось вийде по результатах, так це дуже сумнівно. ІМХО
avk2307
В любом случае , по сравнению с прошлым трансферным окном шахтер работает на этом рынке. Для Украины это плюс,т.к. эти ребята в ЛЧ и ЛЕ играть будут.А в УПЛ это не особо плюс, и тут как Динамо надо в "резерв смотреть". Сассуолло, Педриньо и Буркина Фасо должны кого то из бразильцев менять.Не Степаненко не Трубина и не Матвиенко. А больше и не кого...
pl2012ua
В Аяксе распознали его настоящий возраст и продали, пока он не начал седеть.
pl2012ua
очередные игрушки за наши деньги, отобранные через монополию на рынке электроэнергии. Кстати скоро подорожание опять, а пока радуйтесь Траоре.