Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 15 червня 2021, 09:20
6268
6

ШИКарний старт. Чехи розпочали Євро-2020 перемогою над Шотландією

Дубль Патріка Шика приніс збірній Чехії перемогу

| Оновлено 15 червня 2021, 09:20
6268
6
ШИКарний старт. Чехи розпочали Євро-2020 перемогою над Шотландією
Getty Images/Global Images Ukraine

Другий матч першого туру в групі D подарував нам ще одне британсько-слов'янське протистояння. Тільки цього разу між собою грали не фаворити, а аутсайдери квартету - збірні Шотландії та Чехії.

Для шотландців цей матч був знаковим. Команда пробилася на великий міжнародний турнір вперше за майже чверть століття - з часів чемпіонату світу 1998 року. До того ж, починала такий довгоочікуваний турнір команда Стіва Кларка домашнім матчем на «Хемпден Парк» у Глазго.

Окрилені підтримкою трибун, шотландці з перших хвилин понеслися вперед. Однак нестача класу відчувалася: в атакуючих поривах «тартанової армії» було багато сумбуру і вкрай мало креативу.

Стартового пориву Шотландії вистачило хвилин на десять, після чого в тривалі позиційні атаки почала ходити і збірна Чехії. І на 16-й хвилині команда Ярослава Шилгави створила перший по-справжньому небезпечний момент у матчі. Патрік Шик приблизно з 11 метрів завершував пас з лівого флангу ударом в ближній кут в протихід Девіду Маршаллу, однак воротар господарів перевів м'яч на кутовий. Через три хвилини ідентичну атаку провели вже шотландці - Ліндон Дайкс також приблизно з 10-11 метрів замикав пас з лівого флангу, однак не влучив у ближній кут воріт.

Getty Images/Global Images Ukraine

У Шотландії майже вся загроза воротам суперника створювалася на лівому фланзі, де проявляла активність головна зірка команди - Ендрю Робертсон з «Ліверпуля». На 32-й хвилині на правому фланзі оборони чехів виник позиційний провал, і цим скористався Райан Крісті, який викотив м'яч під удар все тому ж Робертсону, який вбіг у вільну зону з глибини. Удар Ендрю кінчиками пальців на кутовий перевів воротар чехів Томаш Вацлік.

В цілому перший тайм проходив з невеликою перевагою шотландців, які досить успішно компенсували нестачу класу максимальною самовіддачею. Однак під кінець першого тайму чехи затиснули господарів на своїй половині поля, заробивши три кутових поспіль.

І кількість таки переросла в якість - після третьої подачі шотландці винесли м'яч, проте програли підбір. Атака Чехії другим темпом на 42-й хвилині стала результативною. Навіс Цоуфала з правого флангу ударом головою в кут воріт завершив все той же Шик, який у верховій боротьбі переграв дует центральних захисників Шотландії Хенлі/Купер - 1:0.

Getty Images/Global Images Ukraine

На останніх хвилинах тайму шотландці знову спробували організувати штурм воріт Чехії, однак, як і на початку тайму, це результату не принесло - сумбуру багато, креативу - занадто мало.

У перерві наставник збірної Шотландії Стів Кларк посилив атаку - замість хавбека Райана Крісті на поле вийшов другий форвард, Че Адамс. На початку другого тайму «тартанова армія» знову кинулася в наступ, і, на відміну від першого тайму, створила відразу два дуже небезпечних моменти - правда, не без допомоги самих чехів.

Спочатку вони не зуміли нормально винести м'яч після подачі Робертсона з правого флангу, і Хендрі пробив в поперечину - у Вацліка шансів врятувати свою команду вже не було. Після цього центральний захисник Чехії Калас ледь не зрізав м'яч у власні ворота, однак Вацлік в ефектному стрибку перевів м'яч на кутовий.

Гол у ворота Чехії назрівав, але замість цього пропустили шотландці. При чому пропустили вони не просто гол, а шедевр. Після чергової позиційної атаки чехи перехопили м'яч. Патрік Шик побачив, що Маршалл вийшов занадто далеко з воріт і по ідеальній траєкторії перекинув воротаря Шотландії - 2:0. Гол Андрія Ярмоленка побув найкращим на Євро-2020 зовсім недовго.

Getty Images/Global Images Ukraine

Такий поворот подій міг морально вбити будь-яку команду, але, до честі шотландців варто сказати, що вони не опустили руки і продовжили штурмувати ворота суперника. Найнебезпечнішим був удар Дайкса на 65-й хвилині, проте Вацлік знову врятував свою команду.

Однак поступово сили все ж почали покидати шотландців, і в останні 10-15 хвилин матчу чехи знову почали періодично виходити в позиційні атаки. На 81-й хвилині Шик міг оформляти хет-трик, однак Маршалл врятував шотландців від розгрому.

2:0 - рівний матч завершився перемогою Чехії, яка дозволила команді Шилгави очолити групу D і зробити вагому заявку на потрапляння в плей-оф хоча б з третього місця в групі. Шотландці виглядали в цілому не гірше, однак брак індивідуальної майстерності в групі атаки не дозволив господарям поборотися за очки в цьому поєдинку.

Чемпіонат Європи-2020. Груповий етап. Група D. 1-й тур.

Шотландія – Чехія - 0:2

Шик, 42, 52

Шотландія: Маршалл – Хендрі (Макгрегор, 67), Купер, Хенлі – Робертсон, Мактоміней, Макгінн, Армстронг (Фрейзер, 67) О’Доннелл (Форрест, 79) – Крісті (Адамс, 46), Дайкс (Нібет, 79).

Запасні: Гордон, Маклафлін, Макргегор, Тейлор, Тернбулл, Нісбет, Фрейзер, Паттерсон, Гілмор, Форрест, Маккена.

Чехія: Вацлік – Боріл, Калас, Челустка, Цоуфал – Соучек, Крал (Голеш, 67) – Янкто (Гложек, 72), Даріда (Шевчик, 87), Масопуст (Видра, 72) – Шик (Крменчик, 87).

Запасні: Мандоус, Кадержабек, Брабец, Барак, Голеш, Крменчик, Зіма, Матею, Пекхарт.

Арбітр: Даніель Зіберт (Берлін, Німеччина).

Стадіон: «Хемпден Парк» (Глазго, Шотландія).

Удари (у площину): 19 (5) – 10 (7)
Кутові: 6 – 6
Оффсайди: 1 – 2.

ШОТЛАНДІЯ-ЧЕХІЯ. ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Температура: 14°C

Події матчу

52’
ГОЛ ! М'яч забив Патрік Шік (Чехія).
42’
ГОЛ ! М'яч забив Патрік Шік (Чехія).
Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Кроки Ароки – широкі. Що треба знати про відкриття Прімейри останніх років
Футбол | 26 квітня 2024, 13:15 1
Кроки Ароки – широкі. Що треба знати про відкриття Прімейри останніх років

Олексій Рижков – про португальський клуб, який останнім часом пристойно прогресує

Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті
Теніс | 25 квітня 2024, 16:22 22
Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті

Даяна дивовижним чином зуміла переграти Еміліану Аранго в Мадриді

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
garik_trinity
Живенький матч получился с кучей моментов
TimurKhAI
Интересно, что случится раньше: конец Света или выход Шотландии из группы на ЧМ или ЧЕ?
8 раз скотты играли в финальных частях ЧМ, дважды на ЧЕ – но так ни разу и не преодолели даже 1-й раунд.
Похоже, и 11-я попытка – тоже мимо кассы...
TimurKhAI
Интересно, что случится раньше: конец Света или выход Шотландии из группы на ЧМ или ЧЕ?
8 раз скотты играли в финальных частях ЧМ, дважды на ЧЕ – но так ни разу и не преодолели даже 1-й раунд.
Похоже, и 11-я попытка – тоже мимо кассы...
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Денис Торопцев
Назву статті у коментаторів вкрали.
Аа Бб
Деякі збірні не відповідають рівню ЧЄ. Мабуть 24 команди забагато.