Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 13 червня 2021, 15:07
6847
4

Євро-2020. Група D: дербі Британії, шанс для Хорватії та чеська статистика

Sport.ua представляє черговий квартет учасників майбутнього чемпіонату Європи

| Оновлено 13 червня 2021, 15:07
6847
4
Євро-2020. Група D: дербі Британії, шанс для Хорватії та чеська статистика
Getty Images/Global Images Ukraine

Сьогодні саме час поговорити про чотири команди, яким судилося волею жереба позмагатися в групі D - Англію, Хорватію, Чехію та Шотландію.

АНГЛІЯ

Соромно про це нагадувати, але родоначальники футболу в своїй історії ніколи не перемагали на чемпіонатах Європи. Найвищим досягненням «трьох левів» є третє місце на Євро-1968 (тоді доля «бронзи» ​​ще розігрувалася окремим матчем, як на чемпіонатах світу) та півфінал Євро-1996. На останньому чемпіонаті континенту у Франції в 2016 році англійці вилетіли від Ісландії вже в 1/8 фіналу, а тому не дивно, що відразу після цього Рой Ходжсон залишив посаду головного тренера.


Getty Images/Global Images Ukraine

З нинішнім наставником Гаретом Саутгейтом Англія вже зіграла на ЧС-2018, причому досить непогано - дісталася до півфіналу, де програла Хорватії. На Євро-2020 у британців буде відмінний привід помститися балканцям, з якими вони потрапили в одну групу. Крім того, нинішній склад збірної Англії багато хто з експертів називає одним з найсильніших за останні кілька десятиліть. Особливо радує підбір атакувальних гравців (Гаррі Кейн, Джейдон Санчо, Філ Фоден, Рахім Стерлінг, Маркус Рашфорд), а ось в обороні, крім присутності ряду зіркових виконавців, намітилися проблеми через травму Александра-Арнольда.

Тренер

Гарет Саутгейт очолює «трьох левів» з вересня 2016 року. Спершу йому довірили чотири матчі в статусі виконуючого обов'язки головного тренера, а потім затвердили на посаді без всяких тимчасових приставок. Треба сказати, що скептицизму в Англії вистачало, але Саутгейту, який до цього протягом трьох років працював з тамтешньою «молодіжкою», за майже п'ять років роботи вдалося практично повністю вичистити його з експертного середовища.

Getty Images/Global Images Ukraine

Нині Саутгейта вже ніхто не сприймає, як тренера з нізвідки, який ні на що не здатний. Після півфіналу чемпіонату світу-2018 англійці дійсно повернулися в когорту найсильніших команд планети, а тому на Євро-2020 їх логічно відносять до числа фаворитів. Важливо й те, що сам Саутгейт прекрасно розуміє, наскільки необхідно для Англії демонструвати високі результати. «Чи буде провалом виліт до півфіналу? Так, думаю, можна так сказати. Це буде провал. Потрібно бути реалістами й вчитися жити з очікуваннями. Що стосується перемоги на Євро, то ми двічі були в півфіналах (чемпіонату світу та Ліги націй). Тепер час зробити наступний крок. Розуміємо, що у вболівальників в Англії великі очікування від команди», - сказав Саутгейт.

Лідер команди

Практично в кожній лінії у Англії підібрані дуже сильні виконавці. Важливо, що велика частина з них грає в Прем'єр-лізі - мабуть, найсильнішому національному чемпіонаті сучасності. Тому з якістю виконавців у Саутгейта проблем не виникне, важливо тільки, щоб здоров'я нікого не підводило. Що ж стосується питання лідера команди, то ним є форвард «Тоттенхема» Гаррі Кейн, який, незважаючи на черговий не найвдаліший сезон «шпор», став лідером АПЛ не тільки за кількістю забитих м'ячів (23), а й за кількістю гольових передач (14), ставши першим гравцем, який зробив це після Енді Коула в сезоні-1993/94. Крім того, не можна забувати, що саме Кейн з 6 забитими м'ячами став найкращим бомбардиром ЧС-2018, а тому повести Англію за собою Гаррі повинен і цього разу.

Getty Images/Global Images Ukraine

Заявка

Воротарі: Дін Хендерсон («Манчестер Юнайтед»), Сем Джонстон («Вест Бромвіч»), Джордан Пікфорд («Евертон»).

Захисники: Трент Александр-Арнольд («Ліверпуль»), Бен Чілвелл та Ріс Джеймс (обидва – «Челсі»), Харрі Магуайр і Люк Шоу (обидва – «Манчестер Юнайтед»), Тайрон Мінгс («Астон Вілла»), Джон Стоунз і Кайл Вокер (обидва – «Манчестер Сіті»), Кіран Тріпп'єр («Атлетіко»), Конор Коуді («Вулверхемптон»).

Півзахисники: Джуд Беллінгем («Боруссія» Дортмунд), Джордан Хендерсон («Ліверпуль»), Деклан Райс («Вест Хем»), Мейсон Маунт («Челсі»), Келвін Філліпс («Лідс»).

Нападники: Домінік Калверт-Льюін («Евертон»), Філ Фоден та Рахім Стерлінг (обидва – «Манчестер Сіті»), Джек Гріліш («Астон Вілла»), Маркус Рашфорд («Манчестер Юнайтед»), Харрі Кейн («Тоттенхем»), Букайо Сака («Арсенал»), Джейдон Санчо («Боруссія» Дортмунд).

Орієнтовний склад

 

Прогноз: перше місце в групі.

ХОРВАТІЯ

Збірна Хорватії виявилася головною сенсацією останнього чемпіонату світу, коли «шашкові» дісталися до фіналу турніру. І нехай багато хто вважає, що з суперниками по плей-оф тоді хорватам серйозно пощастило, але пройти кожного з них все одно потрібно було не в теорії, а на практиці.

Втім, не варто забувати і про виступ балканців на Євро-2016. Тоді «шашкові» пройшли в плей-оф з першого місця в групі, обійшовши Іспанію, Туреччину та Чехію, яка знову-таки потрапила разом з хорватами в один квартет на континентальному чемпіонаті. Однак уже в 1/8 фіналу Хорватія в додатковий час програла майбутньому тріумфатору змагання Португалії. Тому, вилетівши досить рано в минулий раз, через п'ять років у балканців напевно є бажання затриматися довше на новому футбольному «святі життя».

Тренер

Getty Images/Global Images Ukraine

З жовтня 2017 року і до цього дня збірну Хорватії очолює Златко Далич. Його призначення, відверто кажучи, в самій балканській країні викликало не менше питань, ніж в Англії прихід на пост головного тренера цієї збірної Гарета Саутгейта. Далич не мав істотних заслуг в хорватському та європейському футболі в ролі тренера, зате непогано проявив себе в азіатських чемпіонатах, попрацювавши, зокрема, в Саудівській Аравії і Об'єднаних Арабських Еміратах.

Але, всупереч негативним прогнозам, Далич не тільки зумів затриматися на своєму посту, але й допомогти команді показувати прогрес та результати. І нехай гру «шашкових» складно назвати найбільш видовищною або тактично різноманітною на континенті, головне інше - команда досягає успіху, і з нею почали рахуватися багато хто з топових збірних. Важливо, що сам Далич розуміє, наскільки високо піднята планка очікувань, а тому на Євро-2020 розраховує на хороший фініш. «Ми добилися історичного результату на ЧС-2018, але це вже не та збірна Хорватії. У нас є кілька молодих гравців, у яких великий талант, але нам потрібен час, щоб грати та бути поміченими. Я сподіваюся, що ми повторимо хороший результат і на Євро», - сказав Далич.

Лідер команди

У хорватів є чимало яскравих як досвідчених, так і досить молодих футболістів, але лідером команди, безумовно, залишається Лука Модрич. Незважаючи на свої 35 років, хавбек «Реала» продовжує демонструвати фантастичний рівень гри, і від нього, як і раніше, дуже багато чого залежить, як на клубному рівні, так і в національній збірній. Безумовно, для Модрича цей чемпіонат Європи стане останньою континентальною першістю, а тому йому б дуже хотілося добитися на турнірі значних успіхів. Що ж, тут у Луки є чимало якісних партнерів, разом з якими він і повинен буде показати максимум своїх можливостей.

Getty Images/Global Images Ukraine

Заявка

Воротарі: Домінік Лівакович («Динамо» Загреб), Ловре Калінич («Хайдук»), Сімон Слуга («Лутон»).

Захисники: Шиме Врсалько («Атлетіко»), Борна Барішич («Рейнджерс»), Дуе Чалета-Цар («Марсель»), Деян Ловрен («Зеніт»), Йосіп Юранович («Легія»), Домагой Віда («Бешикташ»), Йошко Гвардіол («РБ Лейпциг»), Домагой Брадарич («Лілль»), Міле Шкорич («Осієк»).

Півзахисники: Матео Ковачич («Челсі»), Лука Модрич («Реал»), Марцело Брозович («Інтер»), Мілан Бадель («Дженоа»), Нікола Влашич (ЦСКА Москва), Маріо Пашаліч («Аталанта»), Іван Перішич («Інтер»), Йосіп Брекало («Вольфсбург»), Міслав Оршич, Лука Іванушец (обидва - «Динамо» Загреб).

Нападники: Анте Ребич («Мілан»), Бруно Петкович («Динамо» Загреб), Анте Будімір («Осасуна»), Андрей Крамарич («Хоффенхайм»).

Орієнтовний склад

 

Прогноз: друге місце в групі.

ЧЕХІЯ

Після розпаду Чехословаччини збірна Чехії не пропустила жодного чемпіонату Європи з футболу. Найвищим досягненням для чехів є фінал Євро-1996, в якому вони поступилися титулом команді Німеччини, але і після того ця збірна виступає досить непогано. У 2000 році Чехія не вийшла з групи, в 2004-му дійшла до півфіналу, а потім знову не вийшла з групи, але в 2012-му дісталася до чвертьфіналу. Якщо продовжувати цю статистичну тенденцію, то на Євро-2016 Чехія знову не вийшла з групи, а ось на поточному турнірі для них настає черга як мінімум пробитися в 1/8-му.

Тренер

Getty Images/Global Images Ukraine

59-річний Ярослав Шилгави працює зі збірною Чехії з вересня 2018 року. Українським уболівальникам цей фахівець міг запам'ятатися, оскільки в жовтні 2018-го привозив до нас чехів на матч Ліги націй, але вивезти очки з Києва гості не зуміли (0:1). В іншому виділяти цього наставника досить складно, адже в Європі він не настільки добре відомий. Всю свою тренерську кар'єру Шилгави проводить виключно в рідній країні, встигнувши двічі стати чемпіоном Чехії зі «Слованом» та «Славією». На батьківщині від національної збірної чекають виходу з групи, хоча об'єктивно команді Шилгави буде дуже непросто в боротьбі хоча б за третє місце, де ще потрібно мати хороші показники, щоб претендувати на плей-оф.

Лідери команди

Збірна Чехії зазнала кадрових втрат через расистські витівки захисника «Славії» Ондржея Кудели, який був дискваліфікований на 10 матчів дисциплінарним комітетом УЄФА. 34-річний бек відносно нещодавно дебютував у національній команді, однак останнім часом був там важливим виконавцем, а тому для чехів його втрата може виявитися істотною. Лідерами команди можна називати Томаша Соучека та Патріка Шика. Перший в сезоні-2020/21 відзначився 10 забитими м'ячами і 1 асистом за «Вест Хем», другий - 13 голами та 2 асистами за «Байєр». Втім, обидва є, якщо так можна висловитися, виключно «містечковими» зірками.

Заявка

Воротарі: Алеш Мандоус («Сігма»), Томаш Вацлік («Севілья»), Іржі Павленка («Вердер»).

Захисники: Томаш Калас («Брістоль Сіті»), Ондржей Челюстка («Спарта»), Якуб Брабец («Вікторія» Плзень), Ян Боржил, Давид Зіма, Томаш Голеш (всі - «Славія»), Владімір Цоуфал («Вест Хем»), Павел Кадержабек («Хоффенхайм»), Алеш Матею («Брешіа»).

Півзахисники: Владімір Даріда («Герта»), Якуб Янкто («Сампдорія»), Томаш Соучек («Вест Хем»), Алекс Крал («Спартак» Москва), Лукаш Масопуст, Петр Шевчик, (обидва - «Славія»), Антонін Барак («Верона»), Якуб Пешек, Міхал Саділек (обидва – «Слован»).

Нападники: Патрік Шик («Байєр»), Міхал Крменчик (ПАОК), Матей Видра («Бернлі»), Томаш Пекхарт («Легія»), Адам Гложек («Спарта»).

Орієнтовний склад

Прогноз: четверте місце в групі.

ШОТЛАНДІЯ

Для збірної Шотландії виступ на Євро-2020 стане першою появою на великому міжнародному турнірі з часів участі у фінальній частині чемпіонату світу 1998 року. Зголоднілу до якісного футболу команду не варто скидати з рахунків, тому як в нинішньому складі Шотландії вистачає якісних виконавців, які «поп'ють кровиночки» фаворитам, що довів і результат нещодавнього спарингу британців з Нідерландами (2:2). Особливо цікавою обіцяє бути битва Шотландії проти англійців, адже ці матчі історично проходять завжди в непростій боротьбі, й перевага куди більш статусної Англії тут невелика (115 поєдинків, 48 перемог Англії, 41 перемога Шотландії при 26 нічиїх і різниці м'ячів 204:175 на користь англійців).

Тренер

Головним тренером збірної Шотландії є 57-річний Стів Кларк, який займає цю посаду з травня 2019 року. Саме цьому фахівцеві нарешті вдалося вивести шотландців на великий футбольний турнір вперше за останні майже чверть століття. З цієї причини шотландські уболівальники в основному позитивно відгукуються про роботу Кларка, й чекають від фахівця та його підопічних як мінімум виходу в плей-оф, тим паче, що на тлі певної кризи в стані чехів, така можливість не бачиться чимось фантастичним.

Лідери команди

Getty Images/Global Images Ukraine. Эндрю Робертсон

Головною зіркою в складі нинішньої збірної Шотландії є, звичайно ж, лівий захисник «Ліверпуля» Ендрю Робертсон. 27-річний фулбек також є капітаном команди, і на нього покладаються серйозні надії на батьківщині. Втім, крім Робертсона, шотландцям також є на кого сподіватися, особливо в обороні та середній лінії. Мова про 24-річного хавбека «Манчестер Юнайтед» Скотта Мактомінея, його ровесника захисника «Арсенала» Кірана Тірні, а також 26-річного Джона Макгінна з «Астон Вілли», який в сезоні-2020/21 відзначився 3 голами та 6 результативними передачами в АПЛ.

Заявка

Воротарі: Крейг Гордон («Харт оф Мідлотіан»), Девід Маршалл («Дербі Каунті»), Джон Маклафлін («Рейнджерс»).

Захисники: Ліам Купер («Лідс»), Деклан Галлахер («Мазервелл»), Грант Хенлі («Норвіч»), Джек Хендрі («Остенде»), Скотт Маккенна («Ноттінгем Форест»), Стівен O'Доннелл («Мазервелл»), Натан Паттерсон («Рейнджерс»), Енді Робертсон («Ліверпуль»), Грег Тейлор («Селтік»), Кіран Тірні («Арсенал»).

Півзахисники: Стюарт Армстронг («Саутгемптон»), Райан Крісті («Селтік»), Джон Флек («Шеффілд Юнайтед»), Біллі Гілмор («Челсі»), Джон Макгінн («Астон Вілла»), Каллум Макгрегор («Селтік»), Скотт Мактоміней («Манчестер Юнайтед»), Девід Тернбулл («Селтік»).

Нападники: Че Адамс («Саутгемптон»), Ліндон Дайкс («Куїнз Парк Рейнджерс»), Джеймс Форрест («Селтік»), Райан Фрейзер («Ньюкасл»), Кевін Нісбет («Хіберніан»).

Орієнтовний склад

Прогноз: третє місце в групі

Читайте також:

Євро-2020. Група А: фаворит, який оклигав, міцні горішки і кіт в мішку
Євро-2020. Група B: під проводом дияволів

Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
zivuales
Англия и Шотландия в одной группе, это конечно сурово. Тем более, что речи о каком то сливе, даже близко не может быть. Маклауд будет в ярости.)
K_Sarioglo@i.ua
Хорватія
Англія
Шотландія
Чехія
Vik Anderson
Англія
Хорватія
Чехія
Шотландія
garik_trinity
Англия
Хорватия
Чехия
Шотландия
Хораатия - максимум 1/8. Англия - 1/4.