Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
|
13404
25

Євро-2020. Група B: під проводом дияволів

Представляємо учасників квартету В, куди потрапили збірні Бельгії, Данії, Росії та Фінляндії

Євро-2020. Група B: під проводом дияволів
Getty Images/Global Images Ukraine

Sport.ua представляє чергову четвірку команд, які гратимуть на полях Євро-2020.

Бельгія

Бельгійці в останні років десять вважаються фаворитами будь-якого більш-менш престижного турніру, але ось жодного титулу поки що в їхньому музеї немає. Проте, «дияволи» вже не перший рік очолюють рейтинг ФІФА. Парадокс? Навряд чи. Залікові бали команда справно набирає як в різношерстих відбіркових турнірах, так і на основних стадіях теж не ликом шита. На чемпіонаті світу 2018 року бельгійці посіли дуже високе третє місце. Не можна сказати, що на Батьківщині це досягнення підопічних Мартінеса не оцінили по достоїнству, проте було багато голосів і на користь наступної версії: могли виступити і краще. Відбір на Євро-2020 бельгійці пройшли на одному диханні. Точніше, не пройшли, а пролетіли: у своїй відбірковій групі брати Азари і компанія завчасно зайняли перше місце з 30 очками (максимально можливі), випередивши Росію, що фінішувала другою, на шість балів. Але і це ще не все. Саме збірна Бельгії стала найрезультативнішою командою всього відбіркового турніру на Євро: в її активі аж 40 забитих м'ячів. І лише три пропущених. Впевнено команда стартувала і в відборі на ЧС-2022: дві перемоги і одна нічия. До Євро-2020 бельгійці підходять в статусі одного з головних фаворитів. Золоте покоління бельгійського футболу явно має намір нарешті потрапити в історію з титулом.

Тренер


Getty Images/Global Images Ukraine. Роберто Мартінес та Яннік Карраско

Уже п'ятий рік поспіль «дияволів» очолює іспанець Мартінес. Його складно назвати і тактичним генієм, і гуру тренерського цеху. Так вже вийшло, що це швидше збірна Бельгії дає щось в плані статусу і престижу Мартінесу, ніж навпаки. У своїй «добельгійській» кар'єрі Роберто зірок з неба не діставав, тренуючи скромні «Суонсі», «Віган» і «Евертон», який також не належить до числа грандів англійського футболу. Особливими титулами похвалитися він не може. Однак де б не працював Мартінес, його команди завжди намагалися грати в атакуючий, видовищний і результативний футбол. Цілком можливо, що саме тому іспанця і запросили тренувати національну команду Бельгії. На новому робочому місці він зробив головне з того, що міг: поставив «дияволам» потужний атакуючий футбол, строго дотримуючись класичної зараз схеми 4-3-3.

Лідери

Практично в кожній ігровій ланці збірної є свій лідер. А часом і не один. І це не просто штамп, це об'єктивна реальність. Ну правда ж, Бельгія зараз може виставити на Євро фактично два рівноцінні склади. І на цьому терені з нею може «змагатися» лише одна команда - Франція. Проте, спробуємо виділити лише кількох лідерів колективу, які претендують на гучний епітет «ментальний». В першу чергу потрібно говорити про півзахисника Де Брюйне. Останні два-три роки цей гравець - найкращий в Європі. Причому не тільки в своєму амплуа. Саме він визначає гру і «МанСіті», і збірної Бельгії. Мати такого гравця в своєму складі - це однозначний козир. Правда, поки що не зрозуміло, чи зможе Кевін зіграти в стартових поєдинках Євро через травму, яку він отримав у фіналі Ліги чемпіонів проти «Челсі».


Getty Images/Global Images Ukraine. Кевін Де Брейне

Говорячи про лідерів Бельгії, не можна пройти повз і Лукаку. І не тільки тому, що цю «машину» просто важко не помітити і так само складно обійти. Просто ця «машина» - ще й забивна. Саме Ромелу став головною рушійною силою «Інтера», який в минулому сезоні нарешті добув чемпіонський титул в серії А. У збірній Бельгії Лукаку - просто гегемон: він найкращий бомбардир в її історії.

Заявка

Воротарі: Тібо Куртуа («Реал Мадрид»), Сімон Міньоле («Брюгге»), Матц Селс («Страсбур»).

Захисники: Тобі Алдервейрелд («Тоттенхем»), Дедрік Боята («Герта»), Джейсон Денайер («Ліон»), Томас Вермален («Віссел Кобе»), Ян Вертонген («Бенфіка»).

Півзахисники: Тімоті Кастань («Лестер»), Насер Шадлі («Башакшехір»), Яннік Карраско («Атлетіко»), Кевін де Брейне («Манчестер Сіті»), Леандер Дендонкер («Вулверхемптон»), Торган Азар («Боруссія Дортмунд»), Тома Меньє («Боруссія Дортмунд»), Денніс Прат («Лестер»), Юрі Тілеманс («Лестер»), Ханс Ванакен («Брюгге»), Аксель Вітсель («Боруссія Дортмунд»).

Нападники: Міші Бачуаї («Крістал Пелес»), Крістіан Бентеке («Крістал Пелес»), Жеремі Докю («Ренн»), Еден Азар («Реал»), Ромелу Лукаку («Інтер»), Дріс Мертенс («Наполі»), Леандро Троссар («Брайтон»).

Орієнтовний склад

Прогноз: посяде перше місце в групі.

Данія


Getty Images/Global Images Ukraine

Збірна Данії назавжди увійшла в історію європейського футболу як єдина команда, яка не потрапила на Євро, але виграла його. Ту давню, але пам'ятну історію пам'ятають практично всі: як у відборі на Євро-1992 данці програли перше місце югославам, але через санкції УЄФА, накладені на балканську збірну, на чемпіонат Європи до Швеції поїхали саме спадкоємці Гамлета. І не просто поїхали, а й сенсаційно його виграли.

Нинішня збірна Данії якщо і нагадує чимось ту легендарну команду, так це, хіба що, прізвищем голкіпера. І тоді, і зараз пост номер один у збірній значиться за Шмейхелем. З тією лише різницею, що майже тридцять років тому ворота «датського динаміту» захищав Шмейхель-батько - Петер, зараз же - його син Каспер. В іншому збігів практично немає. Навряд чи нинішню збірну Данії можна вважати фаворитом майбутнього Євро. Але ось із групи команди напевно вийде: сил і засобів для вирішення цього локального завдання досить. Відбірковий турнір на ЧЄ данці пройшли без особливого лоску, але досить впевнено, не разу не програвши. Проте, посіли лише друге підсумкове місце - слідом за швейцарцями. Примітно, що в тому відборі Данія зарекомендувала себе як суто домашня команда. Єдину виїзну перемогу вона здобула над збірною Гібралтару, яка в тому відборі не набрала жодного очка.

Тренер

Тренером, під керівництвом якого данці вийшли на Євро-2020, був Оге Харейде. Але відомий норвезький наставник не дуже подобався данцям: ні футболістам, ні уболівальникам. Однак саме під керівництвом Харейде Данія повинна була зіграти на континентальній першості, після чого норвежець повинен був покинути свій пост. Такі були умови його контракту з датською федерацією футболу. Але так вийшло, що Євро змістили на рік, і термін дії угоди Оге автоматично закінчився. Ніхто продовжувати його не збирався, і у збірної Данії з'явився новий керманич - Каспер Хьюлманд.


Getty Images/Global Images Ukraine. Каспер Хьюлманд

Цей данець відомий, в першу чергу, по роботі з «Норшелланом», який зробив чемпіоном Данії і виводив в груповий етап Ліги чемпіонів. Пробував себе він і в чемпіонаті Німеччини, але спроба (в «Майнці») завершилася невдачею. Під керівництвом Хьюлманда данці відмінно стартували у відборі на ЧС - три перемоги з трьох за різниці забитих і пропущених 14:0. Кажуть, що за цього тренера значно покращився мікроклімат в національній команді.

Лідери

Протягом останніх років головними дійовими особами збірної залишаються Каспер Шмейхель і Крістіан Еріксен. Син легендарного голкіпера збірної Данії і «МанЮнайтед» дев'яностих років минулого століття теж виріс в дуже хорошого голкіпера. Саме Каспер був одним із творців знаменитого «Лестерського дива», коли безрідна англійська команда зуміла перемогти в АПЛ. З тих пір його місце в воротах і «Лестера», і збірної Данії залишається непорушним.


Getty Images/Global Images Ukraine. Каспер Шмейхель

Еріксена можна назвати головною фігурою збірної з польових гравців. Крістіан веде гру в півзахисті, пов'язує середину поля з атакою. Загалом, саме він головна надія Данії, якщо мова заходить про тих, кому потрібно забивати. Крістіан - найкращий бомбардир збірної у відборі на Євро. Після переходу з «Тоттенхема» в «Інтер» досвідчений плеймейкер трохи втратив у красі, але в збірній його роль залишається визначальною. 

Заявка

Воротарі: Каспер Шмейхель («Лестер»), Йонас Лоссль («Мідтьюлланд»), Фредерік Реннов («Шальке»).

Захисники: Йенс Стрюгер-Ларсен («Удінезе»), Сімон К'єр («Мілан»), Андреас Крістенсен («Челсі»), Йоахім Андерсен («Фулхем»), Даніель Васс («Валенсія»), Матіас Йоргенсен («Копенгаген»), Йоакім Меле («Аталанта»), Яннік Вестергор («Саутгемптон»), Ніколай Бойлесен («Копенгаген»).

Півзахисники: Матіас Йенсен («Брентфорд»), Крістіан Нергор («Брентфорд»), Пьер-Еміль Хейб'єрг («Тоттенхем»), Томас Ділейні («Боруссія Дортмунд»), Андерс Крістіансен («Мальме»), Крістіан Еріксен («Інтер»), Міккель Дамсгор («Сампдорія»), Роберт Сков («Хоффенхайм»).

Нападники: Мартін Брейтвейт («Барселона»), Андреас Корнеліус («Парма»), Андреас Сков-Ольсен («Болонья»), Юссуф Поульсен («РБ Лейпциг»), Каспер Дольберг («Ніцца»), Йонас Вінн («Копенгаген»).

Орієнтовний склад

Прогноз: посяде друге місце в групі.

Росія

У відбірковій кампанії на Євро-2020 росіяни зіграли в одній групі з Бельгією. І обидва рази поступилися «дияволам», пропустивши при цьому аж сім м'ячів. Проте, інші поєдинки відбору - а це проти національних команд Шотландії, Казахстану, Кіпру та Сан-Марино, росіяни виграли, що дозволило їм зайняти друге місце, отримавши пряму путівку на чемпіонат Європи. Відбір на найближчий Мундіаль любитель пікантного відео Дзюба та його «партнери» провели задовільно: обіграли Мальту і Словенію, але програли Словаччині. Нинішня збірна Росії - посередня команда і за іменами, і за можливостями, і за потенціалом. Швидше за все, команда Черчесова буде боротися зі збірною Фінляндії за підсумкове третє місце в групі.

Тренер

Колишній голкіпер московського «Спартака» і збірної СРСР Станіслав Черчесов очолив збірну Росії напередодні «домашнього» чемпіонату світу. Команда не брала участь у відбірковому циклі, а набирала форму за допомогою товариських поєдинків. Судячи з результатів, набирала дуже погано. Росіяни програвали матч за матчем, і буквально за кілька тижнів перед стартом Мундіалю в «Раші» все виразніше лунали голоси про відставку тренера збірної. Але Черчесову вдалося втриматися на своєму посту. А коли його команда вийшла аж до чвертьфіналу чемпіонату, де програла по пенальті збірній Хорватії, Черчесова і його підопічних проголосили національними героями, обсипавши державними нагородами та спортивними званнями. Навесні 2020 року, після того, як збірна Росії вийшла безпосередньо на Євро і вже почала підготовку до чемпіонату континенту, Черчесов продовжив контракт з російським футбольним Союзом.

Лідери

Нинішня збірна Росії відверто не багата на зірки. І ця теза - не стільки спроба вжалити наших сусідів, скільки констатація очевидного. Збірна відносно безболісно пройшла зміну поколінь, але нових талантів не продукує. Лідером команди залишається нападник «Зеніту» Дзюба.


Getty Images/Global Images Ukraine

Незважаючи на резонансне відео 18+ за участю капітана російської збірної, яке не могло не залишити плям на його репутації, Артем все одно залишається ватажком збірної. Ну, яка збірна - такий і ватажок. З більш «свіжих» прикладів можна виділити одноклубника нашого Руслана Маліновського - Олексія Міранчука. Влітку минулого року цей атакуючий півзахисник московського «Локомотива» за 14 з половиною мільйонів євро перейшов в «Аталанту». Гравцем основного складу одного з кращих клубів серії А росіянин не став, але, тим не менш, на його рахунку в минулому сезоні сім забитих м'ячів і одна результативна передача.

Заявка

Воротарі: Юрій Дюпін («Рубін»), Матвій Сафонов («Краснодар»), Антон Шунін («Динамо»).

Захисники: Георгій Джикія («Спартак»), Ігор Дівеєв (ЦСКА Москва), Маріо Фернандес (ЦСКА Москва), Юрій Жирков («Зеніт»), В'ячеслав Караваєв («Зеніт»), Федор Кудряшов («Антальяспор»), Андрій Семенов («Ахмат»).

Півзахисники: Дмитро Баринов («Локомотів Москва»), Ріфат Жемалетдінов («Локомотив Москва»), Максим Мухін (ЦСКА Москва), Олександр Головін («Монако»), Даніїл Фомін («Динамо Москва»), Роман Зобнін («Спартак Москва»), Олексій Іонов («Краснодар»), Далер Кузяєв («Зеніт»), Андрій Мостовий («Зеніт»), Магомед Оздоєв («Зеніт»), Денис Макаров («Рубін»), Олексій Міранчук («Аталанта»), Денис Черишев («Валенсія»).

Нападники: Артем Дзюба («Зеніт»), Антон Заболотний (ЦСКА Москва), Олександр Соболєв («Спартак Москва»).

Орієнтовний склад

 

Прогноз: посяде четверте місце в групі.

Фінляндія

Getty Images/Global Images Ukraine

Для команди Суомі чемпіонат Європи-2020 року - історичне в усіх відношеннях змагання. Фіни вперше в своїй історії пробилися на такий представницький форум. Причому вийшли на Євро «біло-сині» з досить непростої групи, в якій, крім них, були ще італійці з греками і боснійцями. Та й збірну Вірменії зараз дуже складно називати хлопчиками для биття. Однак саме підопічні Канерви посіли друге місце в групі - перше без питань дісталося Італії, яка виграла всі матчі відбору.

Крім італійців, фіни програли лише один матч - збірній Греції. Але той поєдинок вже не мав ніякого турнірного значення, бо фіни за тур до фінішу забронювали для себе друге місце. Непогано скандинави виступили і в Лізі Націй, де їхніми суперниками по групі були міцні Уельс, Болгарія та Ірландія. Останніх двох «біло-сині» перемогли, причому і вдома, і на виїзді, а ось британцям двічі програли. Силу збірної Фінляндії українські вболівальники на власні очі побачили в відборі на наступний чемпіонат світу, адже ця команда потрапила з нашою в одну групу. Спочатку «пугачі» вдома поділили очки зі збірною Боснії і Герцеговини, а потім здобули нічию і в матчі з нашою командою.

Тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Марку Канерва

Головний творець фінської футбольної «казки» - місцевий фахівець Маркку Канерва. Свого часу він вважався непоганим за тамтешніми, не дуже високими мірками, гравцем. Грав на позиції захисника - і в столичному ХІКу, і в національній збірній. Після закінчення активної кар'єри на нетривалий час відійшов від футболу: працював шкільним вчителем. Але любов до гри в м'яч перемогла. І Канерва вирішив стати тренером. Спочатку він займався з підростаючим поколінням. Його помітили і покликали в молодіжну збірну. Саме під його керівництвом фінська молодіжка вперше в своїй історії пробилася на чемпіонат Європи (у 2009 році). Пізніше аналогічний трюк Канерва виконав з головною командою країни, в складі якої до сих пір виступають деякі його «пташенята» з молодіжної команди. Футбол Канерви - без вишуканостей, але і без вад. Тренер «танцює» від оборони, його команда вважає за краще грати «другим номером», але в контратаках часом нестримна. До того ж, Маркку зумів змінити менталітет своїх підопічних. Вони вже не відчувають себе лише середняками. Тому точно будуть битися за вихід з групи. Приклад Ісландії надто заразливий.

Лідери

Getty Images/Global Images Ukraine

Особливе місце в команді займає Теему Пуккі. Форвард англійського «Норвіча» для фінів - майже національний герой. Більш того, в історичному реєстрі футбольних героїв Пуккі якщо і не змістив з трону знаменитого Ярі Літманена, то став з ним на одну сходинку. Пуккі - головна дійова особа Суомі в нападі. У кваліфікаційному турнірі на Євро-2020 Теему забив 10 з усіх 16 м'ячів своєї збірної. Він дуже працездатний, має відмінну швидкість, добре стоїть на ногах, багато забиває. Загалом, цей міцний хлопець обов'язково ще покаже себе. І на Євро-2020 в тому числі. Крім лідера-бомбардира, обов'язково варто згадати і про лідера-голкіпера, яким в збірній Фінляндії є Лукаш Градецький. Голкіпер німецького «Байєра» вже не один рік вірою і правдою служить своїй національній команді. Відносно молода поросль талантів фінської збірної - півзахисник «Глазго Рейнджерс» Гвен Камара.

Заявка

Воротарі: Лукаш Градецьки («Баєр»), Йессе Йоронен («Брешія»), Анссі Яаккола («Брістоль Роверс»).

Захисники: Паулус Араюурі («Пафос»), Деніел О'Шонессі (ХіК), Йоона Тойвіо («Хекен»), Лео Вяйсянен («Елфьсборг»), Саулі Вяйсянен («К'єво»), Роберт Іванов («Варта»), Йере Уронен («Генк»), Ніколай Алхо (МТК), Юкка Райтала («Міннесота Юнайтед»), Пюрю Сойрі («Есб'єрг»).

Півзахисники: Глен Камара («Рейнджерс»), Роберт Тейлор («Бранн»), Робін Лод («Міннесота Юнайтед»), Йоні Кауко («Есб'єрг»), Онні Валакарі («Пафос»), Расмус Шюллер («Юргорден»), Томас Лам («Зволле»), Тім Спарв («Ларісса»), Фредрік Єнсен («Аугсбург»), Лассі Лаппалайнен («Монреаль»).

Нападники: Йоел Пох'янпало («Уніон»), Маркус Форсс («Брентфорд»), Теему Пуккі («Норвіч»).

Орієнтовний склад

 

Прогноз: посяде третє місце в групі.

Читайте також:

Євро-2020. Група А: фаворит, який оклигав, міцні горішки і кіт в мішку

Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Головний тренер Жирони розповів, чи зможе Циганков зіграти з Кадісом
Футбол | 19 квітня 2024, 14:40 0
Головний тренер Жирони розповів, чи зможе Циганков зіграти з Кадісом

У Віктора мінімальні шанси вийти на поле в цьому матчі

«Твій момент, брате». Зірковий гравець Реала розхвалив Луніна
Футбол | 18 квітня 2024, 18:58 0
«Твій момент, брате». Зірковий гравець Реала розхвалив Луніна

Джуд Беллінгем відзначив феноменальну гру українського воротаря

Коментарі 25
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Trasher311987
Фины могут выйти из группы.
Oleg Shcherbak
Придурковатие..еще комплімент для мордоровцев.
K_Sarioglo@i.ua
При всей моей нелюбви к "мышебратьям" не верю что Россия окажется в итоге ниже Финляндии. Думаю бельгийцы обыграют всех, финны возьмут максимум очко с нашими агрессивными соседями и останутся последними, а Дания поделит очки с Мордором и обыграет финнов.В итоге Б-Д-Р-Ф - 9-4-2-1.
Vladdal
Финны - не скандинавы. Исправили бы, что ли...
garik_trinity
Финны могут удивить
Алексей Столетов
Показательный пост попался недавно на спорт.ру. Там обсуждалась наша группа C. Дословно: "В отличии от России Украина играет в футбол, а мы бей беги. Да и Голландия это не Бельгия" Плюсовали ему активно.
То бишь соседи в наших верят гораздо больше, чем в своих, что приятно.
На самом деле тут Бельгия более явный фаворит, чем Нидерланды у нас. Остальные могут выкинуть что угодно, включая финнов.
Авторам статьи замечание - Миранчук НЕ игрок основного состава сборной. Это известный факт и тому есть свои причины.
Konrad
Кацапи аутсайдери в цій групі.
garik_trinity
Автор, Пукки не 10, а 9 забил в отборе к Евро. Исправьте.
Vitalik Shevchenko
Щось дивне твориться з буками на матч: бомжі - Бельгія. Зранку на перемогу Бельгії коф.був 1.6, зараз 2.02.
oppy
Дания поехала и выиграла в 1992. Потому что сборную Югов прикрыли из-за боснийского конфликта. Хотя в составе были хорваты, словенцы и вратарь босниец. Команда же Дании , собранная на Евро по телефону, была абсолютно не готова к турниру. Не было ни графика тренировок, ни плана на встречи против Франции, Англии и Швеции. Неудивительно, что после двух матчей с британцами и скандинавами Дания шла на последнем месте в группе. Но вылезли на Франции.
А то, Канада, Канада.... )
Vik Anderson
Бельгія
Росія
Данія
Фінляндія
Barunda
Думаю сб, России может побороться за выход из группы. Команда почти полностью укомплектована игроками из национального чемпионата, который, как мне кажется, вышел на стабильный средний уровень. Плюс дух успешного домашнего выступления на ЧМ 2018 еще думаю остался и предаст уверенности.
WhitePhoenix
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил