Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 04 червня 2021, 03:45
5473
8

СІМЧУК: У канадців ігрових проблем більше, але вони можуть перемогти Росію

Тренер «Сокола» ділиться враженнями про групову стадію чемпіонату світу в Ризі

| Оновлено 04 червня 2021, 03:45
5473
8
СІМЧУК: У канадців ігрових проблем більше, але вони можуть перемогти Росію
Getty Images/Global Images Ukraine

Вчора, 1 червня, на 84-му чемпіонаті світу з хокею, який відбувається у латвійській столиці Ризі, завершилися матчі групового турніру і визначилися імена усіх чвертьфіналістів. Найбільшою сенсацією стало непотрапляння в плей-оф одного з головних фаворитів – збірної Швеції. Зрештою, враховуючи постковідні реалії і той факт, що в перших двох турах сенсації траплялися ледь не в кожному другому матчі, втрата лишень одного фаворита за підсумками першої стадії – це справді мізер у порівнянні з тим, що могло бути. Адже на грані вильоту буквально до заключних митей групового турніру знаходилася збірна Канади. Якби збірні Німеччини і Латвії завершили свій матч внічию в основний час, то в 1/4 фіналу вийшли б вони, а не «Кленові листки».

Проте німці проти господарів зіграли за всіма принципами fair play, перемогли 2:1 і зіграють у чвертьфіналі зі швейцарцями. Натомість Канада, посівши у групі В четверте місце, вийшла на переможця іншої вісімки – команду Російського олімпійського комітету. А отже класичне протистояння світового хокею відбудеться вже завтра, 3 червня, о 20:15 за київським часом. Ще дві пари чвертьфіналістів склали США – Словаччина і Фінляндія – Чехія.

Передбачити переможців у кожній з чотирьох пар вкрай складно. Своїми враженнями від побаченого на майданчиках Риги, зробивши спроби прогнозів на чвертьфінальні двобої, зі Sport.ua поділився нинішній тренер київського «Сокола» і національної збірної України Костянтин Сімчук, котрий у статусі воротаря нашої національної команди виступав на шести чемпіонатах світу в топ-дивізіоні, а загалом за збірну у період 1996-2011 років провів 67 матчів.

Сенсація

Getty Images/Global Images Ukraine

- Швеція приїхала на чемпіонат світу лише з п’ятьма представниками НХЛ у складі – нападниками Адріаном Кемпе, Віктором Улофссоном, Рікардом Ракеллем, Ісаком Лундестрьомом і Маркусом Сьоренсеном, - бере слово Сімчук. – Проте головною при чиною невдачі «Тре крунор» назвав би все ж не кадрові проблеми. Їх відчували більшість потенційних фаворитів. Думаю, велика кількість сенсацій у груповому турнірі пов’язана з особливостями виступів в умовах карантину і пандемії коронавірусу. В шведів достатній кадровий потенціал, щоб виходити з групи на чемпіонаті світу навіть зусиллями тих гравців, які виступають у Європі. Однак на них наслідки коронавірусної кризи позначилися найбільше.

Не думаю, що сенсаційні поразки Швеції від данців і білорусів у стартових двох матчах пов’язані з недооцінкою суперників. Команда Югана Ґарпенльова не змогла підійти до турніру підготовленою оптимально і на початку це було особливо помітним. Крім того, дуже гарний матч провели білоруси, тренер яких Михайло Захаров має репутацію прекрасного мотиватора. Та й склад у білорусів був сильний, з п’ятьма натуралізованими гравцями. Шкода лишень, що розкрити свій потенціал сповна білорусам не вдалося.

Канада чи РФ?

- За моєї пам’яті, гіршого чемпіонату світу для канадців ще не було. Навіть складно зрозуміти, чому так відбулося, бо бувало, що Канада привозила на світові першості й слабші склади, але при цьому демонструвала стабільний хокей. На цьому чемпіонаті команду Жерара Ґаллана кидає то в жар, то в полум’я. Тому ніхто не міг спрогнозувати, чого очікувати від канадців бодай у наступному поєдинку.

Ось і я не можу збагнути, чи здатна збірна Канади боротися у чвертьфіналі на рівних з росіянами. Мабуть, після прибуття двох енхаелівців – оборонця Дмітрія Орлова і особливо нападника Владіміра Тарасенка – фавориткою виглядає команда Валерія Браґіна. З цими хлопцями росіяни заграли в потужніший хокей. Хоча я згоден з Олексієм Житником, який в інтерв’ю вашому виданню сказав, що у російської команди найслабшою є воротарська лінія. Начебто мав би її підсилити приїзд Сєрґєя Бобровського із «Флориди Пантерз». Але сезон у НХЛ для Сєрґєя вийшов відверто невдалим, мабуть, найслабшим у його заокеанській кар’єрі. Не знаю, чи він буде для росіян помічником у плей-оф чемпіонату світу. В груповому турнірі загалом непогано виглядав у воротах Алєксандр Самонов, проте сумніваюся, що він здатен провести весь такий турнір на одному рівні.

Втім, повторюся, виглядає, що у канадців ігрових проблем більше. Тому й віддав би напередодні чвертьфіналу перевагу росіянам. Однак певен, якщо збірна Канади продемонструє свій максимум, вона може не просто попсувати принциповим суперникам нерви, а навіть їх перемогти. 

Фінляндія

Getty Images/Global Images Ukraine

- Мені дуже імпонує той шлях, який обрали Суомі і їх тренер Юкка Ялонен. З фінів могли б брати приклад збірні з нехокейних держав. Ялонен не боїться збирати на чемпіонати світу експериментальні склади, з великою кількістю молодих гравців, яким тренери не бояться довіряти у турнірах найвищого рангу. І при цьому команда демонструє силу і впевненість у собі. Так було два роки тому, коли фіни стали чемпіонами світу. Повторюється історія й зараз. Групу збірна Фінляндії пройшла дуже впевнено, зазнавши лише одної поразки в серії булітів від команди Казахстану.

Думаю, Суомі знову боротимуться за чемпіонський титул. Окрім злагоджених дій в обороні й атаці, відзначу в лавах фінів голкіперів Юго Олькінуору і Гаррі Сятері. Можливо, воротарська лінія Фінляндії – найсильніша на турнірі. Зрештою, фінські воротарі відзначаються надійністю на чемпіонатах світу вже давно, незалежно від прізвищ і того, досвідчений голкіпер чи молодий. Це – школа.  

Вважаю, що фіни є фаворитами чвертьфінального протистояння з чехами. Команда Ялонена показує класичний атакувальний європейський хокей, тоді як чехи воліють надалі сповідувати жорсткі оборонні системи, діють за рахунок контратак, нерідко не цураються провокувати суперників на вилучення брудними методами. Думаю, проти фінів Чехія діятиме в схожій манері. І Суомі до цього мають бути готовими.

Незіркова Америка

Getty Images/Global Images Ukraine

- Попри схожі з канадцями проблеми з комплектацією і не завжди стабільну гру, збірна США провела груповий турнір загалом добре і навіть змогла виграти групу В. У команди є клас, виконавська майстерність, якої має бути достатньо зокрема й для перемоги у чвертьфіналі над збірною Словаччини.

Так, словаки здатні на сюрпризи і це вони довели, перемігши у груповому турнірі росіян. Та й загалом практика показує, що раз на 7-10 років словаки на чемпіонатах світу чи Олімпійських іграх вибухають серйозними результатами. Може, зараз під керівництвом канадського тренера Крейґа Ремзі їхній час прийшов знову. Інша річ, що в ті роки, коли вони добиралися до фіналів раніше, в складі словаків були зірки калібру Петра Бондри, Мирослава Шатана, Здено Хари, Павола Демітри, Мар’яна Габорика. У нинішній збірній Словаччини таких особистостей немає. А тому проти американців у них шансів не так багато. 

Двобій прагматиків

- Найнепередбачуваніше протистояння у чвертьфіналі – Швейцарія – Німеччина. Швейцарці останнім часом виглядають стабільнішими і потужнішими, але німців не можна скидати з рахунків. Команди сповідують приблизно однаковий стиль гри. Їх вирізняє працелюбність, менталітет переможців, професіоналізм.      

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Визначено суперників Дніпра-1 та Полісся. Жеребкування Q2 Ліги конференцій
Футбол | 19 червня 2024, 15:20 15
Визначено суперників Дніпра-1 та Полісся. Жеребкування Q2 Ліги конференцій

У швейцарському Ньоні відбулося жеребкування другого раунду кваліфікації ЛК

Довбик висловився про Словаччину та назвав сильні сторони цієї збірної
Футбол | 20 червня 2024, 06:01 6
Довбик висловився про Словаччину та назвав сильні сторони цієї збірної

21 червня підопічні Сергія Реброва проведуть поєдинок проти словаків на Євро-2024

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
norma_zap
Смотрел последний матч Канады из финнами, как-то Канада не впечатлила, особенно буллиты. Слабо вериться, что русские проиграют. Не те сейчас канадцы. Нельзя сказать, что без шансов, но их очень мало.
нестор
В плей-офф каждый может обыграть каждого. Такова безжалостная и тупая система розыгрыша.
У финнов, с их манерой игры, шансов (может быть) больше.
Ihor_az_jesm
Не згоден з більшістю думок Костянтина. Фіни грають у не менш і навіть більш оборонний хокей, ніж чехи. Не взагалі, а саме на цьому турнірі. У ще прагматичніший. Можливо, що проти чехів їм доведеться брати ініціативу на себе, але вони з такими ребусами пораються. Головна причина малої кількості пропущених шайб Суомі - не у самих воротарях, хоч вони й класні. Ідеально збалансована гра оборони не дає супротивнику мати забагато якісних моментів. Це те, чого ніколи не мав Сімчук, якому в збірній України часто доводилось героїчно бути більш, ніж "половиною команди". Бо в нашій збірній нема фінських захисників. А саме в нападі у фінів - проблеми, які їм поки ще вдається натужно дужати. На подолання чехів їхнього потенціалу вистачить, а ось далі - дуже сумнівно. Не вистачає Койву/Скляне/Какко на вістрі цього механізму, щоб вистрілив у вирішальних матчах. Гадаю, що американці вже зробили всі висновки з поразки, а росіяни чудово знали цю команду й перед турніром. Словаччина насправді настільки чудова, наскільки їй це дозволяє поточний склад. А його можливості не перестрибнуть рівень США. В Канаді - НХЛівці, тому теоретично вони завжди можуть вистрілити в конкретній грі плей-офф. Але це було би дивом, бо цей склад Канади дуже сірий.
Kherson384
Ужас........
Ihor_az_jesm
"класичне протистояння світового хокею відбудеться вже завтра, 3 червня, о 20:15 за київським часом. Ще дві пари чвертьфіналістів склали США – Словаччина і Фінляндія – Чехія." Ляп автора. Чвертьфіналів не буває 3. Крім РФ - Канада і "ще двох пар", є четверта пара: Швейцарія - Німеччина.
Serhiy (Миколаїв)
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил