Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Єврокубки
| Оновлено 28 травня 2021, 15:02
5202
1

Фінал чотирьох Євроліги. Передмова

Sport.ua анонсує Фінал чотирьох найсильнішого європейського клубного турніру

| Оновлено 28 травня 2021, 15:02
5202
1
Фінал чотирьох Євроліги. Передмова
Getty Images/Global Images Ukraine. По Газоль

Майже вісім місяців триває сезон Євроліги і ось в останню неділю травня стане відомий переможець турніру. Для його визначення чотири найкращих команди поточного розіграшу зберуться в німецькому Кельні (на жаль, без глядачів), де і визначать найсильнішу команду континенту.

Напередодні вирішальних матчів сезону Sport.ua знайомить з учасниками головних матчів турніру і оцінює їхні шанси на підсумковий успіх.

«Барселона» (Іспанія)

Регулярний чемпіонат: 1-е місце, 24 перемоги - 10 поразок
Плей-оф: перемога в серії з «Зенітом» - 3:2
Ключові гравці: Нікола Міротіч (Іспанія), Брендон Девіс (США), Адам Ханга (Угорщина), Корі Хіггінс (США), Нік Калатес (Греція), Кайл Куріч (США)
Тренер: Шарунас Ясікявічус (Литва)

Шанси на підсумкову перемогу: 30%

Getty Images/Global Images Ukraine

Перед стартом нинішнього сезону каталонський клуб котирувався як головний претендент на перемогу в турнірі. Цьому сприяло посилення клубу на всіх фронтах. Клуб підписав ряд висококласних гравців на чолі в Ніколою Міротічем, який перебрався до Іспанії прямо з НБА. Але свій головний, на думку багатьох, апгрейд «Барселона» отримала на тренерському містку, підписавши Шарунаса Ясікявічуса. Знаменитий у минулому гравець до цього творив дива в посередньому за мірками Євроліги каунаському «Жальгірісі» (вихід у Фінал чотирьох сезону 2017/2018 і вихід в плей-оф сезону 2018/2019 + дуже гарний виступ в сезоні 2019/2020).

В принципі, команда по ходу турніру не розчарувала. Іспанці з перших турів влаштувалися серед лідерів і фінішували на підсумковому першому місці в регулярному чемпіонаті, хоча і програли досить багато зустрічей (10) як для фаворита сезону.

Однак далі команда почала пробуксовувати. Чи то пітерський «Зеніт» аж надто добре підготувався до суперника, чи то «Барселона» недооцінила свого опонента, але незалежно від цього чвертьфінал став важким випробуванням для каталонців. «Барселона» виграла серію - 3:2, причому програла перший домашній матч і цілком могла зазнати фіаско і в другому. Лише в п'ятій грі підопічні Шарунаса Ясікявічуса зіграли, як і личить лідеру, і не залишили «Зеніту» жодних шансів.

Склад у команди класний, а від розсипу зірок рябить в очах. На кожній позиції в колективі мінімум два дуже хороших виконавці і навіть 11-й і 12-й гравець заявки на матч цілком могли б бути серед ключових гравців у середняках Євроліги. І це ми ще не згадували По Газоля. Зірковий іспанський ветеран дограє сезон в «Барселоні» з метою підтримати форму до Олімпійських ігор в Токіо. На даний момент Газоль не має ключового впливу на гру «Барси», але його досвід завжди може стати Х-фактором для каталонців.

«Барселона» є єдиним клубом Євроліги, який має в своєму ростері українського баскетболіста. Артем Пустовий цілком може стати переможцем турніру, але в останніх зустрічах свого клубу на міжнародній арені наш бігмен навіть не потрапляє в заявку на матч. У нинішньому сезоні на рахунку Артема 15 матчів в турнірі (в середньому українець проводив на майданчику майже по вісім хвилин ігрового часу і набирав за них 2,8 очок + 1,2 підбирання).

Іспанська команда продовжує вважатися претендентом номер один на титул чемпіона Євроліги. У команди один з найкращих складів у Європі і «голодний» до великих перемог головний тренер. Однак чвертьфінальна серія показала, що «Барселоні» дуже важко грати з добре організованим суперником, навіть якщо він і поступається в класі. Якщо Шарунас Ясікявічус зможе якісно натиснути на слабкі місця своїх опонентів, а лідери клубу не провалять ігри в Кельні, то титул для каталонців більш ніж реальний.

«Ефес» (Туреччина)

Регулярний чемпіонат: 3-е місце, 22 перемоги - 12 поразок
Плей-оф: перемога в серії з «Реалом» - 3:2
Ключові гравці: Васіліє Міцич (Сербія), Шейн Ларкін (Туреччина/США), Родріг Бебуа (Франція), Крунослав Сімон (Хорватія), Брайан Данстон (США), Кріс Сінглтон (США), Сертак Шанлі (Туреччина)
Тренер: Ергін Атаман (Туреччина)

Шанси на підсумкову перемогу: 25%

Getty Images/Global Images Ukraine. Васіліє Міцич

За минулий незавершений сезон Євроліги більше за всіх має бути прикро саме «Ефесу». Тоді турецький клуб показував відмінну гру і був на голову вище за своїх опонентів, а його лідер Шейн Ларкін знаходився в космічній формі і встановлював рекорди турніру.

Нинішній розіграш коллектив Ергіна Атамана почав на середньому рівні. Команда чергувала перемоги і поразки, і довгий час йшла поза зоною плей-оф. Перелом стався у другій частині сезону, коли турки здобули вісім перемог поспіль (в тому числі обігравши майже всіх основних конкурентів) і закріпилися у верхній частині таблиці.

У чвертьфіналі «Ефес» розніс мадридський «Реал» у перших двох матчах, а далі ледь не зганьбився на всю Європу. Звичайно, в програші іспанцям немає нічого такого, але турки самі віддали своєму супернику перемоги в двох наступних матчах, і з великими труднощами виграли вирішальний п'ятий поєдинок.

Роль лідера команди у Шейна Ларкіна в нинішньому сезоні перехопив Васіліє Міцич. Серб провів феноменальну Євролігу і перед Фіналом чотирьох заслужено отримав титул MVP. Сам Ларкін в нинішньому чемпіонаті чергував успішні ігри з відверто провальними. Решта гравців в команді також є висококласними виконавцями, але вони не так сильно впливають на гру як серб і американець.

Для завоювання трофея «Ефесу» просто необхідно, щоб два ключові гравці команди зіграли на високому рівні (Васіліє Міцич - на рівні сезону нинішнього, а Шейн Ларкін - минулого). Якщо хоча б один з цієї парочки випаде з гри, то туркам буде дуже непросто.

«Мілан» (Італія)

Регулярний чемпіонат: 4-е місце, 21 перемога - 13 поразок
Плей-оф: перемога в серії з «Баварією» - 3:2
Ключові гравці: Серхіо Родрігес (Іспанія), Кайл Хайнс (США), Зак Ледей (США), Луїджі Датоме (Італія), Малькольм Ділейні (США), Шавон Шилдс (Данія/США), Кевін Пантер (США)
Тренер: Етторе Мессіна (Італія)

Шанси на підсумкову перемогу: 25%

Getty Images/Global Images Ukraine. Мальком Ділейні

Перед стартом нинішнього сезону «Мілан» сильно оновив склад, розпрощався з багатьма ключовими гравцями, і закупив чергову партію зірок. І не прогадав. Малькольм Ділейні, Кайл Хайнс та інші внесли в гру клубу такий необхідний баланс і перемоги не змусили себе довго чекати.

У регулярному чемпіонаті команда програла досить багато, але завжди трималася в групі лідерів і завершила сезон на четвертому місці. Найкращим відрізком по ходу турніру для італійського клубу стали шість перемог поспіль на початку другого кола регулярного сезону.

У плей-оф команда натужно пройшла мюнхенську «Баварію», також як і «Ефес», ледь не розгубивши перевагу в дві перемоги, а в останньому матчі серії дозволивши німецькому клубу, повернуться в гру після дуже великого відставання. Вирішальний внесок у перемогу «Мілана» в п'ятій грі вніс Шавон Шилдс, який набрав 34 очки і закінчив гру з показником рейтингу ефективності в 41 бал.

Склад у італійського клубу достатньо досвідчений, за середнім віком гравців «Мілан» знаходиться на перших позиціях в Євролізі. Майже всі гравці з числа лідерів клубу є зрілими майстрами, які вже все і всім довели. Кайл Хайнс, Серхіо Родрігес, Луїджі Датоме, Малькольм Ділейні досить статусні гравці, які зуміли виграти за свою кар'єру не один індивідуальний титул і командний трофей. А що коли таким складом керує один з кращих тренерів Європи? Звичайно, Етторе Мессіна здав за останні роки, але продовжує залишатися одним з топових фахівців на континенті. І нинішній сильний «Мілан» на дуже велику частку є його заслугою.

Італійському клубу цілком під силу виграти Фінал чотирьох. Ключовою для «Мілана» бачиться півфінальна гра з «Барселоною». Якщо «хитрий лис» Мессіна зуміє тактично здивувати свого сильного, але ще дуже молодого і «гарячого» візаві в особі Шарунаса Ясікявічуса, а гравці не підведуть нормальним відсотком реалізації і невеликим числом втрат, то шлях до титулу буде відкритий.

ЦСКА (Росія)

Регулярний чемпіонат: 2-е місце, 24 перемоги - 10 поразок
Плей-оф: перемога в серії з «Фенербахче» - 3:0
Ключові гравці: Вілл Клайберн (США), Торніке Шенгелія (Грузія), Йоханнес Фойгтманн (Німеччина), Деніел Хеккетт (Італія/США), Іффе Лундберг (Данія)
Тренер: Дімітріс Ітудіс (Греція)

Шанси на підсумкову перемогу: 20%

Getty Images/Global Images Ukraine

Перед стартом нинішнього сезону ЦСКА провів грандіозну закупівлю зірок. Склад команди поповнили один із найкращих центрових Європи Нікола Мілутінов, грузинський бігмен Торніке Шенгелія, був перепідписаний на трирічний контракт захисник Майк Джеймс.

За перші 17 турів команда виграла 14 разів, але далі щось пішло не так. Серйозно зламався Нікола Мілутінов, так і не розкрив всього свого потенціалу Торніке Шенгелія, а Майк Джеймс і зовсім став токсичною фігурою в клубі. Американець скандалив, бився з одноклубниками і за численними інсайдами навіть посилав за далекою адресою головного тренера. В результаті Майка Джеймса відсторонили від команди і відпустили дограти сезон в НБА. ЦСКА все-таки фінішував на другому місці, але колишнього запасу міцності у клубу вже не було.

У чвертьфіналі москвичам зробив шикарний подарунок турецький «Фенербахче», а якщо бути точним його гравець Меліх Махмутоглу, який організував перед вирішальними іграми сезону велике турецьке весілля, запросив на нього своїх друзів-одноклубників, а після половина команди і головний тренер заразилися коронавірусом. ЦСКА пройшов знекровлених турків у трьох матчах, але і в них гра команди була далека від своїх кращих зразків.

У складі діючих чемпіонів Євроліги лідером є Вілл Клайберн, який отримав нагороду MVP чвертьфінальної стадії. Американець по ходу сезону відновлювався від невеликих травм і не завжди показував очікувану від нього гру, але зараз веде за собою ЦСКА. Періодично непогану гру демонструє Торніке Шенгелія, але хороші матчі від нього чергуються з досить блідими, а ось Майка Джеймса несподівано непогано замінив данець Іффе Лундберг перекуплений по ходу сезону з польської «Зеленої Гури».

Мабуть, вперше за останній десяток років ЦСКА входить до Фіналу чотирьох у статусі аутсайдера. Проблем в клубі по ходу сезону було дуже багато і об'єктивно розраховувати на титул москвичам важко. Втім, в минулих сезонах ЦСКА майже завжди був фаворитом і рідко домагався підсумкового успіху, цілком можливо, що такий статус буде їм навіть на руку.

***

У перший раз за останні сезони Фінал чотирьох буде проходити без явного фаворита, і передбачити переможця дуже важко. Хоча, його складно передбачити завжди, адже зібратися на дві вирішальні гри може будь-яка команда. Тим більше, якщо мова йде про такі сильні колективи, як учасники нинішньої четвірки. Так що всі шанувальники помаранчевого м'яча вправі очікувати дуже цікавого вік-енду і баскетболу вищої європейської якості.

Євроліга 2020/2021. Фінал чотирьох

28 травня

19.00 «ЦСКА» (Росія) - «Ефес» (Туреччина) (пряма трансляція на каналі Setanta Sport +)
22.00 «Барселона» (Іспанія) - «Мілан» (Італія) (пряма трансляція на каналі Setanta Sport +)

30 травня

19.00 Матч за 3-е місце
21.30 Фінал (пряма трансляція на каналі Setanta Sport)

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стали відомі всі півфіналістки престижного турніру в Мадриді
Теніс | 01 травня 2024, 22:26 2
Стали відомі всі півфіналістки престижного турніру в Мадриді

Єлена Рибакіна виграла у Юлії Путінцевої, Аріна Соболенко обіграла Мірру Андрєєву

Боруссія Дортмунд – ПСЖ. Прогноз і анонс на матч 1/2 фіналу Ліги чемпіонів
Футбол | 01 травня 2024, 20:34 1
Боруссія Дортмунд – ПСЖ. Прогноз і анонс на матч 1/2 фіналу Ліги чемпіонів

Sport.ua разом із GGBET анонсує цікавий поєдинок

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
manticora90
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил