Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 07 листопада 2021, 14:17
7672
0

Лікнеп. Феномен PUBG. Модифікація, що змінила індустрію відеоігор

Розповідаємо про найвідомішу «Королівську битву»

| Оновлено 07 листопада 2021, 14:17
7672
0
Лікнеп. Феномен PUBG. Модифікація, що змінила індустрію відеоігор
NewsBeezer.com

В рамках спецпроекту Sport.ua і Parimatch говоримо про одну з найпопулярніших і найвпливовіших киберспортівних дисциплін сучасності - PlayerUnknown's Battlegrounds.

Більшість знакових ігор в історії кіберспорту походять з фанатських модифікацій. Counter-Strike вийшла з моду до Half Life, Dota 2 виникла з окремої карти в Warcraft 3. Dota 2 породила окремий жанр кіберспорту - MOBA, пік популярності якого був у середині «десятих» років. Зараз у світовому кіберспорті виникла ера Battle Royale (Королівська битва). Родоначальником такого жанру по праву вважається PUBG. Що ховається за цією абревіатурою і в чому популярність «Паб Джі», поговоримо в нашому матеріалі.

PlayerUnknown's Battlegrounds або просто PUBG є багатокористувацькою грою в жанрі королівської битви. Гра безпосередньо пов'язана з її розробником Бренданом Гріном, який має нікнейм PlayerUnknown. Він створював різні модифікації до ігор. На початку 2010-их років популярності почав набирати хардкорний шутер ArmA 2. Спочатку в «армі» з'явився мод DayZ, який додав в здоровий образ шутер хардкорний зомбі-режим. Він швидко здобув популярність в мережі. Грін пізніше додав до цього моду свою модифікацію і назвав її DayZ: Battle Royale. Сам концепт королівської битви він підгледів у масовій культурі - романі Косюна Такамі «Королівська битва» і франшизі, заснованій на книгах Сюзанни Коллінз «Голодні ігри».

PUBG

Концепція королівської битви проста - певна кількість гравців висаджуються на острів, на якому розкидано зброю, амуніцію і транспорт. Є й безпечна зона, яка постійно звужується (до тих пір, поки в живих не залишиться тільки 1), і щоб вижити - потрібно завжди в ній перебувати. Суміш жанрів - шутера і виживання і стало справжнім проривом в індустрії. Грін, заручившись підтримкою видавця Bluehole, на основі цього моду створив повноцінну гру PlayerUnknown's Battlegrounds. Вийшовши в 2017-му році в ранньому доступі в Steam, PUBG відразу очолила рейтинг. Перший мільйон копій було продано всього за тиждень, п'ять мільйонів - за місяць. А в січні 2018 року піковий онлайн становив 3 мільйони осіб.

Steam Chars. Рекорд пікового онлайну PUBG

PUBG – новий виток в індустрії

PUBG породила бум ігор жанру Battle Royale. Успіх гри Брендана Гріна вирішили повторити конкуренти і до кінця 2017 починають з'являтися багато інших проектів, цього ж жанру. Головним конкурентом є - Fortnite. Гра від Epic Games спочатку мала інший формат - мікс пісочниці в дусі Minecraft і зомбі-шутера Left 4 Dead. Компанія розробила свій режим Save The World, але він не викликав популярності. У 2017-му році на всю «гримів» PUBG і розробники Fortnite вирішили додати в свою гру режим королівської битви. У підсумку, за короткий проміжок часу, Fortnite став однією з найпопулярніших ігор світу.

Відзначимо, що дві гри мають один движок - Unreal Engine 4. А видавець PUBG в 2018-му році навіть почав судитися з Epic Games, звинувачуючи конкурента в плагіаті. Пізніше сторони припинили суперечки та кожен зайняв свою нішу на ринку королівських битв. Якщо Fortnite - барвиста, мультяшна гра з упором на будівництво, то PUBG - проект з реалістичною графікою і геймплеєм, орієнтований на більш хардкорну аудиторію.

Далі на ринку з'являються інші проекти жанру королівської битви - Apex Legends, ARK: Survival of the Fittest. Свій режим Battle Royale ввели навіть в CS:GO. Потужно в цей жанр увійшла Activision Blizzard. У 2020-му році виходить Call of Duty: Warzone, яка за 13 місяців залучила понад 100 млн гравців.

Раніше ми писали про феномен мобільних кіберспортивних дисциплін.

З такою конкуренцією PUBG важко справлятися. Щоб залишатися актуальними, розробники виходять на ринок мобільних ігор. У 2018-му році на iOS і Android виходить PUBG Mobile, яка стає повноцінною Battle Royale-грою в портативному форматі. Особливою популярністю, мобільний PUBG користується в Китаї. Уже в 2019-му році PUBG Mobile згенерувала 158 млн доларів прибутку (в 5 разів більше, ніж у 2018-му році). При чому більше 50% від цієї суми склали внутрішньоігрові покупки китайських геймерів. В Індії гра також дуже популярна, проте в 2020-му році була заблокована владою країни. В 2021-му році очікується повернення PUBG Mobile в країні під назвою Battlegrounds Mobile India.

Відзначимо, що компанія Parimatch приділяє багато уваги розвитку кіберспорту і є невід'ємною його частиною. Глобальні партнер Parimatch - кіберспортивного організація Virtus.pro має свій склад з PUBG. Також бренд-амбасадором компанії є дворазовий кращий гравець світу з CS:GO Марсело coldzera Давид.

Читайте також: Лікнеп. Як перейти від любителя до професіонала в кіберспорті?

З PUBG регулярно проходять масштабні турніри з великим призовим фондом. У березні фінішував глобальний турнір PUBG Global Invitational.S з призовим фондом в розмірі 3,5 мільйона доларів. Як повідомляє Esports Earnings, всього з 2017-го року було проведено 323 турніри з PUBG із загальним призовим фондом в розмірі 25 мільйонів доларів. Причому це відноситься тільки до PC і консольних версій гри. PUBG Mobile, що стрімко набирає популярність, вже займає 14-е місце з призовим фондом в 11 мільйонів доларів. Таким чином, можна очікувати і подальше зростання не тільки PlayerUnknown's Battlegrounds, а й інших видів королівських битв. Світ кіберспорту яскравий і різноманітний, кожному любителю знайдеться своя дисципліна.

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.