Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

УХЛ
| Оновлено 13 квітня 2021, 04:40
5882
10

Генеральний директор УХЛ: «Де взяти 110 українських хокеїстів на матчі?»

Сергій Варламов розповів про фінал плей-оф УХЛ і конфлікт з ФХУ

| Оновлено 13 квітня 2021, 04:40
5882
10
Генеральний директор УХЛ: «Де взяти 110 українських хокеїстів на матчі?»
uhl.ua

Цей тиждень дасть старт фінальній серії плей-оф п'ятого сезону Української хокейної ліги. Втретє в історії чемпіонатів України за перемогу зійдуться команди київського ХК «Сокола» і донецького ХК «Донбас». Ми поспілкувалися з генеральним директором УХЛ, екс-нападником збірної України з досвідом виступів у НХЛ і КХЛ, Сергієм Варламовим про старт фіналу чемпіонату.

Також генеральний директор УХЛ торкнувся деяких тез з недавнього інтерв'ю президента Федерації хокею України Георгія Зубка з приводу ліміту на легіонерів.

- Попереду старт фінальної серії. У ній зійдуться донецький «Донбас» і київський «Сокіл». Як йдуть приготування до фіналу, чого чекаєте від нього?

- Підготовка до відповідальних матчів - це завжди хвилююча подія, яка відбирає багато сил і енергії. Зараз клуби-фіналісти та Ліга посилено працюють над тим, щоб провести найкращий фінал кращого сезону в історії чемпіонатів України.

- Яким вам бачиться результат фінальної серії? Ваш прогноз?

- Фіналісти - це найсильніші команди сезону, адже не дарма саме вони опинилися у вирішальній серії. Я не раз говорив, що плей-оф - це зовсім інший хокей. Перемога «Сокола» над «Кременчуком» в півфіналі довела це. У нас буде новий чемпіон країни. Мені здається, що «Донбас» все-таки є фаворитом. Але, звичайно ж, відроджений «Сокіл» дасть бій. У Києві також скучили за чемпіонським титулом.

- Те, що відбувається зараз навколо чемпіонату України - чемпіонату Української хокейної ліги, зокрема гострі висловлювання президента Федерації хокею України Георгія Зубка, не відволікає?

- Ми зараз зайняті справою, ми проводимо фінал чемпіонату України. Хотілося б на всі питання відповідати після завершення плей-оф. Звичайно, дуже неприємно чути багато речей з боку ФХУ.

- Ви грали за збірну України, грали в найкращих лігах світу, зараз не перший рік працюєте в УХЛ і займаєтеся проведенням українського чемпіонату - і тут вам кажуть, що він «антиукраїнський».

- Я щиро здивований цим визначенням. Нас ще й ворогами назвали. Натякнули на це. П'ять сезонів Українська хокейна ліга проводить чемпіонат України. За сезон у нас задіяно більше 120-ти українських хокеїстів. Так, легіонери присутні - їх було більше ста осіб. Але, наприклад, в найкращій лізі світу - НХЛ - немає ліміту на легіонерів. Та й статут Міжнародної федерації не має на увазі ніяких заборон. Зараз, давлячи на патріотизм, Федерація, відверто кажучи, намагається приховати свою повну бездіяльність. Ми підняли за 5 років з колін український хокей, ми несемо всі витрати за організацію одноосібно всі 5 років. Допомоги від ФХУ не було - ні фінансової, ні організаційної. Все, що зараз досягнуто: сайт, соцмережі, трансляції, нові клуби, оргструктура - це все зробила Ліга. Так де 5 років була Федерація і куди інвестувала гроші?

- Чому питання про ліміт піднімається, якщо він і так прописаний в регламенті чемпіонату?

- Згідно з чинним регламентом, на окремо взятий матч команда може заявити не більш 13-ти польових гравців-легіонерів. Обов'язково в заявці на гру повинен бути присутнім український голкіпер. Насправді, Ліга ще в минулому році обговорювала зменшення кількості легіонерів в чемпіонаті. Але нам катастрофічно не вистачає гравців. На рівні дитячого та юнацького хокею, якими за визначенням зобов'язана займатися Федерація, все практично знищено. Де взяти українських гравців, якщо за останні роки не провели жодного нормально молодіжного чемпіонату? У нас не існує нормальної моделі переходу з дитячого хокею в дорослий. Найстарші по віку юніори закінчують грати свої чемпіонати в 3-4 команди по 12 осіб. Ось це і є результат і показник роботи ФХУ. Хто повинен грати в професійних клубах? Про це ніхто не подумав.

- Про яку кількість легіонерів на команду йдеться у вашої стратегії?

- Ми говорили про зменшення кількості легіонерів до 10-11 для заявки команди на матч. Але навіть ці цифри викликають питання. Якщо в наступному сезоні у нас буде 10 клубів, то звідки взяти тих же 110 українських хокеїстів тільки для заявки на гру? Адже вже зараз в заявках клубів близько 50-ти молодих і зовсім юних хокеїстів. Про це чиновники Федерації не подумали.

- Георгій Зубко заявив, що в Україні є 150-200 гравців хорошого рівня.

- Я хотів би побачити список цих прізвищ... Зараз просто вийде так, що клубам доведеться забрати всіх молодих гравців з ринку. А якщо президент ФХУ не знає скільки, грубо кажучи, є «живих» хокеїстів в Україні, а не в паперових звітах, тоді шкода. Зараз Українська хокейна ліга - це єдина реально працююча хокейна організація в Україні. І зараз є ризик зруйнувати і її. Ми за 5 років побудували імідж Української ліги в Європі. І якщо 4-5 років тому сюди навіть їхати ніхто і розмовляти не хотів, то зараз присутні титуловані легіонери. Виникає питання - чиновники хоч раз у своєму житті підписували контракти? Вели переговори? Я думаю, що ні, тому що знали б, наскільки важливі легіонери для підняття рівня і якості наших українських гравців.

- Чи знаходиться чемпіонат України під загрозою в майбутньому?

- Думаю що так. Дорослий чемпіонат ФХУ може знищити, молодіжного - немає. Жіночий чемпіонат - це фікція, три матчі за три дні. Ми можемо згадати чемпіонат 2015 року, коли його востаннє проводила Федерація хокею України. У турнірі брали участь 4 команди, провели його за півтора місяці, всього було зіграно 32 матчі! А зараз у нас одна команда в регулярному чемпіонаті проводить 42 поєдинки. Також у Федерації є ідея збирати гравців до національної збірної в травні і серпні. Я, як колишній гравець, не розумію, навіщо. Це смішно. Ми не готуємося до жодних турнірів, гравці після сезону в УХЛ або вже давно відпочивають, або будуть максимально втомленими після фіналу. Влітку точно не буде ніякого турніру - до чого ми хочемо їх готувати? Тим часом, зарплати хокеїстам платять в клубах. А якщо людина отримає травму? Гравець буде застрахований? Питань дуже багато. Зараз ми можемо вбити український хокей: не буде Ліги - не буде чемпіонату. Поки головними ворогами українського хокею мені здаються саме люди з Федерації. Сподіваюся, що здоровий глузд візьме гору над відвертою нісенітницею. Ми, в будь-якому випадку, будемо йти своїм шляхом і будемо розвивати український хокей.

Оцініть матеріал
(59)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Kle
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Kle
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Владимир Копяк
Главная причина всех раздоров между федерациями и лигами - это деньги. Я понимаю президента федерации,он как бы самый главный,а прав никаких, ну,разве что, бесплатно пропустят на гру, могут пригласить на награждение победителей....А деньги-то крутятся в Лиге! И это не только так в хоккее, почти во всех игровых видах спорта. Но там как то, с грехом пополам, договариваются. Но такое противостояние,как изложено в материале, может привести к тому,что украинский хоккей снова уйдет в небытие.... Может сейчас и не стоит поднимать вопрос о легионерах,когда в Украине нет основания пирамиды - дети,юноши, ДЮСШ, ХК, чемпионаты и Кубки Украины. Вот когда будет такая развитая структура,тогда можно и отказываться от засилья легионеров. А сейчас это "веяние" не актуально, по крайней мере,лет эдак на 5-8....
Андрій Полоз
Навіть якщо ФХУ не дасть дозвіл на проведення чемпіонату УХЛ, то і що? Хай спробують організувати свій чемпіонат, нашкребуть 2-3 команди, а ви проводьте свій чемпіонат УХЛ. Навіть якщо чемпіон не зможе грати в Європі, то все-рівно потрібно проводити свій чемпіонат УХЛ. А федерація нашкребе 2-3 клуби і побачить як до неї ставляться і попуститься... Зрозуміє хто є хто у хокеї.
StasBrd
Уявіть, ким треба бути, аби підтримували Борю Конті, а не тебе )
А так при ФХУ збірна без всяких легіонерів за 15-20 років із учасника Олімпіади та елітного дивізіону ЧС (10-12 в світі) перетворилась на збірну, яка бореться за виживання в 3-му дивізіоні та яку виносять Польща, Японія та Румунія.
Tеllur
"Где взять украинских игроков, если за последние годы не провели ни одного нормально молодежного чемпионата?"
И на этом можно распускать чемпионат СНГ. Ведь кроме беларусов и россиян сюда больше никого не заманить.
Чей Сокол против чьего Донбасса?
Vetal
Текие статьи появляются когда происходит дерибан. ДАЙ БОГ ЧТОБЫ Я ОШИБАЛСЯ Х0ККЕЙ НАШ ВЫЖИЛ!
yatsiykvova
Нас 45млн (хоча не всі хокеїсти) , а легів поступово зменшувати потрібно
tima fialko
Проводити більше дитячо-молодіжних турнірів,чемпіонатів і торгувати зірками,щоб заробити грошей на повноцінний хокей в країні,що ще робити,коли спонсорів нема.