Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

УХЛ
| Оновлено 12 травня 2021, 18:47
6553
4

Трон захитався. Як Сокіл вдруге побив чемпіонів на їхньому льоду

Репортаж кореспондента Sport.ua із Кременчука

| Оновлено 12 травня 2021, 18:47
6553
4
Трон захитався. Як Сокіл вдруге побив чемпіонів на їхньому льоду
Фото Івана Вербицького

Київський «Сокіл» зробив заявку на фінал. Команда Олега Шафаренка доволі несподівано виграла обидва стартових поєдинки півфінальної серії до чотирьох перемог в Українській хокейній лізі. При цьому обидва матчі столичні хокеїсти виграли на льоду суперників, наразі ще чинних чемпіонів України, клубу «Кременчук». Такий результат теоретично можна було передбачити з урахуванням, що в регулярному чемпіонаті суперники виграли одне в одного по три поєдинки. Проте остання зустріч «регулярки» завершилася приголомшливою виїзною перемогою «Кременчука» над «Соколом» з рахунком 8:1.

«Думаю, та поразка допомогла нам ліпше налаштуватися на плей-оф загалом і на протистояння з «Кременчуком» зокрема, - вважає нападник «Сокола» Богдан Ступак. – Ця невдача спустила нас із небес на землю. Після того матчу ми кілька днів відпочили, потім зібралися, подумали і вирішили, як будемо грати далі». 

Обидва півфінальних матчі на арені «Айсберг» «Сокіл» виграв з мінімальною перевагою. Але ці перемоги відрізняються одна від одної разюче. У стартовому поєдинку серії «Сокіл» виграв з рахунком 2:1 завдяки шайбам у другому періоді. Цього разу кияни приголомшили суперника швидкими голами, ривком 0:4, а потім ледь не розгубили цю перевагу.

Варто зазначити, що перед другим матчем Олег Шафаренко вніс певні зміни до складу. Поза заявкою опинилися два російських легіонери – оборонець першої ланки Ілля Олендаренко та нападник другої ланки Алєксандр Павленко. «Я здоровий, просто ротація, не потрапив до складу», - пояснює Олендаренко, який дивився матч з-під майданчика.

«Хто грає ліпше – у склад потрапляє, хто гірше – відпочиває», - тренер «Сокола» пояснює свої рішення виключно прагматичними міркуваннями.

Цікаво, що в плей-оф у «Сокола» викристалізувалася нова ударна ланка. В третій грі поспіль кияни відкривають рахунок зусиллями зв’язки Андрєй Смирнов – Умед Гільманов. При цьому в двох попередніх поєдинках голами відзначався Смирнов, а Гільманов був асистентом. На цей раз дует помінявся ролями. Щоправда, в другому ж періоді Андрєй з передачі Умеда теж закинув.

«Смирнов і Гільманов непогано розуміють один одного, - коментує Шафаренко. – Добре, що в них почало виходити грати результативно».

А ось найкращий бомбардир «Сокола» в регулярному чемпіонаті Антон Рубан, пропустивши два перших поєдинки плей-оф проти «Маріуполя» через підвищену температуру, ніяк не може набрати звичної ходи. Асистувавши на десятій хвилині Андрієві Міхнову, в цій зустрічі Антон нарешті набрав свої перші очки в плей-оф.

Після того ж, як з інтервалом у 37 секунд «Сокіл» у другому періоді закинув дві шайби і повів 4:0, «Кременчук» виглядав приреченим. І навіть відіграна Віктором Тютченком у другій 20-хвилинці одна шайба, здавалося б, кардинально картини не змінювала. Однак «Кременчук» на початку третього періоду показав, що досвідом його гравців у таких поєдинках нехтувати не можна. Після шайб Давида Григоряна і Дмітря Орлова перевага гостей стала мінімальною.

«Я не можу розписуватися за всіх гравців нашої команди, що вони за рахунку 4:0 повірили в перемогу, але особисто в мене враження, що ця гра – наша, з’явилося, - каже Богдан Ступак. – Але це плей-оф, де треба грати до останньої секунди. І навіть бути готовим догравати після сирени. Вигравши перший матч серії, сьогодні ми діяли не розкутіше, а просто виконали те, що вимагав тренер. Звідси й результат. Але вартувало на початку третього періоду трохи розслабитися, як відразу настала розплата. В ідеалі треба постійно грати так, як у перших двох періодах».

Врешті, саме Ступаку судилося закинути шайбу, яка в цій зустрічі стала вирішальною. При цьому кидок Богдана зліва у дальній кут не назвеш якимось неймовірним. Воротар Микита Гордюшин, який після четвертого голу у ворота «Кременчука» замінив В’ячеслава Новицького, м’яко кажучи, не врятував свою команду.

«Не буду приховувати: закинути мені пощастило, - визнає Ступак. – Вийшов трохи футбольний гол. Завдяки рикошету шайба трохи перелетіла через воротаря, він не бачив траєкторії польоту. Добре, що так сталося. Всі ми розуміли, що в разі, якщо випустимо з рук перемогу після того, як вели в матчі 4:0, це може бути катастрофа для серії загалом. Тому всі хлопці зібралися і гри не віддали».

П’ята шайба трохи остудила запал «Кременчука» і навпаки надала впевненості на заключний відрізок основного часу «Соколові». Проте легкого життя кияни, одначе, не мали. «Кременчук», замінивши воротаря на шостого польового гравця, за 41 секунду до сирени скоротив відставання до мінімуму і сподівався створити ще одне диво. Однак у вирішальні миті кияни, перевівши гру в зону суперника і не давши опонентові змоги знову зняти воротаря, відіграли вельми майстерно. Цей відрізок теж продемонстрував, що перемога «Сокола» - цілком заслужена.

«Дві наших перемоги ще ні про що не говорять, - вважає Олег Шафаренко. – «Кременчук» - добротна, хороша команда, яка сьогодні показала, що здатна боротися навіть за рахунку 0:4. То за умови, що «Сокіл», маючи велику перевагу, не зупинився. Ми вчимося грати в плей-оф. 90 відсотків наших гравців не мають досвіду таких матчів».

Таким чином, після двох виїзних перемог «Сокіл» може закріпити перевагу чи взагалі завершити серію в двох домашніх зустрічах, найближча з яких відбудеться у понеділок, 5 квітня. Щоправда, в рідному спорткомплексі АТЕК «Сокіл» почуватиметься не настільки комфортно, як у гостях. Річ у тім, що через карантинні обмеження матчі у Києві відбуватимуться без глядачів. Тоді як на обох кременчуцьких поєдинках киян підтримували по понад два десятки фанатів, які вболівали за команду настільки завзято, що могло скластися враження, немов вдома грає «Сокіл».

«Дуже вдячні нашим уболівальникам, вони приїжджають на всі ті матчі, на які пускають глядачів, - говорить Богдан Ступак. – Наші фанати завжди з нами. Для нас це додатковий стимул – перемагати і радувати наших прихильників. За порожніх трибун грати важко, а буває навіть нудно. Вболівальники створюють особливу атмосферу».

«Звичайно, з глядачами грати цікавіше, - додає Олег Шафаренко. – Хлопці відчувають, що їх підтримують, бачать біло-блакитні стяги. Це додає сил. Безумовно, ми б хотіли, щоб у Києві підтримка була такою ж палкою. Але такі реалії нинішнього життя. Будемо боротися при порожніх трибунах».

«Кременчук» - «Сокіл» (Київ) – 4:5 (0:2, 1:2, 3:1)

Рахунок у серії – 0:2

Шайби: 0:1 – Гільманов (Андрєй Смирнов, Німенко), 05:23. 0:2 – Андрій Міхнов (Антон Рубан, Єгор Кузьменко), 09:23. 0:3 – Андрєй Смирнов (Німенко, Гільманов, - більш.), 25:27. 0:4 – Ярослав Панченко (Денис Гончаренко, Малетін), 26:04. 1:4 – Тютченко (Григорян, Ілля Смирнов), 33:59. 2:4 – Григорян, 42:16. 3:4 – Дмітрій Орлов (Артем Дубінін), 43:01. 3:5 – Ступак (Денис Гончаренко, Ярослав Панченко), 47:10. 4:5 – Алєксандр Коробов (Дмітрій Орлов, Толстушко), 59:19

«Кременчук»: В’ячеслав Новицький (Гордюшин, 26:04); Алєксандр Яковлєв – Варава, Олександр Александров – Григорян, Хришпенц – Бойових, Грицьких – Толстушко; Алєксандр Коробов – Артем Дубінін – Денискін, Ніколай Кисельов – Серанов – Ілля Смирнов, Дмітрій Созонов – Пукс – Дмітрій Орлов, Тимофій Савицький – Тимур Гриценко – Тютченко. Тренер – Олександр Савицький

«Сокіл»: Георгій Дубровський; Владислав Лисенко – Голубич, Чолач – Алєксєй Платонов, Велерій Белинський – Андрейків, Сисак; Антон Рубан – Єгор Кузьменко – Андрій Міхнов, Ступак – Єгор Курбатов – Фелікс Морозов, Гільманов – Андрєй Смирнов – Німенко, Денис Гончаренко – Ярослав Панченко – Малетін, Михайло Сімчук. Тренер – Олег Шафаренко

2 квітня. Кременчук. Арена «Айсберг». 500 глядачів

Іван ВЕРБИЦЬКИЙ, фото автора

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«У нас реально є проблеми». Тренер Жирони стурбований відходом гравців
Футбол | 07 травня 2024, 18:48 2
«У нас реально є проблеми». Тренер Жирони стурбований відходом гравців

Мічел побоюється, що команду залишить велика кількість провідних футболістів

На якому місці Ребров? Рейтинг тренерів збірних, які зіграють на Євро-2024
Футбол | 07 травня 2024, 22:45 5
На якому місці Ребров? Рейтинг тренерів збірних, які зіграють на Євро-2024

Наставник національної команди України посідає 19-те місце, лідер – Дідьє Дешам

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vitaliy Fedorchuk
Красавцы!
zelcman-narkoman
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Владимир Копяк
Я не понимаю, почему печатают составв обеих команд, но нет фимилий арбитров, которые тоже участники игры.Или они чем то провенились перед редакторами сайта?
Oliynuk_sport
100 відсоткова заявка на фінал, але наступний крок буще дуже важкий. Сокіл взяв реванш за 1:8. Дві прагматичні перемоги. Сокіл втримав перевагу і заслужено переміг Кременчуг. Треба боротися далі, удачі в Києві.