Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 02 серпня 2023, 16:16
26822
43

Де вони зараз? Зірки Динамо, яке розбило Евертон у 1/8 фіналу Ліги Європи

Згадуємо героїв чудового матчу команди Реброва, який відбувся 19 березня 2015 року

| Оновлено 02 серпня 2023, 16:16
26822
43
Де вони зараз? Зірки Динамо, яке розбило Евертон у 1/8 фіналу Ліги Європи
ФК Динамо Київ

Після домашньої поразки від «Вільярреала» (0:2) в 1/8 фіналу нинішнього розіграшу Ліги Європи, мало хто з уболівальників вірить в прохід «Динамо» в наступний раунд турніру. Втім, футбол за те і люблять, що часто він дає привід для абсолютно несподіваної радості. Шість років тому «біло-сині» в першому поєдинку цієї ж стадії Ліги Європи на виїзді програли «Евертону» (1:2), після чого в рідних стінах видали чи не найкращий свій поєдинок в єврокубках після завершення ери Лобановського.

19 березня 2015 року «Динамо» на НСК «Олімпійський» розбило «ірисок» з рахунком 5:2, впевнено вибравшись в чвертьфінал Ліги Європи. У бажанні надихнути нинішніх гравців київської команди, а також підбадьорити вболівальників «Динамо» напередодні матчу-відповіді з «Вільярреалом», згадаємо зірок і героїв того складу «біло-синіх», який здобував феноменальний результат в матчі-відповіді проти «Евертона», а також поговоримо про те, як склалася їхня кар'єра згодом.

Воротар - Олександр ШОВКОВСЬКИЙ

Основним воротарем «Динамо» в тому розіграші єврокубків був досвідчений Олександр Шовковський. Він провів відмінний матч в Києві проти «Евертона», але в декількох випадках кіпера вчасно підстраховував каркас воріт, що не дав додаткової можливості забити Россу Барклі, який двічі завдавав фантастичні за силою удари в бік воріт «Динамо».

Гравцем столичного гранда Шовковський залишався до грудня 2016 року, після чого прийняв остаточне рішення завершити кар'єру футболіста. На даний момент екс-кіпер «біло-синіх» є одним з помічників Андрія Шевченка в тренерському штабі національної збірної України, якій влітку належить зіграти у фінальній частині Євро-2020.

Правий захисник - Данило СИЛВА

Данило Силва став одним з небагатьох бразильських легіонерів в історії «Динамо», якому вдалося чудово вписатися в команду, і бути для неї ключовим футболістом протягом декількох сезонів поспіль. У 2015-му Силва провів 10 матчів за «біло-синіх» в Лізі Європи, а також 25 поєдинків - в українській Прем'єр-лізі, де відзначився відразу 8 гольовими передачами.

У квітні 2017 року Данило Силва покинув Україну і повернувся в «Інтернасьонал», з якого і переїжджав в «Динамо» влітку 2010-го. Згодом пограв в США за «Лос-Анджелес», а в кінці минулого сезону МЛС оголосив про завершення кар'єри. У лютому нинішнього року Данило Силва повернувся в «Динамо», але вже на адміністративну посаду, ставши міжнародним представником київського клубу.

Центральний захисник - Євген ХАЧЕРІДІ

Час в київському «Динамо» був золотим періодом кар'єри для Євгена Хачеріді. У Києві цей захисник заявив про себе на повний голос на міжнародній арені, але там же він з часом і почав розставляти «капкани» для себе самого. Останній фактор вилився у від'їзд зі столичного клубу і переїзд в грецький ПАОК на правах вільного агента.

У Греції Хачеріді відіграв лише один сезон, а потім півроку залишався на роздоріжжі, поки не отримав можливість пограти в Білорусі за «Динамо-Брест». Але й там кар'єра у Євгена не склалася. З кінця січня нинішнього року 33-річний Хачеріді перебуває в статусі вільного агента, який отримав після розірвання контракту з брестським клубом, де пішли на значне урізання бюджету.

Центральний захисник - Александар ДРАГОВИЧ

Австрійський легіонер прийшов в «Динамо» у часи, коли київський клуб міг дозволити собі витрачати пристойні гроші на трансферному ринку. Влітку 2013 року «біло-сині» заплатили «Базелю» за Драговича 10 мільйонів євро, і Александар кілька років незмінно входив до когорти кращих центрбеків УПЛ. У матчі-відповіді проти «Евертона» австрієць відіграв повний матч, отримавши жовту картку.

Стан «Динамо» Драгович покинув влітку 2016 року, коли кияни отримали вигідну пропозицію від «Байєра» на 21 мільйон євро. З тих пір австрієць виступає за клуб з Леверкузена, але не має там статусу важливого футболіста першої команди, а переважно використовується в ротації. Минулої осені в ЗМІ потрапляли чутки про бажання Ігоря Суркіса повернути Драговича в «Динамо», але згодом вони не знайшли свого підтвердження, і, швидше за все, влітку Александар після закінчення контракту з «Байєром» на правах вільного агента перейде в клуб з етнічної батьківщини - сербську «Црвену Звезду».

Лівий захисник - Віторіну АНТУНЕШ

Португалець Антунеш прийшов в «Динамо» як раз в зимове трансферне вікно 2015 року. За його перехід «біло-сині» заплатили «Малазі» 6 мільйонів євро, і Віторіну показав, що володіє необхідними якостями та характеристиками для успішного виступу в стані київської команди. Зокрема, у матчі-відповіді проти «Евертона» Антунеш провів на полі 90 хвилин, отримав жовту картку, але запам'ятався не цим, а феноменальним голом на 76-й хвилині, який фактично поставив хрест на надіях «ірисок» пройти в наступний раунд.

Влітку 2017 року «Динамо» відпустило Антунеша в оренду в «Хетафе», а через рік іспанський клуб викупив португальця за 2,5 мільйони євро. Нині 33-річний Антунеш є гравцем лісабонського «Спортінга», куди перейшов влітку 2020-го вільним агентом, і переважно використовується в системі ротації. Примітно, що з «зелено-білими» Віторіну нині дуже близький до того, щоб здобути чемпіонство в Португалії, яка не підкорялося «Спортінгу» з уже дуже далекого 2002 року.

Центральний півзахисник - Сергій РИБАЛКА

У команді Сергія Реброва Рибалка був одним з важливих футболістів в центральній зоні, а сезон-2014/15 став для хавбека першим після повернення з оренди в чеському «Словані». Тренерський штаб «Динамо» цінував Рибалку за великий обсяг виконуваної роботи, яким Сергій відзначився і в поєдинку з «Евертоном», провівши на полі всі 90 хвилин і заробивши «гірчичник» від рефері за один з фолів.

Пішов з «Динамо» Рибалка восени 2017 року, не зумівши знайти спільну мову з Олександром Хацкевичем, який змінив Реброва на посаді головного тренера киян. Спершу Сергій грав за «Сівасспор» на правах оренди, а потім підписав з цим клубом повноцінний контракт. Восени 2019 року Рибалка отримав важку травму коліна, через яку футболісту навіть довелося призупиняти термін дії трудової угоди з «Сівасспором», і з тих пір півзахисник є перманентним гостем лазарету, не провівши на полі жодного офіційного матчу за останні майже 18 місяців.

Центральний півзахисник - Сергій СИДОРЧУК

Сидорчук перейшов у «Динамо» із запорізького «Металурга» ще на початку 2013 року, але гравцем основного складу «біло-синіх» зумів стати за часів перебування на тренерському містку киян Сергія Реброва. У київському матчі проти «Евертона» Сидорчук провів 64 хвилини, після чого був замінений, однак і цього хавбеку вистачило, щоб допомогти Олегу Гусєву забити четвертий м'яч киян в ворота «ірисок» того вечора.

На даний момент 29-річний Сидорчук залишається єдиним футболістом, що зіграв в основі проти «Евертона» в Києві, який все ще перебуває на контракті в «Динамо». Більш того, нині саме Сергій є капітаном київської команди, користуючись авторитетом у колег і довірою у Мірчі Луческу.

Центральний півзахисник - Мігел ВЕЛОЗУ

Для португальця Велозу сезон-2014/15 був передостаннім в Києві. Гравець з фантастичним потенціалом далеко не завжди бажав відпрацьовувати на полі до останнього, а тому нарікання на рівень його футболу у вболівальників виникали нерідко. Але матч проти «Евертона» в Києві Велозу провів практично зразково. На 37-й хвилині Мігел спершу виграв боротьбу в повітрі, а потім встиг на скидку м’яча від Теодорчика й фантастичним ударом в ліву «дев'ятку» допоміг «Динамо» вже до того моменту забезпечити потрібний для проходу в наступний раунд рахунок на табло.

Влітку 2016 року Велозу на правах вільного агента пішов в «Дженоа», з якого свого часу за 7,5 мільйонів євро і переїжджав до Києва. Нині португальцю вже 34 роки, а останні два сезони він проводить у «Вероні», де є капітаном команди та одним з її лідерів.

Правий вінгер - Андрій ЯРМОЛЕНКО

У 2015 році Андрій Ярмоленко був, мабуть, головною зіркою того складу «Динамо». До нього придивлялися багато європейських клубів, але боси киян не поспішали відпускати свій головний кадровий актив в Європу. Через такі матчі, як проти «Евертона», Ярмоленко зайвий раз доводив, що переріс рівень української Прем'єр-ліги. У воротах «ірисок» Андрій в Києві розписався одним голом, а також асистував Лукашу Теодорчику.

Поїхати з України Ярмоленку вдалося влітку 2017 року, коли дортмундська «Боруссія» погодилася виплатити «Динамо» затребувані 25 мільйонів євро. Уже через рік німці на 5 мільйонів дешевше продали українця в «Вест Хем», де той грає і до цього дня, будучи, за чутками, найбільш високооплачуваним футболістом в стані «молотобійців».

Лівий вінгер - Олег ГУСЄВ

На момент матчів проти «Евертона» Олег Гусєв все ще був одним з ключових гравців «Динамо», забезпечуючи команді істотну результативність і впевненість у веденні гри. У домашньому матчі проти «ірисок» Гусєв відзначився забитим м'ячем з передачі Сидорчука на 56-й хвилині, зробивши рахунок 4:1. Після того гостям довелося ще більше ризикувати, йдучи вперед, що дозволило «Динамо» грати в улюбленій манері на швидких контратаках.

Влітку 2018 року Гусєв завершив кар'єру футболіста, ставши одним з асистентів головного тренера в молодіжному складі «Динамо». Влітку 2020 року, коли наставником першої команди «біло-синіх» був призначений Мірча Луческу, Олег Гусєв отримав посаду помічника румунського тренера, на якій перебуває і донині, забезпечуючи, перш за все, ефективну взаємодію між українськими гравцями команди і головним тренером.

Нападник - Лукаш ТЕОДОРЧИК

Перебування Лукаша Теодорчика в «Динамо» видалося досить неоднозначним. Від форварда, за якого було заплачено 4 мільйони євро, в Україні очікували куди більшої віддачі і результативності, але він забезпечити цього не міг. Втім, в поєдинку з «Евертоном» в Києві поляк відіграв дуже непогано, відзначившись забитим м'ячем і асистом на Велозу.

Влітку 2016 року «Динамо» віддало Теодорчика в оренду «Андерлехту», де той почав демонструвати чудеса результативності (22 м'ячі в 38 матчах чемпіонату Бельгії), що спонукало брюссельців викупити Лукаша у «біло-синіх» за 4,5 мільйони євро. Провівши ще один непоганий сезон в «Андерлехті», влітку 2018 року Теодорчик перейшов в «Удінезе», але в італійській Серії А провалився, забивши лише один м'яч в 30 поєдинках за два роки. У жовтні минулого року перейшов на правах оренди в «Шарлеруа», але й там не проявив себе з кращого боку, змушуючи босів «маленьких зебр» гарненько задуматися над майбутнім поляка, з яким у них контракт до літа наступного року.

P.S. На заміну в Києві виходили Віталій Буяльський, Артем Кравець та Владислав Калітвінцев, з яких тільки перший залишається гравцем «Динамо», другий грає в Туреччині за «Коньяспор», а третій з 2019 року виступає за чернігівську «Десну».

Фото - ФК Динамо Київ

Оцініть матеріал
(137)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Турнірна таблиця УПЛ. Шахтар гарантував собі єврокубки
Футбол | 23 квітня 2024, 06:30 30
Турнірна таблиця УПЛ. Шахтар гарантував собі єврокубки

Гірники можуть вийти напряму до групового раунду Ліги чемпіонів 2024/25

ВІДЕО. Моделювання: гол Ямала у ворота Луніна мав бути зарахований
Футбол | 22 квітня 2024, 17:55 33
ВІДЕО. Моделювання: гол Ямала у ворота Луніна мав бути зарахований

Ідуть палкі суперечки: чи перетнув м'яч лінію воріт на 29-й хвилині

Коментарі 43
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Denmark1107
Шановні, приготуйтесь, зараз оце ЧеМеО - MAks7777⚒, з 1 000 000 000 акком щось лайняче тут почне црати Знову "новий-старий" Акк десь в свино-траншеї винайшло.
Pixelman
О да, присутствовал на том матче, таких эмоций реально не припомню... Вспоминается еще матч Динамо -Боруссия М, киевляне тогда хоть и проиграли, но вышли в группу ЛЧ, но матч запомнился аншлагом и потрясающим модульным шоу... эх, были же времена
Олег Мандрівник
Ну номерной максик и мазохист
RoNIkyo
Бажаю щоб сьогодні хлопці на полі згадали це і гарно виступили!!! Україні дууууже треба очки в залік
Andriy_Bugayov
Коли Динамо розбило ПСЖ 3-0 у чвертьфіналі Кубка УЄФА в 2009, це також було щось неймовірне.
UKRAINE FAN
И не сказать ведь что на этот состав было потрачено огромные деньги. Но игра была
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Igor Avtoigor
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
WladWest
Ролик - какая-то хаотичная нарезка моментов, видимо "креативная" х.з.
Bismuth
Весёлая игра 5:2 получилась. Но тогда были совсем другие и Динамо, и Эвертон.
С нынешним Эвертоном такой номер бы не прошёл,
я так думаю.)
Володимир Кіт
через пару років - склад який вийшов з групи ліги Європи, потім який обіграв колос, а потім і до львівських Карпат..........
Forever_smart
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
MAks7777⚒
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ZAKARPATFAN
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил