Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 16 березня 2021, 05:14
3763
32

В'ячеслав ГРОЗНИЙ: «Вірю в камбеки Динамо і Шахтаря»

Колонка відомого тренера про матчі наших грандів в 1/8 фіналу Ліги Європи

| Оновлено 16 березня 2021, 05:14
3763
32
В'ячеслав ГРОЗНИЙ: «Вірю в камбеки Динамо і Шахтаря»
Getty Images/Global Images Ukraine

Відомий український тренер В'ячеслав Грозний дав оцінку виступу «Динамо» і «Шахтаря» в перших матчах 1/8 фіналу Ліги Європи проти «Вільярреала» (0:2) і «Роми» (0:3), а також оцінив шанси українських клубів на вихід у чвертьфінал.

«Я прогнозував те, що в перших матчах 1/8 фіналу Ліги Європи «Динамо» і «Шахтар» заб'ють і зможуть перемогти. Але наголошу на тому, що я, даючи прогнози, в першу чергу, намагаюся зарядити позитивом всю Україну і футболістів наших команд. Треба показувати, що ми в них віримо. Я як тренер це розумію. А якщо міркувати як уболівальник, то я ніколи не скажу до матчу, що в українських клубів немає шансів. Я завжди вірю в наші клуби на європейській арені. Навіть після цих програшних матчів я скажу, що шанси є завжди. Ми знаємо багато таких прикладів. Найяскравіший - це, коли «Барселона» програла ПСЖ в Парижі 0:4, а вдома перемогла 6:1. Шанси є завжди.

Динамівці грали з «Вільярреалом» дуже організовано і дисципліновано, виконуючи тренерську установку. Це було видно. Кияни грали авантюрно, маючи підходи до воріт суперника і шанси. Якби в першому таймі забив Циганков, напевно, все було б по-іншому в цьому поєдинку. Чи краще працює з м'ячем «жовта субмарина»? Звичайно, краще.  Це іспанська команда. Але подивіться: «Шахтар» працює з м'ячем краще за «Рому». У «гірників» володіння було 69%, але рахунок 0:3. Зараз не контроль м'яча впливає на результат. Так, для мене було дивно, що у «Вільярреала» проходили розрізні передачі між лініями. Це мені не дуже сподобалося. Але динамівцям вдалося повністю нейтралізувати Алькасера. Але була знову проблема на стандартах біля своїх воріт. Ми знову пропустили від центральних захисників. Ті ж помилки були в матчі з «Брюгге». Про це сказав і Мірча Луческу. Він має рацію повністю. З Ван Дейком і Рубеном Діашем такі голи б не забивалися. Але наші молоді хлопці зараз проходять через це все, набираючись досвіду. Не потрібно їм говорити, що ось вони щось не зробили. Коли ти граєш проти топових гравців, вони на частки секунди все швидше роблять. Тут ніхто не винен, тут потрібно розуміти, що просто суперники більш високого класу і у них прекрасний рівень виконавської майстерності.

Getty Images/Global Images Ukraine

Чи можна виграти в Іспанії у «Вільярреала»? Можна, можливо. І потрібно. А що «Динамо» може втратити? Нічого. Можна тільки придбати. «Вільярреал» в чемпіонаті грає не дуже переконливо, вони 13 матчів зіграли внічию. Якби ми забили в Києві з тих створених моментів, незрозуміло, яким був би підсумковий рахунок. Тепер не потрібно думати про рахунок, потрібно підготуватися і зіграти в свою найкращу гру. Головне: потрібно не дати «Вільярреалу» робити передачі між лініями. Також потрібно попрацювати над стандартами. І, на мій погляд, коли ми, динамівці, пробуємо пресингувати, ми суперника караємо. У іспанців є втрати м'яча в опорній зоні, про що я і говорив. Це відбувається у зв'язку з тим, що вони роблять зайві обведення або зайвий дотик. Вони технічні і пробують йти в дриблінг. Якщо «Динамо» гратиме високо і буде високого пресингувати, все вийде. У нас теж хороші захисники, які впораються з атаками «жовтої субмарини». Ми не дамо їм можливості володіти м'ячем і будемо їх пресингувати там. Ми позбавимо їх козиря у вигляді контролю м'яча. Я вірю, що можна обіграти іспанців на їхньому полі.

По «Шахтарю» ситуація інша. І справа не в рахунку. Чомусь матчі другої частини сезону «гірники» грають не так, як це було в групі Ліги чемпіонів. Нема тих кондицій. Чи не спостерігаю такої картини, коли м'яч, наприклад, у Тайсона чи Мораеса і велика група гравців включається. Також пішли розриви між лініями, я не знаю, з чим це пов'язано. Розуміючи, що немає в розташуванні високорослих гравців і що стандарти - це проблема, потрібно відсувати гру від своїх воріт. Потрібно просто грати подалі, щоб не давати можливості супернику заробляти штрафні і кутові. Ми ж програємо все вгорі. А хіба «Рома» цього не знає? Римляни здорово грають на другому поверсі, це їхній козир. Але «Шахтар» набагато краще за «Рому» контролює м'яч. А римляни і не змагалися в цьому з «гірниками». Їх це не особливо цікавило. Їх цікавила гострота в передній лінії.

Мене також цікавить, чому «Шахтар» так діяв в обороні. Ель-Шаараві забив другий м'яч, обігравши легко двох захисників. Я впевнений в тому, що в Києві «Шахтар» зовсім інший матч зіграє. Я був упевнений, що в Римі «Шахтар» виграє, а моменти для голів були. За рахунку 0:1 повинен забивати Мораес, але там воротар здорово зіграв. «Рома» не така суперкоманда, з нею можна грати, тим більше, травмувався Мхітарян, який в цьому сезоні має в активі 9 голів і 9 асистів. Але всі повинні виконувати чорнову роботу, як це було в матчах з «Інтером». Зараз такого немає. Зараз деякі почали тягнути ковдру на себе і недовиконуємо в чорновій роботі. Але тренери краще знають, в чому справа.

Не треба опускати голови. Завжди є шанси. Нова гра - це новий шанс. Забийте відразу і все кардинальним чином зміниться. Чи може «Шахтар» грати в атаку? Може і у них є потенціал. Потрібно тільки обов'язково додати у відборі м'яча і допрацьовувати всім до кінця. Потрібно захисникам навчитися страхувати один одного і підтримувати. У «Шахтаря» хорошого рівня футболісти і вони прекрасно знають, де їм потрібно додавати.

Getty Images/Global Images Ukraine

З позиції тренера на єврокубковій арені я завжди підтримую українські команди, в той же час відзначаючи якісь критичні моменти, про які тренери знають. Я про це говорю, щоб це якось допомогло і їм, і гравцям. Але стандарти у наших воріт складні, що для «Динамо», що для «Шахтаря». Але молодь, коли отримає необхідні навички в матчах проти таких суперників, буде грати, як годинник, також, як і ці суперники.

Наші клуби і так багато зробили, дійшовши до 1/8 фіналу Ліги Європи. «Шахтар» пробився в Лігу Європи з такої групи Ліги чемпіонів, а кияни виграли боротьбу за третє місце з міцним «Ференцварошем». А програють всі! З Ліги чемпіонів вилетіли вже «Барселона» і «Ювентус». А «Інтер» взагалі вилетів з єврокубків ще в 2020 році. І що тепер?

Зате «Динамо» і «Шахтар» ще грають в єврокубках. Кияни пройшли «Брюгге», хоч всі скептично оцінювали шанси «Динамо» після першого матчу. Можна пройти і «Вільярреал». Не треба заздалегідь опускати руки. Командам і фанатам потрібно вірити, що все можливо. Я вірю, що наші команди можуть піднести сюрпризи і порадувати нас яскравими камбек. Дуже важливо вірити в те, що ми в змозі обіграти будь-якого суперника.

Які в моїй кар'єрі були найяскравіші камбеки? Ну, наприклад, в Лізі чемпіонів 1995/1996 в перерві матчу «Русенборг» - «Спартак» ми з Олегом Романцевим провели з хлопцями дуже якісну дієву розмову, зарядивши їх упевненістю. Після першого тайму норвежці вели в рахунку 2:0, але «Спартак» після нашого емоційного заряду зміг перемогти 2:4 в Тронхеймі. Ми зарядили хлопців на позитивний настрій, давши зрозуміти, що вони нічим не гірші, а краще за суперника. І це спрацювало!

Також в 2002 році я прийняв київський «Арсенал». Поступаючись міцній «Волині» Віталія Кварцяного 0:1 ми змогли перемогти з рахунком 8:1. Тоді хет-трик оформив Алхазава, по дублю зробили Окодува і Полтавець, а також реалізував пенальті Коновалов. Тоді теж в роздягальні я зарядив хлопців на те, що вони можуть перемогти і у них все вийде! Вийшло все тоді дуже прекрасно.

Також в Казахстані класні матчі виходили, коли я тренував «Тобол». Був поєдинок проти сильної «Астани» Олега Протасова. Уже в дебюті матчу ми поступалися 0:2, але грамотні своєчасні тренерські заміни допомогли виправити хід зустрічі і «Тобол» виграв зустріч з рахунком 3:2. Була зустріч з міцним карагандинським «Шахтарем», коли ми поступалися 0:1 і виграли 3:1, багато в чому завдяки правильному емоційному настрою футболістів!

Тому я вірю в те, що «Динамо» і «Шахтар» можуть зробити камбеки в матчах Ліги Європи!», - сказав Грозний.

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Таблиця УПЛ. Шахтар збільшив відрив від конкурентів після виграшу в Зорі
Футбол | 19 квітня 2024, 06:45 172
Таблиця УПЛ. Шахтар збільшив відрив від конкурентів після виграшу в Зорі

Гірники можуть потрапити напряму до групового раунду Ліги чемпіонів 2024/25

Трубін не врятував у серії пенальті. Марсель пройшов Бенфіку
Футбол | 19 квітня 2024, 00:51 39
Трубін не врятував у серії пенальті. Марсель пройшов Бенфіку

Французька команда виграла чвертьфінал ЛЄ

Коментарі 32
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
axylinam
Самый вменяемый прогноз на эти матчи дал Леоненко,а на него вылили тонны говна
mb_cdi
Шансы на камбэк равны 0.
Владимир Копяк
Грозный похож на камикадзе и самурая нашего футбола, вера заменяет ему разум и уводит от реальности происходящего. Или второе - понты для народа.... Да, в футболе случаются непонятные вещи, но Динамо и Шахтер это не Барселона, увы.... Да, могут наши команды при диком стечении обстоятельств поиметь положиьельный результат в ответных матчах, но не общем итоге. Об этом могут быть уверенны только конченные идиоты или люди, далекие от сегодняшней реальности.Грозный думает, что если нашпиговать игроком стимуляторами (тем, чем он занимался в бытность свою тренером), то они порвут любую команду. Да, бегать будут быстро, но мастерства то не добавится....
fifadinamo
Что за сборище плакальщиц.... это футбол в 1/8 лиги европы, и сдесь играют лучшие из лучших, в том числе две украинские команды. 8 ой год война с мордором, 2 ой год под пресом коронавирусных многоходовок, внутриполитическая и экономическая жопа - а у нас интереснейший чемпионат что в премьере что в первой лиге и две команды в еврокубках. На даный момент похвастатся наличием 2 ух и более команд в еврокуюбках могут только 5 стран Испания Италия Англия Германия и Украина и это из 53 стран участвующих в розыграше... Грозный прав и статья хорошая.
Iv70
Сказал правду! Молодец!
С поддержкой, да-совсем беда.
Barsa2019
Что несёт Грозный? Только заглавие прочитал, дальше сразу комент оставляю: Смотрел оба матча с начала и до конца в прямом эфире. На ответные матчи не считаю нужным время тратить. Там без вариантов.Достаточно будет обзоры глянуть.
seregka1991
Таблеток деду
Олег Мандрівник
Ну кто-то и в эльфов верит
lenares85
После того как прочитал что привёл пример камбека Барсы перестал читать. У Динамо ни одного момента это на своём поле, в гостях может ничейку вымучат это чудо. Шахтёр 2 полумомента было, при большом везении минимальная победа
NachoBarbero
Камбэки? Хуеки!
Alex86 1
Конечно будут! У ДК О:3 победа, у шахта 4:О - фантазер особенно в свете того что обе команды на 1 гол не разродились даже
Trollface
За что ему платят? Взяли из жалости.
Surkis-fuflo
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
UKRAINE FAN
Зачем брать интервью у таких не адекватных? Не ужели даже специалистов нормальных нет?
rubey
Прогноз для Вильяреала и Ромы просто грозный
Но по аргументации убого колхозный.
Kapitan Vrungel
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Igor Avtoigor
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
dd dent
Вячеслав ГРОЗНЫЙ: «Верю по сей день в деда мороза»
Grigorio666
В Динамо немає кому забивати, а Шахтар зовсім зазнався, - грає(СТАРАЄТЬСЯ) тільки молодь - ДОДО, ТЕТЕ і Соломон, а Ісмаїлі - взагалі не в формі, Тайсон - якісь псіхи свої показує, Мораєс - трохи останнім часом здав(також кондиції слабенькі), ну а Марлос - щось пробував спочатку, а потім по полю ходив пішки ------ ВОНИ ЛІДЕРИ КОМАНДИ і ПОВИННІ ВЕСТИ ЗА СОБОЮ, як це було не так давно в інших матчах, і не важливо було хто в них в суперниках чи Рух і Львів чи Реал і Інтер????!!!!!! Та ще й Степаненко не грав!!!!!!
Geniyfootball1985
Сходи к психиатру Слава!