Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 11 березня 2021, 15:56
9425
7

Каталонський Ренесанс. Чому Лапорта здатен знову зробити Барсу великою

Повернення Жоана Лапорти - це шанс для «блаугранас» вибратися з болота...

| Оновлено 11 березня 2021, 15:56
9425
7
Каталонський Ренесанс. Чому Лапорта здатен знову зробити Барсу великою
Getty Images/Global Images Ukraine

Сезон-2002/03 склався для «Барселони» катастрофічно. Команда, що розпочинала чемпіонат під керівництвом Луї ван Гала, а закінчувала його на чолі з Радомиром Античем, фінішувала на шостому місці, всього в одному очку від повного прольоту повз єврокубки взагалі. Наступний сезон на континенті «блаугранас» належало починати з першого раунду Кубка УЄФА - сумнівне досягнення, якщо говорити про історичні заслуги і загальні амбіції каталонського клубу та його уболівальників.

Влітку 2003-го на виборах президента клубу перемогу здобув 39-річний на той момент Жоан Лапорта, який зумів набрати 52,6% голосів респондентів. Йому належало виконати титанічний обсяг роботи по поверненню «Барселони» на вершину європейського футболу, але Жоан навіть перевершив всі очікування. Він зумів провести в каталонському клубі сім років, за які команда виграла не тільки чотири титули чемпіона Іспанії, але й двічі тріумфувала в Лізі чемпіонів, хоча до цього на рахунку «блаугранас» історично був лише один титул найсильнішої команди континенту, здобутий у 1992 році.

Більш того, саме Лапорта заклав основи майбутньої успішної «Барселони», яка після його відходу з клубу продовжувала штампувати титули і трофеї, вигравши ще дві Ліги чемпіонів і шість розіграшів Ла Ліги...

***

Другий прихід Лапорти в «Барселону» офіційно відбувся 7 березня нинішнього року. Саме тоді в клубі відбулися вибори президента, на яких з показником в 58% голосів респондентів виграв Жоан Лапорта, вже не такий молодий і енергійний, як раніше, проте більш авторитетний та досвідчений.

Getty Images/Global Images Ukraine

Дійсно, після того, яким чином покинув «Барселону» Жозеп Бартомеу, котрий нещодавно опинився в епіцентрі кримінальних справ і розслідувань, клуб занурився в таку дрімучу субстанцію, з якої витягати його повинні ті, хто має реальний досвід переломлення таких ситуацій. Зі спортивної точки зору нині обстановка в «Барселоні» не така погана, як в 2003-му, адже незважаючи на досить впевнену гру мадридського «Атлетіко», у «блаугранас» все ще залишаються шанси реально поборотися за чемпіонський титул ще в цьому сезоні.

Барса: Бартомеу пішов, але проблеми залишилися

Так, фігура Рональда Кумана багатьом здавалася спочатку і продовжує здаватися зараз такою, що не відповідає амбіціям «Барселони». Але вміння вибирати тренерів - це саме те, чим Лапорта особливо може похвалитися в свою першу каденцію в каталонському клубі. За сім років в стані «блаугранас» Жоан змінив тільки двох наставників на чолі команди. Спершу він покликав на «тренерський місток» малодосвідченого на той момент нідерландця Франка Райкарда, який залишався на посаді п'ять років, і зумів знову зробити «Барселону» успішною на футбольному полі, а коли той пішов, то поставив його наступником Хосепа Гвардіолу, що абсолютно не мав досвіду (робота з дублем «Барселони» не береться до уваги), і потрапив ще в більше «яблучко», ніж у випадку з Райкардом.

Серйозні трофеї почали сипатися на «Барселону» при Лапорті через два роки після виграшу президентських виборів. У 2005-му і 2006-му Райкард привів команду до двох поспіль перемог у національному чемпіонаті, додавши до цього виграш Ліги чемпіонів-2006 і два Суперкубки Іспанії. Що було після відходу нідерландського фахівця і приходу на його місце Гвардіоли, всі й так чудово знають. Досить згадати феноменальний секстет 2009-го, а також тріумфальну перемогу в Ла Лізі через рік, коли «Барселона» фінішувала з рекордними 99 набраними очками (при тому, що «Реал», який фінішував другим, взяв 96 очок і це була абсолютно епічна битва за чемпіонство за всю історію розіграшів елітарного дивізіону іспанського футболу). До речі, про те, що таке секстет, ми не так давно писали в спеціальному матеріалі по «Баварії», але ввести це слово в футбольний оборот змусила в 2009-му саме «Барселона» Гвардіоли...

Баварія оформила секстет. Це грандіозне і якоюсь мірою унікальне досягнення

Всього за сім років при Лапорті «Барселона» поповнила клубний музей 12 титулами, що було сприйнято фанатами як «ковток свіжого повітря» після тривалої посухи з чотирьох безтрофейних сезонів поспіль. Але кубки, медалі та фантастична проникливість при призначенні тренерів - це зовсім не всі позитивні досягнення Лапорти за часів першої каденції в «Барселоні». Ще президентство Жоана запам'яталося дуже якісною кадровою політикою.

Мабуть, ключовим трансфером «Барселони» при Лапорті став прихід «чарівника м'яча» Роналдіньо. Так, в своїх передвиборних обіцянках Жоан вів мову, перш за все, про запрошення Девіда Бекхема, але той обрав «Реал», а каталонцям залишилося «втішатися» підписанням з «Парі Сен-Жермен» Роналдіньо, який протягом чотирьох сезонів був просто неперевершеним, і в 2005 році заслужено став володарем «Золотого м'яча» від France Football.

Але покупка Роналдіньо не стала єдиною вдалою для Лапорти в «Барселоні». До цієї категорії також сміливо можна занести підписання настільки знакових для команди гравців, як Самюель Ето'о, Деку, Тьєррі Анрі, Жерар Піке, Жуліано Беллетті, Дані Алвес і навіть Златан Ібрагімович, хоча шведу проявити себе у всій красі в столиці Каталонії в силу різних причин так і не вдалося.

Важливо, що не забувала «Барселона» при Лапорті активно підтримувати і власних талантів, вихованих в «Ла Масіі» - клубній академії, яка користується величезним авторитетом у футбольному світі з точки зору вирощування майбутніх зірок футболу. Зокрема, в складі «блаугранас» при першій каденції Лапорти проявили себе і пізніше стали легендами клубу Хаві, Андрес Іньєста, Карлес Пуйоль, але особливої ​​уваги заслуговує, звичайно ж, Ліонель Мессі, який у першій команді дебютував восени 2004 року - в перший повноцінний сезон Жоана Лапорти на посаді президента «Барселони».

***

Як складеться нинішній цикл роботи Лапорти в «Барселоні», можна тільки гадати. Одне можна сказати точно: в 2003-му Жоан не стикався з такою плачевною фінансовою ситуацією, в якій опинився каталонський клуб зараз. Більшість архівних даних вже загубилися під «вантажем часу», але відомо, що в 2010-му, коли Лапорта залишав стан «блаугранас», компанія Deloitte за дорученням нового керівництва провела аудит фінансового стану «Барселони». Тоді фахівці визначили, що борги клубу становили 442 мільйони євро. Багато? Безумовно, але тільки якщо не порівнювати їх з нинішньою цифрою, що становить 1,173 мільярда євро, з яких 730 мільйонів - це позики на короткостроковій основі, повертати які доведеться найближчим часом.

Очевидно, що якщо в першу каденцію головними викликами, які стояли перед Лапортою, були спортивні, то зараз це, перш за все, економічні та адміністративні. На цьому терені новому-старому президенту доведеться попрацювати з максимальною віддачею, і далеко не факт, що хороших результатів вдасться досягти настільки ж швидко, як це було з завоюванням трофеїв. Звичайно, виграні титули додадуть в казну «Барселони» чималі суми призових і спонсорських відрахувань, але відсутність публіки на трибунах через пандемію COVID-19, що продовжується в Іспанії та по всьому світу, здатна серйозно ускладнити життя Лапорті і його помічникам через недоотриманий прибуток, відшкодувати який практично нереально.

З іншого боку, ми вже бачили, наскільки Лапорта може бути успішним в призначенні нових тренерів, покупці нових корисних гравців, а тому зараз буде дуже цікаво подивитися, як Жоан вирішить інші актуальні виклики, які в «Барселоні» йому підкине саме життя вже найближчим часом. Але, з огляду на колишні результати роботи Лапорти в каталонському клубі, оптимізму у вболівальників каталонців однозначно має бути більше, ніж песимізму, який панував навколо «пізньої ери Бартомеу»...

Оцініть матеріал
(36)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
MrchMdnss
первая каденция Лапорты лучше первой каденции Переса
если подобное произойдет дважды ...
Ruslan CS
Надо же, они там президентов себе выбирают. А у нас клубы с почти столетней историей - карманные игрушки олигархов. Купил, продал, наигрался - выбросил и клуба нет.
tima fialko
Цікава економіка іспанського футболу-клуби з багаторічними боргами у сотні мільонів, купують кращих і найдорощих гравців світу і виграють єврокубки.Хто крезі, я чи УЄФА?
Bolshoi
Дважды в одну реку. Посмотрим.
Max123
Ни*ера не выгорит
OKs100
Первым делом нужно продавать Месси, или отдавать бесплатно. Он якорь для Барсы.