Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Клубный чемпіонат світу
| Оновлено 14 лютого 2021, 20:05
16444
3

Баварія оформила секстет. Це грандіозне і якоюсь мірою унікальне досягнення

Першопрохідцем виступила «Барселона» Гвардіоли, яка взяла шість трофеїв у 2009 році

| Оновлено 14 лютого 2021, 20:05
16444
3
Баварія оформила секстет. Це грандіозне і якоюсь мірою унікальне досягнення
Getty Images/Global Images Ukraine

Напередодні мюнхенська «Баварія» обіграла у фіналі клубного чемпіонату світу мексиканський «Тигрес», ставши, таким чином, володарем шести трофеїв за один футбольний рік. У футболі таке досягнення можна сміливо називати грандіозним, але унікальним йому не дозволила стати «Барселона», яка вже домагалася аналогічного тріумфу в 2009 році під керівництвом Хосепа Гвардіоли.

Багато хто знає, що в футболі два виграних трофеї нерідко називають дублем, а три в рамках одного сезону - треблом. Шість виграних титулів за один рік звуться секстетом, і вкрай рідко якомусь із клубів взагалі вдається підібратися до подібної вершині.

Що ж таке секстет?

Як ми вже згадували вище, секстет - це шість виграних командою трофеїв протягом одного футбольного року (можна говорити про сезон, але нині з урахуванням пандемії COVID-19 і переносів матчів, що трапилися в календарях деяких турнірів, краще вести мову саме про футбольний (не календарний!) рік).

Що потрібно виграти команді, щоб оформити секстет? Вперше в історії подібної вершини досягла «Барселона», яка в 2009 році виграла чемпіонат Іспанії, Кубок Іспанії, Суперкубок Іспанії, Лігу чемпіонів, Суперкубок УЄФА, а також клубний чемпіонат світу. Перші три турніри були національними для «блаугранас», а три інших - міжнародними. У фіналі Ліги чемпіонів «Барселона» на «Олімпійському» стадіоні в Римі обіграла «Манчестер Юнайтед» (2:0), Суперкубок УЄФА завоювала завдяки перемозі в Монако над «Шахтарем» (1:0), а на клубному чемпіонаті світу каталонці тріумфували після перемоги в фіналі, який відбувся на стадіоні «Шейх Заєд» в ОАЕ, над аргентинським «Естудіантесом» (2:1).

У підсумку в період з 13 травня по 19 грудня 2009 року «Барселона» виграла всі шість зазначених вище трофеїв, ставши першим футбольним колекціонером секстету в історії.

Що вдалося «Баварії»?

Мюнхенський гранд, який напередодні вдруге в історії став переможцем клубного чемпіонату світу, також, як і «Барселона» дванадцять років тому, став автором секстету. У 2020-му футбольному році «Баварія» виграла чемпіонат Німеччини, Кубок Німеччини, Суперкубок Німеччини, Лігу чемпіонів, Суперкубок УЄФА та клубний чемпіонат світу.

По суті, «Баварія» не стала автором унікального досягнення, лише повторивши те, що трохи більше десяти років тому вдавалося «Барселоні», проте волею долі й пандемії COVID-19, мюнхенці змогли оформити всі шість титулів не в одному календарному році, а в двох, хоча де-юре вони відносяться до розіграшу 2020 року. В цьому і є головна відмінність між секстетами «Баварії» та «Барселони», і головна «родзинка» нинішньої історії мюнхенців. Більш того, існує досить висока ймовірність того, що нікому в історії більше не вдасться виграти шість трофеїв одого футбольного року за сім місяців, але де-факто в різних роках.

Ще раз - перемога над «Тигресом» принесла «Баварії» трофей клубного чемпіона світу 2020 року, нехай і відбувся розіграш цього турніру в 2021-му (ситуація за своєю унікальністю схожа з Євро-2020, який планується провести влітку 2021 року, залишивши у назві споконвічну «двадцятку»).

Getty Images/Global Images Ukraine

Раніше всі попередні шістнадцять розіграшів клубного чемпіонату світу проходили виключно в тому році, який міститься в їхній назві. Більш того, п'ятнадцять з них пройшли на початку-середині грудня, і тільки перший відбувся в інші дати (прем'єрний, у 2000 році, був розіграний в січні).

Якщо говорити буквально, то коронавірус не дозволив «Баварії» повторити рекорд «Барселони» і виграти шість трофеїв в рамках одного календарного року, проте той таки COVID-19 допоміг мюнхенцям оформити секстет таким чином, який в майбутньому не факт, що комусь підкориться ще (хіба що, через якісь надзвичайні ситуації турніри знову будуть переноситися, але навіть в цьому випадку непросто собі уявити, щоб одна з команд була таким гегемоном, як нині це вдалося «Баварії», а в 2009-му «Барселоні»).

Зрозуміло, а хто зупинився за крок від секстету?

Важливо для «Баварії» і те, що мюнхенський клуб не повторив свою невдалу спробу виграти шість трофеїв в одному футбольному році, датовану 2013 роком. Втім, крім «Баварії» історія знає відразу кілька клубів, які зупинилися в кроці від секстету...

- «Селтік» у 1967 році. Тоді шотландський клуб став першим представником Великобританії, якому вдалося виграти Кубок європейських чемпіонів (прабатька нинішньої Ліги чемпіонів). У фінальному поєдинку «Селтік» здолав міланський «Інтер» з рахунком 2:1, і до сих пір залишається єдиним представником своєї країни, якому підкорявся найбільш значимий трофей європейського клубного футболу. Всього ж тоді «Селтік» виграв п'ять турнірів: чемпіонат Шотландії, Кубок Шотландії, Кубок шотландської ліги, Кубок європейських чемпіонів і Кубок Глазго. До секстету дотягнути не дала змоги поразка в матчі за Міжконтинентальний кубок (прабатько нинішнього клубного чемпіонату світу) від аргентинського «Расінга» з Авельянеди (2:3).

- «Аякс» у 1972 і 1995 роках. Ситуація з амстердамським клубом в 1972 і 1995 роках різниться. У 1972-му «Аякс» виграв, по суті, всі п'ять турнірів, в яких боровся - чемпіонат Нідерландів, Кубок Нідерландів, Кубок європейських чемпіонів, Суперкубок УЄФА і Міжконтинентальний кубок. Зробити секстет тоді в амстердамців фізично не було можливості, адже Суперкубок Нідерландів, перший розіграш якого відбувся в 1949 році, довгий час не проводився знову, поки не був відновлений в 1991-му. У 1995-му році «Аякс» виграв все (чемпіонат Нідерландів, Суперкубок Нідерландів, Кубок європейських чемпіонів, Суперкубок УЄФА і Міжконтинентальний кубок), але не зумів взяти лише Кубок країни, вилетівши ще на стадії чвертьфіналу від майбутнього тріумфатора змагання «Фейєнорда».

- «Ліверпуль» у 2001 році. То був неймовірний рік для «червоних». Команда Жерара Ульє виграла всі кубкові змагання, в яких брала участь - Кубок Англії, Кубок англійської ліги, Суперкубок Англії, Кубок УЄФА і Суперкубок УЄФА. Для секстету не вистачило лише тріумфу в Прем'єр-лізі, але переможна пауза в цьому турнірі для «червоних» затягнулася на довгі три десятиліття, й нарешті перервати її «Ліверпуль» зумів лише в минулому сезоні з Юргеном Клоппом на чолі.

- «Аль-Ахлі» у 2006 році. Найтитулованіший клуб Африки єгипетський «Аль-Ахлі» в 2006-му також був близький до секстету. У своїй країні «червоні дияволи» виграли все (чемпіонат Єгипту, Кубок Єгипту і Суперкубок Єгипту), ставши також повним тріумфатором на континенті (перемоги в Лізі чемпіонів і Суперкубку КАФ). Однак виграти клубний чемпіонат світу в 2006-му для «Аль-Ахлі» стало непосильним завданням - єгиптяни в півфіналі програли бразильському «Інтернасьоналю», а в матчі за третє місце виявилися сильнішими за мексиканську «Америку».

- «Інтер» у 2010 році. Чудова команда Жозе Моуріньо в 2010-му виграла практично все, що тільки можна (чемпіонат Італії, Кубок Італії, Суперкубок Італії, Лігу чемпіонів, клубний чемпіонат світу), проте один трофей до секстету, щоб відразу ж повторити легендарне досягнення «Барселони», встановлене всього лише роком раніше, все-таки не добрала. Мова про програний мадридському «Атлетіко» (0:2) Суперкубок УЄФА.

- «Барселона» у 2011 і 2015 роках. Каталонці знали, як брати секстет до цього, але в першому випадку їм до повного тріумфу не вистачило Кубка Іспанії (в додатковий час поступилися трофеєм «Реалу» - 0:1), а в другому - Суперкубка Іспанії (поразка 1:5 за сумою двох матчів від «Атлетика»).

- «Баварія» у 2013 році. Вперше володарем секстету мюнхенці могли стати в 2013-му під керівництвом легендарного Юппа Хайнкеса. Однак тоді «Баварії» не вистачило лише малості - Суперкубка Німеччини, який мюнхенці віддали дортмундській «Боруссії» (2:4).

- «Реал» у 2017 році. Дивно, але найтитулованіший клуб в історії Ліги чемпіонів, яким є мадридський «Реал», всього лише раз (на відміну від трьох шансів «Барселони») був близьким до секстету. У 2017 році «бланкос» для повного щастя потрібно було брати Кубок Іспанії, але цей трофей від команди Зінедіна Зідана вислизнув - в чвертьфіналі мадридці за сумою двох матчів поступилися «Сельті» (1:2, 2:2).

 
Оцініть матеріал
(53)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?
Футбол | 24 квітня 2024, 12:20 18
Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?

Колумністу Sport.ua Олексію Сливченку не сподобалося одне з останніх висловлювань легенди «Реала»

Найдорожчого гравця в історії Шахтаря можуть оштрафувати на 10 млн євро
Футбол | 24 квітня 2024, 22:05 13
Найдорожчого гравця в історії Шахтаря можуть оштрафувати на 10 млн євро

«Атлетіко Мінейро» не збирається погоджуватися з тим, що Бернард залишиться в «Панатінаїкосі»

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
FACE_CONTROL
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Tеllur
Надоели гегемоны.
Ну хоть никто не скажет, что это арийцы победили.
tsidyi
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил