Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

УХЛ
| Оновлено 12 травня 2021, 18:48
1385
0

Каскад овертаймів. Як Сокіл у драматичному матчі здолав Маріуполь

Кияни здобули чергову перемогу над зручним опонентом

| Оновлено 12 травня 2021, 18:48
1385
0
Каскад овертаймів. Як Сокіл у драматичному матчі здолав Маріуполь
Фото Івана Вербицького

«Маріуполь» - найзручніший для «Сокола» суперник з того часу, як київський клуб торік улітку відродився і почав виступати в Українській хокейній лізі. З семи команд уникнути гіркоти поразки підопічним Олега Шафаренка не вдалося зі жодною, крім азовців. Вчорашній поєдинок був заключним, шостим між опонентами у рамках регулярного чемпіонату. І вшосте переміг «Сокіл». Правда, ця звитяга виявилася найскладнішою.

«Співвідношення кидків по воротах – 16:1. Це п…ц», - цю цитату з розмови тренерів «Маріуполя» вдалося підслухати відразу після завершення першого періоду, виграного «Соколом» вчисту за грою і 2:0 за рахунком. У цю мить ніхто й уявити не міг, що доля зустрічі вирішиться в шостому для киян за останніх шість матчів овертаймі.

«У нас всі матчі такі, любимо пограти овертайми, - іронізує наставник «Сокола» Шафаренко. – Допускаємо помилки в обороні, яких команда з нашими амбіціями зобов’язана уникати. Виходить, у нас поки команда не дуже солідна. Граємо більше в дитячий чи молодіжний хокей. Втрата концентрації, розслабленість, недоналаштування – усі ці фактори складаються воєдино і призводять до результативних помилок. А маріупольці молодці, що нас покарали. На відміну від нас, вони свого тренера слухають, виконують, що від них вимагається, грають до кінця. Не лише з нами. В минулому матчі у Кременчуці «Маріуполь» відігрався з 1:4 і переміг».

«Надто рано розслабилися, - підтверджує слова тренера нападник «Сокола» Єгор Кузьменко. – Почали гарно, повели 2:0, а потім втратили концентрацію, припустилися кількох помилок, заробили вилучення. Суперники «докопали» на п’ятаку свої голи. Власне, так матчі й перевертаються. А третю шайбу «Маріуполь» взагалі закинув елементарно. Ми зробили прокидання, програли «точку» і Чердак кинув сходу влучно. Будемо дивитися відео, що саме зробили не так. У будь-якому разі вважаю, що могли спокійно догравати матч із рахунком 3:1 і не доводити справи до овертайму. Уже б відпочивали. Овертайми забирають чимало сил. А в плей-оф вони нам знадобляться. Не виключаю, комусь тренери дадуть у заключних матчах регулярного чемпіонату перепочити».

Варто відзначити, що цей матч «Сокіл» проводив відразу без чотирьох виконавців, які останнім часом стали помітними постатями - оборонців Владислава Лисенка і Павла Голубича, нападника Умеда Гільманова й іншого форварда Богдана Ступака, який через травму пропустив другий поєдинок поспіль, але вочевидь повернеться на лід вже в наступному матчі. А ось по Гільманову питання наразі відкрите. «Умед не грав, бо не готовий фізично, - коментує Шафаренко. – Нехай відпочине. Сьогодні чи й у наступних матчах? Подивимося».

За відсутності досвідчених гравців дебютував у складі «Сокола» обдарований український оборонець Артур Чолач, який грав у другій парі з Валерієм Белинським. Правда, гра 17-річного дебютанта тренера не вразила. «Артур ще не готовий грати на такому рівні, - констатує Шафаренко. – Взагалі, ми сьогодні дали більше часу й іншим молодим гравцям. Загалом їх грою задоволений. Єдине – хлопцям ще бракує спортивної злості, вміння взяти відповідальність на себе».

Звісно, кадрові труднощі вплинули на надійність оборони «Сокола». Однак окрім тих недоліків, про які Шафаренко і Кузьменко сказали вище, варто відзначити також надзвичайно бойовиту гру у виконанні суперників, які починаючи з другого періоду діяли з максимальним завзяттям і, зрівнявши за три хвилини до завершення основного часу зусиллями капітана Володимира Чердака рахунок, на овертайм заслужили.

А долю матчу вирішила ефектна шайба російського нападника Єгора Кузьменка, який в’їхав у зону суперників справа і кинув по воротах Ільяса Гафіулліна невідпорно. До завершення овертайму залишалося 22 секунди. А незадовго до того, об’їхавши у своєму фірмовому стилі ворота, закидати міг найкращий бомбардир «Сокола» Антон Рубан. Проте цього разу героєм зустрічі став не він.

«Під час результативної атаки ми з Антохою втекли два в один, - коментує епізод Кузьменко. – Рубан стягнув на себе оборонців і я отримав змогу кидати без перешкод. У ближній кут, вважаю, влучив чудово. Хоча, якби захисник вийшов на мене, я б віддав Антонові і він знову б забив (Єгор вочевидь натякає на попередній матч проти «Дніпра», коли за 19 секунд до завершення овертайму Рубан закинув переможну шайбу з його передачі – прим.)».

Цікаво, що 21-річний Кузьменко є вихованцем школи московського «Спартака». А це – деталь особлива, враховуючи, що ультрас «Сокола» є одночасно фанатами футбольного «Динамо», про стосунки яких зі «спартачами» зайвий раз говорити не потрібно.

«Сподіваюся, буду тут добре грати і закидати такі важливі шайби як сьогодні, то вболівальники пробачать моє походження, - сміється Єгор. – Насправді я вдячний «Спартаку» за школу, за те, що вони мене виростили. Але зараз мене покликали у Київ. Мені комфортно у «Соколі». Впродовж сезону ми разом стаємо міцнішими. Правда, я від початку чемпіонату випадав на місяць. Провів його у лазареті після того, як в одному з матчів поліз на ворота і травмувався. Вважаю, що чимало ігор ми виграли завдяки тактиці. Останнім часом виглядаємо в цьому компоненті не так переконливо. Можливо, через те, що трохи підсіли. Але до плей-оф усе має налагодитися. Будемо давати бій і боротися за чемпіонський титул».

Серед позитиву в грі «Сокола» варто відзначити також першу шайбу, адже з реалізацією більшості «Сокіл» має чималі труднощі. За цим компонентом кияни знаходяться на шостому місці з восьми команд УХЛ. «Вважаю, що ми ще не встигли достатньо награти дії в більшості, - коментує Кузьменко. – Наразі концентруємося над створенням тиску на суперника і тактикою. Думаю, дійде час і до ретельнішої роботи над більшістю. Зрештою, добре, що ми п’ять на п’ять забиваємо і перемагаємо».

«Маріуполь» вийшов на нас із особливим налаштуванням, але то й не дивно, бо «Сокіл» хочуть обіграти всі, - підсумовує матч Олег Шафаренко. – Якщо ми хочемо боротися за найвищі місця, то мусимо ставитися з максимальною концентрацією до кожного суперника».

«Сокіл» (Київ) - «Маріуполь» - 4:3 ОТ (2:0, 1:2, 0:1, 1:0)

Шайби: 1:0 – Олендаренко (Німенко, Антон Рубан, - більш.), 09:53. 2:0 – Фелікс Морозов (Курбатов, Букарєв), 15:16. 2:1 – Владислав Луговий (Вадим Мазур, Денис Мостовий), 25:35. 3:1 – Алєксандр Павленко (Фелікс Морозов, Курбатов), 27:40. 3:2 – Вадим Мазур (Костарєв, Владислав Луговий), 28:56. 3:3 – Чеодак (Севастьян Карпенко), 56:49. 4:3 – Єгор Кузьменко, 64:38

«Сокіл»: Георгій Дубровський; Букарєв – Андрейків, Белинський – Чолач, Олендаренко – Алєксєй Платонов, Сисак; Алєксандр Павленко – Курбатов – Фелікс Морозов, Німенко – Михайло Сімчук – Андрій Міхнов, Антон Рубан – Єгор Кузьменко – Малетін, Денис Гончаренко – Андрєй Смирнов - Коржилецький. Тренер – Олег Шафаренко

«Маріуполь»: Гафіуллін; Скурихін – Пахмурін, Костарєв – Олександр Філімонов, Петрухно – Михайло Васильєв, Олексій Мельников; Чердак – Севастьян Карпенко – Алєксєй Зайцев, Нікіта Коваленко – Кудрін - Градусов, Владислав Луговий – Вадим Мазур – Денис Мостовий, Святослав Тимченко, Дмітрій Ліхачов. Тренер – Сергій Вітер

6 березня. Київ. Спорткомплекс АТЕК. 600 глядачів

Іван ВЕРБИЦЬКИЙ, фото автора

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.