Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 04 березня 2021, 21:42
80416
77

Ярославський вчасно хоче повернутися. Металіст може стати гегемоном в УПЛ

За рахунок колишньої системності, гнучкості і вміння правильно реагувати на нові виклики

| Оновлено 04 березня 2021, 21:42
80416
77
Ярославський вчасно хоче повернутися. Металіст може стати гегемоном в УПЛ
metalist.ua

Влітку 2013 року харківський «Металіст» дійшов до найвищого досягнення в клубній історії, фінішувавши на другому місці в УПЛ. І хоча відрив від «Шахтаря», який став чемпіоном, тоді склав солідні 13 очок, для харків'ян було важливіше інше - вперше команда завоювала путівку в Лігу чемпіонів, причому випередивши на дистанції «Динамо» на 4 пункти. Незважаючи на те, що за півроку до завоювання «срібла» національного чемпіонату «Металіст» був проданий Олександром Ярославським новому власнику, саме системна і якісна робота менеджерів колишнього боса дозволила «жовто-синім» дістатися до небаченої раніше висоти.

Що було потім, напевно, не варто переказувати зайвий раз, щоб не сипати сіль на рану харківським уболівальникам. Поступово ряди «жовто-синіх» покинули лідери (почалося все з від'їзду Тайсона в «Шахтар» ще на початку 2013-го, а влітку 2014-го з команди пішли Марлос, Алехандро Гомес, Марсіо Азеведо, Джонатан Крістальдо, Себастьян Бланко та інші), а потім покотилися вниз і спортивні результати. Завершилося все втечею з країни власника клубу, а сам «Металіст» після завершення сезону-2015/16 спершу втратив професійний статус, після чого й зовсім де-факто припинив існування.

Незважаючи на виникнення в Харкові спершу «Металіста 1925», а потім і амбітного проекту під назвою «Метал», місту гостро не вистачало по-справжньому сильної команди - такої, яку встиг вибудувати менеджмент на чолі з Ярославським. Колишній власник «Металіста» в численних інтерв'ю всі минулі роки не втомлювався повторювати - мовляв, любить футбол, як і раніше, але якщо і вирішить повертатися в цю сферу діяльності, то тільки для того, щоб знову намагатися творити історію зі споконвічним «Металістом», а не іншими проектами, покликаними замінити колишній футбольний бренд № 1 у Харкові.

23 лютого досить несподівано Ярославський з'явився на публіці, заявивши, що готовий зайнятися відродженням «Металіста», і хоче до 2025 року, коли клуб повинен буде відсвяткувати 100-річний ювілей від дня заснування, знову зробити «жовто-синіх» успішними, і повернути клуб в Лігу чемпіонів, де пограти харків'янам в силу відомих причин, які багато хто пов'язує з інтригами, так і не вдалося.

Як відомо, путівку в Лігу чемпіонів від України за нинішнього стану справ дають лише перші два місця за підсумками розіграшу УПЛ. Стало бути, амбіції Ярославського при поверненні «Металіста» продовжать залишатися найвищими - «золото», або в гіршому випадку «срібло», але не менше. І ось тут намічається досить цікава ситуація...

Справа в тому, що після відходу з авансцени «Металіста», «Дніпра» та ряду інших міцних команд («Таврії», донецького «Металурга», «Чорноморця» і т.д.), розіграш української Прем'єр-ліги остаточно звівся до фактичного змагання за «золото» між «Динамо» і «Шахтарем». Хтось скаже, що кияни та донеччани і раніше не підпускали нікого до завоювання чемпіонства, однак в «золоті роки» вітчизняного футболу часом спостерігалася цілком жорстка конкуренція, де навіть незначний спад форми грандів давав шанс на успіх «Дніпру» або «Металісту» як мінімум. Зараз же «Динамо» і «Шахтар» повністю «варяться у власному соку», що, як здається, призвело лише до деградації цих клубів в цілому, і команд зокрема. Наприклад, в зимове трансферне вікно, яке закрилося нещодавно, ні кияни, ні донеччани не зробили жодних підписань, вочевидь вважаючи, що і наявних кадрів їм цілком вистачить у боротьбі за «золото».

Getty Images/Global Images Ukraine

В результаті ігрові показники обох грандів вітчизняного футболу залишають бажати кращого. І якщо на єврокубковій арені «гірники» ще якось здатні консолідуватися і видати результат (хоча відверто ганебний результат дуелі з «Боруссією» з Менхенгладбаха не можна забувати ні в якому разі, навіть незважаючи на дві перемоги над мадридським «Реалом» в групі Ліги чемпіонів), а «біло-сині» за Луческу також навчилися нарешті вичавлювати максимум з мінімуму, то ось у внутрішніх змаганнях ні «Динамо», ні «Шахтар» не демонструють тієї якості гри, якої від них чекають.

«Вишенькою на торті» в середу став виліт «Шахтаря» від «Агробізнеса» в чвертьфіналі Кубка України, і прохід у наступну стадію «Динамо» лише в серії пенальті в протистоянні з «Колосом». Вдумайтеся: нині підніжку українським грандам цілком під силу поставити практично будь-якій команді, яка спроможна зібратися і видати матч при повній віддачі сил та емоцій. Головне - якісно зіграти в першій третині поля при обороні, і намагатися за першої ж можливості швидко виходити в атаку за допомогою довгих передач. По суті, простота - запорука успіху. І з такою нехитрою тактикою суперників нинішні «Динамо» і «Шахтар» дуже часто відчувають величезні проблеми.

Якщо міркувати на найближчу перспективу, то на «Шахтар» може чекати дуже непроста доля, коли команду нарешті доведеться омолоджувати. Про це в донецькому клубі говорять уже кілька років, але раніше реалізовувати задум нібито заважав Фонсека, що віддавав перевагу перевіреним бійцям, а нині, коли Каштру начебто і підпускає молодь, але при першому серйозному супернику все одно намагається зібрати основу навколо «старичків», ситуація виглядає просто патовою. Ясно, що через рік-два стан «гірників» покинуть і Тайсон, і Марлос, і Мораес, і, можливо, навіть Ісмаїлі з Патріком. Хто готовий їх замінити і (що важливо!) стабільно давати результат від гри до гри - питання практично риторичне. Більш того, якщо уявити, що наступного літа, або через рік знайдуться багаті покупці на Тете, Соломона і Додо, то склад «Шахтаря» буде просто зіяти дірками, тому як в команді нині немає такої ж глибини, що була раніше та якою при відході лідерів користувався Луческу. У донецькому клубі зі зрозумілих тільки його керівництву причин порушилася системність, що і призвело до тих перекосів, з якими «гірники» стикаються вже зараз або будуть стикатися найближчим часом.

У «Динамо» системності не існує вже дуже давно. В останній раз чітка і зрозуміла «генеральна лінія» в клубі була присутня ще за часів Валерія Лобановського, але з тих пір спливло чимало води, а розмови про пошуки дороги до успіху практично не вщухають. Ігорю Суркісу минулого літа навіть довелося найняти головним тренером колись найлютішого опонента «біло-синіх» Мірчу Луческу, щоб нарешті потрапити в Лігу чемпіонів, і розжитися пристойними бонусними виплатами від УЄФА, від яких скарбниця «Динамо» вже встигла відвикнути. Однак 75-річний румунський тренер - це не історія про майбутнє. Завданням Мірчі було і є досягнення миттєвого результату. Він зумів згуртувати навколо себе досить молодий колектив, що встиг обрости м'язами, але працювати на перспективу Луческу навряд чи буде. Зрештою, це не його проблема. Мірчі куди важливіше довести оточуючим, що його рано списали на берег в «Шахтарі», і не дали другий шанс після невдач в «Зеніті» та збірній Туреччини. Можливо, це і є головна мотивація повернення румунського тренера в українську Прем'єр-лігу, досягнувши якої він нарешті-то вирішить відправитися на заслужену пенсію.

Саме в цей момент для «Металіста», про відродження якого задумався Ярославський, представляється прекрасна можливість заявити про себе і, можливо, навіть стати головним гегемоном в УПЛ, скориставшись серйозними проблемами «Шахтаря» і «Динамо». По суті, топ-менеджмент харківського клубу продовжує перебувати «на одній хвилі» один з одним, а це і є фундаментом для світлого майбутнього команди.

За Ярославського, Краснікова та Маркевича (хто знає, можливо, Мирон Богданович повернеться у великий футбол саме для відродження слави «Металіста») харківський клуб відрізнявся дуже виваженими і системними рішеннями практично в усіх напрямках, починаючи від інфраструктури, і закінчуючи кадрами. Більш того, «жовто-сині» в свої кращі роки за Ярославського доводили, що вміють бути гнучкими, відпускаючи ключових гравців, і досить швидко реагувати на нові виклики, підшукуючи їм не менш якісну заміну.

Важливо і те, що «Металіст» в «золоті часи українського футболу» вмів домагатися результату при досить середніх витратах. Якщо в «Шахтарі» робили ставку і не шкодували грошей на молодих зірок бразильського футболу, а в «Динамо» просто хаотично скуповували ледве не всіх доступних якісних гравців, бажаючи догодити головному тренеру (перш за все, мова про період роботи в київській команді Олега Блохіна), то в «Металісті» чітко розуміли ціну інвестицій, і дуже професійно працювали з тими гравцями, яких вже встигли списати з рахунків в колишніх клубах.

Останній аспект дуже важливий в нинішніх реаліях, в яких опинився український футбол. У період, коли власники «Шахтаря» і «Динамо» не можуть або не хочуть вкладати дуже великі гроші в оновлення складів, нагору відкривається пряма дорога для клубів, які навчилися працювати і жити за коштами, бачачи в цьому частину своєї стратегії і вміючи керуватися зрозумілими і логічними принципами. Приклад «Зорі», яка з Віктором Скрипником спрогресувала і нині виглядає для багатьох цілком гідним бійцем за титул - дуже показовий. Однак на тлі луганчан «Металіст» Ярославського однозначно здатен виділятися в кращий бік, тому як потенційно головний інвестор харків'ян куди краще орієнтується безпосередньо в футбольній складовій, і готовий витрачати гроші тоді, коли це критично необхідно для якісного кроку в розвитку.

Звичайно, повернення сильного «Металіста» здатне підштовхнути «Динамо» і «Шахтар» до нового витка «гонки озброєнь», але вона, вочевидь, необхідна для припинення нинішньої стагнації, яку переживають обидва гранди УПЛ. Якщо ж загрозу в київському та донецькому клубі вчасно не розпізнають, то за кілька років ми цілком можемо заговорити про появу нового гегемона в чемпіонаті України, ім'я якого буде «Металіст». Власне, а чому б і ні, особливо якщо ситуація дозволяє?..

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(361)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Челсі продовжив контракт із Мудриком на один сезон – джерело
Футбол | 15 квітня 2024, 16:35 3
Челсі продовжив контракт із Мудриком на один сезон – джерело

Щоправда, ця інформація не надто стикується з тим, що повідомлялося раніше

СТАВКА ДНЯ. Головні матчі дня та популярні прогнози на 16 квітня
Футбол | 16 квітня 2024, 11:00 0
СТАВКА ДНЯ. Головні матчі дня та популярні прогнози на 16 квітня

Важливі події у всіх видах спорту спільно від Sport.ua та GGBET

Коментарі 77
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Robert Monroe
Маячня якась. Команди навіть в УПЛ нема, а автор вже про якусь гегемонію фантазіує. Щоб зібрати сильну команду декілька років потрібно і купа грошей. І то ще незрозуміло, що на виході буде.
axylinam
На данный момент эта статейка напоминает фантастический роман,всё станет ясно к концу 2022 или началу 2023 года,а на данный момент это всё слухи и домыслы
Singapore
По факту, клуба ещё нет! Как можно говорить о гегемонии?? Желаю Металлисту скорейшего возвращения. Как и Днепру и остальным.
Mac_Gyver
Цыплят по осени считают. Пусть для начала выпросят у ушлого Курченко исконное название клуба.
dd dent
Может стать, а может и нет. Интересно как только он станет с нуля движущей силой, если ещё есть дк с шахтой уже организованные кто как, а не из пердива выбирающаяся команда
Alexey Antonenko
Пусть для начала Металлист или Металл или кто там будет хоть в УПЛ выведет, потом сделает клуб стабильным завсегдаем как минимум группы ЛЕ, а потом поговорим.
Lion
Ярославский дал очередное пиарское интервью, а ему уже медали вешают......
zhyr
А хто дасть гарантію, що вони зможуть знайти таких же якісних футболістів, відповідного тренера?
odiniznashih
Меня терзают смутные сомнения:
А не связано ли это все с предстоящими выборами мэра Харькова?
Не зря же он вдруг решил возобновить проект.
Возможно на всенародной любви к футболу и зарабатывает очки.
SandroKing
Еще не вернулся и уже гегемоном? Нужно с небес на землю спуститься. Бразилия и Аргентина уже слишком дорого. На какой рынок ориентироваться непонятно. Даже с огромными финансовыми вливаниями можно не достичь результата. Как минимум нужно иметь хорошую школу. Потому загадывать можно много, а по факту будет очень тяжело поднимать команду с нуля.
ktesibiy
Судя по игре "Грандов" в этом сезоне не понятно еще что будет на финише, хотя все же я думаю первые два места они традиционно возьмут, хоть это и не факт. А факт в другом, по истечении 16 туров в 4 играх против команд из ТОП-4 (Шахтер, Заря, Десна) в лидера чемпионата Динамо нет ни одной победы (+0;=3;-1), в главного лидера последних лет против этих команд всего одна победа над Динамо при общем счете (+1;=2;-1), при этом ни один из грандов в 6 играх не смог победить ни Зарю, ни Десну... Так что гегемонией и не пахнет. А что будет с Металистом посмотрим, пусть он хотя бы в высшей лиге появится, хоть в каком-то виде (Металл, Металлист, или хоть как-то).
Andrii Stadnyk
В Дніпрі-1 вже зібрали досить вартісний і якісний склад. Але команда йде в нижній частині турнірної таблиці. Зараз головною проблемою ДК виглядає відсутність якісних швидких центральних захисників і опорника. Бояться втратити м"яч. Від того нема відкривань і пасів в розріз (бо вони не потрібні). А спроби грати на загострення починаються безпосередньо біля воріт суперника. Там втрачати м"яч не так страшно. Проблема ДК вирішується покупкою хоча б одного нормального ЦЗ. В ШД ця проблема теж є. А "закрити дірки" завжди можна за рахунок когось перспективного з Маріуполя. Фактично там тільки Степаненку нема нормальної заміни.
Тому в МХ не такі вже й райдужні перспективи. Легко явно не буде. Тим більше, базова команда зараз ще в 2 лізі, а за 1,5 сезони може ще багато чого статися.
Kevko
Пока это все слова. Значение имеют дела
Владислав Антонов
Все можливо. На прикладі болгарського чемпіонату. Де Лудогорець за десять років пройшов шлях від ноунейма до безальтернативного чемпіона.
Vlad Rasevski
Стаття дуже гарна(майже із усім згоден). Харків хоче великого футболу і для країни це буде здоровий плюс !!! В Ярославського вірю - він зможе !!!
Interstellar Петрович
Почему только в УПЛ. Берите выше.
oenergo.com
Не верю я этому шоу, кокой-то очередной схематоз.
Singapore
По факту, клуба ещё нет! Как можно говорить о гегемонии?? Желаю Металлисту скорейшего возвращения. Как и Днепру и остальным.