Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 27 лютого 2021, 20:16
19421
42

Зустріч старих знайомих для Шахтаря. Що являє собою нинішня Рома

Волею жереба в 1/8 фіналу Ліги Європи «гірникам» належить зіграти з командою Паулу Фонсеки

| Оновлено 27 лютого 2021, 20:16
19421
42
Зустріч старих знайомих для Шахтаря. Що являє собою нинішня Рома
Getty Images/Global Images Ukraine

«Шахтарю» в чомусь пощастило, коли в 1/16 фіналу Ліги Європи жереб вибрав для «гірників» тель-авівський «Маккабі». При всій повазі до цієї команди, але вона не є грандом європейського футболу, і не грає в одному з топових чемпіонатів континенту. Тобто, в Луїша Каштру не було потреби вже в середині-кінці лютого намагатися вивести «Шахтар» на пік форми, щоб забезпечити максимальний рівень протидії супернику для виходу в 1/8 фіналу Ліги Європи. Принаймні, в те, що «Шахтар» ще здатний серйозно додати по ходу весняної частини сезону хочеться вірити, інакше шанси «гірників» на прохід в пізні стадії Ліги Європи можна розцінювати як вкрай невисокі.

Уже в 1/8 фіналу Ліги Європи «Шахтар» має зіграти проти представника італійської Серії А - «Роми», про яку докладніше і піде мова нижче.

Загальні відомості

Футбольний клуб «Рома» заснований 7 червня 1921 року. Домашні матчі проводить на стадіоні «Олімпійський» в Римі, місткість якого складає 70364 глядача, хоча в коронавірусну епоху згадувати про це залишається лише для проформи.

За всю історію існування клубу «Рома» тричі ставала чемпіоном Італії, причому в досить віддалені один від одного часові відрізки. Вперше «вовкам» підкорилося «золото» національного чемпіонату в сезоні-1941/42, вдруге - в сезоні-1982/83, а в третій і поки останній - в сезоні-2000/01. Крім цього «Рома» тринадцять разів ставала другою за підсумками сезонів в Італії і вісім разів - третьою. До головних досягнень «вовків» на внутрішній арені також варто віднести 9 перемог в Кубку Італії та 2 тріумфи в Суперкубку Італії.

На міжнародній арені головним досягненням «Роми» ось уже шістдесят років залишається перемога в Кубку ярмарків (прабатько Кубка УЄФА та сучасної Ліги Європи). Тоді в двох матчах «вовки» виявилися сильнішими за англійський «Бірмінгем» (2:2 - на виїзді, 2:0 - вдома). У 1984 році «Рома» пробилася в фінал Кубка європейських чемпіонів, а в 1991-му - в фінал Кубка УЄФА, але в обох випадках поступалася суперникам - «Ліверпулю» та «Інтеру» відповідно.

Власником клубу з серпня минулого року є американський бізнесмен і кінорежисер Ден Фрідкін. Він більше року торгував римський клуб у колишнього власника Джеймса Паллотти, але той не погоджувався на пропозицію в 700 мільйонів євро. Після початку пандемії коронавірусу Паллотта опинився більш поступливішим, і сторони вдарили по руках. За оцінками експертів, покупка «Роми» обійшлася Фрідкіну в 591 мільйон євро.

Головний тренер

Getty Images/Global Images Ukraine

Очолює «Рому» прекрасно відомий українським уболівальникам португальський фахівець Паулу Фонсека. До літа 2019 року, коли цей тренер став головним в «Ромі», він три сезони керував командою «Шахтаря», з якою домігся трьох перемог в чемпіонаті України, трьох виграшів Кубка України, а також один раз завоював Суперкубок України.

Крім того, в сезоні-2017/18 Фонсека виводив «Шахтар» в плей-оф Ліги чемпіонів, фінішувавши другим у групі з «Манчестер Сіті», «Наполі» та «Фейєнордом». Що цікаво, в 1/8 фіналу того розіграшу турніру «гірникам» в суперники випала «Рома», яка обіграла українську команду за сумою двох матчів за рахунок гостьового м'яча (1:2, 1:0).

До «Шахтаря» Фонсека працював виключно в Португалії, де його найвищим досягненням була досить нетривала робота з «Порту» в сезоні-2013/14. Перед тим, як очолити «гірників», Фонсека тренував «Брагу», з якою в сезоні-2015/16 виграв Кубок Португалії.

Що цікаво, до «Шахтаря» Фонсека ніколи в кар'єрі не затримувався на посаді головного тренера одного клубу більше, ніж на два сезони. В українському клубі португалець відпрацював три роки, а потім підписав дворічний договір з «Ромою», який завершується в кінці червня. За даними італійської преси, в договорі також є опція автоматичного продовження на один сезон в разі, якщо Фонсека зуміє фінішувати з «вовками» в нинішньому сезоні в зоні Ліги чемпіонів.

У минулому сезоні «Рома» фінішувала п'ятою в Серії А, не зумівши відібратися до Ліги чемпіонів. В єврокубках «вовки» дісталися до 1/8 фіналу Ліги Європи, де поступилися майбутньому володарю трофею «Севільї» за підсумками одноматчевої дуелі, яка була обрана УЄФА для визначення найсильнішого в цій парі через те, що провести турнір в звичному форматі навесні минулого року завадила пандемія COVID-19.

Коротко про склад

Головним «діамантом» нинішнього складу «Роми» є 21-річний центральний півзахисник Ніколо Дзаньоло. Футболіст, на рахунку якого 7 матчів і 2 голи у складі національної збірної Італії, оцінюється аналітиками Transfermarkt в 45 мільйонів євро. Однак проти «Шахтаря» Дзаньоло не зіграє. У поточному сезоні він взагалі не виходив на поле, заліковуючи рецидив розриву хрестоподібних зв'язок коліна. Вперше таке пошкодження Ніколо отримав в січні минулого року, через що пропустив 172 дні. Нинішню травму хавбек заліковує з вересня минулого року, встигнувши пропустити вже 40 офіційних матчів своєї команди.

Крім Дзаньоло, планки в 30 мільйонів євро оціночної вартості в «Ромі» досягли ще два футболісти - 24-річний вихованець клубу Лоренцо Пеллегріні, який є нині капітаном команди (37 млн ​​євро) і викуплений у минулому вересні у «Фіорентини» 27-річний француз Жордан Верету (30 млн євро).

Getty Images/Global Images Ukraine. Жордан Верету

Останній до нинішнього моменту з 9 забитими м'ячами є найкращим бомбардиром команди в Серії А-2020/21 поряд з прекрасно відомим українським уболівальникам Генріхом Мхітаряном, який в свої 32 роки, здається, знаходить другу молодість в столиці Італії після двох з половиною років забуття в чемпіонаті Англії в рядах «Манчестер Юнайтед» і «Арсенала».

Не можна обходити стороною і персону 34-річного Едіна Джеко, який свій черговий день народження відсвяткує вже в середині березня. Боснієць грає за «Рому» з 2015 року, і з тих пір встиг набити за команду 116 м'ячів, що дозволяє йому бути третім в списку кращих голеадорів клубу за всю його історію. Щоправда, не так давно між Фонсекою та Джеко трапився серйозний конфлікт, через який тренер відібрав у гравця капітанську пов'язку і хотів видавити Едіна з клубу. Продавати Джеко в січні «Рома» не стала, а на початку лютого ЗМІ повідомили про примирення між Фонсекою та нападником. Однак з тих пір боснієць поки так жодного разу не з'явився в стартовому складі команди на матчі Серії А, але двічі виходив з перших хвилин на «Брагу» в 1/16 фіналу Ліги Європи, відправивши у ворота португальців два м'ячі.

Смертельна битва Фонсеки та Джеко в Ромі: хто переможе, і чи буде fatality

Результати в нинішньому сезоні на внутрішній арені

У Серії А-2020/21 головним завданням для «Роми» є фініш в топ-4, який дасть «вовкам» путівку в Лігу чемпіонів на наступний сезон. Поки команді Фонсеки вдається перебувати в числі ключових претендентів на першу четвірку, однак в цілому виступи «Роми» не відрізняються стабільністю. Наприклад, в 8-му турі «вовки» розбили «Парму» (3:0), а вже наступного ігрового дня з тріском програли «Наполі» (0:4).

Крім того, в кінці січня «Рома» сенсаційно вилетіла з Кубка Італії від скромної «Спеції», причому Фонсека і його помічники начудили із замінами, забувши про вимоги регламенту, через що «вовки» згодом були ще й покарані технічною поразкою. Власне, після того у португальського тренера і стався конфлікт з деякими гравцями, точкою кипіння якого стала сварка Фонсеки з Джеко.

З урахуванням того, що новий власник «Роми» робив ставку на перемогу команди в Кубку Італії, бажаючи за підсумками сезону виграти хоч якийсь трофей, в пресі після вильоту «вовків» від «Спеції», активно говорили про можливу відставку Фонсеки, але Ден Фрідкін вирішив дати португальцю допрацювати до кінця сезону. Подейкують, що американського мільярдера в цілому кандидатура Фонсеки влаштовує, оскільки той не чинить на власника надмірного тиску через вельми скромні витрати клубу на трансферному ринку.

Результати в нинішньому сезоні в єврокубках

«Рома», як п'ята команда Італії за підсумками минулого сезону, спочатку потрапила в групу Ліги Європи, причому на процедурі жеребкування перебувала у першому кошику. У підсумку команда Фонсеки потрапила в квартет А, який і виграла, зумівши з 13 очками фінішувати попереду «Янг Бойз» (10 очок), «ЧФР Клуж» (5) і софійського ЦСКА (5).

Getty Images/Global Images Ukraine

В 1/16 фіналу Ліги Європи «Ромі» дісталася колишня команда Фонсеки - «Брага», з якою «вовки» не мали серйозних проблем. Спершу римляни виграли у португальців на виїзді 2:0 (голи Джеко та Майораля), а потім переграли опонента і в рідних стінах - 3:1 (забивали все ті ж Джеко та Майораль, до яких додався ще й Карлес Перес).

Матчі з «Шахтарем»

Історія протистоянь «Шахтаря» і «Роми» до нинішнього моменту налічує шість матчів. Цікаво, що всі вони відбувалися виключно в рамках розіграшів Ліги чемпіонів.

Прем'єрна битва «вовків» і «гірників» відбулася в групі D Ліги чемпіонів-2006/07. Тоді в Італії «Рома» розгромила «Шахтар» з рахунком 4:0, а в Донецьку «гірники» взяли міні-реванш - 1:0 з голом Чипріана Маріки.

В ЛЧ-2010/11 «Шахтар» і «Рома» зійшлися в 1/8 фіналу, і тоді далі пройти вдалося команді Мірчі Луческу. Причому «гірники» обіграли «вовків» двічі - спершу в Римі (3:2), а потім і в Донецьку на новенькій «Донбас-Арені» (3:0).

Остання зустріч «гірників» і «вовків» відбулася, як уже згадувалося вище, в ЛЧ-2017/18, коли італійці за рахунок гостьового гола змогли пройти команду Фонсеки в 1/8 фіналу.

Getty Images/Global Images Ukraine

Як бачимо, поки баланс «Шахтаря» проти «Роми» досить позитивний - 4 перемоги при 2 поразках і з позитивною різницею м'ячів 9:8. Як буде в прем'єрній битві команд в Лізі Європи? Дочекаємося і подивимося...

Оцініть матеріал
(110)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Гравець збірної України зробив пропозицію коханій. Вона відповіла так
Футбол | 16 квітня 2024, 12:17 0
ФОТО. Гравець збірної України зробив пропозицію коханій. Вона відповіла так

Анатолій Трубін зробив пропозицію дівчині

Нестримний Палмер. Челсі з Мудриком переїхав Евертон із Миколенком
Футбол | 15 квітня 2024, 23:59 25
Нестримний Палмер. Челсі з Мудриком переїхав Евертон із Миколенком

Колектив Шона Дайча отримав на «Стемфорд Бридж» шість голів без відповіді

Коментарі 42
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
mayakovskiy1
Так, у нас ведь тайное оружие есть, зря что ли Ринат секретаршу ему подкладывал. Надо чтобы бабы задание какое-то выполнила. Начихала в раздевалке или что-то в этом роде
JV
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
JV
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Петя Рудик
Небезпеку бачу лише від Мхітаряна і Джеко, тай їм вже за давно за тридцять, так що все в руках і ногах молодих талантів Шахти, нехай доказують що вони гідні грати в топ-5 лігах.
Dim
Срна хотел видеть Динамо соперником Шахтера, чтобы избежать встречи с топ-клубами
axylinam
В этом противостоянии Шахтёр может спасти только коронавирус
Matroskin
Джеко - вот главная проблема для "Шахтера".
FACE_CONTROL
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
FACE_CONTROL
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
kadaad .
Пожелаем шахтерам закопать макароны.
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Tеllur
Старые знакомые это могут быть люди. Пусть и постаревшие.
Тут же просто клубы знают про существование одни других. Имеется история противостояния разных по составу команд. Но те кто встретятся в это раз, могут и не знать истории противостояния.)
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
FACE_CONTROL
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Provodauskas
"Крайняя встреча..." Тьху. Подводник какой-то, наверное, статью писал?
Алекс Морган
Рома це звичайний італійський лузер! Кращий жереб
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил