Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 28 сiчня 2021, 17:05
16126
1

Смертельна битва Фонсеки та Джеко в Ромі: хто переможе, і чи буде fatality

Позиції колишнього тренера «Шахтаря» в столиці Італії нині виглядають вкрай хиткими...

| Оновлено 28 сiчня 2021, 17:05
16126
1
Смертельна битва Фонсеки та Джеко в Ромі: хто переможе, і чи буде fatality
Твіттер Роми. Паулу Фонсека та Едін Джеко

У січні нинішнього року багато хто з любителів жанрів фентезі та екшн очікував появи ремейку фільму 1995 року «Мортал Комбат», який на вітчизняних просторах з легкої руки перекладачів часто іменується «Смертельною битвою». Однак коронавірус сплутав плани творцям, і ті попередньо перенесли прем'єру на квітень. Втім, тій частини кінолюбителів, яка ще й захоплюється футболом, здається, нудьгувати все одно не доведеться, адже в нинішній «Ромі» визрів сюжет, який цілком здатний хоча б на час замінити довгоочікувану кінопрем'єру, або, принаймні, виступити прекрасною для неї промоцією.

Хто ще не зрозумів, чому настільки витіювато автор почав цю розповідь, скажемо прямо - мова про нинішній конфлікт в «Ромі», що виник між головним тренером Паулу Фонсекою та третім в клубній історії бомбардиром Едіном Джеко. Ця «смертельна битва» наставника і футболіста може дорого обійтися кожному з них, та й для самих «вовків» цілком здатна завершитися плачевно.

З чого все почалося?

Як і у випадку з численними іншими відносинами між людьми, складно однозначно сказати, коли і з чого почалася та чи інша їхня фаза. Однак в італійських джерелах є чимало згадок про те, що нинішній повномасштабний конфлікт Фонсеки та Джеко, що вирвався назовні, назрівав як мінімум з літа минулого року. Тоді «Рома» в 1/8 фіналу Ліги Європи поступилася «Севільї» (0:2) на нейтральному полі в Німеччині, а Джеко недвозначно дав зрозуміти, що такий результат став можливий виключно завдяки невдалим тренерським рішенням, через які іспанці перевершували «вовків» у всіх компонентах гри.

Складно судити, чи правий футболіст, нехай навіть він і є капітаном команди, коли публічно натякає на тактичний провал свого тренера, однак дуже скоро в пресі з'явилися плітки про те, що «Рома» хоче підписати нападника «Наполі» Аркадіуша Міліка, який повинен був стати заміною для Джеко. В результаті здійснити трансфер поляка «вовкам» не вдалося, та й боснієць нікуди не пішов, однак «осад» напевно залишився, як у Джеко, так і у Фонсеки, які були змушені забути старі образи і почати працювати з максимальною віддачею на благо свого клубу.

Однак після сенсаційного вильоту з Кубку Італії від «Спеції», котрий запам'ятався ще й очевидним прорахунком тренерського штабу Фонсеки, який в додаткові півгодини здійснив непередбачену регламентом турніру шосту заміну в своїй команді, напруга в стосунках наставника «Роми» і капітана команди досягла апогею. Адміністрація «вовків» з подачі Фонсеки звільнила менеджера команди Джанлуку Гомбера, виставивши того, по суті, «цапом-відбувайлом» за допущену помилку. Однак Джеко і ряд інших футболістів не погодилися з цим рішенням, і у відкриту пішли до Фонсеки доводити свою правоту. У підсумку досягти взаєморозуміння боснійцю та португальцю прогнозовано не вдалося, і в пресі з'явилися чутки про прийдешній від'їзд Джеко з «Роми».

Яка ситуація зараз?

На крайній матч «Роми», який команда Фонсеки також провела проти «Спеції», але вже в рамках 19-го туру Серії А, португальський наставник не включив Джеко до заявки. Паулу, як здалося, був не дуже задоволений питаннями про боснійського форварда перед матчем, кинувши журналістам, що відсутність Едіна обумовлена виключно проблемами зі здоров'ям, з якими зіткнувся футболіст.


Твіттер Роми

Природно, в кулуарах одразу ж з'явилися відомості, що Фонсека вирішив встати на шлях замовчування справжніх причин відсутності Джеко в заявці, які пов'язані саме з конфліктом між футболістом і тренером, що розгорівся з новими силами. Поки, як мінімум на словах, керівництво клубу схиляється до того, щоб зайняти сторону Фонсеки. Контракт португальського фахівця з «вовками» розрахований до кінця сезону, і «Рома», незважаючи на чотири набрані очки в трьох останніх поєдинках, залишається на третьому місці в турнірній таблиці Серії А, яке дозволить «вовкам» кваліфікуватися в Лігу чемпіонів на наступний сезон.

Саме отримання путівки в Лігу чемпіонів є завданням № 1 для тренерського штабу Фонсеки. В цьому випадку у португальця автоматично активується опція продовження контракту з «Ромою» ще на один сезон, а боси клубу зможуть розраховувати на хороші фінансові надходження від УЄФА, що так необхідні їм для мінімізації власних інвестицій в проект, який нині вибудовується в Римі.

Кубковий виліт від «Спеції» був різко негативно сприйнятий американським мільярдером Деном Фрідкіним, який є власником і президентом «Роми». З чуток, бос «вовків» всерйоз вважав, що його команда може виграти Кубок Італії, а тому виліт вже на стадії 1/8 фіналу, та ще й від далеко не топового опонента, надмірно засмутив амбітного американця.

Ряд італійських видань повідомив, що після невдачі в Кубку між Фонсекою та Фрідкіним відбулася серйозна розмова, яка тривала кілька годин. Власник «Роми» дав ясно зрозуміти португальському тренеру, що бажає бачити стабільний футбольний проект, а не команду, яка шарахається з боку в бік і має ряд внутрішніх проблем, одним з генераторів яких є сам наставник.

У той же час, через небажання серйозно інвестувати в «Рому» прямо зараз, і витрачати сотні мільйонів євро на трансферному ринку, Фрідкін не горить бажанням звільняти цілком зручного для нього Фонсеку і призначати іншого наставника, який може почати вимагати куди кращих умов по усіх напрямках. Тому поки клубне керівництво продовжує демонструвати певну підтримку португальському тренеру, але якщо команда раптово полетить вниз, то ситуація, швидше за все, дуже швидко зміниться.

Чого чекати в найближчому майбутньому?

Насправді, конфлікт Фонсеки та Джеко може розвиватися по одному з чотирьох сценаріїв:

1. Джеко буде проданий вже в поточне трансферне вікно. Шанси на це є, але вони не настільки великі, як щодня пишуть ті, чи інші джерела, що звикли плодити чутки заради заповнення інформаційного простору. Насправді, контракт Джеко з «Ромою» діє ще півтора роки, а тому відпускати свого капітана і топового бомбардира за «миску борщу» римський клуб навряд чи захоче. З іншого боку, в середині березня боснійцю виповниться вже 35 років, а в «Ромі» він заробляє по 7,5 мільйонів євро за сезон, через що черги з претендентів на Едіна не передбачається.

Так, в пресі дійсно миготять чутки про варіант з «Інтером», «Ювентусом», «Челсі» і навіть «Барселоною», але щоб реалізувати перехід в якийсь із цих клубів, швидше за все, Джеко або «Ромі» (можливо, і футболісту, і клубу разом) доведеться відмовитися від частини своїх вимог в пошуках компромісу. Більш того, Фонсека цілком ймовірно попросить для себе нового нападника, на покупку якого будуть потрібні чималі гроші при досить високому ризику помилитися, адже діяти доведеться дуже поспішно...

2. Джеко сидітиме в резерві до кінця сезону. Якщо Фонсека побажає «пограти м'язами», то цілком може заслати бунтівника Едіна в резервну команду, щоб поменше з ним контактувати, і продемонструвати власну владу. Однак в цій ситуації тренер може програти навіть більше, ніж ветеран-бомбардир, який опиниться без серйозної ігрової практики в кінцівці кар'єри.

Справа в тому, що Джеко має істотну підтримку в роздягальні команди, а тому «ядерна фаза» конфлікту з одним з лідерів може посприяти серйозному підриву авторитету Фонсеки серед футболістів «Роми». Крім того, необхідність платити серйозний оклад гравцеві, який просиджує штани в резерві, викличе питання до тренера ще і з боку керівництва - мовляв, навіщо нам такий дорогий актив, який наставник не здатен використовувати?

3. Джеко і Фонсека зариють «сокиру війни». У подібний варіант вірилося восени минулого року, але аж ніяк не зараз - після гарячої фази, яка спалахнула нещодавно. Для того, щоб конфлікт було залагоджено, потрібна добра воля однієї зі сторін, яка фактично повинна буде взяти на себе всю відповідальність за те, що сталося і виглядати в очах іншої сторони не тільки слабкою, але ще й такою, яка визнала свою провину. Сумнівно, щоб перший крок зробив тренер, який в такому випадку ризикує втратити певну частину авторитету і визнати помилковість своїх колишніх вчинків, та й настільки харизматична особистість, як Джеко, також навряд чи піде «на уклін».

Ситуація, за якої Фонсека та Джеко одночасно вирішать зробити крок назустріч один одному бачиться малореальною, оскільки дуже вже твердолобими виглядають обидві сторони зараз, навіть усвідомлюючи, що своїми суперечками вони роблять гірше клубу, на благо якого покликані працювати.

4. Фонсека та Джеко одночасно будуть відправлені геть. Цей варіант, ясна річ, не передбачає переможця в парі тренер - футболіст, але при ньому виграти може сама «Рома», яка позбудеться бузотерів, і отримає шанс вчасно перезавантажитися, щоб не провалити гонку за місце в Лізі чемпіонів.

З іншого боку, керівництво «Роми» в такій ситуації має взяти відповідальність на себе, ризикуючи зазнати серйозних репутаційних втрат в очах уболівальників команди. Більш того, на звільнення Фонсеки прямо зараз і екстрений трансфер Джеко будуть потрібні вкладення - на неустойку тренеру і підписання рівноцінної заміни ключовому форварду, без якого вести боротьбу за Лігу чемпіонів представляється украй скрутно. З цієї причини радикальний варіант, який можна було б розцінювати обопільним fatality для Фонсеки та Джеко, навряд чи можливий.

Як би там не було, але зараз екс-тренер «Шахтаря» Паулу Фонсека перебуває у вкрай делікатній ситуації, яка може серйозно позначитися на перспективах його кар'єри. Коли португалець перебирався в Рим з України, то робив це в статусі тренера, який виграв за три роки на національному рівні все, що тільки можна було. Два наступних роки в «Ромі» Фонсека не тільки ризикує завершити без жодних трофеїв, але ще й заплямувати репутацію непривабливою історією з конфліктом з однією з легенд клубу Едіном Джеко, відмитися від якої в майбутньому далеко не факт, що підвернеться нагода...

Оцініть матеріал
(47)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Чемпіонка Вімблдона розлучається з чоловіком
Теніс | 23 квітня 2024, 14:18 1
Чемпіонка Вімблдона розлучається з чоловіком

Маркета Вондроушова і Штепан Шимек більше не разом

СТАВКА ДНЯ. Головні матчі дня та популярні прогнози на 24 квітня
Футбол | 24 квітня 2024, 11:00 0
СТАВКА ДНЯ. Головні матчі дня та популярні прогнози на 24 квітня

Важливі події у всіх видах спорту спільно від Sport.ua та GGBET

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Crassus1
Для сборной Украины +