Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

УХЛ
| Оновлено 12 травня 2021, 18:49
3143
1

Сокіл - Білий Барс: драма з розв’язкою за 11 секунд до завершення овертайму

Репортаж з поєдинку Української хокейної ліги

| Оновлено 12 травня 2021, 18:49
3143
1
Сокіл - Білий Барс: драма з розв’язкою за 11 секунд до завершення овертайму
Фото Івана Вербицького

Київський «Сокіл» і білоцерківський «Білий Барс» зіграли черговий яскравий поєдинок у рамках регулярного чемпіонату Української хокейної ліги. Не дивлячись на те, що команди перебувають на різних полюсах таблиці («Сокіл» іде третім, «барси» - сьомими), матчі між ними супроводжує максимальна інтрига. З п’яти уже проведених командами очних зустрічей легко «соколятам» далася лише одна перемога. А попередній поєдинок й узагалі завершився сенсаційною перемогою «Білого Барса» і змусив тренерський штаб «Сокола» вдатися до рішучих оргвисновків. Після цього матчу в оренду в «Барс» був відправлений нападник Богдан Середницький (котрий, щоправда, зараз травмований), а оборонець Михайло Васильєв перебрався в «Маріуполь».

У суботній зустрічі за «барсів» грало двоє інших орендованих із «Сокола» хокеїстів – оборонець Владислав Сушков і нападник Сергій Пойманов, молоді українці, котрі ще недавно були задіяні в матчах за киян доволі суттєво, а вчора провели якісний поєдинок у складі нового клубу.

Тренер «Барса» Костянтин Буценко завжди підкреслює, що його команда грає так, щоб не залишати байдужою. Єдиний вкомплектований виключно українцями клуб УХЛ дав «Соколові» бій. У третьому періоді виїзного матчу білоцерківці вели в рахунку 4:3 і пропустили від найкращого бомбардира киян Антона Рубана, який закинув свою 18 шайбу в сезоні, менш ніж за шість хвилин до сирени. А до післяматчевих булітів «барси» й узагалі не дотягли всього 11 секунд.

Справедливості заради варто відзначити, що «Сокіл» вийшов на гру без двох ключових виконавців, форвардів першої ланки – капітана Фелікса Морозова і Єгора Кузьменка. За словами тренера команди Олега Шафаренка, Фелікс захворів, а Єгор у попередньому матчі проти «Донбаса» травмувався.

Зрештою, навіть без лідерів «Сокіл» мав усі шанси завершити гру з впевненішою перевагою. У другому періоді кияни мали чотири ідеальних нагоди закинути Кирилові Кучеру більше, ніж та єдина і прем’єрна для її автора Єгора Курбатова в УХЛ шайба, котра вивела господарів уперед 2:1. Приміром, Михайло Сімчук не проштовхнув шайбу у воротах майже з лінії, а Рубан не поцілив у практично порожні ворота.

Однак «Білому Барсові» до того немає діла. Не без долі удачі, завдяки блискучій грі Кучера і бійцівським рисам польових гравців гості у важкій другій 20-хвилинці не розсипалися, а на самому початку третього періоду зусиллями Артема Гребеника зрівняли рахунок. Ця шайба дала старт ефектній перестрілці, яка тривала дві з половиною хвилини і в наслідок якої «Барс» вийшов уперед 4:3. У цих трьох результативних атаках «Сокіл» відверто не врятував його новачок, російський воротар Георгій Дубровський. Після цього невдалого відрізку Шафаренко вирішив змінити голкіперів і випустив на лід Дмитра Кубрицького, надійна гра якого і кілька важких сейвів у кінцівці поєдинку сприяли перемозі «Сокола».


«Дубровського ми взяли не як заміну Кубрицькому, - коментує ситуацію з воротарями Шафаренко. – Річ у тім, що через травму випав з обойми резервний голкіпер Микита Пеленський. У нього проблема з коліном і вочевидь доведеться перенести операцію. А з одним воротарем грати неможливо».

Між тим, вже після того, як Рубан зрівняв рахунок, у кінцівці основного часу і на початку овертайму більше шансів на успіх мали хокеїсти «Білого Барса», які після вилучення за грубу гру Андрєя Смирнова грали у більшості. Олександр Бобкін, помічник Костянтина Буценка на тренерському містку «барсів», зібрав підопічних навколо себе, малював схеми і дуже ретельно пояснював, якою має бути вирішальна атака. Проте розіграти зайвого білоцерківцям не вдалося.

Вирішальним виявився кидок Віталія Андрейківа за 11 секунд до завершення овертайму. Львів’янин, який повернувся в Україну після виступів у чемпіонаті Казахстану, проводив за «Сокіл» лише третій матч і записав до активу перший гол.

«Суперник нас не здивував, - сказав Андрейків через лічені хвилини після перемоги. – «Білий Барс» завжди грає активно. Крім того, у нас на АТЕКу маленький майданчик. Для білоцерківців це плюс. Вони грають активний хокей, постійно сідають двома хокеїстами. Хоча, звісно, найперше не впоралися ми. В такого суперника треба вигравати в основний час. Мабуть, нам трохи забракло концентрації. «Білий Барс» внизу таблиці, а на такі команди налаштування трохи інше. Коли виходиш недоналаштованим, увійти в гру важко. Добре, що нам вдалося сконцентруватися по ходу гри і виграти. Перед овертаймом мали установку – виграти в ігровий час, не доводити справи до серії буллітів. Наразі мені в «Соколі» дуже подобається. Прийшов, немов у рідний клуб. Колектив тут хороший, хлопці здебільшого молоді, нам легко знайти спільну мову. Тренер вимогливий, але мені довіряє, випускає і в більшості, і в овертаймі. Намагаюся цю довіру виправдовувати».   

«Ми чекали результативної гри від Андрейківа, - підсумовує Олег Шафаренко. – Він хороший хокеїст, тільки приїхав з Казахстану трохи неготовим. Але, сподіваюся, Віталій набере найкращу форму і стане одним із лідерів команди. Для цього в нього є всі дані, залишилося додати в деяких компонентах. А що матчі з «Барсом» важкі, мене вже не дивує. У діях білоцерківців видно тренерську руку. Наші очні матчі показують, що обидві команди рухаються в правильному напрямі. Ми дуже любимо грати проти «Білого Барса». В цій грі вони були дуже рухливими. Такому суперникові протистояти важко. Так, концентрації гравцям сьогодні забракло. Але хіба лише сьогодні? Це наш менталітет. Якщо люди сидять у роздягальні і думають, що суперник трохи молодший і це обов’язково допоможе, то так не можна. Намагаємося шукати правильні слова. Не думаю, що ми вийшли аж надто недоналаштованими».

Цікаво, що відразу після матчу Шафаренко не відпустив хокеїстів додому, а вирішив провести заняття з загально-фізичної підготовки. «Олегові що гри мало?» - жартує після гри віце-президент клубу Юрій Лецкан.

Між тим, двоє хокеїстів за підсумками гри не тренувалися, а поїхали до лікарні зі струсом мозку. Такі наслідки силових прийомів у виконанні суперників – у цій грі ніхто нікого не шкодував. 18-річного нападника Михайла Сімчука у дорозі в мед заклад супроводжував батько, відмий у минулому воротар збірної України, а нині асистент тренера «Сокола» Костянтин Сімчук.

«Думаю, якби арбітри судили трохи уважніше, таких наслідків можна було б уникнути, - коментує Шафаренко. – Не кажу, що вони судять погано чи неправильно. Просто треба уважно стежити, щоб не підіймалися лікті, щоб молоді хлопці, які лиш починають грати в хокей, не сиділи по два-три тижні в лазареті. При цьому не скажу, що ми граємо ідеально чисто. Прискіпливіше треба ставитися до дій гравців обох команд».   

Зауважимо, що наступний матч «Білий Барс» проведе 10 лютого на виїзді проти «Кременчука». «Сокіл» наступного дня прийматиме аутсайдерів чемпіонату, київських «Крижаних Вовків».

УХЛ. Регулярний чемпіонат

Сокіл - Білий Барс 5:4 (в овертаймі) (1:1, 1:0, 2:3, 1:0)

Шайби: 07:50 Малєтін - 1:0, 11:49 Бабинець - 1:1, 36:02 Курбатов - 2:1, 40:51 Гребенник - 2:2, 40:58 Гончаренко - 3:2, 43:17 Благий - 3:3, 44:22 Брага - 3:4, 54:20 Рубан - 4:4, в овертаймі 4:46 Андрейків - 5:4

Іван ВЕРБИЦЬКИЙ, спеціально для Sport.ua
Фото автора

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Гравці ще одного клубу УПЛ отримали бронювання від мобілізації. Ліга також
Футбол | 10 травня 2024, 20:43 12
Гравці ще одного клубу УПЛ отримали бронювання від мобілізації. Ліга також

УПЛ та «Зоря» визнані критично важливими для економіки України

Кейн та банда. Топ-10 бомбардирів в історії, у яких 0 титулів за кар'єру
Футбол | 10 травня 2024, 07:23 3
Кейн та банда. Топ-10 бомбардирів в історії, у яких 0 титулів за кар'єру

У Гаррі 249 голів у топ-5 чемпіонатах Європи, але жодного командного трофею...

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Oleynik_sport
Сокол!