Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 16 сiчня 2021, 23:03
3565
5

Наталія Партика: коли характер сильніше за обставини

Олексій Коляго розповідає історія тенісистки з однією рукою, для якої немає нічого неможливого

| Оновлено 16 сiчня 2021, 23:03
3565
5
Наталія Партика: коли характер сильніше за обставини
propingpong.ru. Наталія Партика

Нарівні з Каролем Білецьким, про якого йшла мова в нещодавньому матеріалі, втіленням стійкості спортивного духу у наших західних сусідів є гравець в настільний теніс Наталія Партика. Цю дівчину в Польщі знають і старі й малі, а її життєвий шлях, віра в себе і наполеглива праця не можуть залишити байдужими.

***

27 липня 1989 року в родині банкіра Анджея Партики та його дружини, шкільної вчительки Аліції, відбулася радісна подія. У пари народилася друга дитина. Щасливий момент був затьмарений тим, що у новонародженої дівчинки була відсутня кисть правої руки і праве передпліччя.

Виховувати дитину з обмеженими можливостями дуже непросто, але батьки подарували маленькій Наталії (саме так назвали дівчинку) максимальну любов і турботу. У той же час батько і мати нашої героїні дотримувалися такої лінії виховання, при якій дитина повинна була стати максимально самостійною, незважаючи на свою особливість. Батьки привчали Наталію до того, що вона сама повинна була справлятися з елементарними побутовими завданнями (зав'язати шнурки, помити посуд і.т.д.), приходячи на допомогу і підказуючи лише при наявності у дитини складнощів з виконанням поставленого завдання. Також великий внесок у виховання дівчинки внесла її старша сестра, яка проводила з Наталією багато часу. Пізніше спортсменка в своїх інтерв'ю не раз згадувала, що дуже вдячна своїм батькам за такий формат виховання. Вона говорила, що завдяки такому підходу швидко змогла навчитися їздити на велосипеді, грати в рухливі ігри і завести собі багато друзів.

Коли Наталії було сім років, батьки вирішили віддати її разом зі старшою сестрою в спортивну секцію. У сім'ї не було особливих переваг по виду спорту, головне, щоб він підходив дівчаткам, беручи до уваги обмежені фізичні можливості молодшої. Також батьки більше дивилися на види спорту з порівняно меншим травматизмом. Вибір припав на настільний теніс, тим більше що в Гданську історично була дуже хороша школа маленької ракетки.

Спочатку Наталія більше грала зі своєю сестрою і з дитячим максималізмом постійно засмучувалася через свої часті поразки. Уже в такому юному віці вона сама для себе відкидала виправдання з приводу фізичної нерівності суперниць і прагнула обіграти родичку. Через півроку занять настільним тенісом дівчинка вже обігрувала не тільки свою сестру, але і багатьох інших дітей, які займалися тенісом набагато довше за неї.

За спогадами Наталії, найскладнішим моментом на початковому етапі знайомства з малою ракеткою була подача. Коли її суперники при введенні кульки в гру користувалися двома руками, дівчинці доводилося навчитися справлятися однією. Вона затискала кульку на ліктьовому суглобі, підкидала її і подавала. Часто це не виходило. Діти завжди залишаються дітьми і іноді лунали смішки. Це дуже мотивувало Наталію і змушувало її ще більше часу проводити на тренуваннях і відточувати свою майстерність.

Дуже швидко вона досягла таких успіхів, що ще на першому десятку свого життя зіграла в чемпіонаті Польщі для людей з обмеженими фізичними можливостями, а вже у 2000 році вона взяла участь в перших для себе Параолімпійських іграх в Сіднеї. Вона там була наймолодшою учасницею, їй було всього лише одинадцять років. Справжнісінька дитина.

Через кілька років вона стала найсильнішим гравцем серед спортсменів з обмеженими фізичними можливостями. Наступну Олімпіаду 2004 року в Афінах вона виграла дуже впевнено, і Наталія стала думати про щось більше. Через деякий час вона твердо вирішила брати участь в змаганнях для спортсменів без фізичних обмежень. Багато людей відмовляли її від цієї ідеї. Дівчині наводилися докази, що грати нарівні з усіма вона не зможе, а замість цього постійно буде об'єктом пильної уваги телекамер і вболівальників. І добре якщо ця увага буде позитивною. Наталія відкидала ці слова, мотивуючи себе тим, що у неї вже є досвід успішних ігор зі спортсменами без фізичних обмежень на тренуваннях і на дрібних регіональних турнірах.

Перші успіхи не примусили себе довго чекати. У 2006 році вона виграла срібло на чемпіонаті світу серед юніорів, а вже в 2008 році взяла участь в Олімпійських іграх в Пекіні. Виступ Наталії Партики в командному турнірі з настільного тенісу за збірну Польщі викликав у Китаї справжній ажіотаж, адже в Піднебесній мала ракетка дуже популярна. У дівчини постійно брали інтерв'ю, її супроводжували натовпи офіційних осіб і журналістів, а загальна увага до неї була на рівні зірок світового спорту. Чисто спортивних успіхів у Пекіні спортсменка не здобула, але це вже була перемога. А відразу після закінчення Олімпіади в Пекіні дівчина залишилася на Параолімпійські ігри і знову виграла золото в одиночному розряді. Забігаючи наперед, скажу, що Наталія Партика виграла чотири поспіль Параолімпіади (2004, 2008, 2012 2016), а на різних чемпіонатах світу та Європи для людей з обмеженими фізичними можливостями вона заробила просто величезну кількість золотих медалей.

Незабаром після закінчення Олімпійських і Параолімпійських ігор до дівчини прийшов перший великий успіх і в настільному тенісі для людей без фізичних обмежень. На чемпіонаті Європи 2008 року в Санкт-Петербурзі Партика виграла бронзу в змаганні жіночих пар.

Далі полячка стала повноправним учасником головних турнірів з настільного тенісу. Вона взяла участь у багатьох континентальних та світових форумах і виступила ще на двох Олімпіадах (2012 і 2016). Свій найкращий результат на головних іграх чотириріччя спортсменка показала в 2012 році в Лондоні, де дійшла до третього раунду одиночних змагань. Серед основних досягнень Наталії срібло на чемпіонаті Європи-2009 і бронза на чемпіонаті Європи-2014 в змаганнях жіночих команд, і третє місце на чемпіонаті Європи-2019 в загальних командних змаганнях. Найкращий показник в індивідуальному рейтингу серед всіх тенісистів планети у Наталії Партики був в 2010 році. Тоді вона займала 48-е місце. Ще раз. Сорок восьме місце! Серед усіх тенісисток планети!

У нинішній час Партика пішла трохи вниз по сходах рейтингу, але все одно залишається в числі найкращих. У рейтингу грудня 2020 року від Міжнародної Федерації настільного тенісу (ITTF) Наталія займає досить непогане 79-е місце. Крім індивідуальних виступів спортсменка кілька останніх років успішно виступає в складі свого чеського клубу «Годонін» в Лізі чемпіонів (раніше вже доходила до фіналу турніру разом з польським «Тарнобжегом»). Нижче запис повного поєдинку Наталії в рамках найсильнішого клубного турніру Європи проти сильної американки китайського походження Юе Ву (31-е місце в грудневому рейтингу). Подивіться, це вражає.

Серед навколоспортивних моментів Партика відзначала, що інші гравці дуже рідко робили їй поступки, а якщо такі і були, то вони закінчувалися до закінчення першого сету, максимум - другого, коли суперники розуміли, що можуть програти. А програвати їй нікому не хотілося, і опоненти викладалися на повну. Також варто відзначити, що для Наталії керівники планетарного тенісу пішли на рідкісне виключення. Оскільки для участі в Параолімпійських іграх необхідно набрати певну кількість залікових очок, а Партика, в основному, брала участь в турнірах для тенісистів без фізичних обмежень, в її випадку дозволили вести залік набраних очок і в параолімпійський рейтинг.

У численних інтерв'ю у полячки часто цікавляться, чому вона не хоче поставити собі протез. На що Наталія відповідає категоричною відмовою, мотивуючи, що тоді вона перестане постійно тримати себе в тонусі і втратить частину спортивних і життєвих умінь, які вона придбала раніше. Набагато більш корисними для своєї спортивної кар'єри вона вважає наполегливі тренування. Готуючи себе до виступів на Олімпійських іграх і на топ-турнірах Партика могла проводити в спортзалі практично весь день і залишалася відточувати свою майстерність навіть тоді, коли інші тенісисти вже збирали свої речі.

У Польщі Наталія Партика вже давно стала однією з найбільш шанованих особистостей спорту. Вона нагороджена державними відзнаками, про неї зняли документальний фільм «Наталія» (трейлер якого пропонується нижче), до неї часто приходять за порадою батьки діток з аналогічними обмеженими можливостями. Також тенісистка стояла біля витоків декількох благодійних фондів і сайтів, які збирають кошти для допомоги спортсменам.

З маленької дівчинки, яка хотіла обіграти свою старшу сестру, Наталія Партика пройшла шлях до спортсменки, у якої не було конкурентів серед рівних опонентів. У свою чергу, вже, будучи переможницею, полячка не побоялася вступити в суперництво, де вона була апріорі в незавидному положенні, але, незважаючи ні на що, неодноразово виходила переможницею. Наталія завжди прагнула до найкращих зразків гри і не приймала для себе ніяких внутрішніх відмовок і послаблень. Сьогодні вже полячку ставлять в приклад молодим гравцям.

«Людина зростає в міру того, як зростають її цілі» - так сказав свого часу великий німецький поет і філософ Фрідріх Шиллер. Тенісистка Наталія Партика немов є живою ілюстрацією до слів класика і своїм прикладом надихає багатьох завжди прагнути до успіху і наполегливо працювати для досягнення поставленого результату, незважаючи на складності на життєвому шляху. Немає нічого неможливого, якщо ти йдеш до своєї мети.

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?
Футбол | 19 квітня 2024, 13:00 24
Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?

Згадуємо тих представників Леверкузена, які опинилися за крок від видатного тріумфу

Не Баварія. Зідан виявив бажання очолити інший легендарний клуб
Футбол | 20 квітня 2024, 00:24 3
Не Баварія. Зідан виявив бажання очолити інший легендарний клуб

Іменитий француз може очолити «Манчестер Юнайтед»

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
richbas
Класний матеріал і не має значення,з якою країни людина,важливо посил статті!мотиваційні тексти-це завжди круто!Читаєш і розумієш,що в житті важлива сила духа,віра і все можна досягти!І ще стаття відкриває нові імена,які мало кому відомі!спорт юа,ви ростете!
Stanislav Matusevych
Ще один крутий матеріал, дякую.
nabooo
Вторая крутая мотивирующая статья от автора подряд! Даже если это адаптированный перевод, все равно спасибо огромное за такие материалы, ведь именно такие истории вдохновляют.
euro2012_za_2012euro
Хорошая жизнеутверждающая статья.
Только почему-то опять про польского спортсмена ( прошлый раз было про гандболиста).
Интересно, что в Польше всех спортсменов-инвалидов окружили заботой или просто так совпало?