Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Франція
| Оновлено 03 сiчня 2021, 11:08
14738
4

Після 17 років розлуки: чого очікувати від Почеттіно в Парі Сен-Жермен

Аргентинець готується стати новим наставником амбітної команди зі столиці Франції

| Оновлено 03 сiчня 2021, 11:08
14738
4
Після 17 років розлуки: чого очікувати від Почеттіно в Парі Сен-Жермен
goal.com. Маурісіо Почеттіно

Майже два десятиліття тому - 26 січня 2001 року - аргентинський центральний захисник Маурісіо Почеттіно перейшов з іспанського «Еспаньола» до французького «Парі Сен-Жермен», де ще не було шейхів і багатомільйонних зарплат, але вже тоді були присутні великі амбіції. За два з половиною роки в Парижі Почеттіно став володарем одного лише Кубка Інтертото в 2001-му, а влітку 2003-го вирушив у «Бордо» за новим викликом у кар'єрі.

З тих пір пройшло вже більше 17 років. Змінилося дуже багато: Почеттіно з 2009 року працює тренером, а «Парі Сен-Жермен» влітку 2020 року вперше в історії вибрався в фінал Ліги чемпіонів, де мінімально поступився «Баварії» і тепер резонно відчуває прилив сил поборотися за трофей знову.

Звільнення німця Томаса Тухеля з поста головного тренера «ПСЖ» бачиться досить спірним рішенням керівництва парижан, але це вже сталося, а тому немає сенсу обговорювати те, чого не виправиш. А ось прийдешнє призначення Почеттіно на вакантну посаду - привід для куди більш цікавої розмови. Схоже, амбіції Маурісіо і «Парі Сен-Жермен» знову відповідають один одному, а тому разом вони спробують добитися великих успіхів, яких тренер в силу різних причин не зміг здобути в «Тоттенхемі», а паризький клуб не отримав від Тухеля.

Минуло вже більше 13 місяців з тих пір, як Почеттіно втратив роботу в «Тоттенхемі». Те рішення босів «шпор» здавалося нещадним, але нинішнє прагнення керівництва «ПСЖ» розлучитися з Тухелем, ймовірно, навіть затьмарило неоднозначний від'їзд аргентинця з Лондона. Фанати «Тоттенхема» в більшості своїй обожнювали Почеттіно, а тому зараз вони і багато інших шанувальників тренерського таланту Маурісіо повинні бути задоволені, адже їхній улюбленець повертається до активної роботи. Більш того, в столиці Франції Почеттіно представиться можливість попрацювати з такими зірковими футболістами сучасності, як Кіліан Мбаппе, Неймар, Мауро Ікарді, Анхель Ді Марія...

І перше, на що буде дуже цікаво подивитися: як Почеттіно вдасться змусити всіх цих елітних футболістів грати в той футбол, який проповідує аргентинський наставник. Маурісіо любить, коли всі гравці його команди роблять енергійний тиск на суперника, віддаючись на полі максимально. Крім того, аргентинський коуч був дуже задоволений тим, як грав у нього в «Тоттенхемі» Деле Аллі, головною позитивною якістю якого Почеттіно називав харизму. У «Парі Сен-Жермен» гравців подібного плану буде ще більше, а перш за все Маурісіо доведеться знайти спільну мову з самолюбивим Неймаром і шалено талановитим Кіліаном Мбаппе, які, будучи зірками першої величини, вже напевно мають свої погляди на футбол і, що більш важливо в даній ситуації, свою роль у нинішній команді.

Попереднику Почеттіно Томасу Тухелю вдалося налагодити хороший контакт як мінімум із Мбаппе. Недарма той після новини про відхід німецького коуча написав у себе на сторінці в соцмережі наступне: «На жаль, такий закон футболу, але час, який ви провели тут, не буде забутий. Ви вписали прекрасний рядок в історію клубу, і я дякую вам, тренере».

А ось із функціонерами «Парі Сен-Жермен», особливо бразильським спортивним директором Леонардо, Тухель не порозумівся, і це те, що Почеттіно потрібно взяти на замітку. Ще в жовтні з'явилася інформація про невдоволення німецького тренера тим, що в літнє трансферне вікно парижани не підписали Луїса Суареса і Антоніо Рюдігера, яких коуч дуже хотів бачити серед своїх підопічних. Позиція «ПСЖ» була мотивована рішенням Леонардо, який не вважав цих футболістів необхідними для посилення нинішнього складу команди.

Тухель, який раніше поплатився роботою в дортмундській «Боруссії» за те, що випадково відправив текстове повідомлення з критикою спортивного директора клубу Міхаеля Цорка самому Цорку, за чутками, навіть не записував у телефонну книгу номер Леонардо, щоб щось подібне не повторилося вже в Парижі. Але сам бразильський функціонер публічно виступив з критикою роботи Тухеля, запустивши зворотний відлік часу перебування наставника в клубі: «Мені і керівництву «ПСЖ» не сподобалися заяви Томаса Тухеля про нашу роботу на трансферному ринку. Ми хочемо працювати з людьми, які щасливі бути в «ПСЖ». Якщо ви вирішили залишитися, то поважайте рішення клубу. З огляду на нинішній контекст, це більш ніж дивно з боку Тухеля».

Очевидно, що в разі перемоги в Лізі чемпіонів все для Тухеля могло б скластися інакше. Він в очах власників клубу цілком міг би виявитися більш цінною фігурою, ніж Леонардо, але в підсумку боси довірилися саме бразильцеві, а німця відправили додому. І Почеттіно доведеться відразу ж активно включатися в налагодження зв'язків у клубі і команді, виступаючи провідником ідей керівництва серед гравців, і намагаючись донести думку самих футболістів до умів босів.

Потрібно розуміти, що спадок Почеттіно дістається вельми неспокійний. У клубі існує постійна невизначеність щодо майбутнього головних зірок Неймара і Мбаппе, яких перманентно хотіли б залучити до своїх лав «сильні світу цього». Також «Парі Сен-Жермен» вже програв 4 матчі в поточному сезоні, що більше, ніж за весь попередній чемпіонат. Більш того, гравці паризької команди встигли отримати 36 жовтих і 5 червоних карток за підсумками стартових 17 матчів, в той час, як за всі 38 турів минулої першості в їхньому пасиві було 50 «гірчичників» і лише 1 червона картка.

Дисципліна - це саме те, з чого Почеттіно, ймовірно, і почне будувати свою команду в Парижі. Його інтенсивні тренування в «Саутгемптоні» і «Тоттенхемі» були притчею во язицех в англійській пресі, але саме вони давали можливість командам Почеттіно діяти на полі більш згуртовано і фізично витримувати будь-темп, який диктували їхні суперники. Навести порядок в «Парі Сен-Жермен» у найкоротші терміни буде цілком розв'язуваним завданням для Почеттіно, а ще Маурісіо ідеально підходить для «гри в довгу».

Очевидно, що катарські власники «Парі Сен-Жермен» зможуть надати Почеттіно необхідне фінансування на підписання хоча б базових гравців, які будуть потрібні під концептуальну модель аргентинця. Крім того, Почеттіно не славиться настільки непростим характером, як Тухель, а тому ужитися з Леонардо йому також має бути куди простіше. Зрештою, в «Тоттенхемі» аргентинський коуч і зовсім кілька трансферних вікон працював без підписання новачків, примудряючись при цьому ще й постійно вирішувати поставлені перед ним завдання.

Що правда, для якісного ривка вгору, а не поступового прогресу, який Почеттіно може забезпечити «Парі Сен-Жермен» на довгій дистанції, паризькому клубу доведеться розщедритися на досить дорогих новобранців. Кого побажає підписати Маурісіо в найближчі пару трансферних вікон? Здається, можна сміливо виділяти наступні чотири прізвища:

- Деле Аллі: 24-річний хавбек нині перебуває на самому дні в «Тоттенхемі» через не сформовані відносини з Жозе Моурінью. Інша справа, що за Почеттіно цей футболіст був завжди дуже важливий для «шпор», а тому не дивно, що зараз чутки разом з Маурісіо відправляють в столицю Франції і Деле Аллі;

- Крістіан Еріксен: датчанин найкращі роки своєї кар'єри провів у «Тоттенхемі» саме під керівництвом Почеттіно. У стані «шпор» Еріксен зумів вийти на топ-рівень, але зараз в «Інтері» він в такому ж скрутному становищі, як і Деле Аллі в «Тоттенхемі». Можна сказати, що Еріксен - неймовірно токсичний для «нерадзуррі», а тому ті будуть вельми не проти позбутися проблемного активу. З іншого боку, для Почеттіно Еріксен може стати тим, хто ефективно зв'яже середню лінію з атакою, і допоможе в найкоротші терміни вживити принципи гри аргентинського тренера в інших членів команди;

- Ян Облак: вже зараз босам «ПСЖ» необхідно визначатися з наступником для 34-річного Кейлора Наваса, який демонструє зовсім не кращий свій футбол останнім часом. Не дивно, що вже з'явилися чутки про готовність парижан підписати словенського голкіпера «Атлетіко» Яна Облака, який має вельми «жирний контракт» в Мадриді, що надає обтяжливого впливу на клубний бюджет «матрацників». Самого Облака в «ПСЖ» сподіваються спокусити можливістю регулярно піднімати над головою різні трофеї;

- Ліонель Мессі: зірка нинішнього «ПСЖ» Неймар недавнім своїм постом розбурхав громадськість на предмет можливого переходу Ліонеля Мессі в стан парижан. З урахуванням літнього бурофаксу і бажання аргентинця спробувати себе в іншому клубі, цілком можна уявити, що прийдешнього літа «ПСЖ» всерйоз побореться за право підписати Мессі, і Почеттіно навряд чи відмовиться від можливості попрацювати із зірковим співвітчизником, знайти спільну мову з яким для нього не має скласти великих проблем.

Як би там не було, але повернення Маурісіо Почеттіно до активної роботи виглядає багатообіцяючим не тільки для «Парі Сен-Жермен», а й для всього європейського футболу. Аргентинець дійсно є одним з тих тренерів сучасності, які здатні вибудовувати чітку систему, здатну згодом працювати і давати результат на кілька років вперед. А це саме те, до чого так прагнуть багаті власники «Парі Сен-Жермен», і те, через відсутність чого Почеттіно захотів покинути Париж 17 з половиною років тому...

Олексій ШАТІЛОВ

Оцініть матеріал
(35)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vyacheslav Kruts
Если ему небудут наступать на пятки и требовать срочного разультата,то я думаю что он зделает хорошую команду.Когда он был в Тотатхеме то звездных игроков было у него очень мало но вспомните как команда играла,а сейчас у ПСЖ мошных очень много и если тренер найдет ключ к каждому то я думаю ПСЖ будет огонь.
Pol Chopa
По словам самого Почеттино в Тотеме он вообще не влиял на трансферы,кого ему давали с теми и строил игру,плюс общеизвестно что Д.Леви *жадноват*т.е не выделяет большие сумы на игроков(покупки зарплаты),здесь так понимаю будут другие условия,будет интересно посмотреть на роботу Маурисио.
temamx2727
А если ещё и этих 4-ых подпишут, то лч точно никуда от них не денется.
Kevko
Хороший тренер. Но не все зависит от тренера