Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 17 грудня 2020, 11:40
13695
9

Чужий серед своїх: чому Озіл перестав грати в Арсеналі

Sport.ua – про зіркового плеймейкера, який вже 9 місяців сидить без діла

| Оновлено 17 грудня 2020, 11:40
13695
9
Чужий серед своїх: чому Озіл перестав грати в Арсеналі
Arsenal.com. Месут Озіл

У вересні 2013 року півзахисник Месут Озіл перейшов з мадридського «Реалу» в «Арсенал». Цей трансфер був по-справжньому гучним для «канонірів». Англійці заплатили за німця рекордні на той момент 47 млн євро. Кріштіану Роналду пускав стріли в керівництво «бланкос» за те, що вони відпустили найкращого асистента команди. Сам Озіл поїхав асистувати в Лондон, де відразу ж взявся за справу. У своєму першому «англійському» сезоні Месут забив 5 голів і віддав 10 результативних передач в АПЛ, що непогано для новачка.

Найкращим в «Арсеналі» для німця став сезон 2015/16. Хавбек тоді віддав 19 результативних передач за всю кампанію. Озіла визнали найкращим гравцем клубу, а «каноніри» зайняли 2-ге місце в турнірній таблиці АПЛ. З тих пір Месут асистував все менше, а лондонці жодного разу не завершували сезон вище 5-го рядка. Після відходу Арсена Венгера справи у футболіста почали помітно погіршуватися. У сезоні 2019/20 хавбек зіграв лише 18 матчів у Прем’єр-лізі. Востаннє німець виходив на поле ще 7 березня. У нинішній кампанії Озіл не заявлений ні на Лігу Європи, ні на АПЛ. Чому ж колись кращий плеймейкер Європи (а може і світу) перестав грати? На це є кілька причин. Далі – про все по порядку.

Нефутбольні причини

Все почалося в липні 2018 року, коли Месут опублікував у соцмережах фото з нинішнім президентом Туреччини Реджепом Ердоганом. За це футболіст отримав пристойну порцію критики від німецьких ЗМІ. В Туреччині тоді якраз проходили президентські вибори. У Німеччині вважали, що гравець «Арсеналу» відкрито висловлює підтримку Ердогану, до якого німці ставилися не найкращим чином. Озіл списав усе на турецьке коріння і особисте знайомство з політиком. Месут не став згладжувати ситуацію, а взявся атакувати журналістів, звинувачуючи їх в наклепі. Розгорівся великий скандал, який завершився тим, що хавбек позбувся місця в збірній Німеччини. Вірніше, він сам пішов з національної команди.

Ситуація з Ердоганом, в принципі, ніяк не вплинула на кар’єру футболіста в «Арсеналі». Переломний момент стався в кінці 2019 року. Озіл опублікував гнівні пости, в яких розкритикував владу Китаю за жорстоке поводження з уйгурами. Уйгури – мусульмани тюркського походження, яких в КНР налічується близько 10-ти мільйонів. Футболіст звинуватив владу Китаю в тому, що вони всілякими способами знущаються над уйгурами і навіть вбивають їх. Після публікації подібних постів китайський транслятор АПЛ відразу викреслив з ефіру матч «Арсеналу» проти «Манчестер Сіті».


Instagram. Месу Озіл і Реджеп Ердоган

Скандал вийшов грандіозним. «Арсенал» виступив із заявою, в якій було сказано, що клуб не розділяє позицію гравця. Озіл, що цікаво, зіграв у матчі проти «Сіті», але не увійшов до заявки на наступний поєдинок проти «Евертона», будучи здоровим. Месут не став вибачатися за свої висловлювання, щоб допомогти клубу налагодити відносини з китайським транслятором. Публікації футболіста зіпсували імідж «Арсеналу» в КНР і створили проблеми фінансового характеру. Існує думка, що деякі члени керівництва «канонірів» до цих пір не пробачили німцеві його впертості, і це відбилося на його кар’єрі.

У Озіла був шанс реабілітуватися перед босами в розпал пандемії коронавірусу. «Арсенал», як і багато інших клубів, попросив гравців піти на скорочення зарплати, відчуваючи фінансові проблеми через зупинку сезону. Месут просто по-людськи повинен був піти на поступки, будучи найбільш високооплачуваним гравцем команди. Але він не пішов. «Каноніри» донині продовжують платити хавбеку 350 тис. фунтів на тиждень. Крім того, у вересні англійці ще заплатили німцеві 8 мільйонів «зверху». Ці гроші належали йому за контрактом, як бонус за лояльність.

Озіл – яскравий приклад того, як себе потрібно і не потрібно поводити публічній людині. Навіть зараз, не граючи вже 9 місяців, Месут не соромиться відкрито обговорювати і критикувати керівництво «Арсеналу». Зрозуміло, що ні про яке продовження контракту, мова навіть не йде. «Каноніри» намагалися продати гравця минулого літа, але не знайшли на нього покупців. Деякі пропозиції футболіст сам відхилив. Тепер боси «Арсеналу» чекають січня, сподіваючись хоч щось отримати за Озіла. Однак німець має намір покинути лондонський клуб тільки після закінчення сезону на правах вільного агента.

Футбольні причини

У більшості випадків гравці атакуючого амплуа не люблять відпрацьовувати в обороні. Для багатьох із них це є великою проблемою, в тому числі, і для Озіла. Венгер не був занадто принциповим по відношенню до Месута, тому в нього німець і намагався грати максимально якісно. Унаї Емері і Мікель Артета змушували хавбека робити строго те, що самі вимагали. Венгер якось сказав, що Озіл може бути важливим системоутворюючим гравцем, якщо знайти до нього правильний підхід. Француз пропонував своїм спадкоємцям не заточувати німця на відбір м’яча, а поставити біля нього футболіста оборонного плану. Вони цього не зробили.

Є категорія гравців, які показують максимум своїх можливостей тільки в тому випадку, якщо для них створюються оптимальні умови. Артета вважав, що Озіл не вартий стількох клопотів. Але ж німця «канонірам» зараз дуже не вистачає. «Арсенал» знаходиться на останніх місцях в АПЛ за створеними моментами і забитими голами. Команді не вистачає креативного футболіста, яким і є Месут. Артета змінює схеми, ставить гравців на різні позиції, шукає нестандартні рішення, але все не те. Зараз «каноніри» розташовуються в другій частині турнірної таблиці Прем’єр ліги – не так і далеко від зони вильоту, але дуже далеко від лідерів.  


Твіттер Арсенала

Звичайно, Озіл не вирішить всіх проблем «Арсеналу». Але з його участю команда могла б більше створювати і, отже, більше забивати. Форварди «Арсеналу» залежні від тих гравців, які повинні доставляти їм м’яч до штрафного майданчика суперників. Таких виконавців у «Арсеналу» зараз немає. Але ж далі у лондонців матчі з дуже серйозними суперниками: «Евертон», «Челсі» і «Манчестер Сіті» в Кубку ліги.

У результатах «Арсеналу» простежується дивовижний контраст. «Каноніри» дуже слабо виступають в АПЛ, але при цьому виграли всі матчі в груповому раунді Ліги Європи. Хоча, звичайно, такому клубу успіхами в ЛЄ не варто пишатися. «Арсенал» не може грати з міцними англійськими командами. Останнім часом лондонці почали програвати ще й аутсайдерам. Колективу Артети не вистачає креативу. Будь фахівець більш гнучким, цього, можливо, вдалося б уникнути. Хоча не факт, що рішення виключити Озіла з усіх можливих заявок належить тільки іспанцеві. Цілком можливо, що тренеру надходять вказівки, яким він не може суперечити.

Мессі, Озіл, Еріксен і ще 7 гравців, які можуть змінити клуб в січні

Як би там не було, Озіл сам винен в тому, що вже 9 місяців дивиться футбол по телевізору. Десь Месута підвело загострене почуття справедливості, в інших ситуаціях були присутніми конфлікти з тренерами і небажання йти на поступки. Футболіст хотів грати тільки так, як звик сам. Додаткові обов’язки щодо збільшення бігової роботи та відбору м’яча хавбек або не хотів, або фізично не міг виконувати. Сукупність різних факторів призвела до того, що чемпіон світу отримує гроші, але не отримує головного – задоволення від гри, яку, напевно, все ще любить.

Сергій Завалко
Оцініть матеріал
(75)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
D.Lanskoy
Там не только Озил присел, но и молодой и толковый Гендузи. Похоже, Артете недолго осталось. Может, даже сегодня решится его судьба, если Арсенал проиграет Саутгемптону.
Local78
Стаття обов'язкова для читання любителям стверджувати, що "спорт поза політикою"...
Alex Anatoliuov
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил