Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 02 грудня 2020, 11:46
4654
4

Луїш КАШТРУ: «Дуже складна група! Тут все дуже непередбачувано»

Головний тренер «Шахтаря» дав прес-конференцію після гри проти «Реала»

| Оновлено 02 грудня 2020, 11:46
4654
4
Луїш КАШТРУ: «Дуже складна група! Тут все дуже непередбачувано»
ФК Шахтар Донецьк. Луїш Каштру

Головний тренер «Шахтаря» Луїш Каштру дав прес-конференцію після поєдинку 5-го туру Ліги чемпіонів проти «Реала» (2:0):

- Мораес травмувався, але ще вийшов на поле. Це було ваше рішення дати йому розбігатися або прохання футболіста продовжити гру?

- Мораес отримав сильний удар в ногу. Ми потримали його деякий час в полі, думали, можливо, він зможе відновитися, відіграти трохи більше або навіть матч до кінця. На жаль, це було неможливо. У нас було дві опції - Дентіньо або Фернандо. У Дентіньо зовсім недавно також була травма, і ми прекрасно розуміли, що весь ігровий час він, очевидно, не зможе витягнути. Як ви всі бачили, Дентіньо потім також залишив поле і вийшов Фернандо.

- У першому таймі «Шахтар» майже не вибігав в контратаки, а відсиджувався в захисті, а в другому побіг так, що забив два м'ячі. Це був ваш план?

- Думаю, команда добре оборонялася як в першому, так і другому таймах. Ми дуже якісно закривали наші фланги, де «Реал» проводив найбільшу кількість атак, завдяки динаміці трикутників. Праворуч - Додо, Марлос і Тете, а зліва - Коваленко, Тайсон і Матвієнко. В обороні справлялися відмінно. Найбільшою нашою проблемою був початок атаки, розіграш від воріт - там ми зробили кілька помилок в позиціонуванні, але в перерві змогли їх скорегувати. Що відбувалося? При розіграші від воріт ми відтягували нападника трохи глибше, в центрі поля він з Марлосом, Коваленком і Степаненком створював ромб. При цьому висували вінгера вище і відтягували назад крайніх захисників. Таким чином вдалося розкрити більше зон у суперника і розігрувати м'яч якісніше. Це призвело до вдалих атак і забитих м'яічв

- Хочеться спровокувати вас на невелике парі: що незвичайного ви готові зробити, якщо «Шахтар» вийде з групи Ліги чемпіонів?

- У житті завжди потрібно бути щирим і говорити тільки правду. Коли ми грали погано - грали погано, коли добре - грали добре. Давайте подивимося на Лігу чемпіонів. Моя думка: це найскладніша група в нинішньому розіграші. Думаю, будь-який з тих, хто знаходиться в цьому залі, ніколи б не подумав, що за тур до кінця групового етапу у нас буде сім очок. Навряд чи хтось міг собі таке уявити. Ми граємо з «Інтером», «Реалом», «Боруссією» - це дуже і дуже складна група. Має бути останній тур, який все вирішить. Ми можемо або вилетіти взагалі з єврокубків, або продовжити шлях в Лізі чемпіонів або Лізі Європи. Тут все дуже непередбачувано. Група дуже комплексна і складна. І відразу після жеребкування, і весь час потім я відчував, що ми будемо грати, можливо, з кращими європейськими командами.

Наприклад, «Реал»: у нього найбільша кількість трофеїв, уболівальників теж, він частіше за всіх вигравав Лігу чемпіонів, це ім'я у всіх на виду. Дуже рано про щось говорити. Ми ще нічого не добилися, але і не втратили шанси. В останньому турі все вирішиться. Те, що сталося з «Боруссією», незрозуміло. Як, перемагаючи двічі «Реал», ми можемо в сумі за два матчі програвати німецькій команді 0:10? Але це сталося, і потрібно це прийняти. Найголовніше - боротися до самого кінця, віддаючи собі звіт в тому, що попереду чекає дуже і дуже складний поєдинок. Нічого поки не вирішено. Коли вирішиться, тоді можна буде про щось говорити.

- Луїш, крім того, що це «Реал» і додатковий настрій на нього не потрібен, та критика, з якою зіткнулася команда, згуртувала футболістів? Чи змушує невіра уболівальників працювати один за одного на двісті відсотків, бігти і здобувати перемогу?

- Ні. Те, що дійсно об'єднує команду, в якій я перебуваю, - щоденна повна самовіддача і старанна робота. Слабкості - так, бувають, сильні сторони - теж. Але ніколи поразки не будуть створювати додаткову відповідальність. Мені не потрібна нічия мотивація. Мені не потрібно нічиє тиск. І мені не потрібна нічия похвала, щоб змушувати себе щодня працювати. Так я жив все життя і так буду продовжувати. Ніякий зовнішній тиск мені ніколи не знадобиться. Я завжди слухаю критику, відображаю її та приймаю рішення, потрібно її сприймати чи ні. Як і похвалу, адже потрібно відчувати, хвалять тебе щиро чи ні. Робота і мої футболісти - то, що нас об'єднує завжди. Я знаю, що, коли виграю, буду хорошим, коли програю - поганим. І що все це може змінитися за два дні: сьогодні ти перемагаєш, а завтра програєш. Тому потрібно бути наполегливим до своєї роботи.

На даний момент я розумію, що поки ми ще нічого не виграли. Останній матч може вирішити все: ми або продовжимо шлях у Лізі чемпіонів чи Лізі Європи, або вилетимо з єврокубків взагалі. У футболі все непередбачувано і може змінюватися раптово. Але не може команда фізично бути готова, а через два дні - ні. Ось такого просто не буває. Є чотири дуже важливі чинники - на них я завжди і будую свою роботу. Ми після матчу з «Дніпром-1» не тренувалися, а відновлювалися. Відновилися за пару днів і сьогодні приїхали на гру. Я прекрасно знаю, що все дається дуже непросто, але ми будемо намагатися продовжувати в тому ж дусі.

- Протягом всього сезону у «Реала» складності з організованими командами, які добре обороняються. Це вплинуло на ваш план на гру?

- Проти команд, які грають із середнім блоком або нижчим, у них дійсно є певні складності. Тому ми намагалися залишити першу третину поля «Реала» без пресингу, щоб потім чинити тиск і йти вище, щоб наші вінгери і нападник використовували вільний простір, залишений центральними захисниками.

- Сьогодні була справжня перевірка для Вітао. Наскільки ви задоволені його грою і зв'язкою з Бондарем?

- Було б не дуже коректно з моєї сторони обговорювати одного гравця і не говорити про інших. Всі мої хлопці були просто фантастичними на полі. Центральні захисники для мене - це завжди пара і взаємозв'язок. І вони зараз були гарні протягом всього матчу, у них був відмінний союз. Дуже гідно показали себе в обороні. Це два молодих, але дуже кваліфікованих футболіста. Я вже втомився повторювати, що у гравця немає віку, а завжди є тільки якості. На полі були футболісти з відмінними якостями, і вони добре відіграли, як і всі інші.

- У другому турі ви провели відмінний матч з «Інтером», незважаючи на те, що він закінчився з рахунком 0:0. Ви вже встигли подумати про майбутню вирішальну гру?

- Ні. У нас зараз настільки щільний календар, що я прийняв рішення думати про одну грі і ні в якому разі не забігати вперед. Наприклад, іноді ми залишаємося без певних гравців, і це буває дуже складно. Ось сьогодні ми залишилися без Мораеса, потім без Дентіньо. Планувати на тривалий термін? Ти ніколи не знаєш, як і що буде. З завтрашнього дня я почну думати про «Минай». Зараз важливо знову повернутися до чемпіонату України і сконцентруватися на найближчому поєдинку. Після матчу з «Минаєм» я перейду до гри з «Інтером» - тільки тоді і будемо на неї налаштовуватися.

- На установці ви просили грати з «Реалом» як з командою чи виділяли якихось футболістів? Як вважаєте, якби в складі «Реала» був Кріштіану Роналду, ваша установка змінилася б?

- Коли ми готуємося до будь-якого матчу з будь-яким суперником, розбираємо в тому числі кожного гравця індивідуально. Наші футболісти ще до установки, за кілька днів до поєдинку, мають доступ до відео з діями як суперника в цілому, так і певних виконавців. Потім ми переходимо до перегляду командних динамік - атаки, оборони, переходів. І вже потім, звичайно, є мотиваційна складова, але вона вже відбувається практично перед самим матчем. Готуємося так абсолютно до всіх поєдинків чемпіонату, Кубка України або Ліги чемпіонів. Цей професіоналізм з нами завжди. Ми не ділимо матчі на більш важливі і менш, а до кожного суперника підходимо з великим професіоналізмом і повагою.

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Евгений Семыкин
А долго надо было предсказывать и гадать чтоб поменять Пятова ? А Кривцова ?
bzzzzz
та помоему все предсказуемо: Шахтер -> Реал, Реал -> Интер, Интер ->Боруссию, Боруссия -> Шахтер
Не удевлюсь если с Интером голов 5-6 отгребут и на этом все закончится, лично для меня эти победы над Реалом ничего не значат если учесть абсолютно беспомощные игры против Боруссии и Интера.