Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 25 листопада 2020, 12:13
12483
0

Декрети українок, відміна передолімпійського тижня, перенесення Кубка IBU

Денис Шаховець анонсує новий біатлонний сезон

| Оновлено 25 листопада 2020, 12:13
12483
0
Декрети українок, відміна передолімпійського тижня, перенесення Кубка IBU
Український біатлон. Ольга Абрамова і Юлія Журавок

Вже в найближчу суботу, 28 листопада, передолімпійський біатлонний сезон-2020/21 офіційно стартує індивідуальними гонками в рамках першого етапу Кубка світу у фінському Контіолахті. Незважаючи на те, що пандемія коронавірусу продовжує набирати нових обертів, Міжнародний союз біатлоністів прийняв рішення проводити сезон, хоча без скасування змагань не обійшлося.

В даний момент точно відомо, що будуть скасовані:

– Передолімпійський тиждень в китайському Пекіні, який повинен був пройти з 26 лютого по 1 березня в рамках восьмого етапу Кубка світу. Цей етап перенесений в чеське Нове-Место.

– Юніорські Кубок і чемпіонат Європи. Єдиним міжнародним стартом для юних біатлоністів під егідою IBU повинен стати юніорський чемпіонат світу, який запланований на період з 28 лютого по 7 березня в австрійському Обертілліаху. Знову ж, не факт, що й він відбудеться.

Поки перенесений і перебуває під загрозою скасування Кубок IBU. У грудні біатлоністи, які не потрапили до складів збірних на етапи Кубка світу, точно залишаться без змагальної практики. IBU планує провести перший етап другої біатлонної ліги в січні, але цілком можливо, що в цьому сезоні будуть тільки етапи Кубка світу, а також чемпіонати світу та Європи.

Літній чемпіонат світу вперше за свою історію, яка налічує чверть століття, не був проведений, та ж доля спіткала і традиційні передсезонні старти в норвезькому Шушені. Хотіли скасувати ще й Різдвяну гонку, але в підсумку організатори перенесли її з Гельзенкірхена до Рупольдингу. 
Найімовірніше, на трибуни «Хімгау-Арени» глядачі якщо і будуть допущені, то в дуже невеликій кількості.

Читайте також: Ви не впізнаєте біатлон взимку. IBU істотно змінив регламент Кубка світу

А ось гонки першого етапу Кубка світу в Контіолахті зможуть відвідати до 4,5 тисяч уболівальників. І не виключено, що це єдина можливість подивитися біатлон еліт-класу наживо, бо на етапах в Хохфільцені, Обергофі і Антхольці підтримати своїх улюбленців безпосередньо з місця подій точно не вдасться. А що буде далі – поки не знає ніхто.

До речі, про етапи Кубка світу. У цьому сезоні, щоб мінімізувати переміщення біатлоністів Європою, перші шість етапів пройдуть тільки в трьох місцях. Спарені етапи будуть проведені в Контіолахті, Хохфільцені, Обергофі та Нове-Место. У зв'язку з цим без біатлону залишилися знамениті стадіони в Естерсунді, Ансі та Рупольдингу (якщо не враховувати вищезазначену шоу-гонку).

Детально з календарем майбутнього сезону можна ознайомитися в нашому традиційному матеріалі за посиланням нижче. Крім розкладу, там можна буде знайти переходи на анонси та підсумки етапів, текстові трансляції, а також новини з результатами всіх гонок.

Біатлонний сезон-2020/21: розклад, анонси, трансляції, результати

Збірна України

Чоловіки: Дмитро Підручний, Артем Прима, Антон Дудченко, Руслан Ткаленко, Богдан Цимбал, Тарас Лесюк.

Жінки: Олена Підгрушна, Валя Семеренко, Юлія Джима, Віта Семеренко, Дар'я Блашко, Катерина Бех.

У складі збірної України на перші етапи Кубка світу відправилися по шість чоловіків і жінок. Також мав виступити в Контіолахті досвідчений Сергій Семенов, але через проблеми зі здоров'ям, ймовірно, він зможе дебютувати в новому сезоні тільки в січні в Обергофі, хоча за оптимістичного прогнозу ми зможемо побачити його на лижні у Хохфільцені.

За підсумками минулого сезону, чоловіча та жіноча збірні України зберегли за собою квоту в п'ять біатлоністів, яких можна буде заявити на спринтерські і індивідуальні гонки. Отже, в даний момент в складі команд Юрая Санітри по одному запасному, на випадок форс-мажору. Але досвід інших видів спорту показує, що позитивні тести на коронавірус можуть здати відразу декілька людей з однієї збірної, і тоді буде потрібно більше запасних.

У зв'язку з цим, до основної чоловічої збірної з команди Б можуть приєднатися Віталій Труш і Артем Тищенко, які час від часу вже виступали на Кубку світу в попередніх сезонах. Тищенко, до речі, вже перехворів на ковід, так що варіант з його викликом може виявитися більш пріоритетним через наявність антитіл до вірусу.

Артем Прима і Артем Тищенко

Що стосується жіночої збірної, то відразу помітна відсутність у складі Анастасії Меркушиної, яка продовжує тренуватися окремо від основної команди, під керівництвом батька-тренера. Юрай Санітра і Олег Меркушин, мабуть, вирішили поберегти спортсменку, так що чекаємо, що вона сповнена сил вступить у боротьбу вже в Хохфільцені. Юлія Джима готувалася до сезону зі збірною Словенії, яку продовжує тренувати екс-наставник українок Урош Велепец. Про її готовність інформації немає, але цілком можливо, що функціональна форма наймолодшої ​​з наших біатлонних олімпійських чемпіонок виявиться кращою, ніж у тих, кого курирував Санітра.

За винятком Джими і вищезгаданого Семенова, збірна України до вересня включно готувалася до сезону в Сянках. Якийсь час у президента Федерації біатлону України було побоювання, що українці не зможуть виїхати навіть на етапи Кубка світу, але в жовтні нашим спортсменам все ж вдалося відправитися на закордонні збори. До речі, Олена Підгрушна хотіла разом з Джимою працювати в команді Велепця, але через карантин їй довелося переключитися на варіант з вітчизняним тренером Олександром Кравченком. Як зізнається капітан жіночої збірної, цією співпрацею вона поки дуже задоволена.

Встигла перехворіти на коронавірус ще в жовтні Віта Семеренко, але зараз, судячи з усього, вона повністю відновилася, хоча, безумовно, підготовка до сезону у неї вже точно пройшла не за планом. Здав позитивний ПЛР-тест і капітан чоловічої команди Дмитро Підручний, через що був змушений відмовитися від участі в традиційній літній шоу-гонці у Вісбадені. Але пізніше виявилося, що той тест, ймовірно, показав помилковий результат.

Крім Меркушиної, до жіночої збірної, за великим рахунком, нікого викликати. Хіба що можна дати можливість дебютувати титулованій екс-юніорці Ганні Кривонос, але навряд чи в нинішній формі вона здатна боротися за очки на Кубку світу. Втім, у разі форс-мажору, до такого варіанту вдатися доведеться. Катерина Бех з юніорського віку остаточно виросла і їй надали можливість проявити себе на елітному рівні. Ця спортсменка відома хорошими швидкісними якостями і нестабільною стрільбою. Якщо під час передсезонної підготовки вдалося поліпшити другий компонент, то у неї є всі шанси закріпитися в основній команді.

Причина різкого зниження конкуренції в жіночій збірній України - декрет, а точніше відразу два. Поповнення в родині чекають Ольга Абрамова і Юлія Журавок. Обидві біатлоністки збираються повернутися, як це свого часу зробила Віта Семеренко. А Яна Бондар, яка в минулому сезоні вирішила зробити річну паузу, втратила мотивацію і оголосила про завершення кар'єри. Але є і поповнення: відновила кар'єру Ірина Варвинець, яка пропустила два останні сезони в зв'язку з проблемами зі здоров'ям і встигла за цей час ще й народити дитину.

Яна Бондар

Читайте також: Україні не вистачало Варвинець, але які в неї перспективи після декрету?

Тепер віце-чемпіонка світу в естафеті виступатиме під прізвищем чоловіка-тренера, Олексія Петренка. Але поки невідомо, чи братиме участь Ірина в гонках в цьому сезоні. Багато що залежить від того, чи проведуть Кубок IBU, адже стартувати з місця в кар'єр ніхто не збирається...

Решта світу

За підсумками минулого сезону завершили кар'єру багато відомих біатлоністів, але затьмарили всіх своїм відходом француз Мартен Фуркад і фінка Кайса Макаряйнен. Вони зробили це в кінці минулого сезону, який був достроково завершений по ходу етапу в Контіолахті. Родзинкою завершення кар'єри Кайси стало те, що цей етап для неї рідний, а Мартен пішов красиво. Неймовірно красиво.

Читайте також: Сім років домінування і королівське завершення кар'єри. Фуркад – геній

В останній гонці Фуркад-молодший 13 березня, рівно через 12 років після дебюту на Кубку світу, в жовтій майці лідера виграв гонку переслідування, але Великий кришталевий глобус все ж знову дістався норвежцю Йоханнесу Бьо. Проте, в складах багатьох збірних є дебютанти, і цілком можливо, що в недалекому майбутньому хтось із них вийде на топ-рівень, а може, навіть перевершить Фуркада, який вигравав загальний залік Кубка світу рекордні 7 років поспіль.

Загалом, нас чекає найбільш непередбачуваний сезон. Головним стартом повинен стати чемпіонат світу, який в лютому планується до проведення в Поклюці. Але давайте спочатку подивимося, як пройдуть перші етапи. Старт уже в цю суботу, транслювати гонки в Україні продовжить телеканал «UA Перший», а оперативно стежити за новинами, як і раніше, найкраще на Sport.ua.

Оцініть матеріал
(39)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 6
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Зіркова шведська біатлоністка повернеться в лижні гонки
Біатлон | 23 квітня 2024, 17:42 3
Зіркова шведська біатлоністка повернеться в лижні гонки

У біатлоні Стіна Нільссон успіхів не досягла

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.