Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 07 травня 2020, 13:34
6808
3

Україні не вистачало Варвинець, але які у неї перспективи після декрету?

Ірина взяла приклад з Віти Семеренко і може повернути собі місце «залізного стартера» в естафетах

| Оновлено 07 травня 2020, 13:34
6808
3
Україні не вистачало Варвинець, але які у неї перспективи після декрету?
Український біатлон. Ірина Варвинець

У жіночому біатлоні нікого не здивуєш виходом у декрет і подальшим поверненням. В історії достатньо прикладів того, як спортсменка призупиняє кар'єру на один сезон, а потім повертається і досягає дуже навіть непоганих успіхів.

Але які перспективи у біатлоністки, якщо вона пропустила два сезони поспіль? Відповідь на це питання вже на Олімпійських іграх-2022 дасть українка Ірина Варвинець, яка тепер буде виступати під прізвищем Петренко.

Злий рок долі не дозволив Варвинець повністю розкрити свій потенціал

Для початку нагадаю, що Варвинець ще з юніорського віку вважалася однією з найперспективніших біатлоністок України. Президент національної федерації біатлону Володимир Бринзак свого часу бачив в ній ідеального фінішера на Олімпійських іграх-2018, проте, злий рок долі не дозволив Ірині повністю розкрити свій потенціал.

У жовтні 2012 року чемпіонка Європи і дворазова (на той момент) призерка чемпіонатів світу серед юніорів спокійно каталася на лижоролерній трасі бази в Чернігові, як раптом через недбале ставлення місцевого водія отримала серйозне пошкодження:

«Я їхала зі спуску, і побачила перед собою машину. Зупинитися вже було неможливо, тому я вирішила згорнути в траву, і впала, зламавши ключицю. Спочатку я подумала, що зможу проїхати і розминутися з автомобілем, але машина була з причепом, тому зробити це не вдалося», - розповідала Ірина після неприємного інциденту.

Більшу частину того сезону, який почався для неї з двох срібних медалей літнього чемпіонату світу, Варвинець пропустила. Їй вдалося завоювати ще дві медалі на головних молодіжних стартах в естафетах, але дебют на Кубку світу довелося відкласти на наступний рік.

Ірина завжди виділялася стійкою психологією

В основній збірній Варвинець провела чотири повноцінних сезони, повний олімпійський цикл до Пхенчхану-2018. У дебютній естафеті на Кубку світу їй довірили бігти останній етап, і зі стрільбою біатлоністка впоралася без проблем, але на лижні програла конкуренцію суперницям і опустилася з третього проміжного місця на фінішне шосте.

Після цього тренери розглянули в Ірині відмінного стартера, і в подальшому вирішили не винаходити велосипед. Варвинець завжди виділялася стійкою психологією, завдяки чому дуже рідко мала проблеми зі стрільбою і передавала естафету часто на лідируючих позиціях.

Особистих медалей Кубка світу у Варвинець немає, і причиною цьому є не тільки вищезазначене ДТП, але й проблеми зі спиною і колінами. Саме через травми Ірина призупинила кар'єру після Олімпіади-2018. Срібна медаль чемпіонату світу-2017 в естафеті поки є головним досягненням в її кар'єрі.

Протягом двох років, які Варвинець пропустила, ходила маса чуток про її швидке повернення або ж, навпаки, завершення кар'єри. Вона встигла вийти заміж, народити дитину і тепер готова надолужити згаяне в спортивному плані. Ірина отримала від наставника Юрая Санітри чіткий план повернення в команду і поки працює самостійно за підтримки чоловіка-тренера.

Пішла по прокладеній Вітою Семеренко стежці

На жаль, практично немає шансів, що прізвище Петренко раптово увірветься в топ-10 загального заліку Кубка світу. Але навряд чи спортсменка ставить перед собою таку мету. Головне – повернути колишні кондиції до Олімпійських ігор-2022 і спробувати завоювати там медаль. Снайперські якості дозволять їй розраховувати на успіх, як мінімум, у всіх видах естафет, а також індивідуальній гонці. А далі – час покаже.

Яскравий приклад хоча б нашої Віти Семеренко, яка також йшла в декрет на два сезони поспіль після Олімпійських ігор в Сочі-2014, доводить, що все можливо. Повернувшись, Віта домагалася успіху як в особистих гонках Кубка світу, так і на чемпіонатах світу в естафеті.

Але на користь Ірини грає ще й той факт, що вона молодша, в цьому році їй виповниться лише 28 років. До Ігор у Пекіні цілком можна вийти на пік форми і зробити прецедент феноменального камбеку. В естафетах на протязі цих двох років збірну України переслідували проблеми на першому етапі, але тепер, сподіваємося, ця позиція буде закрита «залізним стартером».

Головне, щоб всі проблеми зі здоров'ям залишилися в минулому.

Оцініть матеріал
(53)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Анчелотті оцінив матч з Манчестер Сіті, в якому Лунін двічі відбив пенальті
Футбол | 18 квітня 2024, 07:15 1
Анчелотті оцінив матч з Манчестер Сіті, в якому Лунін двічі відбив пенальті

Карло прокоментував перемогу «Реала» у матчі-відповіді 1/4 фіналу Ліги чемпіонів

Найкращий гравець поєдинку з Ман Сіті розхвалив Луніна після суперматчу
Футбол | 18 квітня 2024, 09:40 6
Найкращий гравець поєдинку з Ман Сіті розхвалив Луніна після суперматчу

Федеріко Вальверде висловився про українського голкіпера

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Антон Корзун
Наврядче Петренко(Варвинець) буде топ результати показувати вона ніколи не була швидкісною біатлоністкою якщо ще й стрільба погіршиться то буде в болоті серед здаючих позиції біатлоністів та молоді на кубку ibu, хоча теж далеко не константа що й там її не задвинуть. Бондар ні стрільби ні внятного ходу, Абрамова, Бєлкіна, Журавок туди ж, одна хороша гонка на 10 провальних .Меркушиній весь час щось заважає видно в юніорах пересиділа ,перегоріла і ні туди ні сюди. Молодь окрім Бех та Кривонос вся полудохла . Вся надія на Підгрушну Джиму та сестер Семеренків.
Pro100ecspert
Нарешті стаття з позитивним настроєм від Шаховця. А не ''ми топчимось на місці'', '' віз і нині там'' і т.д