Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кроссфіт
| Оновлено 23 листопада 2020, 21:13
1463
0

Фітнес-харчування, фітнес-дієти: що шкідливо і що корисно для організму

Як поєднати тренування і харчування

| Оновлено 23 листопада 2020, 21:13
1463
0
Фітнес-харчування, фітнес-дієти: що шкідливо і що корисно для організму
https://www.goldsgym.ru/

«Не слідуйте трендам. Вирішіть, хто ви є і що ви хочете висловити за допомогою вашого способу життя». Джанні Версаче

Фітнес-харчування спонукало сплеск справжньої «лихоманки» на ринку спортіндустрії. Як споживачів, у першу чергу нас цікавить якість нової пропонованої продукції, щоб не нашкодити, і отримати WOW! ефект.

Приходячи в зал, ми прагнемо отримати результат якомога швидше. І правильно підібране спортивне харчування може в цьому допомогти. Але, якщо ви не в темі, його застосування може не дати бажаного результату. Щоб не залишитися «на нулі», необхідно дотримуватися деяких правил.

Дана стаття розповість, як правильно вибрати фітнес-харчування, включаючи його плюси і мінуси; відповість на питання - чи можна замінити його повноцінним раціоном; розберемося: кому підходить, коли і чи варто чекати ефекту від вживання спортивних добавок.

Що таке фітнес-харчування і чим воно відрізняється від звичайного?

Успіх і результат людини і в спорті, і по життю, залежить від кількості енергії, сили і самодисципліни у виконанні поставлених завдань. Тому їжа і її склад впливають на якість побудови вашого тренування, кар'єри, особистих/суспільних відносин, настрою і тд ..

З урахуванням фізіологічних особливостей, чоловік підбирає максимально зручний і вигідний для себе комплекс продуктів у раціоні. У цій ситуації часто на виручку приходить спортивне харчування.

Яке таїнство зберігає в собі це поняття - «спортивне харчування»?

Спортивне харчування, або фітнес-харчування - це додаткові харчові добавки до вашого раціону, які включають в себе КОНЦЕНТРАТ білка, амінокислот, вуглеводів та інших речовин. Мету вживання даної сировини кожен вибирає під себе: схуднення або нарощування м'язової маси.

Такий тип продукції містить необхідний вам компонент в найбільш високому процентному співвідношенні до вихідного речовини. Наприклад, в 100 грамах домашнього сиру 41,5% білка, тоді як в 100 грамах протеїну - від 70 до 90% білка.

Наведені розрахунки не повинні вас надихнути бігти в магазин і змітати з полиць все, що неправильно лежить, і тим більше, не починати уплітати ці добавки ложками за обидві щоки, сівши прямо на прилавку. Цифри говорять, що такий продукт необхідно розбавляти. Ви ж концентрований миючий засіб для посуду на руки/посуд не ллєте, а використовуєте, попередньо розбавивши.

Відмінними рисами фітнес-харчування від звичайного правильного раціону полягають у наступному:

економія часу на приготування їжі;
поєднання комплексу вітамінізованих речовин в одній ложці;
швидка засвоюваність (30 хвилин);
має накопичувальний ефект
Не виключаю, що звичайне збалансоване харчування теж направлено на забезпечення нашого організму всіма потрібними вітамінами, амінокислотами та мінералами. Питання: у всіх воно збалансоване? З огляду на інтенсивний і щільний графік тренувань часто доводиться ігнорувати норму режиму харчування. Тут і виступають помічником спортивні добавки.

Одне вживання  забезпечить і наситить ваш організм необхідною дозою білка/амінокислот і інших вітамінних речовин, внаслідок чого приходить швидке відновлення організму, бадьорість і заряд енергії на другу половину дня. Зауважу, що це не стосується людей, які ходять у спортзал в якості спостерігача.

Якщо ваш організм повноцінно отримує потрібну кількість білків, жирів і вуглеводів із продуктів природного походження упродовж дня, то спортивне харчування вам ні до чого. Тим більше, м'язову масу можна наростити і без вживання розкручених харчових добавок.

Чи можна фітнес-харчуванням нашкодити своєму організму?

Так можна. Це всього лише додатковий елемент до ваших фізичних навантажень. Він не зможе замінити щоденний повноцінний прийом їжі. Тут, як і в спорті, важлива помірність. А найважливіше правило - не купуйтеся на привабливі етикетки або ціни, якщо ви в цьому новачок. Щоб уникнути всіх ризиків, тільки після консультації вашого фітнес-тренера, можна зважаться на придбання магазинного спорт - сировини.

Основні аспекти, які не можна ігнорувати, якщо ви вирішили включити в свій раціон фітнес-харчування:

дозування і циклічність (в надлишку вас наздожене незграбний раптовий метеоризм/діарея, а безперервність не дасть бажаного результату);
облік чинника розпаду корисних властивостей спортивних добавок (носити розбавлений з собою протеїновий розчин в спортзал немає сенсу, так як всі корисні властивості «зникнуть» через 15 хвилин після його приготування);
індивідуальна непереносимість окремих компонентів, що входять до складу спортивного харчування (може проявиться алергічна реакція);
характер і спрямованість ваших цілей (рельєфність тіла / схуднення);
рівень інтенсивності тренувань (активний / пасивний);
виробник спортивного харчування (якість продукції впливає на його засвоюваність і користь)
Проаналізувавши специфіку вашого "анамнезу", фітнес-тренер дасть рекомендації по вибору і правильного застосування спортивного харчування.

Чи можна використовувати фітнес-харчування як дієту з певною періодичністю?

Широкий асортимент спортхарчу не принесе потрібного ефекту, якщо у вашому раціоні відсутній баланс. Правильний прийом фітнес-продуктів в певний час покаже на ділі його ефективність. При схудненні важливими завданнями залишаються: зменшення апетитів і прискорення обміну речовин. Погодьтеся, заїдати голод спортивними добавками, м'яко кажучи, не розумно.

У період низькокалорійної дієти важлива оптимальність і періодичність споживання додаткових добавок, які визначає ваш дієтолог / фітнес-тренер.

При прийомі спортивного харчування, жирні кислоти розпадаються, через що відбувається спалювання підшкірного жиру. Наповнюючись необхідною кількістю амінокислот в період дієти, знижується рівень холестерину в крові і збільшується тільки м'язова маса. Такий результат видно в більш короткі терміни.

З урахуванням фінансової скрути або інших життєвих обставин, не кожен зможе собі дозволити такого роду додаткові кошти (складно назвати їх «бюджетним варіантом»). Якщо ви розглядаєте варіант «дешево і сердито», тоді вам підходить звичайний правильний і повноцінний режим харчування. Результат ви побачите не так швидко, як хотілося, зате заощадите.

Які зміни отримає організм через 2-3 тижні після переходу на фітнес-харчування?

Не чекайте, що після одного прийому фітнес-харчування ваші м'язи почнуть рости, як на дріжджах. Для всього потрібен час, безперервне бажання і терпіння.

Маючи функцію «накопичувального ефекту», через 2-3 тижні ви відчуєте бадьорість, енергійність, поліпшення зору, підвищення уваги і мозкової активності. Цього можна досягти, харчуючись повноцінно без додаткових добавок. Не обов'язково ваш білковий коктейль повинен складатися з дорогого магазинного протеїну. Досить включити більшу кількість натуральних компонентів (свіжі фрукти / овочі) в раціон, виключивши шкідливі звички в їжі (чіпси, фаст-фуд, алкоголь, смажена їжа, газовані напої і тд.)

Результат від вживання фітнес-харчування залежить від таких факторів:

вік;
фізіологічні особливості;
фізична підготовка;
правильне харчування;
сон;
режим дня

Кому підходить фітнес-харчування (людині з активним способом життя або з пасивним)?

Безумовно, для людей з активним способом життя. Коли людина витрачає багато енергії в тренажерному залі, необхідно допомогти своєму організму її заповнити. Для того, щоб вписатися в добову норму необхідної кількості поживних речовин, люди вживають фітнес-харчування на додаток до загального раціону.

Спортивне харчування можна сміливо назвати «продуктом для ледачих». Навіщо щось готувати самому, якщо можна придбати готовий продукт?

Але, спортивне харчування не зможе поодинці надавати підтримку вашому організму. Різкий перехід на спортивне харчування надасть стресовий вплив на ваш організм. Давши можливість своєму організму адаптуватися, в комбінації з правильним харчуванням, ви зміцните здоров'я, надасте підтримку своєму імунітету.

Не забувайте важливу деталь: при прийомі спортивного харчування ви обов'язково повинні «дружити» зі спортом, інакше на ваш організм чекають серйозні порушення.

Висновки

Фітнес харчування - це білковий продукт, який з блискавичною швидкістю засвоюється і відновлює енергетичну діяльність людини. Якщо гра в довгу вам не до душі (що стосується звичайного правильного харчування), зверніть увагу на спортивні добавки.

Але, якщо спортсмен «давно вариться в цій каші» (ще й на професійному рівні), то новачкам варто ретельніше і уважніше відноситься до його вибору і вживання. В іншому випадку проблем зі здоров'ям не уникнути.

Краса і здоров'я не залежать від того, скільки банок протеїну ви з'їсте, а в особистому ставленні до самого себе. Без вашого настрою і розуму, тіло не піде в спортзал і не стане на шлях здорового способу життя в цілому.

Тому, перед тим, як ви побіжите в магазин спортхарчу і почнете категорично замінювати їм свій раціон, подивіться на вміст свого холодильника. Може, спочатку з нього почати?

Автор статті Михалик Марина

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті
Теніс | 25 квітня 2024, 16:22 22
Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті

Даяна дивовижним чином зуміла переграти Еміліану Аранго в Мадриді

Названа умова, за якої Челсі продасть Мудрика влітку
Футбол | 25 квітня 2024, 19:47 9
Названа умова, за якої Челсі продасть Мудрика влітку

Український вінгер покине лондонський клуб, якщо поступить солідна пропозиція

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.