Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кроссфіт
| Оновлено 16 листопада 2020, 22:36
16421
0

Дитяче харчування. Що потрібно дитячому організму?

Як правильно годувати дітей

| Оновлено 16 листопада 2020, 22:36
16421
0
Дитяче харчування. Що потрібно дитячому організму?
blog.metro.ua

Не виховуйте дітей, все одно вони будуть схожі на вас. Виховуйте себе...

Англійське прислів'я

Школа і сім'я - це інститути контролю, де дітям потрібно прищеплювати основні навички культури харчування.

Бажаючи бачити своїх дітей здоровими, красивими і розумними не тільки в своїх мріях, батькам необхідно своїм прикладом демонструвати правильний підхід до здорового способу життя.

Кожен з батьків заморочується в приготуванні для свого чада чогось корисного і смачного. Навіть незважаючи на перебірливість своєї дитини, мама зможе проявити творчість і приховати «нелюбимий» продукт (брокколі, сир, риба та ін).

У статті ви зможете ознайомитися з відмінними ознаками дитячого меню від дорослого; розібратися в тому, як харчування впливає на здоров'я і розвиток дитини і які має наслідки; дізнаєтеся, чим замінити усіма улюблені солодощі на більш корисні продукти.

Дитяче харчування шкільного віку. Чим воно відрізняється від дорослого?

Травна система дитини має свою вікову специфіку. Оскільки вона відрізняється від дорослої, відповідно меню теж має свою відмінність.

Які продукти шкідливі для маленького організму, від яких слід відмовитися?

спеції (викликають алергію, ураження шлунково-кишкового тракту);
сіль (в надлишку дає навантаження на нирки, порушує водно-сольовий баланс);
продукти-канцерогени / копченості (вражають печінку і шлунково-кишковий тракт);
продукти, що містять барвники, стабілізатори, консерванти: Coca cola, цукерки-льодяники, жуйки, чіпси, сухарики, безалкогольні напої (алергія, збої в роботі травної та нервової систем)
Напевно знайдеться багато батьків, які при бажанні дитини, без побоювань, купують йому Chupa chups. Подумаєш, карамель на паличці! І навіть пофарбований язик не зможе викликати у вас підозри. А дарма! Ця маленька цукерка - джерело хіміко-синтетичних речовин, яка короткочасно приносить задоволення, не більше того. Такий приклад показує нав'язаний соціально-маркетинговий мейнстрім свідомості людини, тимчасово задовольняє бажання, несе шкоду організму, що росте. При частому вживанні продуктів з таким вмістом у дитини проявляються алергія, а також проблеми з пам'яттю, слухом і зором.

Навіть магазинне живлення з лейблом «дитяче» не дає вам гарантій екологічності та безпеки. Продукти харчування та їжа для дитини повинні бути вирощені "у бабусі на дачі" і приготовлені "маминими руками з любов'ю".

Дитяче харчування не повинно піддаватися хімічній обробці, містити антибіотики і гормони, мати обмежену кількість цукру (краще за все його відсутність), жирів і вуглеводів. Тоді малюк зможе порадувати вас здоровим рум'янцем.

Дитяче меню - страви і пропорції

Харчування школяра залежить від його індивідуальних особливостей і заходи його активності. Формуючись, молодий зростаючий організм вимагає необхідну кількість жирів, білків і вуглеводів не менше 4-5 разів на день.

Збалансоване харчування включає в себе страви, які наситять організм дитини, забезпечать нормальну роботу всіх процесів і механізмів, зарядить енергією на подальші подвиги:

каші (на молоці / воді);
запіканки (сирні / комбіновані);
запечені / парові / тушковані овочі, м'ясо, риба;
салати (овочеві / фруктові, заправлені олією / сметаною / йогуртом);
кисломолочні продукти;
свіжі фрукти, овочі, зелень (за бажанням дитини, без обмежень)
У якій кількості потрібна, їй їжа, дитина визначить сама (якщо що, попросить добавки). Головне - не перегодувати. Їжа повинна йти на користь. Тому суворість в режимі прийому їжі не потрібна (навіть, якщо дитина хворіє).

Не варто годувати дитину тією їжею, яка обманює смакові рецептори (магазинні сосиски) або "забиває" вуглеводами шлунок, не несучи користі (манна каша).

Ставтеся відповідально до підбору продуктів і приготування їжі для своїх дітей. Найкращий спосіб зробити дітей щасливими - зробити їх здоровими.

Вплив харчування на мозкову активність. Чим годувати, щоб розвивався мозок?

Мозок дитини починає розвиватися ще у внутрішньоутробному періоді. Тому жінці під час вагітності необхідно приділити своєму раціону належну увагу, щоб уникнути порушень розвитку і роботи мозку малюка. Краще не допустити розвитку проблеми, ніж потім намагатися відновити те, що не підлягає ремонту.

Щоб харчування вашої дитини було насичене корисними речовинами і позитивно впливало на мозкову діяльність, варто приділити увагу продуктам, що містять фолієву кислоту (петрушка, білі гриби, черемша), залізо (яблука, яловича печінка, квасоля, сочевиця), мідь (житній хліб, яйця, авокадо, морепродукти, буряк), цинк (м'ясо, шпинат, овочі, бобові), поліненасичені жирні кислоти (рослинні олії, гарбузове насіння, жирні види риб, горіхи) і тд. Такі продукти підвищують уважність, покращують пам'ять і швидкість мислення, зменшують емоційну напругу.

Не допускаючи дисбалансу в харчуванні, в майбутньому ви зможете уникнути безлічі проблем зі здоров'ям малюка.

Чим замінити солодощі і шкідливу їжу?

Яка дитина відмовиться від солодкого? Таких дітей немає. Завдання батьків - не заборонити солодке, а перетворити його на заохочення, не замінюючи його основним прийомом їжі. Повністю виключити солодощі з раціону дитини вам не вдасться.

Правильно побудований режим харчування не дозволить вводити обмеження на солодке. Тільки мова йде не про цукерки на паличці і інші барвисті ароматизовані льодяники, а про натуральні компоненти:

пастила;
сухофрукти;
мед;
свіжі фрукти (банани, диня, кавун)
Магазинні ласощів не несуть ніякої харчової цінності, крім зниження голоду на короткий проміжок часу і збудження нервово-психічного стану. Тому заради власного спокою обмежте такі солодощі.

У наш час, не полінившись залізти в інтернет, можна знайти масу корисних домашніх рецептів приготування солодощів: морозиво, цукерки, печиво, пастила, мармелад, цукати і багато всього смачного. Маючи природне походження, вони принесуть користь, не зашкодивши здоров'ю, принесуть різноманітність в денний раціон, а спільне приготування подарує незабутні враження.

Які можуть бути наслідки у дитини через неправильне харчування?

Стан здоров'я дитини залежить від того, з яких продуктів складається раціон харчування. Неповноцінне харчування - це недоотримання всіх поживних речовин організмом, внаслідок якого він не може нормально функціонувати і розвиватися. Від цього погіршується не тільки фізичний стан, а також пам'ять, увага, витривалість. Через це часто кульгає успішність школяра, простежується відсталість у розвитку, розвиваються ожиріння, діабет та інші захворювання.

Повноцінне харчування є фундаментом міцного здоров'я і сильного імунітету як дитини, так і дорослої людини. Культура харчування - спадкова. Тому, як і чим харчується сім'я протягом довгих років, тому дитина віддасть перевагу, ставши дорослим.

«Кожна дитина - маленька особистість... вбирає кожну картинку, звук, запах і дотик», - Тім Селдін «Енциклопедія Монтессорі».

Виховуйте у свого чада корисні звички і тоді ви зможете уникнути фактору ризику.

Підведення підсумків

Питання правильного дитячого харчування дуже актуальне. Якщо дорослі часто віддають переваги смачному і не корисному, то що говорити за маленький зростаючий організм. Діти дивляться на батьків і думають, що їхні дії правильні. Отже - повторюють за ними. Тому проблема криється не в бажаннях самої дитини з'їсти цукерку або випити кока-коли, а в батьків, які подають приклад.

Батьки, які втомилися від дитячих криків і умовлянь, добровільно купують магазинні солодощі, таким чином, закриваючи йому рот (аби відстав і дати спокійно покурити/поговорити з подружкою). А може тоді і пивка наллєте? Тільки про наслідки даної дії ніхто не замислюється. Від простого карієсу до діабету не так вже й далеко.

Для нормального перебігу фізіологічного розвитку дитини необхідна поживна їжа. І справа навіть не у фінансовій спроможності. Здоров'я і красу потрібно забезпечити з дитинства, в іншому випадку, не дивуйтеся, чому ваша дитина не впевнена в собі і закомплексована.

Автор статті Михалик Марина

Оцініть матеріал
(48)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«Всі готові воювати». Стаховський прокоментував закон про мобілізацію
Війна | 04 травня 2024, 15:42 21
«Всі готові воювати». Стаховський прокоментував закон про мобілізацію

Колишній тенісист вважає, що рівень моральної якості певних структур повинен змінитися

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 04 травня 2024, 09:00 7
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.